Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Monday, January 31, 2011

RTB Media Carnival 2011

 (pic curik dri web rtb)

Uwaaaaa. . . . .nda bekesempatan pigi sana. . . . . .

In the news, dlm newspaper, conversation org. . . .byk tdgr ada fun things dlm carnival ani. Mmg i excited to see apa ada bila events held dICC atu especially Consumer Fair.

Yesterday was the last day RTB Media Carnival ani tapi nda smpai pigi sana. Have to run errands, lawat mama and the end of the day activity was kerumah sepupu yg kn wed in few weeks time.

Tapi kn. . .takpo takpo aku kn visit ICC atu jua nanti walau nada event pun hahaha . . .(rasa jua kn sedapkn hati sian...)

You you you you and you ada ksana ka?. . . .

Until then kita tutup cerita sjala...bencikla...Chow!

Sunday, January 30, 2011

Getting crafty diPetang Sabtu


Sabtu i mmg kja halfday. Tiap2 minggu bkrja mmg looking forward for this day to come. Yala...dlm minda listed dh tu, what to do? how should i spend it? kan jln pigi mana? kn masak apa? buat kek ke? byr hutang tido ke? Tapi arini not the usual and regular saturday...

Sejak dua menjak mama betahan wad ni, house chores mmg byk kn dbuat. Nda mcm sblum ani. Before, kmi share2 task rumah dgn the queen and princesses of the house (haha telebih pulak). Now, the princesses tau2 diri buat kja, siapkn itu, uruskn ini.

Since kelurusan im the only putri (aik! perasan la) yg on halfday work so i try buat mana yg blum slasai kraja2 rumah ni. Lagi-an my dear fiance harini kja esok bru blik  kja offday, so dating is not in the list today. Lps sja had lunch and buat house chores. Here comes projek khas yg terbengkalai dri minggu lps. Volunteered buatkn this for my dear cousin yg kn engage this coming CNY holiday. Since i pernah buat for myself haritu so im glad buatkn this for my fmily member, kira first time la and excited jua for the very first wedding of all the cucu-s cucu-s dlm fmily ani. Colours are her favorites, my issue saja is kurang pasti which of the colour shades she prefer. Masa work-in-progress ptg atu, thinking hard hopefully she likes it. Turns out as below ani...


Our plan that night was to have a family gathering, sja kumpul2  dgn fmily do some discussions and help out few tasks for the upcoming wedding after engagement my cousin ani. Tapi the siblings mau lawat mama, so kmi menyampati la masa before heading back bandar for the gathering. Dlm kesibukan pasar hehe slh...kesibukan perbincangan, i handed out the project atu to my cuz. Yay!!! She likes it. Sukanye bila org hargai usaha tani dgn pujian kn kn kn...

Apa kata harini. . . .hmmmmm tunggu kja apa kn dbuat krg hehehe

Slamat berhujung minggu dgn kluarga =)

Saturday, January 29, 2011

Random Post

(Mode: Memanaskn krusi office ~ duduk da...)
 
Geram geram geram. . . . . . .

Napa public sector office punya telipun slalu nda bjwp?

Napa kalo claim project public sector slalu kn bepending bebulan bulan tapi disuruh siap asap?

Napa kalo other office drg antarkn dokumen tapi kalo kami drg ask collect sendiri?

Napa masani jam djln jln dkat shopping complexes padahal working hours jua ni? (kaching kaching ka...)

And. . . . 

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

Napa ku slalu guna pen biru sja menulis hehehe. . . jgn mara kalo nda, i pun mara ok!

Hv a productive day ols =)

Wednesday, January 26, 2011

Mama diserang. . .


Gimik ja title hehe...


Mama kana serang TIBI ! Admitted diHospital Tutong sabtu lps 22/01/2011. Masuk wad pun time mlm dh belabuh dh. So mlm minggu fmily kmi, spend diWad sana kjp dgni mama before kami balik Bandar that night jua. Since penyakit ani jenis contagious so tarakda sorang family pun bole temanin mama. Huhu mbari ingau ati saja mama jauh disana atu. First time ta ni, in the family kana admit disebabkn tibi. Kami suspect gerenti terjangkit one of the invitees masa my Majlis aritu. Haa. . .sapa tu aa???

