Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, December 24, 2010

Product Review: Ginvera Marvel Gel

Ginvera Marvel Gel Blackheads Remover.


Baru skrg ada chance mencoba produk ni. Beli baru2 ni jua. Dari dulu lagi kan cuba sebab tepikat dgn advert dlm magazine2 tapi dulu packaging warna putih skrg dh hijo muda.  

Ginvera Marvel Gel ni bole guna time kan cuci muka so bole balik2 guna. Masa mula2 guna mmg rasa mcm scrub biasa sja. Kalo pengunaan scrub lain, perlu jarang2 guna sebab kan remove dead cells kn tapi ani bole frequently. Amat berkesan mengupas 'gently' kulit2 mati dimuka & remove black/whiteheads.

Muka saya jenis oily sikit, ada bekas2 jerawat sikit & kulit2 mati sikit dan ada  bebrapa oilseed yg degil hehe...Seminggu pengunaan Ginvera Marvel Gel:
  • 1st & 2nd Day= Biasa je hehe. Mcm guna soft scrub plg. Dead cells ada dah tekupas. Happy dgn effectnya. . .excited waiting the next effect lagi.
  • 3rd Day =  Hidung ada 'light itch' tapi bukan serius sgt sebab rasanya blackheads kan tekluar. 
    •  4th Day = Oilseeds saya dah tekupas yay!!! Happy dgn effect ni jua. Tekstur kulit muka makin ok, kulit tmpt bekas jerawat semakin pulih & muka dh nda brapa beminyak diSiang hari.
    • 5th Day - 7th Day = Dead cells & kulit bekas jerawat beransur hilang.
      • Now (Almost 2weeks) = Kulit semakin sihat je hehehe. . . akan terus mengunakan sehingga habis satu tube atu hehe. . . 
      Adik pun guna Ginvera Marvel Gel saya, effectnya = mukanya ada whiteheads & bekas jerawat. whiteheads-nya dh tekupas jua. atu yg balik2 ya kn guna sama huhu...

      Disyorkan pada anda yg ingin mencoba produk ni. Saya first time user & happy dgn effectnya. Mudahan anda jua. . .sila bagi komen jika anda mengunakn Ginvera Marvel Gel ni jua ok =)

      Wednesday, December 22, 2010

      Semoga Urusan DiPermudahkan

      Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

      "Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.”

      Amin...


      Hati rasa gumbira. . .urusan hari ini lancar dilaksanakan seperti dirancangkan. Alhamdulillah semoga selesai sedaya ku. Ndapa pun, hari esok ada lagi. . . =)

      Tuesday, December 21, 2010

      Perlahan perlahan ku gagahi

      Salam hai semua semua =)

      Perlu ada semangat utk berbuat sesuatu ni kan. Betol kn? Kalo nda, ndala ku kuatkn hati ni...ku gagahi diri ani semata kn sembuh capat sepenuhnya.Dengan keadaan diri masa ni, gerenti pasti la belom dpt begerak sepantas mcm sebelom ni. Buat kaja atu ani, pigi sana sini adoi skajap ja rasa pusing semacam.

      Ndapa..ndapa..ku sabar saja. Dlm tgh berehat & menempuhi rutin harian dan pekerjaan ku (chewah napa aku bunyi mcm serius je arini..hehe).... Risau jua dgn persiapan majlisku hujung bulan ni. Persiapan mmg dh ku siapkan perlahan2 apa yg patot disiapkn awal. Tapi ada jua yg belom tersedia atu, rasa geram jua kn disiapkn. Insya'Allah esok2 aku mulakan buat. Gaya nya harini kena rehat cukup2 utk energy esok hari.

      Calinya, fiance2be dtg visit. Dlm our discussion, tetiba fiance2be tersentak skajap! Ingatkn apala... Saspen saja. Rupanya, fiance2be tekajut dlm 10days je kami kan engaged meaning nextweek le tu. Baru teringat tarikh dah dekat. Adoi...kalo nikah lagi gabra la fiance2be agaknya hehehe... So weekend lps, smpt kluar jln bli brg yg telupa bli aritu utk the Day.

      Apa pun mudahan dipermudahkan urusan harianku. Amin...

      Teringin sangat kn liat my car for the last time, masani 'tido' diWorkshop dKB la...

      Apa kata kita doa sama2, lapangkn dada dan tenangkn fikiran k. Lain kali lagi aa.

      Friday, December 10, 2010

      Mau cuti sgt...nah terima la

      Salam pembaca sekaliannya

      Hari ni dpt dh begerak byk dh...Alhamdulillah.

      Dpt online sekejap pun jaditah, saja melawat2 blog kwn2. Updating recent stories dri kamu2.

      Ni kan ceta kejadian 4 Disember hari sabtu lalu. Me & fiance2be accident otw to Lumut diJalan Tunggulian. Hadlaju nda selaju mana pun, plahan saja. Yala kan, kitani tah yg hati2 tapi ada jua org lain atu nda kn brapa ingau bnr kn kitani as pengguna jalanraya ani kn.


