Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, July 19, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H
Maaf Zahir Batin 
kpd yg mengenali & kpd bloggers sekaliannya.

Alhamdulillah hari ni Syawal yg ke-14.
InshaAllah akan kembali aktif blogging soon.

Sudah 2 minggu kitani beraya, sudah kembali bekerja, bersekolah dari cuti raya.
Agaknya semua sudah slowly back to normal life.
Walaupun open houses, open office, open classes still going on hingga Syawal 30 hehe.
Apa pun selamat beraya, hati2 dijalan raya & makan dengan bijak :)

Thursday, June 30, 2016

Hari Tudung sedunia & Zakat

Hari Selasa lepas memang Hari Menerima Tudung Sedunia BAGI KU hehehe

Nasib lah ku balik kerja awal ptg tu.
Mcm berjanji plg kereta Pos Laju dan Zalora sampai.

My online purchase diZALORA minggu lepas sudah sampai !!!
Belian ku semuanya tudung Aidijuma. 
Berguna banar jenis tudung ni utk pakai basahan/harian.
Brg lain adalah orderan my sister.
Tudung harian ku bertambah lagi koleksi nya :)


 Same day jua terima dari Pos Laju.
Tudung Heavy Chiffon jenis ruffles.
Beli di FB Fawizah Shoppe.
Beli 3 @ BND9 each. Harga normal BND12 sehelai.
 Biasanya seller buat meetpoint (MP) tapi since jam MP nya belah malam terpaksa request dipos saja.
Tudung ni to match my baju Raya :)
So happy with the quality.


 Hari yg sama jua.
While si-istri sibuk meruah tudung2 yg sampai, husband keluar keMasjid bayar our FIRST Zakat :)
Alhamdulillah selesai senang hati.


Happy semuanya!
Wife happy dgn brgnya and husband senang hati settle this responsibility.

Monday, June 27, 2016

Kuih Keria & Baked Mussel Cheese

Sebelum Cuti Nuzul Al-Quraan lepas, alhamdulillah finally dapat buat 2 jenis makanan ni.
Kuih Keria dan Baked Mussel Cheese in a cup!
Hari tu memang extra rajin. Semangat iftar gayanya hehe


====================

Mari kongsi cara buat Kuih Keria ni.
Belajar pun dari youtube.
Terliur because last time sister mention this kuih tradisional tapi susah cari diBazar Ramadan.
Kuih Keria ni lebih kurang mcm donat. Tapi menggunakan ubi keledek.

1. Ubi keledek direbus dulu.

2. Lepas rebus, angkat dan lenyek.

3. Tepung gandum 1 cawan. Dan garam sikit.
Bentukkan macam donat. Bulat2 pun bole. Goreng.

4. Didihkan sedikit gula dan air. Masukkan yg telah digoreng tadi.
Gaul sehingga air gula kering.
Tapi, mine ni ku biarkan nda kering. Biar moist sikit. Done. Sedap!



A very simple Baked Mussel Cheese in a cup!
Kenapa in a cup?! Just because i cannot find mussel yg ada shell nya tu huhu 
Nanti try cari dan buat lagi lah

1. Mussel dicuci. 
Ada yg nda payah rebus. Tapi mine ni, i rebus dulu sekejap. Ketepikan.

2. Sepatutnya Parmesan Cheese. Tapi i use cheddar cheese.

3. Potong halus crabstick & fishball.
Sepatutnya resepi asal menggunakan ayam cincang.
Tapi since mau maintain seafood, guna ni lah.

4. Garlic utk kasi bau sedap lagi masa membakar.
Gunakan cute garlic chopper ni memang senang lah!

5. Mayonnaise 2 cawan.

6. Masukkan bahan no.2,3 dan 4.

7. Gaul hingga sebati.

8. Susun mussel cheese dalam setiap cup. Kemudian ratakan bahan no.7 tadi.

9. Bakar sehingga perang & sedikit hangus (the way i like it hehe).


Ubah selera, cuba jangan nda cuba hehe :)