Anyway, since pesakit langsung nda bole kluar2 wad, keperluan pesakit ada saja dibawa oleh fmily members yg dtg melawat. Nda tekecuali mama. Kesian rasa anak, meliatkn indung cematu. Food catered disana dimaklumkn bukan from RBC mcm dHospital bandar atu. No wonder mama nada slera mkn, first day mama dsana merasai mknan mcm tawar saja mcm mknan urg sakit bnr saja. In fact, mama mcm biasa saja cuma kes batuk2 atu sja.

Brapa hari stay disana nda pasti jua, kami fmily cuba jua bawa and bali apa yg patot utk mama. Boring and nada munchy2, atu yg kami ingau saja. Rasa jua spaya diet and berat bdn mama nda kurang. Diusahakn jua apa2 yg patot, insyaAllah mudahan lakas sembuh...kalo kluar wad minggu ni pun lagi baik.

Thursday, January 20, 2011

Kenapa saya mesti friendly

Kemarin is not one of a good day for me. Thought this week going to be a progressive one at work, tapi tekucil jua in mid week. Geramnye! A lot of stuff needs to be completed but when it comes to handling phones abit annoying bila asyik dah mind ani kn buat and siapkn report.

O yes pasal phone etiquette! Nda smua are well verse doing it even myself jua. Not everyone always perfect kn…Cuba tah aa, if answer calls atu in friendly tone. Kalo in a stress mood at work pun, answer it NOT in a rude way. You represent that company, what if the caller is a potential clients of your company or perhaps your boss family! Na...mcmmna kn jwp dgn your boss tu. Result mebe either get warned atau fired. Kn susah diri tu.

My case, kalo nda semena-mena kana marah over the phone pun, I’ll be nicely talking to them. Even if my tone betukar dah jadi serius bt budi bicara wil be kp maintain, js for the sake of my company’s reputation. If it’s getting personal then different thing lagi, hope this not happen la. Yalakn u dh tabur racun, i tabur balik dgn  bunga je...together dgn pasu pasunya (haha mcm pernah dgr this statement..dmana ya). Huh! With a bunch of calls made throughout the day, managed to get over her. I must say she’s very ‘professional’ la. Case close, thank God! 

Apa kata…….mulakn jam bekerja anda hari ini dgn baca berita dunia dulu k. Chow!      

Monday, January 17, 2011

My E-Day - Part 3


Last part of kisah my Majlis. Ni preparation inviting jemputan yg wajib dtg, yg terdekat dgn family & yg terpilih saje. Mohon maaf pada sedara yg tidak dijmput, yg dijmput tapi nda dtg ndapa kmi fhm komitment biskita. Terutama skali pada yg diharapkn dtg dan nda dtg walau dijmput sudah...kami skluarga mmg sedih nda berair mata.....mudahan silaturrahim kitani akan terikat lagi. Buang yg keruh ambil yg jernih.

Maklum dh, jemputan total smua dlm 4 kem. So fikir sendiri la brapa org yg dijemput. My invitation card buat sendiri je, eh salah bali paper & print sendiri sja. Tema adalah gold! Hehe becos our attire gold jua yatah...

Lps saja print, acara lipat melipat paper. Ani dear fiancé & myself yg berhabisan tenaga melipat ditengah tengah mlm. Siap jua akhirnya. Separate batch for him and mine.


Gift ani aku prepared few saja for selected invitation mcm my friend yg sudi mluangkn masa dtg. Nda panggil ramai pun...since most jemputan immediate family saja.

*excuse my skill wrapping the gift hehe asyik2 kipas je kelihatan*

Ani baru tah our doorgift yg utama. Pilihan wafel yg dlm kotak. Ada 3 flavour ku sediakan, strawberry, chocolate and vanilla. Pada beg beg sekalian, sila ikut tema ya hehe...

 
*sory pic quite blur bukan apa,mmg pantas fmily bkerja.sian kn…ku hargai pengorbanan kmu...even the lilcuz pun excited to help out*

*ceh kaler adik beradik gold lagi…*

Ha...ni psl bunga corsage. Mmg nada pun ku sdiakn for the majlis, tapi my sis yg suka2 bali. Katanya saja2 mau fmily pkai. Thank you sis =)


Bunga yg dibali size sederhana, tapi not yg readily attached dgn ipin. So sis bali separately the bunga and ipin. Sis jua sendiri yg mengam gam dgn glue gun. Jgn bagi chance ya tecabut on the big day katanya hahaha kes mara dgn gam Uhu la tu k.

Tapi kan….mcm pernah ku tengok bunga ani la sis? Hahaha…nah kedapatan….