      Dipendekkan ceta, im still in recovery. Bersyukur boss bole bagi cuti minggu ni utk bnr sembuh physically & mentally. Bnrnya campur tolak campur tolak dgn medical leave kna bagi kira2 seminggu ni aku bercuti. Bukan cuti vacation...cuti sakit le tu. Sian kan...kan mau cuti rehat2, bnr2 ey jadinya cuti Rehat hehe.

      Takes time my chest pain kn sembuh bnr2. Ada yg suggest to take second opinion from another doctor. Tapi dh jumpa pun bebrapa doctor said, ni normal condition lps accident. Diri pun heran apa yg normal nya??? Sampai tido mlm tejaga sakit dada...huh. Normal ke??

      Doakan diriku sembuh sepenuhnya ok.

      Friday, December 3, 2010

      Mau jua ey

      Salam semua

      Apa ni? Kamu kamu tgh santai ka? Mau cuti kerja jua la...rehat rehat, jln jln, tido tido, picnic picnic, baking baking apa lagi aa.......

      Aduh hati mau jua engko kn kuor dri opis ni ponteng kerja aa. Nda baik ni adoi.....

      Thursday, November 25, 2010

      ish ish ish

      Salam pembaca sekaliannya

      ish ish ish...asyik baca blog org rupanya blog sndiri takda update. malas dh menyerang da..

      raya korban pun berlalu dah, nda lama pun hehe lastweek je kan. Alhamdulillah taun ni merasa berkorban jua.

      dah nak penghujung taun dah ni...cuti skolah dh kn mula, school exams pun byk dh over even result pun dh kuor hehe tahniah pada yg trima result cemerlang atu k.

      nada byk update lately on my personal side, cuma bulan dpn majlis pertunangan saya je hehe. nda brapa byk things to prepare (eventho dlm ati dub dab blank blank je hikhikhik), mudahan acara berjalan dgn lancar sja. doa doa kan utk saya jua ya...

      take care & enjoy the day...nanti lagi ok

      Tuesday, November 16, 2010

      Oh Dessert! My first attempt

      My first attempt! Berhasil jua. Sekurang kurangnya, cantik dimataku setelah slesai mbuatnya. Found the recipe from this lady Neena.
      Tengah blogwalking inaachik blog, terbaca her foodblog jua. Then decided to try out bila ada masa. Ni la masanya hehe...
      Tumpang liat gmbr sja dulu aa, kn rasa sendiri...cuba oke =)

      Saturday, October 30, 2010

      Musimnya agaknya. . .

      Minggu lps few of my family members kana serang demam. Adeh...bunyi mcm dlm pemberontakan la plg hehe. Disebabkan cuaca? Adala jua ujan panas ujan panas beganti masa time ani nda menentu. For sure, kitani patot blame the immune system bdn kita je la kan.

      Lps sja minggu lps, awal minggu ni my ibu tersayang damam. Sian ambil cuti kraja jua la mama, eventho jarang mama kan cuti kraja sakit ani.

      In my family, kalo dh damam mcmani ni gerenti stok ubat, vitamins & periuk bubur keliatan bnr didapur. Pada yg sihat walafiat atu, tantu tah btnya "sapa damam?" time melawat keDapur atu. Hehe...apalagi my adik2 lelaki atu, mau ta jua join mkn bubur yg ada ditambak. Jarang2 jua bubur nasi ani dimasak melainkan ada yg damam dirumah atau taisliur bnr dh kn mkn mknan lembut.

      Anyway, kira2 smlm blik kraja rasa bdn mcm nda brapa steady je...napa aa?? Malar pikir2.. Ingatkn lalah lps kraja ni. Pikir punya pikir..aduh! Ini sah simptom2 kan kana serang ni. Apalagi, takut bnr dh diri ani kn damam tarus tah ku cuba tepis haha semangatku smlm atu, rasa jua nda mau sakit. Sapa jua mau kan kan kan... Lps masak mkn mlm (yala dh akhir mlm, kn mkn masak sendiri la hehe), terus mkn panadol legakan pening kepala & akhir skali minum Ribena panas2 sebelum masuk tido. Huh selesanye keronkong ku... Minum ribena panas ani, nda ingat la plg sapa yg kasi tau ia baik utk melegakan temperature bdn time damam, selesema atau batuk2. Tapi mmg melegakan.

      Hopefully, walopun bgn pagi ni rasa masih lemah bdn sikit tapi insyaAllah nda kan demam. Aku tak mau, aku tak mau! Hahaha. . .brekfes pagi ni still menu biasa...bukan bubur ye.

      Oke...apa kata kitani harini mengingati bersama "mencegah lebih baik drpd mengubati".

