Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, May 20, 2011

Personality Check

Hai hai hai beautiful people...
Selamat Pagi kamuu...

Iski dgn weekend ke? Sabar aa...nda lagi lama ni hehehe
Haha knapa tiba2 sja ckp psl weekend ani?
Nada la...Aku ni kn everyweek iski dgn cuti weekend & iski to find out apa aku kn buat end of the week atu. Yalah kraja 5hari stgh dlm seminggu, sapa jua nda iski kn hari cuti kn kn kn

Anyway, jap tadi google-search  a phrase I heard dari radio smlm. Nda pasti apa maksudnya, so dlm mencari-cari disebalik maksud kisah of the phrase atu terserempaklah a forum blog tapi this one not related dgn apa yg aku cari atu but some sort of interesting bila dibaca hehe.

Found these personality analysis and can’t help to share with you all too. Sorry ey, ku kompilasikan saja analisa ani bagi personality anak sulung & tengah saja aa. Analyse myself & dearFiance sja la. Nda brani kn analisa kamu, krg terasa hati. Kalo dearFiance oke sikit, kalo marah boleh pujuk haha (pujuk betol ka atau biar dia pujuk diri sendiri haha kejam).

Aku anak ketiga dlm kluarga ku & dearFiance plg anak sulung so biarlah aku mulakan dgn personality anak tgh atau ketiga dulu oke, then baru yg sulung aa.

Oke mari baca dan sila2 lah join crossout mana yg nda match dgn character anda aa.
   
PERSONALITI ANAK TENGAH atau KETIGA
  • Agak pelik sikit. General characternya mmg opposite dgn adikberadik yg lain. (haha betol3, aku mengaku)
  • Kebanyakkan mereka, berperibadi terbuka tapi sebenarnya tidak. Gemar buat hal sendiri. (hehe yalah tu kali aa, aku jenis pendiam tapi bckp jua bila ada yg sekepala dgnku. And yes, aku lebih suka dan selesa buat hal sendiri haha syok sendirik) 
  • Sering rasa terpinggir. (ada juala...) 
  • Kelebihan pula, suka membina solid relationship dgn org2 luar keluarganya. (brgkali jua aa...sad to say this mmg ada jua stgh org yg aku rasa lebih rapat dari member kluargaku sendiri mebe becos of experience dlm satu2 situasi dulu atu kali hmmm...) 
  • Suka mencuba utk melakukan yg terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain. Considered boleh berdikari. Kebanyakkannya menjadi anak contoh. (anak contoh, me? Nop! Tapi yes nda suka harapkan people’s help, always tried my best dulu and bila nda mampu buat baru mintak org lain tulung hehe) 
  • Percaya dgn keyakinan sendiri. (yes but 85% brgkali hehe, many times terjadi bila diri ani confident tapi tekucil at the end. Perlu ingat jua dgn kemampuan diri a.k.a size bdn or how high my IQ hehe) 
  • Attract attention dgn cara yg tersendiri. (tang mana tuu...nda ey, suka blkg tabir je kerja2nye low-profile gitu hehe ada yg pernah liat aku nyanyi onstage ke haha) 
  • Terlalu mengalah. (ikut keadaan la...either kes terpaksa, ndadpt buat apa2 atau malas kn layan) 
  • Mudah membaca dan memahami fikiran org lain. (yes most of the time la, sixth sense le tu) 
  • Kebanyakkan kawan baik mereka jua anak tengah. (50-50  saja) 
  • Ideal dgn seseorang yg berterus terang dgn perasaannya. Pasangan sesuai adalah anak sulung /tunggal. (kwang3 haha ketawa kali jua dearFiance ni kalo baca, patot le most my fren dgn match yg sama jua. Ok sebab personality jua rupanya...)

    PERSONALITI ANAK SULUNG atau PERTAMA
  • Ofcourse menjadi tumpuan dan perhatian ibu bapa sehinggalah kedatangan adik baru. (tantu lah tu, first kali aa) 
  • Pandai membawa diri apabila meningkat remaja. (mencari-cari identity kali or alom ada adik dibuat geng wrestling haha) 
  • Cenderung menjadi pemimpin dlm keluarga. Sebab itu mereka lebih matang berbanding usia. (to my dearFiance and nda lupa my bigsis jua, baca tuuu...matang berbanding usia maksudnya tuha sebelom usia haha) 
  • Bertanggungjawab, perhatian dan cenderung mengikut kata orang tua dan masyarakat. (kamu lah yg pertama diharapkn kluarga so beri perhatian dan faham2 aje mana yg diperlukan) 
  • Sanggup berkorban demi adik2. (statement ni bagus! Tapi mesti jua dikenang pengorbanan drg atu. Kalo boleh biar smua adikberadik berkorban on something, biar fair & square. Oke to bigsis cuci kn kreta ku hehe) 
  • Pelindung, suka bertolak ansur tapi ego. (anda mmg pelindung yg terbaik) 
  • Berjaya dlm hidup. (berkerjaya yg memuaskn hati & citarasa itu sudah cukup baik dlm kehidupan seseorang. So jaga kerja & work harder on things you want to achieve. Juga ditujukan kpd my bigsis hehe) 
  • Pandai mengambil hati org tua. (biarlah pd apa yg relevan & dimasuk akal. Biar ikhlas nya tani) 
  • Kelebihan lain, pandai control emosi. Kalau dlm keadaan panik, dia tenang saja. (hehe dearFiance this is who you are, thanks for being you. U saved my life also *kelip2 mata* hehe) 
  • Kekurangannya, suka mahu dihormati oleh org lain dan mahu org lain memahaminya. (not quite understand...maksudnye keraskepala ke? If it is, yes dearFiance mmg begitu hehe) 
  • Supportive dan suka membantu. Tapi perlu fikirkan kepentingan sendiri jua selain kepentingan org lain. (yes you are very helpful. Thanks makan-ing my chipsmore haha. Also a cheerleader to me hehe) 
  • Mereka mahu semua perkara dibuat mengikut cara mereka. (so far boleh tahan tapi don’t care much plg...hehe considering my opinions & suggestions tu aa) 
  • Perangai suka memerintah. (sikit2 sja nda luan banar. Kalo dearFiance mcm atu bah, adoi baik tah ku jadi dayang istana haha) 
  • Anak tengah sahaja sesuai menepati perangai mereka. (hmmm...maksudnya tahan pukul lasak kah aa hehe so far Alhamdulillah bersama dearFiance)
 
Apapun analisa personality kana list-out diAtas atu atau kamu terjumpa baca in any web-forum kah, hakikatnya kitani patot bersyukur dgn apa yg baik dan buruk arah kitani atu. 

Sekiranya kamu disumpit taguran (kiranya nda semena-mena ditagur tanpa kamu minta la tu aa), terima & timbang2kn kalo ia bersesuaian utk diri kitani berubah. Aku pinjamkn this advice kpd kamu yg sudi membaca ok...
‘Jaga kelakuan jaga diri, kitani ndatau psl kluarga kitani ada dimana-mana.’
Thanks dearFiance for the advice.

Good friday people.

2 comments: