Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, November 22, 2011

Sakit apa sbnrnya?

Minggu lps hari rabu, bermulanya aku diSerang sakit sblh pinggang kanan. Aku tahankan saja, kiranya sakit2 biasa saja. Tapi mlmnya menyerang, betambah sakit lagi. Aku tahankan jua sampai tertidur.

Hari khamisnya diWaktu Pagi masa bekraja, diSangka sakit hilang sudah tapi mula tghari hingga kPtg...aduh! sakit menikam-nikam sampai kaki sblh kanan payahkan diAngkat utk melangkah. Rasa kan nangis jua menahan sakit masa driving balik kraja atu.

Then slasai kraja ptg atu, berjanji sama lilsis kHospital Ripas for checkup. She drive ofcos. Dlm Accident&Emergency atu, ingat kana bagi medicine & balik saja rupanya belarutan until midnight ku diTahan sana for further checkup lagi. Hish! 3kali betukar doktor okeh! Even pesakit keliling katil ku pun sudah brapa kali betukar org udah.

*tambah air sementara waiting result*

*lilSis peneman setia diSisi katil walopun boring memerhati doctor&nurse kuai-lintas hehe*

Mula lah mcm2 soalan & rasa hampa sebab bloodtest and urinetest pun normal saja. Dari diSyaki sakit appendix, batu karang to kurang air. Nada jua kepastiannya. Sampai aku kesian arah lilSis yg menunggu. After the 3rd doctor nada say anything, lps aku diSuntik obat tang-sini-tang-sana tapi sakit masih jua ada...akhirnya i walked to the doctor minta balik berehat diRumah saja kalo nya bagi drg semua normal resultnya.

Hehe bukan marah, fed-up saja pasal they didnt say anything bah. Should i wait kah, should i balik or should i tido sampai kePagi...halooo its 11pm jua udah tu dari lps Magrib dSana. Kesian supir ku tu hehe. Menahan sakit tah saja sambil ceta2 baibun sama lilSis.

Lps diSuruh tunggu dlm stgh jam lagi oleh nurse finally...they said "kami have to admit u. pasal masih sakit. obat pun kami ndadpt bagi yg kuat lagi..."

Since aku malas merelakan lagi apa drg mau buat, krg tetungu2 lagi sampai keSubuh. Kesian lilSis have to work pagi atu. Oh! my parents have to attend betahlil mlm atu, a relative passed away ptg atu so adikku lah saja yg jadi CNN arah my mum.

Ok...we went home slps agreed dgn staff hospital to come for ultrasound appointment to see either dlm xray ku atu bnr batu or sekadar angin kuskus hehe...tapi kenapa doctor ckp "kami suspect batu plang tu". Hmmm...jadinya kenapa nda diTaruskan saja the ultrasound the next day utk kepastian tapi pending keBulan dpn tah plg. ish!

Jumaat aku diBagi medical leave, cuti kraja. So i need to rest menahan sakit dgn mkn painkiller yg diBagi.

Saturday masih jua sakit, hanya ilang bila mkn painkiller tapi dtg kraja jua lagipun halfday saja so nada hal sebab dearFiance sudi hantar-ambil balik kraja hehe. Mlm atu went to Babu dinner treat jua sebab redy udah ptg atu ambil double-intake painkiller hehe. Rasa jua bah hehe...

dearFiance ask me cuba berubat. Hari ahad berubat dgn future-FIL ku dgn bacaan ayat keTmpt sakit (perubatan islam). i'd say last session atu mmg sakit mcm something menusuk diTmpt yg sakit bnr, menitis airmata dpn future-FIL...malu oke, tapi apa bole buat...aku yg merasa sakitnya. That night kan balik selamba saja kaki kanan angkat 45degree angle kan masok keKreta, perubahan pertama ku sadari. Hapy & rasa syukur dgn izinNya jua ku diSembuhkan bahagian sana.

InsyaAllah mudahan sembuh & hilang sepenohnya sebelom checkup bulan dpn ni.

**********
Masani, ani lah alternatif yg ada yg diCuba...rasa jua mau sihat walafiat kan kan kan...

--> Prescribed painkiller. Mkn obat doktor bagi ani saja sebelom tau yg lain atu.

--> Minum air rebusan Daun krakatau. Nda jumpa reference pasal khasiat sebenar daun krakatau, baru pernah dgr jua bila future-MIL bagitau. Aku jumpa blog 123clikz: Penawar alami ni saja, bacalah. Daun2 yg diBagi oleh future-MIL, katanya baik utk sakit batu. Telan aje walopun pait.

--> Minum air barli. Rujuk warkahilmu: Khasiat barli. Ani my boss kasi tau, he's chinese so agaknya besar khasiatnya kalo diAmalkan minum aa.

---> 'Berubat'. Rawatan islam melalui future-FIL ku. Refer Perubatan islam. Alhamdulillah last option ani dan dgn obat2 atas atu byk jua kurang udah sakit diKawasan rusuk ku. Utk nasihat bersama jua aa, elakkan dari berubat dgn rawatan yg 'bertemankan brg2' (mcm keris lama, kain kuning...Syirik tu). Yakinlah dgn doa2 penawar atau rawatan berlandaskan keislaman ok.



"Berusahalah mencari penawar kerana Allah menjadikan penyakit dan Allah telah menyediakan penawarnya."


**********

ps: harini slesma sebab flu terok kemarin, kena usaha ilangkan ni sebelom merebak jadi damam krg huhu...

No comments:

Post a Comment