      Selamat berhujung minggu semua =)

      Saturday, October 23, 2010

      Bos taun ni ada bonus ka? Hehehe

      Dah selesai baca newspaper kemarin haha telambat update. DiOfis baru tekial kial cari newspaper sbb smlm bz cleaning campaign bilik telupa newspaper diMeja bilik tamu memanggil manggil time blik kja smlm (adoima pnjng nye intro ceta hehe jgn mara aa nanti kana jual...).

      Mataku focus ja baca pasal ni tadi. Rupanya $1b diperuntukkan bajet bagi eGovernment & IT. Byk tu! Tapi sedihnye nda digunakan sepenuh penuhnya. Mungkin jua diorang takut tesalah guna yatah mau jaga2 jua tu kan kan kan sbb atu la brgkali. Kamu2 smua, saya bekerja dlm bidang IT tapi bukan technical side, kuli kuli ja diOfis hehe (ya ka tu bnr?) sbb tu interested news mengenai IT ni. 

      Kisahnya, Duli nda berpuas hati mengenai penggunaan bajet setakat ani sbb telalu sikit saja baru di-Implementasikan. Yup yup yup ada betol jua. Sebelum ni, nda plg realise tapi utk pembangunan negara yes! perlu ditekankan lagi ya para pekerja  berkenaan sekalian. Dgr2 EGNC ada jua kan buat project extension utk 'melebarkan' apa yg sudah ada masani. Baik la tu.

      So agaknya ada project baru la lps ni. Adush byk kro0ja la ni...

      Ada project baru dtg, kraja pon dtg jua, mudah mudahan bonus amount baru utk taun ni ada la dtg jua ya Mr.Boss =) request 4 digit bole ka boss haha... (demanding punya pekerja)

      Sekian dulu luahan hati pekerja yg kecian. . (haha ayat kn cari modal saja....jn mara)

      Teguran demi teguran

      Salam pembaca semuanya. . .

      Ada masa kn memblogging la arini. Hari ni kn memblog perihal serius hehe. . .Anyway, this week mcm2 happening mana aktiviti harian, hal ehwal dlm negri (chewah...) & kerja pun apa kureng nye haha

      As smua dh maklum dlm news baru2 ni, Kebawah Duli ada mbuat lawatan keRIPAS. Kalo ada yg nda sempat liat news aritu ok nda menghampakan kita baca News ni. Dari segi luaran mmg baik jua memantau mantau keadaan masani diSana. Selama ani pun byk dh komplen sini komplen sana mengenai hospital ani. Mana mengenai kes pesakit, keadaan hospital, peraturan hospital dan byk lagi la. I sendiri pun tekajut time meng-update diri liat news aritu, Duli melwt hospital. Becampur2 rasa, tapi I bagitau u ols hehe bole lagi tesenyum2 liat news meliat Duli me-round2 tmpt diHospital atu, mmg Duli pemerhatian & mengambil tau akan keadaan diSana atu. Syukur Alhamdulilah dgn Raja bejiwa rakyat.

      Ingat the visit end mcm tu je. Rupanya ada meeting lagi hehe yg ni I very the interested to know apa teguran baru Duli kemukakan...Highlight nye mengenai cuti bagi wanita mengandung yg bekerja. Yala aritu ada peraturan baru mengenai masa cuti ani, but now Duli mau masa cuti atu diTambah. (Wah...diriku pun happy jua dgr ni walopon belum beStatus isteri atau ibu hehe nama jua perempuan kan hehe). Hamba bediri sambil angkat tgn dgn sukacitanya menyokong saranan ini! Hehehe. . . 

      Selepas je hari the visit, newspaper the next day nye byk bagi details about the visit and tak lupa jua pandangan the public pasal ani. I like this news jua. Saya juga merupakan wakil wanita2 diLuar sana yg bekerja turut merakamkan kpd anda smua rasa Happy yg  tak terhingga. Alhamdulillah kebajikan wanita mengandung, yg telah melahirkan & yg akan mengandung turut diAmbil peduli Duli.

      Sekian dulu utk update nye ok =)

      Wednesday, October 6, 2010

      Bagi Sang Suami: Jika isteri. . .

      Tejumpa article ni IsuHangat. Rasa mau share dgn readers. Sebagai wanita, mmg terharu kalo perasaan kami dihargai. InsyaAllah para isteri diLuar sana akan sentiasa diHargai walau sePerit mana sehari hari anda lalui dalam hidup bekluarga.

      Petikan dalam article:

      Jika isteri menangis dihadapanmu…“Hargai lah ia sebelum terlewat…”
      Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
      Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
      Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
      Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

      Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
      Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
      Wahai suami2, jika seorang isteri pernah menangis keranamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
      Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
      Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. 
      Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
      Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. 
      Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
      Apakah keistimewaan perempuan ini ?
      Disebalik KELEMBUTANNYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat...
      TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
      SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
      PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
      Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
      Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
      Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya. .
      Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
      Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
      TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
      Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana satu hal…
      Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

      Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

      Sekian dulu untuk info anda. . .=)

      Tuesday, October 5, 2010

      Double Celebration times two

      Last weekend merayakn openhouse dirumah my bf. My fmily pun bekarih jua dtg beraya ramai2 kBelait eventho mlm. First time for so long udah. Ada karaoke session jua. Fun for some. Tapi had to cut short sebab hari mula dh ujan. So my family had to make a move jua eventho kn stay abit longer since esoknya sama jua cuti.

