Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, April 1, 2011

Kisah 'standard'

Cerita pendek diHari Jumaat kali ni mengenai 'standard'...

Ada this so called VIP man perasan (js becos he has big house & kreta mahai...). Selama ani..setakat ani la, all we heard stories about him was sombong belagak mcm horang-kayah nda pandang org biasa2 or sama level as him samada dari segi material mahupun mata-siAwang hehe...Stories byk betemu sja pasal masalah lelaki ani, mengenai 'standard'. Alahai apa penting pada 'standard'nya kalo diri nda kana hormati oleh org lain becos of atu.

Mmg diAkui jua, lagak usulnya mcm org2 VIP-sombong gitu la ye. Adala satu hari ani, 'ketaguran' jua akhirnya oleh seorang tua yg nda pernah kenal sapa org kaya ni.

VIP ani tinggal kawasan perumahan dBrunei ani, so dikirakn la smua org sama sja yg tinggal dkawasan atu. Except some differentiate people according to how big the houses, how many cars in that household ataupun barangan branded apa drg ada dan gunakn kn... Kiranya lelaki ani that type of man yg nda becampur-begaul-becerita dgn jiran2 la sbb baginya nda sama 'standard'! Yg pada pandangannya se-level dgnnya, dilayan dgn baikhatinya la tu aa.

Pernah skali disapa jirannya ani, biasala siJiran cuba kn mengeratkn silaturrahim. Tapi sindiran plg jiran ani dpt. Kesian...budipekertibaik jiran ani nda ia nampak. Mcm menyampah sja  ia pandang. Yup...ani bnr bnr belaku. siJiran cuba mencari bahan perbualan dgn lelaki ani, jadinya timbul th mengenai gerai jiran drg ani jua yg baru buka diluar simpang kawasan perumahan drg. Tapi disampuk lelaki-kaya ani, bagitau jirannya atu "jgnth dibagitau aku  psl kadai2 disiring jln.bukan standardku kn ksana tu". Bnr ta kata org slama ani pikir siJiran, mmg lelaki ani gila (oopss..tekasar) standard!

Slps kisah atu, adala nda brapa lama lps atu..Ndatau kenapa? Apa kes? Apa hal? A miracle nya tani...hehehe. Nda semena-mena sehari atu, pagi2 dgn kreta mahai-nya berhenti disiring jln dkt dgn gerai siring jln kawasan perumahannya tu. Mencari-cari, niat kn membeli kuih makanan. Customer yg biasa ksana pun heran meliat ia dsana atu. Sudah atu, ada seorang lelaki tua menagurnya...."baru pindah kemari wang? bisai bnr kretamu, tinggi pangkat krajamu kali. ksini jua kau mampu..." mmg pendek je the statement tapi PANGGGG! mcm tersentap lelaki-VIP ani mendgrkn. Nda jadi membali, beredar th lelaki ani dri tmpt atu. Terasa hati kali.


Heran lagi, he came the next day! Then jadi frequent customer la pulak hehe.....perubahan slps atu, he slowly became more approachable dgn org2 kampong.....

The end. 


Misteri kn? Misteri sbb apa VIP ani berubah. Bak kata, org boleh berubah disebabkn org. Ada jua berubah disebabkn keadaan. Mana satu terjadi? Biarla....nda kesah pun, ia dh berubah menuju kebaikkan dah hehe....

Nya org lagi, kata2 org tua kdg menyedarkn kitani yg terlalai. Mcm kata2 org tua atu la,  selamba rock sja percakapannya....tapi telus sja kn kn kn..merubah siLelaki-kaya ani.

Jaga diri....dan org2 dkatmu oke =)

No comments:

Post a Comment