Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Wednesday, October 5, 2011

First baking bulan Oktober

Salam smua...

Wah! Oktober maliii....

Entri pertama bulan sepuluh. No 'Wordless Wednesday' entri hari ni hehe. Mau buat entri pasal the first baking for this month yeheeeee....

Lama sudah kan buat ciskek tapi baru hari isnin kemarin behari dpt mengarihkan diri. Padahal brapa minggu dh bahan2 ciskek ku melepak dlm dapur mama aa hehe. 

Hari isnin lps atu iski dah ni kan mulakan projek-baking. Tapi tuptup dlm kan jam 8pm atu karan seluruh kampong ku dKg.Rimba nahada. Aduhma! Nasib time atu masih selamba diDapur kn menyingsing lengan crosschek bahan2 kek. Kalo time kek masok oven dah...ish! mau aku mengamok dgn perasaan sendiri hehe.

Well...karan tutup kira2 sejam saja. Alhamdulillah nasib jua. Well...i have this masalah dgn kegelapan hehe. Lets js say...aku tido pun mengabiskan karan rumah, bebuka lampu hehehe fullstop!

Apa dibuat diKala seluruh kampong gelap gelita...diKala 'bunyi' kesunyian menbingitkan telinga ku....diKala kegelapan merimaskan aku....apalagi main api dan lampong la!!! Hahaha....

*mana satu yg reliable? lilin, lampu LED (ni dearFiance tinggalkan utk aku for emergency case mcm ani la...) ataupun.....flashlight 'tipu' dlm hp ku atu? Yang aku pasti...kalo bole aku ndamau gunakan smuanya. biar sekeliling terang benderang hehe*

Ok! Back to topik projek-baking ku. Haha kamu ingat aku kan cancel setelah stghari aku asyik mikirkan kan membuat kek ani hehe no-no-no....i wil make it no matter what! Wah sejak bila gagah perkasa ku timbul ani hehe. Atu namanya confidential aa !!! Hehe

Dlm plan mau buat dlm cup saja, ndamau bake dlm baking-tray mcm biasa. Ani kes 'no-sharing' haha. Sebab satu cawan utk satu orang ya teman2 hehe. Baking ciskek ani bukan la for special occasion ka apa, js kan buat setelah sekian lama buat dessert lain saja hehe mau jua tukar selera buat resepi lain kan kan kan...

I chose buat ciskek stoberi! Oh saya gunakan mentega Anchor ya teman2. Smlm liat berita brunei butter GoldenChurn kana ban sudah penjualannya. Aku chose not to buy setelah Malaysia ban kan diSemua negri durang aritu. Now beli brand Anchor saja, kalo ani pun jua kana ban nanti...hmmm menyamal ku tu ey, baik ku buat mentega sendiri haha.

*few of yg sudah siap. aku guna stoberi jam saja as topping sebab malas kan cari buah stoberi orginal kan diBlend lagi hehe. biar express hehe*


*mari potong half. liat apa usulnya ddlm. bwh adalah roti digestive then tghnya cis. Cis atu i put stoberi jam, kasi flavour sikit keknya atu. Not a fan of plain ciskek le hehe. Thats why kamu bole liat warnanya abit pink kan...nice kan? Kasi the kek manis sikit, top kan dgn jam stoberi juga. nyumnyum...*

*ish! rimas sudah dgn cawan kratasnya so ku bebaskan dia...bahagi2 utk suapan ayu ku dMlm hari hehe. Sedap! Marbeles! Recommended to try! Haha sapa lagi kan puji masakan sendiri selain diri sendiri kan kan kan...hahaha*

Ok have a great day ahead (^o^)/

No comments:

Post a Comment