      Lps acara raya openhouse, surprise for tuan and puan rumah. 
      A birthday cake to celebrate their birthday in this month, except its advance. 
      Nda apala, its the thought thats count kn...
      Birthdays on the 5th and 15th Oct 2010.


      Smoga dikurniakan kesihatan yg baik, murah rezki & kehidupan kluarga yg sejahtra berpanjangan. Amin amin amin...

      Monday, October 4, 2010

      TQ for the recipe

      Entry ni dedicate to Mama Ira sebab kasi resepi lamanya, Biskut Honeystar. Siap mention for me lagi. 
      Trima kacih ya kak =)

      Bukan apa, since family suka munchy2 dgn snack jenis cereals ani sebab tu request dari Mama Ira ni utk koleksi jua. Masa ni, byk dah biskut and snack food yg dri Cornflakes, KokoKrunch and Oats, skali skala ubah the cereal la plang hehe...

      Anyway, Thank You again Mama Ira =)

      Saturday, October 2, 2010

      Laila

      Alahai. . .betuahnya sapa punya nama. . .

      Mula kan ceta psl RAYA lagi tapi kan...mcm nada mood dh. Bulan Syawal kan abish la...

      Ceta lain saja la aa.

      Semalam lps isya catu la, boring time santai2 dlm bilik belek2 magazine, tv be-On la tu...adala this programme not sure plang apa nama dramanya lagipun ketinggalan part intro ceta ani. Tapi gerenti plang drama production tempatan. Kurang pasti jua samada drama bersiri or js some kind movie cematu. Mulanya not interested kan meliat but then unexpectedly meliat jua akhirnya (yala lama dah nda mengikuti rancangan2 diTV ani hehe) tapi geram nda sampai liat the ending bila dah ada kesempatan ani...ada cha my sepupu sepapat dtg melepak hehe

      Ni pic sempat ku snap time boring2 atu . . .


      Dramanya ani pasal product agriculture Brunei kitani, local product Beras Laila. Mengisahkan mengenai this one family yang berusaha untuk mengembangkan pengeluaran Beras Laila. DiFikir fikir realitinya, banyak business idea dlm drama ani yang boleh diPraktik untuk usahawan2 kecil diLuar sana. Maybe cerita ani sebagai introduction saja kepada masyarakat kitani untuk mengenali Beras Laila kitani ani (mcm myself la ni hehe interesting jua i learnt something diMasa yang tak teduga...chewah!). Cukup lagi ada part2 ceta ani memasukkan statistic production la (membuat ku terAngkat kening hehe over la...). All in all, drama ni informative plus sdikit komedi =)

      Kamu kamu ada ter-ter-ter-ter-Tengok ceta ani jua? Kalo ada, Bagus Bagus Bagus

      Apa kata kitani menambah ilmu lagi hari ini oke

      Thursday, September 30, 2010

      Selamat Hari Raya AidilFitri

      get your free blog banner at emilayusof.com

      Cuti Sekolah Raya pun dah mula. . .Tunggu kami yg bekerja ni lagi kan cuti raya.

      Hari meruqyah dBrunei adalah this Thursday 09/09/2010. InsyaAllah kalo nampak babymoon kitani Raya hari Jumaat 10/09/2010 ok.

      Jgn panic, jgn kusut, jgn boros blanja ok.
      Selamat Menyambut Raya minggu ni smua bloggers dLuar sana. Enjoy =)

      Thursday, September 23, 2010

      23 September 2010

      Selamat Hari Guru
      bagi seluruh Cikgu-Cikgu Guru-Guru
      DiNegara Brunei Darussalam


      Jasamu Guru akan tetap dikenang,
      Terima Kasih segala tunjuk ajar yg berguna.

      Wednesday, September 22, 2010

      Kesinambungan raya

      ......sambung lagi aa

      ni kan ceta pasal BAJU RAYA.

      Wah taun ni, tengok2 baju2 org beraya tu very the vassss vasss le (rendah diri la plg bila liat baju sendiri time beraya ni). BAJU RAYA PEREMPUAN mmg byk design & fesyen terkini, cantik2, lawa2, beKelip2 dan meriah semeriahnya. Nda pasti plg brapa harga memotong sepasang baju atu aa hehe rahsia sendiri la tu.

