Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, September 23, 2011

Sebolehnya Jujurlah bila berJualBeli

Buat renungan bersama.......

Situasi 1

Pemberian sepasang baju dari si-A kepada si-BCD. Sepasang baju yg dibeli berharga kurang dari BND20 walopun pada luarannya sedikit exclusive design & potongannya.

Bebrapa lama kemudian, si-BCD mengadakan jualan. Jualan termasuklah sepasang baju yg diberikan oleh si-A. Nda pasti kemungkinan kes lupa atau buat2 lupa, si-BCD offer kepada bakal2 pembeli yg bersaksikan si-A jua.

si-BCD menerangkan kpd bakal2 pembeli bahawa sepasang baju atu berharga BND55 dan diBeli dari luarnegri ketika si-BCD bercuti. Si-A berbisik kpd si-BCD kenapa menawarkan harga yg mahal sedangkan niat jualannya adalah untuk ‘clear up’ brg tidak terpakai, juga ditanya memastikan dari mana ia membeli baju2 tersebut. Hanya tersenyum si-BCD.


Situasi 2

Pemberian brg dari si-A kpd si-EFG. Brg yg tidak digunakan lagi oleh si-A. Tapi dbwh brg tersebut ada ukiran (carve) yg diUkir simbol tanda kepunyaan si-A ketika mula2 memiliki brg tersebut.

Garaj sale diAdakan oleh si-EFG. Brg tersebut juga salah satu yg terkandung.

Bila bakal pembeli bertanyakan ukiran tertera & minta kurang harga atas ‘kerosakkan’ sedia ada. Tapi si-EFG menolak dan menyatakan ukiran adalah tulen. Walhalnya nyata bagi pandangan org biasa, ukiran adalah palsu yg dibuat2.


***
Berlaku jujurlah bila berJualBeli. Jangan amalkan riba jua.
Yang penting skali jgn jual brg hakmilik org lain okeh =) hehe toink! (hmm...sapa tu aa?)
Slamat Menjual & Membeli diHari Jumaat.

No comments:

Post a Comment