Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Saturday, October 30, 2010

Musimnya agaknya. . .

Minggu lps few of my family members kana serang demam. Adeh...bunyi mcm dlm pemberontakan la plg hehe. Disebabkan cuaca? Adala jua ujan panas ujan panas beganti masa time ani nda menentu. For sure, kitani patot blame the immune system bdn kita je la kan.

Lps sja minggu lps, awal minggu ni my ibu tersayang damam. Sian ambil cuti kraja jua la mama, eventho jarang mama kan cuti kraja sakit ani.

In my family, kalo dh damam mcmani ni gerenti stok ubat, vitamins & periuk bubur keliatan bnr didapur. Pada yg sihat walafiat atu, tantu tah btnya "sapa damam?" time melawat keDapur atu. Hehe...apalagi my adik2 lelaki atu, mau ta jua join mkn bubur yg ada ditambak. Jarang2 jua bubur nasi ani dimasak melainkan ada yg damam dirumah atau taisliur bnr dh kn mkn mknan lembut.

Anyway, kira2 smlm blik kraja rasa bdn mcm nda brapa steady je...napa aa?? Malar pikir2.. Ingatkn lalah lps kraja ni. Pikir punya pikir..aduh! Ini sah simptom2 kan kana serang ni. Apalagi, takut bnr dh diri ani kn damam tarus tah ku cuba tepis haha semangatku smlm atu, rasa jua nda mau sakit. Sapa jua mau kan kan kan... Lps masak mkn mlm (yala dh akhir mlm, kn mkn masak sendiri la hehe), terus mkn panadol legakan pening kepala & akhir skali minum Ribena panas2 sebelum masuk tido. Huh selesanye keronkong ku... Minum ribena panas ani, nda ingat la plg sapa yg kasi tau ia baik utk melegakan temperature bdn time damam, selesema atau batuk2. Tapi mmg melegakan.

Hopefully, walopun bgn pagi ni rasa masih lemah bdn sikit tapi insyaAllah nda kan demam. Aku tak mau, aku tak mau! Hahaha. . .brekfes pagi ni still menu biasa...bukan bubur ye.

Oke...apa kata kitani harini mengingati bersama "mencegah lebih baik drpd mengubati".

Selamat berhujung minggu semua =)

Saturday, October 23, 2010

Bos taun ni ada bonus ka? Hehehe

Dah selesai baca newspaper kemarin haha telambat update. DiOfis baru tekial kial cari newspaper sbb smlm bz cleaning campaign bilik telupa newspaper diMeja bilik tamu memanggil manggil time blik kja smlm (adoima pnjng nye intro ceta hehe jgn mara aa nanti kana jual...).

Mataku focus ja baca pasal ni tadi. Rupanya $1b diperuntukkan bajet bagi eGovernment & IT. Byk tu! Tapi sedihnye nda digunakan sepenuh penuhnya. Mungkin jua diorang takut tesalah guna yatah mau jaga2 jua tu kan kan kan sbb atu la brgkali. Kamu2 smua, saya bekerja dlm bidang IT tapi bukan technical side, kuli kuli ja diOfis hehe (ya ka tu bnr?) sbb tu interested news mengenai IT ni. 

Kisahnya, Duli nda berpuas hati mengenai penggunaan bajet setakat ani sbb telalu sikit saja baru di-Implementasikan. Yup yup yup ada betol jua. Sebelum ni, nda plg realise tapi utk pembangunan negara yes! perlu ditekankan lagi ya para pekerja  berkenaan sekalian. Dgr2 EGNC ada jua kan buat project extension utk 'melebarkan' apa yg sudah ada masani. Baik la tu.

So agaknya ada project baru la lps ni. Adush byk kro0ja la ni...

Ada project baru dtg, kraja pon dtg jua, mudah mudahan bonus amount baru utk taun ni ada la dtg jua ya Mr.Boss =) request 4 digit bole ka boss haha... (demanding punya pekerja)

Sekian dulu luahan hati pekerja yg kecian. . (haha ayat kn cari modal saja....jn mara)

Teguran demi teguran

Salam pembaca semuanya. . .

Ada masa kn memblogging la arini. Hari ni kn memblog perihal serius hehe. . .Anyway, this week mcm2 happening mana aktiviti harian, hal ehwal dlm negri (chewah...) & kerja pun apa kureng nye haha

As smua dh maklum dlm news baru2 ni, Kebawah Duli ada mbuat lawatan keRIPAS. Kalo ada yg nda sempat liat news aritu ok nda menghampakan kita baca News ni. Dari segi luaran mmg baik jua memantau mantau keadaan masani diSana. Selama ani pun byk dh komplen sini komplen sana mengenai hospital ani. Mana mengenai kes pesakit, keadaan hospital, peraturan hospital dan byk lagi la. I sendiri pun tekajut time meng-update diri liat news aritu, Duli melwt hospital. Becampur2 rasa, tapi I bagitau u ols hehe bole lagi tesenyum2 liat news meliat Duli me-round2 tmpt diHospital atu, mmg Duli pemerhatian & mengambil tau akan keadaan diSana atu. Syukur Alhamdulilah dgn Raja bejiwa rakyat.