      Bagi diri ani, memotong baju last minit (kes telupa hantar awal2) lagipun kain disediakan untuk raya pun hanya 2 saja. Ntah nda brapa rasa excited kan begaya melaram bnr, tapi excited kan organizing stuff & tolong2 drumah adala plg hehehe...yela parents dah berUmor, terasa durang nda larat g kn kraja berat, prepare itu ini so kami la yg merangkap anak2 ani mengambil tugas apa yg patot dirumah. Syukur, walopun persediaan dirumah untuk raya taun ni nda setanding penyediaan taun2 lps tapi kira oke la bagi kami skluarga. Nasib baikla managerku offer ambil cuti before raya, dpt jua tolong itu ini. Sedih jua time posa kraja jam biasa and balik pun jam biasa (org dh prepare bebuka posa, aku baru masuk pintu rumah hikhikhik), ndadpt kan tolong prepare mknan berbuka & tolong2 dirumah. Anyway, baju rayaku simple je sebab tudungku cukup dah liplapliplap-nya hahaha.

      Kalo BAJU RAYA LELAKI plg, fesyen still maintain ketradisiannya tapi kan...bab kaler2 mmg unik & very the modern lagi menceriakan mood beraya. Bagi org kesayanganku, pilih kaler yg belom pernah ada. Taun ni prepared 1 je, sebab 1st day raya kraja then as usual mcm taun2 lps nda brapa beraya bnr. At least every year ada baju raya la katanya hehe (kes nyamal sebab time raya kraja sja hehe). Kesian jua jemputan openhouse kwn2 byk nda sempat dtg sebab timing clash dgn kraja.

      Hehehe i suka liat baju2 kids yg tgh beraya atu jua. Kalo baby even baju casual pun kiut miut. Apalagi kalo pakai baju cara mlayu or baju kurung hehe lagi ku capat2 capai pipi durang kan ngubit kekiutan (jgn mara aa kpd parents-nya yg tekana atu) hehe...

      sampai sini dulu..........

      Monday, September 20, 2010

      Skolah dah mula tapi. . .

      Hai hai hai smua

      Arini jalan jam semcm je...hehehe skolah dah mula la. Tapi kan...student2 masih g mood raya. Even mmg dijangkakan la, gerenti ada yg escape and pigi beraya dgn kwn2 especially student2 'skolah2 tinggi' ye hehe difahami da...

      Alhamdulillah jua jalan nda jam seteruk mana, lancar jua perjalanan kOfis.

      Kesiannye dgr2 ada murid2 skolah rendah start terus test atau exam buka skolah ni. Adoi patotla ada muka nda happy je time beraya rupanya susah hati...

      Saturday, September 18, 2010

      Kuey oh kuey

      Kan ceta pasal KUEY RAYA dulu aa

      kamu smua time beraya tu, ada tengok2 apa jenis2 biskut and kuey2 raya yg tersedia oleh tuan rumah ke sebelum ngap kmulut? hehe. . .i did this almost every relative houses kami pigi. ya la kan. . .tengok2 dulu mebe ada kuey and biskut yg most houses wajib ada (hohoho jgn pandang perot sendiri bila ada kek sedap ddpn mata oke)

      i realise bila raya dtg sja most tuan/puan rumah pastikan ada jenis kek coklat tersedia nda kira la bentuk and jenis mcm mana tapi ni yg femes toprated la...kek TAPAK KUDA hehehe kalo bole ta kek tapak gajah kalo mampu buat haha. i sendiri pun sempat jua buat ckit before raya aritu Alhamdulillah la menjadi jua eventho first time buat

      kalo tuan/puan rumah atu murah hati lagi diSediakan kek soklet yg manis lagi memikat hati

      anyway, mknan tersedia yg biasa i tengok atu mcm kuey mor (sedap kalo yg ada kacang atau cornflakes ddlmnya), tart nenas, popia (ni yg byk i tengok org buat very creatively hehe), cheesecake, choc cake, kek roll (ani lagi modern2 dah nama kna bagi oleh the maker hehe), biskut cornflakes, candies, kacang2an...

      as for myself, i would go for any cakes yg ada choc dulu then baru lain2 hehe

      . . . . . . . . . .sambung ceta lagi nanti aa

      Thursday, September 16, 2010

      Raya raya raya

      Nanti ceta ceta pasal raya ok

      Bloggers lain masih bercuti lagi ka? Hmmm. . .mari kasi kuey raya keOfis ku hehehe

      Tuesday, September 14, 2010

      Start kerja dah arini

      Halo halo smua. . .

      Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin

      masih mood raya la tapi arini dah start kerja dah

      mari bawa bekal kuey untuk munchy munchy time buat kerja hehe

      Thursday, September 9, 2010

      Kitani nampak Babymoon

      Yayy. . . . . . =)

      Alhamdulillah. Bagi yg excited beraya dah and very much prepared udah. . .tomorrow kitani beraya. Bagi yg tak pecaya. . . .ripley's believe it or not hehe. Syukur jua sebab kitani merasa lagi beraya sama hari dgn negara jiran kitani.

      Sayu nyeee dgr takbir raya

      Anyway, Selamat Menyambut Aidilfitri Brunei & ehem3 my birthday tomorow juga ye hehe.

