Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Thursday, May 5, 2011

Kerja apa lagi?

Salam smua...

Anything special terjadi dgn kamu harini? 

Me...? No so far tapi nda pasti krg mlm hehe. Tunggu apa pun ndataula haha mcm la banar something good happen later hehe

Anyway, lets cerita about kerja. Yg buat aku susah hati ani few days sudah. The other day my mum asked me to apply for a position in public sector. I was mcm berat hati kn do it, before ani selamba sja rasa ku...nda kesah aku interested kn apply ka, nada position yg berkenan ka atau sesuai dgn my academic result and working experience yg ada. Susah hati saja, eventho the list ada yg sesuai dgn my academic qualification & experience. I'll see dulu la, mebe i'll change my mind later jua

Oh au aa...lets talk about dream job? Saja menyamankan hati yg resah ani dulu hehe

Dulu zaman skolah rendah kamu pernah bercita-cita mau jadi apa? Hehe mcm2 kn pemikiran time masa damit atu kn, kdg buat kitani senyum sendiri sja. Aku dulu masa skolah rendah time buat karangan bahasa melayu baru tah tefikir mau jadi apa. Mcm2 kan mau jadi...my list termasuk jadi astronaut, pilot-woman, stewardess tapi dlm karangan melayu aku buat peguam and then bila composition english tukar jadi stewardess hahaha. Biasala kanak2 damit ada2 sja pemikirannya, alum tau lagi erti banar satu2 pekerjaan atu.

Then come to secondary school, tahap pemikiran sudah naik sikit. Baru tah tecari-cari jenis pekerjaan apa aku mau. That time pandai udah bepikir, aku mau cari kraja yg aku suka buat supaya nda boring everyday buat kraja atu hehe. You know what that time, pekerjaan dlm pentadbiran atau administrasi adalah my top pick tapi time atu aku malu kn heboh2 dgn kwn so my dreamjob masa secondary school was to be a dietician (pasal interested banar jua since blajar Food & Nutrition, its all about food, cooking, nutritions & our body). Au banar even until now, i still have that dream to be a dietician ke nutritionist ke hehe. Tapi berlainan dgn kerja pentadbiran yg i chose dulu atu becos it suits me more. Lagipun inspired from my mum's attitude & job jua, cos mama ada saja tgnnya kn buat uruskn kraja. And also pasal aku ni jenis yg teratur, sistematik, suka kemas & bersih, mesti ikut according to plan kalo kacau bilau gerenti aku rimas & susah hati hehe.

Lps atu bila ada pluang masok teknikal college, aku pilih jurusan Business & Finance tapi more into management side bukan deep detail into hal ehwal kewangan hehe. From there my interest in management menjadi-jadi. So thats why in my head i will choose a job in management or administration side.

Lps study, i also did jobs yg kurang sesuai dgn aku. First was hotelier then accounts dept in travel agency. Current job is my 3rd job. Third time is a charm brgkali. 

So now im comfortable & slesa buat kraja ku. Eventho kraja ani bukan pangkat yg tinggi atau gaji yg besar yg diidamkn tapi Alhamdulillah aku dpt buat kraja ani jua. Nda kesah la im the only lady dlm ofis, nada saingan kn befesyen2, nada teman kn begossip2 as long i did what i should to do enough la tu. Bukan what i need atau have to do. Dan Alhamdulillah jua eventho im in a low level management position, dgn reputasi kraja & effisiensi kraja yg aku pertahankan selama bekraja ani dikurniakn rekomendasi yg terbaik dari top management. Benefit yg biasa diterima sama ada gaji dinaikkn atau bonus kdg2 3 ke 5 kali ganda gaji bulanan. Lumayan hehe. Tapi atu terpulang kpd kraja yg aku Uruskn dlm tahun sebelumnya atu le. Other benefit was offered jawatan yg lain atau yg tinggi lagi, but this one i refuse becos lain jurusan hehe.

Kisah skrg is.......aku susah hati kn tukar kraja yg alum pasti sesuai ka nda dgn keinginan hati ani & utk keslesaan diri ani. Bukan bermakna aku nda mau compete dgn graduates masani yg belumba2 mencari kraja public sector, tapi more to tawaran kraja yg limit sudah masani. What if dpt tapi ada jua kes ndajadi kana terima lps atu, krg apa yg dikendong beciciran jadinya. Menyusah diri, membuang masa & merugikan saja akhirnya.

Aku resah resah resah nih....perlu mengadakan perbincangan ni usulnya hehe. My mum usulnya still want me to do a job in public sector jua, mmg ada bnrnya plg some private companies ada high turnover. Apalagi my company ani ada sejarah staff di-sacked becos of kecuaian yg nda dikenal pasti. Hal ani pun aku perlu timbang-timbangkan jua la 

You all say what?

No comments:

Post a Comment