Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Thursday, September 30, 2010

Selamat Hari Raya AidilFitri

get your free blog banner at emilayusof.com

Cuti Sekolah Raya pun dah mula. . .Tunggu kami yg bekerja ni lagi kan cuti raya.

Hari meruqyah dBrunei adalah this Thursday 09/09/2010. InsyaAllah kalo nampak babymoon kitani Raya hari Jumaat 10/09/2010 ok.

Jgn panic, jgn kusut, jgn boros blanja ok.
Selamat Menyambut Raya minggu ni smua bloggers dLuar sana. Enjoy =)

Thursday, September 23, 2010

23 September 2010

Selamat Hari Guru
bagi seluruh Cikgu-Cikgu Guru-Guru
DiNegara Brunei Darussalam


Jasamu Guru akan tetap dikenang,
Terima Kasih segala tunjuk ajar yg berguna.

Wednesday, September 22, 2010

Kesinambungan raya

......sambung lagi aa

ni kan ceta pasal BAJU RAYA.

Wah taun ni, tengok2 baju2 org beraya tu very the vassss vasss le (rendah diri la plg bila liat baju sendiri time beraya ni). BAJU RAYA PEREMPUAN mmg byk design & fesyen terkini, cantik2, lawa2, beKelip2 dan meriah semeriahnya. Nda pasti plg brapa harga memotong sepasang baju atu aa hehe rahsia sendiri la tu.

Bagi diri ani, memotong baju last minit (kes telupa hantar awal2) lagipun kain disediakan untuk raya pun hanya 2 saja. Ntah nda brapa rasa excited kan begaya melaram bnr, tapi excited kan organizing stuff & tolong2 drumah adala plg hehehe...yela parents dah berUmor, terasa durang nda larat g kn kraja berat, prepare itu ini so kami la yg merangkap anak2 ani mengambil tugas apa yg patot dirumah. Syukur, walopun persediaan dirumah untuk raya taun ni nda setanding penyediaan taun2 lps tapi kira oke la bagi kami skluarga. Nasib baikla managerku offer ambil cuti before raya, dpt jua tolong itu ini. Sedih jua time posa kraja jam biasa and balik pun jam biasa (org dh prepare bebuka posa, aku baru masuk pintu rumah hikhikhik), ndadpt kan tolong prepare mknan berbuka & tolong2 dirumah. Anyway, baju rayaku simple je sebab tudungku cukup dah liplapliplap-nya hahaha.

Kalo BAJU RAYA LELAKI plg, fesyen still maintain ketradisiannya tapi kan...bab kaler2 mmg unik & very the modern lagi menceriakan mood beraya. Bagi org kesayanganku, pilih kaler yg belom pernah ada. Taun ni prepared 1 je, sebab 1st day raya kraja then as usual mcm taun2 lps nda brapa beraya bnr. At least every year ada baju raya la katanya hehe (kes nyamal sebab time raya kraja sja hehe). Kesian jua jemputan openhouse kwn2 byk nda sempat dtg sebab timing clash dgn kraja.

Hehehe i suka liat baju2 kids yg tgh beraya atu jua. Kalo baby even baju casual pun kiut miut. Apalagi kalo pakai baju cara mlayu or baju kurung hehe lagi ku capat2 capai pipi durang kan ngubit kekiutan (jgn mara aa kpd parents-nya yg tekana atu) hehe...

sampai sini dulu..........

Monday, September 20, 2010

Skolah dah mula tapi. . .

Hai hai hai smua

Arini jalan jam semcm je...hehehe skolah dah mula la. Tapi kan...student2 masih g mood raya. Even mmg dijangkakan la, gerenti ada yg escape and pigi beraya dgn kwn2 especially student2 'skolah2 tinggi' ye hehe difahami da...

Alhamdulillah jua jalan nda jam seteruk mana, lancar jua perjalanan kOfis.

Kesiannye dgr2 ada murid2 skolah rendah start terus test atau exam buka skolah ni. Adoi patotla ada muka nda happy je time beraya rupanya susah hati...