      Jaga diri & kesihatan time cuti beraya ni oke.

      Monday, September 6, 2010

      Raya Preparation Checklist

      Salam kamu kamu smua. . .Raya dlm kurang seminggu dah ni. Mcm mana dgn preparation kamu drumah kn raya ni? Dh prepared smua?

      As for myself, alum complete. Kn buat byk perkara tapi mcm nada byk masa diri ani. Mana kraja, sibuk routine harian, kejar masa tarawih, curi masa utk rehat hehehe mcm pendek sja masa sehari dlm bulan posa ni kn. . .tupka tupka (tutup buka='tutup mata buka mata' hehe) nda terasa saje dh complete 24jam.

      Anyway, yg penting preparation perlu ada time kn raya ni. Mcm2 keinginan brg kn dbali and mcm atu jua mcm2 hal kn dbuat. Nda tah kira either kraja kn dbuat together with the fmily member ka as long perlu dbuat before raya ne. . .


      My not-so-complete list to do within these 2weeks kn raya ni -

      • Bersihkn rumah le (inside & out); perlu pikirkn interior house kn rePaint ka, sumtin kn dDrill ka, pasang cucul ka & outside potong rumput and susun2 pasu pokok bunga mama hehe
      • Kalo ada biskut or cake mau buat, pilih2 awal which one, then list-out kn bahan2 or brg perlu dbali spaya nda telebih blanja time dSupermarket nanti
      • Survey2 minuman for raya, dh satisfied kadai mana kn mbali bru bli dsana
      • Cakes, kek roll ka, biskut ka and resepi mana yg susah kn dbuat atu order in advance, and within this last 2wks kn raya ni bole follow-up or collect dari the maker
      • Check baju raya kamu odw kn siap ka alum, kalo dh. . .bole fitting mebe ada tesalah ukuran diorang jait
      • Kluarkn brg2 kontena or balang utk simpan kek, biskut, kropok korpokan, gula2 kmu yg dri raya taun lps kmu smpn tu. Kalo bole dpakai masih jgn bali yg baru, unless ada yg pacah or apa then bali utk replace yg ndadpt pakai atu sja
      • Cuci lapik2-kan utk meja ka krusi ka apa. . .
      • Bersihkan accesories dlm rumah. Kalo ada masa jua, rearrange tarus meja krusi dbilik tamu
      • Mana simple2 works yg left out atu bole siapkn within the last week before raya ni k
      So minggu ni, will be completing works yg belum terbuat tu.
       
      Kamu kamu mcm mana byk g?

      Happy cleaning, organizing and rearranging stuff alls =)

      Tuesday, August 31, 2010

      Thursday, August 26, 2010

      Ramadan ke-15

      Syukur Alhamdulillah Brunei arini dah masuk hari ke-15 tani berpuasa. Arini jua pekerja Govt. receive pay. Memudahkan lagi kan ready2 beli brg keperluan awal utk raya & variety makanan for family sungkai.

      Apa2 pun jn shopping berabis krg jeles pekerja Private Sectors hehe. . .

      Take Care all.

      Thursday, August 12, 2010

      Dah Posa Dah Arini

      "Selamat BerPuasa Muslimin & Muslimat sekalian.
      Smoga Ibadah Puasa Ramadan Kita Tahun Ini Akan diTerima Oleh-Nya. Amin..."


      Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadan tahun ini kerana Allah Ta'ala.


      Ps: Apa kata kita tengok buku resepi mau masak apa hari ni hehe...

      Tuesday, August 10, 2010

      Hari menentukan posa

      Slamat pagi ols =) dan Slamat dtg Ramadan AlMubarak

      Later ptg krg Brunei kan menentukan esok posa ka nda. Kmu teka posa ke nda?
      Hehe Apa2 pun kita terima ja la apa2 keputusan mlm krg ok...jn kusut

      Anyway kn brought up al-kisah bulan Ramadan ne. Ani what ive observed for years la...Kebiasaannya bulan ne, ols ibu ibu dan bapa bapa kan rajin lawat2 n shopping2 diBookshops mana2 yg berdekatan. Js to survey and balikan books or 'mind' games for their children. Not only for their children la, maybe as for themselves buku2 resepi and buku2 ilmiah. Bulan ane tah jua bagus untuk mengasah lagi tabiat membaca diKalangan kitani.

      Apa kata kitani pikir2 aktiviti apa g yg biasa org kitani buat diBulan Ramadan ani slain beramal ibadat...

      Tuesday, August 3, 2010

      Sejenak while driving: Bida matamu aa...