Ingat the visit end mcm tu je. Rupanya ada meeting lagi hehe yg ni I very the interested to know apa teguran baru Duli kemukakan...Highlight nye mengenai cuti bagi wanita mengandung yg bekerja. Yala aritu ada peraturan baru mengenai masa cuti ani, but now Duli mau masa cuti atu diTambah. (Wah...diriku pun happy jua dgr ni walopon belum beStatus isteri atau ibu hehe nama jua perempuan kan hehe). Hamba bediri sambil angkat tgn dgn sukacitanya menyokong saranan ini! Hehehe. . . 

Selepas je hari the visit, newspaper the next day nye byk bagi details about the visit and tak lupa jua pandangan the public pasal ani. I like this news jua. Saya juga merupakan wakil wanita2 diLuar sana yg bekerja turut merakamkan kpd anda smua rasa Happy yg  tak terhingga. Alhamdulillah kebajikan wanita mengandung, yg telah melahirkan & yg akan mengandung turut diAmbil peduli Duli.

Sekian dulu utk update nye ok =)

Wednesday, October 6, 2010

Bagi Sang Suami: Jika isteri. . .

Tejumpa article ni IsuHangat. Rasa mau share dgn readers. Sebagai wanita, mmg terharu kalo perasaan kami dihargai. InsyaAllah para isteri diLuar sana akan sentiasa diHargai walau sePerit mana sehari hari anda lalui dalam hidup bekluarga.

Petikan dalam article:

Jika isteri menangis dihadapanmu…“Hargai lah ia sebelum terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang isteri pernah menangis keranamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. 
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. 
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini ?
Disebalik KELEMBUTANNYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat...
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana satu hal…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

Sekian dulu untuk info anda. . .=)

Tuesday, October 5, 2010

Double Celebration times two

Last weekend merayakn openhouse dirumah my bf. My fmily pun bekarih jua dtg beraya ramai2 kBelait eventho mlm. First time for so long udah. Ada karaoke session jua. Fun for some. Tapi had to cut short sebab hari mula dh ujan. So my family had to make a move jua eventho kn stay abit longer since esoknya sama jua cuti.

Lps acara raya openhouse, surprise for tuan and puan rumah. 
A birthday cake to celebrate their birthday in this month, except its advance. 
Nda apala, its the thought thats count kn...
Birthdays on the 5th and 15th Oct 2010.


Smoga dikurniakan kesihatan yg baik, murah rezki & kehidupan kluarga yg sejahtra berpanjangan. Amin amin amin...

Monday, October 4, 2010

TQ for the recipe

Entry ni dedicate to Mama Ira sebab kasi resepi lamanya, Biskut Honeystar. Siap mention for me lagi. 
Trima kacih ya kak =)

Bukan apa, since family suka munchy2 dgn snack jenis cereals ani sebab tu request dari Mama Ira ni utk koleksi jua. Masa ni, byk dah biskut and snack food yg dri Cornflakes, KokoKrunch and Oats, skali skala ubah the cereal la plang hehe...

Anyway, Thank You again Mama Ira =)

Saturday, October 2, 2010

Laila

Alahai. . .betuahnya sapa punya nama. . .

Mula kan ceta psl RAYA lagi tapi kan...mcm nada mood dh. Bulan Syawal kan abish la...

Ceta lain saja la aa.

Semalam lps isya catu la, boring time santai2 dlm bilik belek2 magazine, tv be-On la tu...adala this programme not sure plang apa nama dramanya lagipun ketinggalan part intro ceta ani. Tapi gerenti plang drama production tempatan. Kurang pasti jua samada drama bersiri or js some kind movie cematu. Mulanya not interested kan meliat but then unexpectedly meliat jua akhirnya (yala lama dah nda mengikuti rancangan2 diTV ani hehe) tapi geram nda sampai liat the ending bila dah ada kesempatan ani...ada cha my sepupu sepapat dtg melepak hehe

Ni pic sempat ku snap time boring2 atu . . .


Dramanya ani pasal product agriculture Brunei kitani, local product Beras Laila. Mengisahkan mengenai this one family yang berusaha untuk mengembangkan pengeluaran Beras Laila. DiFikir fikir realitinya, banyak business idea dlm drama ani yang boleh diPraktik untuk usahawan2 kecil diLuar sana. Maybe cerita ani sebagai introduction saja kepada masyarakat kitani untuk mengenali Beras Laila kitani ani (mcm myself la ni hehe interesting jua i learnt something diMasa yang tak teduga...chewah!). Cukup lagi ada part2 ceta ani memasukkan statistic production la (membuat ku terAngkat kening hehe over la...). All in all, drama ni informative plus sdikit komedi =)

Kamu kamu ada ter-ter-ter-ter-Tengok ceta ani jua? Kalo ada, Bagus Bagus Bagus

Apa kata kitani menambah ilmu lagi hari ini oke