*lilcuz yg tanpa rela jadi model ku*

And the very last short infos:
Our CATERING on that day dari Cindaibiru Restaurant Catering offered BND4.oo per pax provided with kem lah tu aa. Since jemputan fmily sebelah bapa dari seberang and family sebelah fiance dri Belait so my parents chose to get catering yg ada main course. Thinking kn prepare hi-tea meal but then ani kira appropriate la tu for the invitees eventho majlis was held late afternoon.

Last minute decision on hiring PHOTOGRAPHER for the Day. Focus To Square is currently in  a business project engaging photography services. Hired them sebab i know for sure my family members would be very busy entertaining jemputan, and i wanted someone yg 'quite familiar' with a camera. Not very professional and not very amateur. Yg sadang2 saja. My requirements simple saja; capture moments on that Day (inside & outside of the house), nda mau 80% of the albums pics of my face and should ada gmbr fmily yg dtg. Initially i booked for 1 female photographer, bt the members insist to come all 3. Their charge is reasonable juala for a few hours service, js need to wait and see outcome of their shots saja lagi.

My MAKE-UP? Ingat kn do my own 5-minutes make-up saja. Anyway, MUA is aunty sebelah family my mum. She owns Laily's Bridal Boutique, skrg ni manage by her first daughter. The Aunty wanted to do my make-up since ani the first majlis in our family. Terima Kasih sudi memekapkn wajahku. Me as being me, yg nda biasa dgn colouring on my face so sapa2 in my room hari tu phm2 saja la. Attire is sendirian berhad, i chose smokey eyes saja as the tools yg aunty bawa limited. Turns out, smua tekajut and likes it. Patot ka aku rasa janggal?  Ada juala usulku atu hehe...

That’s all folks...Thank you for tuning in until the final story.

Trima kasih smua yg terlibat =) Aku kn ingat, kenang sekecil dan sebasar mana kebaikan kamu kamu atu...InsyaAllah ada masa dan umur yg panjang akan ku balas...jgn jara2 nya urg kitani kn...

Saturday, January 15, 2011

Consumer Fair 7

Salam ols

Jgn mara. . .rehat sebentar dari cerita sebelum ni ok. 

Minggu lps sempat pigi KPesta Pengguna yg ke-7 dICC bersama my dear fiancé and his sis, hubby and prince. Kmi pigi mlmnya dlm kehujanan & slasainya dgn urusan sblumnya. Looked around dlm sejam je, atupun kn closing dah hehe sian. . .

Byk vendors yg participate this time dari Pesta sblum ni. Quite meriah and ramai bnr yg dtg eventho announcement kn closing blik2 dh berkumandang. Plan to purchase few items, atupun liat2 dulu if berkenan and tepat dgn citarasaku. But since kmi mengejar masa, mana kn liat the Oceanworld for the lilprince yg join kami and mana perot kmi mau di-isi lagi so nda sempat liat2 lain. Lagipun the weekend pun nda dpt kn pigi jua cos ada jemputan in the family. So nxt time sja la. . .

First place kami serbu. . .the Ocean World. Aduh ma! Skali masuk ramainyeee org. Behimpit bahu sja ba bejln aa. Anyway, my cam not very friendly that night. So moment yg kn kmi snap ada problem sja. But dpt jua save satu dua shots.

*the lilprince who afraid of the....*

Apa yg diliat siputera kecil ani aa. . .belon UpinIpin-nya trabang ka? ada giant ka?



La. . .ada diAtas jua. No wonder most of the kids ksana suka. 
Kesian ani saja kenangan dri sana.

Ku masukkan jua gmbr yg diSnap by dear fiance from Consumer Fair sblum ni. 
Mari imbas2 sikit. . .

*kmi sampai kTaj Mahal hehehe*

*skajap ja kmi sampai keMesir*

*Yes Mr.Mickey, we are more than welcome to come in to your home hehe*


Hep! Kami bukan plan kn booked our honeymoon yet ye u all. Kami terkesima dgn deco tiang nya ni sja hehe. . .thats why hari atu dear fiance excited to take a photo of it. oke la the rest of the photos biarla utk simpanan kmi sja ya.