      Again while driving haritu...annoying habit org kitani kalo nda main tunjuk2 jari, expresi mua gerenti ada. But this time not my fault! He intentionally memajal makan jln org then org lain jadiknnya mangsa kesalahan sendiri. Baik udah org make way for u to go ahead...sja the reason spaya engko jln jauh2 n taknak tengok muka engko lagik! Banar ta org ani ey, bek jua mikirkn my respect to org lebih tua ani still menebal dlm diri ani f nda adui ma...free sumpah na pedah2 kn kn kn. Anyway, yala kn org dh bagi jln. Then jln sja la. Ani nda, pause lagi menunjuk2 org and memaraki lagi matanya tu. Huh...tahniah ey anda udah berjaya meng'exercise'kn mata anda beberapa kali hehehe. Diri nda plg marah kn apa, js geram n annoyed sja with that attitude. To the man, na pyhkn memaraki or tebeliakkn mata aa...bida nda lawa ey.

      So kita2 diLuar sana, apa kata kita harini exercise mata pandang kiri & kanan bila time tido...eh salah, time lintas jln. Hati2 pandang memandang jgn sampai teCramp hehe....

      Friday, July 30, 2010

      Hari keJadian my adik

      Birthday one of my adik lelaki yg ke-16 tahun. Dah muda belia dh ni. 
      Smoga sukses dlm plajaran dan pekerjaan nanti. InsyaAllah...amin3.

        

      Sempoi saja my lilbro ni. Potong kek mcm kana paksa ke or malu2 kucing garong hehe...
      Celebration unplan so smua express sja, bli kek yg express, jemput immediate family yg dpt dtg sja and ofcos sdiakan food for us mkn mlm together.

      Dan ku persembahkn regular pemotong kek in the family. Atu my lilcuz yg nda sabar mkn the choc cake. Our family favorite cake flavour =)

      Aik? Sikecil ani pun dtg jua...kn baru few days je kluar liat dunia. Hehe the very first birthday celebration yg dihadirinya. Nama diberi NurAreej Amelia. Cantik dan semolek muka mu la lilcuz. Mau sja ku gigit pipimu hehe...
      *hari yang indah...tidur dulu ya...*

      Friday, July 23, 2010

      Birth of a Baby Girl


      Birth of a baby girl in my family.
      My amit bini deliver her 4th princess last 21st July 2010. Belom ada nama lagi. 
      Before lawat aunty dRipas Hospital haritu, singgah kdai jap with the sisters bali gift for this lil cutie. Family members yg dtg mlwt pun berabisan taking pics with her hehe...
      Slamat berkenalan and nanti jumpa lagi ya...

      Saturday, July 17, 2010

      Makan makan lagi


      Wah!!! the kids excited ey liat this beger. Masa mkn2 the other day my aunt brought this snack, malas kn prepare yg individual small beger atu so ya bali and brought this one sja. Since i don't eat beef so i js helped them cutting it and distribute to sapa2 yg mau.

      Liat gambar below for estimation size of this burger. Hehe. . . imagine le i cut this burger into 16slices and even 1slice atupun some of them nda teAbiskn. the beef about 2inch thick mana jua. lagipun we just had our meal before atu and chose to eat the burger last. Maybe kalo perot lpr gerenti teAbiskn dorang tu. . .


      *dgn hati2 memotong nipis2 mengikut kehendak yg mau mkn. . .takot nada usul beger katanya*


      *kan dah kata. . .nda abis*


      two cakes for my lilcuzen double bday celebration. yg dh kekanyangan atu siap booking lagi utk munchy2 for later on hahaha. . . kek sgt sedap, rasa blueberry and soklet hehe



      Dan terakhirnya ku persembahkan mini beger! Ani salah satu dlm lilkids punya goodie bag. Tapi kami dpt jua =) mohon ehsan dari puan majlis hehe skali skala rasa mcm lilkids lagi.

      Ok selamat mkn mlm smua. Apa kata anda ingat2 jaga kesihatan jua ok =)

      Thursday, July 15, 2010

      Friday, July 2, 2010

      Belated Father's Day

       *Realise nda the cake decorator eja Bapa . . jadi Baba la plg . . adoi smua ketawa time baca. Sejak bila plg my family dri baba dan nyonya aa hehe . . *



      1st July yesterday, baru the family ada time get together for usual gathering. Started dgn tahlil for the late grandparents and doa selamat for birthday our parents we celebrated that day jua. Mama turned 49th on 1st July and advance birthday to Bapa yg akan menyambut birthday yg ke-54 this coming 11th July. After the bday, acara extra lagi Father's Day, kira belated la. Chosen cake is the most preferred one by the family hehe. . . 'Moist Choc Cake'!!! Bole didapati diMum's Bakery.  

      Apa kata biskita singgah kesana kalo taisliur hehe. . . .

      Tuesday, June 29, 2010

      Congrats to the New Mum & Dad!!!

      Congratulation to the new mum & dad in the family. It's baby Boy! The new mum gave birth to a cute prince at KB Hospital early evening yesterday. First child for the couple. Another nephews in the family. My partner much more excited hehe. . .

      Good day people, until next time ok.

      Monday, June 21, 2010

      Weekend Getaway

      Salam smuanya. .