Saturday, September 18, 2010

Kuey oh kuey

Kan ceta pasal KUEY RAYA dulu aa

kamu smua time beraya tu, ada tengok2 apa jenis2 biskut and kuey2 raya yg tersedia oleh tuan rumah ke sebelum ngap kmulut? hehe. . .i did this almost every relative houses kami pigi. ya la kan. . .tengok2 dulu mebe ada kuey and biskut yg most houses wajib ada (hohoho jgn pandang perot sendiri bila ada kek sedap ddpn mata oke)

i realise bila raya dtg sja most tuan/puan rumah pastikan ada jenis kek coklat tersedia nda kira la bentuk and jenis mcm mana tapi ni yg femes toprated la...kek TAPAK KUDA hehehe kalo bole ta kek tapak gajah kalo mampu buat haha. i sendiri pun sempat jua buat ckit before raya aritu Alhamdulillah la menjadi jua eventho first time buat

kalo tuan/puan rumah atu murah hati lagi diSediakan kek soklet yg manis lagi memikat hati

anyway, mknan tersedia yg biasa i tengok atu mcm kuey mor (sedap kalo yg ada kacang atau cornflakes ddlmnya), tart nenas, popia (ni yg byk i tengok org buat very creatively hehe), cheesecake, choc cake, kek roll (ani lagi modern2 dah nama kna bagi oleh the maker hehe), biskut cornflakes, candies, kacang2an...

as for myself, i would go for any cakes yg ada choc dulu then baru lain2 hehe

. . . . . . . . . .sambung ceta lagi nanti aa

Thursday, September 16, 2010

Raya raya raya

Nanti ceta ceta pasal raya ok

Bloggers lain masih bercuti lagi ka? Hmmm. . .mari kasi kuey raya keOfis ku hehehe

Tuesday, September 14, 2010

Start kerja dah arini

Halo halo smua. . .

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin

masih mood raya la tapi arini dah start kerja dah

mari bawa bekal kuey untuk munchy munchy time buat kerja hehe

Thursday, September 9, 2010

Kitani nampak Babymoon

Yayy. . . . . . =)

Alhamdulillah. Bagi yg excited beraya dah and very much prepared udah. . .tomorrow kitani beraya. Bagi yg tak pecaya. . . .ripley's believe it or not hehe. Syukur jua sebab kitani merasa lagi beraya sama hari dgn negara jiran kitani.

Sayu nyeee dgr takbir raya

Anyway, Selamat Menyambut Aidilfitri Brunei & ehem3 my birthday tomorow juga ye hehe.

Jaga diri & kesihatan time cuti beraya ni oke.

Monday, September 6, 2010

Raya Preparation Checklist

Salam kamu kamu smua. . .Raya dlm kurang seminggu dah ni. Mcm mana dgn preparation kamu drumah kn raya ni? Dh prepared smua?

As for myself, alum complete. Kn buat byk perkara tapi mcm nada byk masa diri ani. Mana kraja, sibuk routine harian, kejar masa tarawih, curi masa utk rehat hehehe mcm pendek sja masa sehari dlm bulan posa ni kn. . .tupka tupka (tutup buka='tutup mata buka mata' hehe) nda terasa saje dh complete 24jam.

Anyway, yg penting preparation perlu ada time kn raya ni. Mcm2 keinginan brg kn dbali and mcm atu jua mcm2 hal kn dbuat. Nda tah kira either kraja kn dbuat together with the fmily member ka as long perlu dbuat before raya ne. . .


My not-so-complete list to do within these 2weeks kn raya ni -

  • Bersihkn rumah le (inside & out); perlu pikirkn interior house kn rePaint ka, sumtin kn dDrill ka, pasang cucul ka & outside potong rumput and susun2 pasu pokok bunga mama hehe
  • Kalo ada biskut or cake mau buat, pilih2 awal which one, then list-out kn bahan2 or brg perlu dbali spaya nda telebih blanja time dSupermarket nanti
  • Survey2 minuman for raya, dh satisfied kadai mana kn mbali bru bli dsana
  • Cakes, kek roll ka, biskut ka and resepi mana yg susah kn dbuat atu order in advance, and within this last 2wks kn raya ni bole follow-up or collect dari the maker
  • Check baju raya kamu odw kn siap ka alum, kalo dh. . .bole fitting mebe ada tesalah ukuran diorang jait
  • Kluarkn brg2 kontena or balang utk simpan kek, biskut, kropok korpokan, gula2 kmu yg dri raya taun lps kmu smpn tu. Kalo bole dpakai masih jgn bali yg baru, unless ada yg pacah or apa then bali utk replace yg ndadpt pakai atu sja
  • Cuci lapik2-kan utk meja ka krusi ka apa. . .
  • Bersihkan accesories dlm rumah. Kalo ada masa jua, rearrange tarus meja krusi dbilik tamu
  • Mana simple2 works yg left out atu bole siapkn within the last week before raya ni k
So minggu ni, will be completing works yg belum terbuat tu.
 
Kamu kamu mcm mana byk g?

Happy cleaning, organizing and rearranging stuff alls =)