Have a great weekend alls =)

Friday, January 14, 2011

My E-Day - Part 2


Part ni kn cerita psl brg2 yg dihantar. Dah tau lelaki kasi 5 brg & perempuan balas dgn 3. Pihak lelaki nda tau ni dgn balasan ku ni, so ani SURPRISE#1 to them & especially to dear fiancé. Balasan dariku smuanya DIY deco sendiri je since lastminit & sikit je tapi rupanya process menghias ni tricky, adui paneng jua dibuatnya mlm seblumnya atu. Ku hargai sgt2 sis & babu2 yg menolong menghias pemberianku buat sidia. Dah ku set kn tema deco buat sidia adalah gold maroon. Yala kn my hantaran deco kaler gold pink hehe realize ka most of the pic byk kaler gold pink jua . . .kebetolan ke? Hehehe. . .

 
Bayangkn la betapa susahnya ku kn sembunyikn brg & preparation kn dbuat ni dari pengetahuan sidia. Mana mengejar masa kn pigi dating dgnnya & curi masa cikit kn cari brg. Tapi Alhamdulillah berbaloi rasanya bila dh slasai smuanya =)

Selepas byk research dgn brg hantaran & deconya. I found this lady’s blog Dinda. Quite informative on her preparations for her special day. Hantaran pun inspired from hers. Thanks to her. Tapi aku nda dpt la kn spend our engagement-budget on the things yg nda diPlan so I guna saja my own savings to prepare my surprise items and other things required for the Day.

Regarding the folders, Yup! Hers very lawa, ordered from this lady Rozi. No doubt her skills & creativity mengagumkn ku. Tapi sedihnya, since aku nada budget for this. Kiranya kn order yg cantik2 belaka adoi memikirkn chargenya pun lawa. Pada yg mampu, very recommended la as it memang lawa bnr her creations and most her clients satisfied jua.  For myself, buat sendiri saja la dgn bahan2 yg cheap2 saje and research mcmmna buat folder diblog blog crafts yg ada. Ni hasilnya. . .quality utk bertahan disimpan lama? nda pasti lagi hehe. . .yg pink for his hantaran list and the other for my permintaan list (inspired from Rozi’s). Thanks to her.


Ani process hias coklet, mula2 kn susun atur saja dgn box2 coklet atu tapi idea sis lagi simple & the type aku suka byk2 sgt2 (apada..suka bnr la tu maksudnya hehe). First lapik dgn crepe paper maroon, then susun coklet toblerone keliling basket & dtengah fererro. Last coklet kisses, tabur saja diatas.

*excuse usul my sis, pandanglah pada kegigihannya hehe* 
 
Lps wrap the basket spaya nada kes betaburan coklet nanti (nda jua bisai kn…time acara sibok2 lagi kn menghias hias). Sis glue renda keliling basket, nampak lebih meriah and last deco glue saja bunga diCorner skali. Dan hasil rupanya mcm ani. . .


Tada. . . .!!! =)
Mulanya reference kn hias lebih kurang mcm ani. Tapi oke la at least kaler match match sgt la tu kn.

*pic hasil google-ing* 

Process hias baju mlayu pun nda tau mcmmana yg bisai disusun. Last2 one of my babu lipat2 then sinjang buat kipas je. My sis idea lagi becali mau kn buat itik. . .apala susah tu! Process pembikinannya? sory ya nda smpt snap. Liat pic seblum ni saja oke.

And, come to SURPRISE#2. Family fiancé tekajut lagi ada cake-cutting session. Ni another gift for dear fiancé on our 5th Anniversary. Ku order especially for our Day ani dan…ofcos flavor cake is his favorite. . .sokolet la apalagi hehe


Dlm kemeriahan majlis ku, ada jua suara2 nda siuk ku dgr atu. Sedih? Memang dlm hati saja tapi pandang2 jeling2 dan tuli kn saja telinga diri hehe melegakn rasa diri jua tu. Ada yg commenting my majlis mmg simple, tapi ndapyhth my side behantaran apa, byk2 kem (hey haloo...4 kem memuatkan smua jmputan terdekat & terpilih and ahli2 rumahku yg kn menjamu mkn dkem okeh) and memotong kek lagi...baru betunang bukannya kawen pun. Dush!!! Yes very true tapi ani MY MAJLIS so aku buat apa yg aku & my fiance mau, bukan kamu yg as jemputan mau dri kami. Kmi sdiakn apa yg patot saja oke. Pada yg mulut laser atu, cubatah biskita perhatikn…jgn kn aku, yg lain lagi grand majlis drg from mine ani. Ikut kemampuan, liat fmily kecik or basar, then carry out the Majlis. Moral of the story. . . . .Sabar sabar. . .

Note to self (importantly to All !): Mmg perkara biasa diHari berlangsungnya majlis terpenting  dlm kluarga atau perkahwinan, ada sja hal kn tejadi diluar kawalan kitani. Sebolehnya, elak atau kurangkn la semampu kitani. Walopun mine ani perkara 'ciput' je...hmmmm tapi menusuk kalbu ku & tuan puan majlis okeh.

Bersambung. . . . .

Thursday, January 13, 2011

My E-Day - Part 1

Majlis diadakn pada 31hb Disember 2010, Hari Jumaat. Mudahan diberkati.
 
Acara yg amat berharga & terpenting buatku...dan yg dinantikan family yg hadir.


*pic credit to sis cam*

Simple saja suasana tapi ‘chaos’ dgn gelagat family yg berabut masuk rumah & ambil gmbr ku hehe malunye time atu…

At the same time, rasa kesal kn satu hal ni sebab terlepas peluang salam peluk cium dgn mama & family sebelahku. Sedih..kesal ey. Rasa kesal mcmmana bole jadi ni… Atu pun lps acara slasai, some family sebelahku kn balik rumah baru ada peluang salam2 & ucap trima kasih. Lps acara menyarungkn cincin atu, yg menyerbuku kn ambil gmbr mostly family sebelah pihak lelaki. Nasib ada jua sempat menyambar mama masuk ambil gmbr sama jua, kaka adik & familyku lain terpaksa meneruskan acara mempersilakan jemputan keKem utk mkn jamuan yg disediakan.

*pic credit to sis cam*

Hantaran sebelah lelaki termasuklah: pembuka mulut, tanda tunang & brg2 tanda kasih ialah kek coklet, coklet cokletan (smua coklet feveretku hehe) dan sepasang kain.


Balasan hantaran dari sebelahku termasuklah: coklet cokletan, cupcake coklet & baju mlayu.

Plan awal tiada balasan hantaran, tapi lastminit kn bagi jua. Since its our Anniversary day jua, nada hadiah lain aku dpt fikir selain majlis ani so aku kasi hadiah buat sidia walaupun nda sebrapa. Since kami dua minat sgt dgn coklet, so hantaran atu la jadi tumpuan kami. Kongsi2 mkn dgn apa yg sidia and aku dpt hehe…tapi ofcos la ndakan lokek bana…half of it share2 jua dgn family kn meriah mkn mcm atu hehe.

Bersambung. . . . .

Tuesday, January 11, 2011

Selingan kajap: Lawak SiBakal Tunang Yg Nerbes

Bebrapa hari sebelum majlis pertunangan kami, tgh jln2 sma fiance2be ntahla…..kiranya masa tu fiance2be kusut usulnya mcm befikir2. Bila ditanya ani rupanya jadi ingauannya….


Fiance2be: Kalau hari tunang tani nanti ‘fiance2be’ nda dtg, ada ‘fiance2be’ bagi MC arah mama pass arah ‘me’ tu aa…

Me: Aik…jgn kan becali, family sebelah ‘me’ tau dah ‘fiance2be’ kn dtg jua... (Bukan marah sebenarnya meredakan nervousku sendiri jua hehehe)


Kebiasaannya bakal tunang lelaki nda perlu dtg. Tapi menurut plan memang fiance2be kn dtg, nda pun sebagai jemputan saja sebab yg menyarungkn cincin adalah bakal ibu mertua…kn afdal gitu ya hehe…

Sebab lain is it's our Anniversary!!! So I dah bagitau awal2 I hv something for him on that day kiranya surprise le tu.

Apa kata anda. . . . . . . . . . .Sabar menantikn entry mengenai majlis ku ya…tgh compile2 smua gmbr. My cam nda byk snap dihari majlis, harapkn my sis n others punya shoots saja. Photos dri my photographer pun belom lagi ada kbrnya.

Friday, January 7, 2011

7th Day of 2011

Salam semua. . . Selamat Tahun Baru!!!

7th day belated New Year wish untuk semua dan. . .bersamaan jua hari ke-7 memegang status sbgai tunangan org hehehe Alhamdulillah. . .

 Kek yg disediakan bersempena our Majlis & anniversary kami yg lepas.

Nanti mengemaskini blog ani dgn gmbr majlis yg tak seberapa tapi meriah dgn beloved sedara sedara and sahabat yg sudi dtg ok. Sabar menanti. . .