      Harap nda telambat. . .Selamat Hari Bapa kepada Bapa2 & bakal2 Bapa Sedunia. Dan kepada adik2 & students Selamat kembali keSkolah hari ni ye. Jln jam pagi2 lagi hehe. . .

      Btw last weekend me & my partner pigi MIRI sja2 jln2 as our weekend getaway. On d way jln lancar saje perjalanan & Alhamdulillah juga on d way back pun smooth juge, nda jam yg diSangkakn. Yalakn hari ni kn buka skolah so expect kn jam jln balik pulang. We jln2 shopping few items on my list then liat2 brg dkt eMart. Sapa2 yg slalu pigi Miri of course tau la kdai eMart ane kan. Kan kan kan. . .hehe

      Jln2 nda plg smpt kn snap2 pics sal nada interesting in this trip jua js jln2 biasa je. Xcept 1pic i took masa dTraffic, snapped gmbr trafiic light yg sign 'U-Turn' hehe. . .dBrunei lum pernah kjumpaan ne! kalo adapun share2 deh gmbr n dmana tmptnya. Mula2 dulu nda realise but then my partner bgitau masa last time kSana then masa ne bru ada chance kn ambil gmbr. Kelakar n good juala. .kalo dBrunei ada rh jln2 usually urg U-Turn atu kn bisai hehe. .


      And again psl shopping last weekend, most shoppers bw 'shopping bags' yg recycle ones atu ba Thankfully jua ada beSimpan 'Giant green shopping bag' atu dlm my car. Convenient jua. dBrunei lum dpt urg kn biasakn use these bags ne.

      i bought Freshkon lens solution jua. Kmu tau any places dBrunei msih jual Freshkon ane psl most optic shop i went, inform if you want that brand need to order and will be delivered in few weeks or maybe have to wait one month. They have stopped selling it now, only other brands sja yg onsale on their shelf atu. This brand sja yg i use. Dulu ada i use this 1 brand, not quite 'friendly' with environment in my eyes mcm pedih n gatal semcm je. And the last one i use ane pun psl to replace Freshkon yg nada instock lagi but the only problem is nda clean bnr bila ada tiny dust melakat arah lens atu, geram ati jua in the process psl takes abit time than using Freshkon.

      Ok udah dulu, working time. Will see in next entry. Gd day people !

      Wednesday, June 9, 2010

      Cuti cuti cuti

      Selamat Pagi Brunei . . .

      Agak2 kmu skrg tgh buat apa ya . . masa ne watak utama tgh bkja tapi rhat sebentar relex kjp b4 smbung buat kja yg belambak dMeja ne. My partner pun harini shift kja nya jua. Happy working smua yg bkerjaan (: Anyway ceta psl cuti la . . rasa kn cuti sja psl kids cuti skolah masa ne hehe yalakn my working area dkt dgn biz cntr a.k.a shopping2 n jalan2 area so siuk liat fmily urg jln2.

      Brunei school holiday start hari Jumat lastweek and will end this Father's Day 20th June, if im not mistaken la. So ada dh yg pegi kluar negri dh for fmily vacation, if nda pun jln2 dlm negri sja hehe and for most awaited times this 11th June for the World Cup. Ada th para lelaki yg minta cuti kja ne time ane hehe . . . anyhow smua2 jn lupa utk cukup2 rhat ok utk kesihatan diri & kewajipan tanggungjawab dSiang hari hehe.

      dLain kali lagi ok

      Monday, June 7, 2010

      Expo Produk Halal Antarabangsa yg Ke-5

      Ended kemarin hari minggu 6th June. Mcm2 ada dSana, brg2 rumah, perhiasan, pakaian and most attracted booths were the FOODS hehe. . ada food samplings. Nice marketing. Mcm ragam ada, deco2 tmpt begmbr ada dsediakn jua. Bt sadly, we don't have a chance to take any pic masa kSana last weeknd atu. Intention pun kn meliat2 apa ada sja. Gerenti plg ramai urg lagipun weeknd & cuti skolah lagi. This time byk jua SMEs Brunei participate promoting their products. Nda sangka byk bisai2. Tapi part company kuey muey atu mcm almost the same, nama sja lain hehe. . . Anyway expo ani obviouslylah kn kna continue as annual thing not just for tourism aspect bt to promote Brunei products and halal products. Heard nxt mth ada roadshow for this kind jua. i.Allah ada kesempatan will update that one jua.

      Ok chalo people

      Wednesday, June 2, 2010

      Mother's Day

      Late entry about Mother's Day. Last month got the chance celebrated Mother's Day with the family. Actually we held the mkn2 and inform the whole family it's the usual bertahlil and doa selamat that our family use to hold. Idea by the sisters. We surprise all Mothers in the family.




      A simple Mother's Day celebration together with the whole family. Gifts for the mothers as well after they all cutting the cake.

      Welcome. Hello Beautiful Readers!!!

      Selamat menjengah keBlog ini. Sudi2 membaca apa yg tersedia & menaip komen diSini ok.

      Happy Reading People (: