Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, September 30, 2011

Pengalaman kraja luar

Salam Jumaat pembaca2 setia ku...
(angkat tangan sapa tu??? haha perasan...)

TERrajin harini kan buat byk kraja hehe buat entri baru jua la aa. Rehat sebentar memandang kerja-kerjaan ku diAtas meja ani.

Well, harini kraja not much in the office. Ku tangguhkan untuk diMasa ptg hari atau besok hehe pandai2 sendiri discount masa bekraja aa haha. Harini aku merasa kraja diLuar. Bukan duduk diBalkoni office ku ey haha atu menyantai tu namanya. Jugak bukan kraja despatch-despatching hehe...

Jeng jeng jeng! Aku pigi projek sites harini haha...aku sendirik pun nda pasti kan rasa happy ka sedih becos of this works. Apa pun, experience baru ditempuh hari ani. For my own perkembangan dlm bekraja ku...well...kira amat bagus hehe. A good exposure jua.

Selain kraja luar before ani ku handle which is mostly related dgn paperworks, ani tah yg requires physical strength and mental jua la.

Bekraja diLuar sana, i admit alot tougher dari apa yg ku handle from office. Yala kan...biasanya apa yg berkaitan diSites aku handle diOffice (going to Sites is not recommended by my top management as its not in my job description...hehe true i dont want also ma...apa guna jawatan Project Manager atu kan?hehe). Yes dlm ofis apa yg confius, bole refer manual...then configure ataupun set mana2 system yg perlu. Slasai saja carry on buat report and paperworks yg diPerlukan. Tapi bila onsite...aduh truly cabaran & dugaan bekraja bnr. Sekurang-kurangnya kamu dpt mengasah people-skill & problem-solving skill on the spot. 

Pagi tadi went to 3 project sites. Haish! Cabaran ey supervising a number of employees yg bermcm2 origin. Ada indonesia, filipin, myanmar, vietnam, thai, malaysia and sorang local. Susahnya bila yg foreigners atu mostly dont know how to communicate english...apalagi malay! Huh! Kan gunakan sign-language nda tau so hentam saja la guna gesture tgn and simple english word.

One thing i dont like is the first impression they show when i came. Walopun aku bdn saiz damit (hehe) and the ONLY-Lady yg bekraja diSana, they dont take me seriously. An issue pulang ni in working life. Important thing is, do what i should do saja.

One funny thing happened was bila the employees fikir yg my boss keep saying all this while...a lady in the company is abit 'tough' ataupun bahasa biasa tomboi! Hahaha patotla when i came nda brapa ingau saja sorang2. Haish! Perempuan ayu kali ku aa bole? hahaha. Even one of the technician ada said to me yg ia heran mcm mana bole aku sorang ganya lady staff in the company. Haha kdg aku sendiri pun nda pecaya, pekerja sekeliling semuanya lelaki. Tapi realiti sbnrnya, my everyday working biasa sorang saja dlm office sebab atu kali nda terasa bnr that im a superwoman rupanya hahaha perasan lagi. Apapun keadaan dlm persekitaran kraja, if you are the only lady dlm syarikat atu pandai2 lah bawa & jaga diri. Apalagi kitani yg Melayu-Islam-Beraja. Tau2 batas pergaulan, supaya nda tersinggung dgn agama, adat atau budaya durang. Respek sikit eventho pandangan kitani berlainan. Kan kan kan...

Hehehe project sites visits harini pun short notice saja. Sekadar kan follow-up untuk project report yg ditinggalkan Project Manager ku yg bepergian. Huhu...patot ku minta blanja ni arahnya, aku buatkan reportnya ani hehe. Patotkah patot?

Anyway, sekembalinya keOfis diPtg hari ani...back to doing my own usual work tasks hehe. 

Aher2 ani brunei dilanda jerebu-jerebusssS la. Tadi tghari pun Syukur jua diBandar hujan skjp, at least mengurangkan rasa humid & panas diLuar atu.

Ok happy working beautiful people yg sedang bekraja, juga yg bersantai diMana jua kamu berada....hehe

Jaga2 diri dlm cuaca masani ani, hindari dehidrasi oke =)

No comments:

Post a Comment