Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Saturday, April 30, 2011

Aman & Slesa nya...

Salam & Selamat Pagi Sabtu wahai teman2 mengunjung =)

Baru skjp tadi sampai ofis slasainya morning errands yg perlu ku slasaikn harini.

Lately ani, panas pagi mmg menguji kesabaranku utk menempuhi aktiviti pagi kejar mengejar dari satu tmpt keSatu tmpt. Kamu masani slesa duduk dRumah atau duduk dOfis? Hehe slesa ke? 

Uits...aku rasa aman sja duduk dOfis ani. Rasa panas kurang sudah, kesajokkan aircon ofis sudah mula meresap keBadan. Slesa rasanya hehe. Lagi ditambah dgn minuman nescafe ice sajok buatan sendiri dari pantry hehe. Biasanya pagi2 sdiakan minuman panas tapi ndapala kali ani ku lawan dgn cuaca luar, kasi sajok temperature bdn hehe.

Anyway, apa ada ceta harini? Emmm...not much la. Kamu ada liat live telecast Royal Wedding kemarin? Aku nda smpai liat dari awal tapi menyampati liat part drg arah balcony waving2 arah ku (haha perasan). I saw yg arah channel E! #712. Kjp sja meliat, atupun baik ku ingat kalo nda telepas few days la ku meliat news ani (nda mau2 jua mengikuti on the same day hehe). Lawa the bride! The dress very elegant mcm combination classic design & modern walopun simple sja.

 *see nda pecaya wave2 je arah ku kn kn kn hehe..*

Apalagi aa...ystdy aunty & uncle from Kuching came by visit, stayed for the night jua dMlm. Lilsis smlm stayed in my room, psl her room dtingkat bwh for aunty & uncle ani. Then kisah cali tadi pagi, lilsis malas sudah kn turun kbiliknya ambil bju kraja. Nasib harini casual wear sja, so bole pnjm my baju sja. Trousernya pilih from my wardrobe jua tapi haha salah pilih cos my black trouser im wearing it jua today. Tapi heranla ku dgn confiden ya kluarkn dgn bju redy kn dpakai after shower. Aku ketawa sampai ya slasai shower masok kbilikku hahaha "sluar my dearFiance jua tu, nda meliat pinggangnya basar atu ka hahaha". Dgn usul muka kn rushing time lagi, tepaksa aku la yg turun mengambil trouser diBiliknya hehe nasib aunty & uncle sudah bgn. Ada2 sja my lilsis tadi pagi atu.

Harini saturday.....yipeeeyyyyy! Halfday, later will be off to dearFiance's. Need more rest time for baring2 rehatkn minda & kepala dulu baru jln2 date dgn dearFiance. Sidia rasa mau bawa aku pigi jln mana aaa?

Bh oke, take care smua. Happy weekend, jauhi dari mara bahaya orait =)

Friday, April 29, 2011

Time management bah...

Time Management bukan bermakna Anger Management la...

When i expect Time Management, dont show me your Anger Management!
(correct, correct, correct!)

Working environment now...looks no good.
Not my issue.
 Thank God im going home in abit.
Take care people.
I'll blog, if i have time tomoro oke hehe

Thursday, April 28, 2011

Hai obat hai obat...

Obat sapu, obat urap, obat urut, obat gosok?
Balsem? Orait i get u!

Aku panggil obat sapu sbb kna 'sapu' the obat, kalo obat urut kna mesti 'urut' the obat apalagi kalo obat gosok lagi kna mesti 'gosok' the obat hehe ada paham?
Apapun sometimes aku panggil balsem or org kitani some panggil 'minyak'. 

Semenjak dua menjak aku aysik kana serang sakit kpala yg aduh amat sgt tanpa early  warning, aku have to bawa balsem in my handbag. Any balsem yg dpt ku capai antara smua balsem yg ku ada utk dbawa kemana2. Incase incase la kn. Bukan setakat paning, ayong or sakit2 kpala tapi incase terasa nausea kn tumbang ka bole jua ni. Mcm lastweek (kamu patot baca my entri Sapa bole jwp?) aku ndadpt bgn and begerak byk, dgn minyak ni at least nda byk pun ada jua kurangnya kesakitan atu. 

*minyak cap kaki tiga - google pic sja, byk bederet posing tu hehe*

Hari ani nasib ku smpt bw masok dlm beg tadi before kraja. 
Dia datang lagi ~
Walopun mild sja, tapi possibilities bole kpd makin2 sakit. Jgn tanya dulu aa, aku still bepikir2 kn jumpa doktor ka nda few days ani. But we'll see esok2.

Lately ani officemate phm dh if terbau balsem ani, even one of them said "tinggal dLondon dulu, masani Brunei panas nda sesuai you diSini". Hehe meaning apatu? Ya halau aku or what hehe.

Oke im rehat-ing sambil duduk do work dlm pc sja (and bloghopping bole jua hehe). Other stuff tunggu la aa, alum larat kn bgn. My kaki o.k but my head k.o le. Sabo ye.

The Little Nyonya at RTB

Hai kamu kamu!
Sapa sapa org Brunei sini liat cerita 'The Little Nyonya' diRTB. Ani drama dari Singapore with 34episodes. I think lama udah ni cerita ani, tapi aku baru pernah meliat. So mengikuti la cerita ani. Ceritanya everyday kul 6pm.

Aku melekat dgn ceta ani after second or third episode ia on air aritu. Tau tau baru jua mula cerita ani diRTB jadinya bepikir juala kn behutang masa kn meliat cerita ani everyday lagi tu adoi. Lama sudah rasanya nda mengikuti cerita episode drama2 diTV ani. Now mcm ketagih whats next story.    
 
 *googled pic of 'The Little Nyonya' drama*

 Rasa kn mencari dvd cerita ani. Yala everyday bah ceritanya, kn commited the time atu i think nda dpt psl mana jam blik kja & kja drumah lagi kn diUruskn lps atu hehe. Mcm kn rushing sja sebelom duduk setia dpn tv for 1hour huhu. Kalo ada dvd ni, bole liat the next episodenya tarus hehe.
Tapi adakah aa DVDnya dBrunei ani?
Hmm ani yg mau start dvd hunting nih...(dearFiance tolong temanin bole hehe). 

Kejadian pagi tadi

Hahaha...
Tanpa rasa kesian ku ketawa sja. Bukan apa silap ku jua sbb aku yg buat hehe...soli ma

Kejadian sebentar tadi. Aku nda TERsengaja men-trip kn electric ofis! Kelurusan lagi harini all staff dlm ofis buat paperwork, nda at site. Since my routine work dh siap, so aku wait kja kn kana forward from my project manager & while atu jua monitor him if he's done his part so aku bole proceed my part.

Biasanya pagi2 my office 'going green' jap, nda on aircon. All doors windows ka open dulu for at least half an hour. Atu yg kana advise lama dulu by our boss, something to do psl fengshui. So all the staff, sapa yg first come to the office will do this every morning la.

Tadi since my workstation dh terasa kepanasan pagi apalagi my desk directly facing sliding door arah balcony in our premise atu, dgn selamba ku menuju tmpt remote-aircon tujuan kn meng-On the aircon la tu aa. Tapi.......tup!!! Aku dgn selamba ketawa sja hehe "sori ey trip ka, nda baik kali aircon ani hahaha" sambong g ketawa. Jahat tapi dgn malu mengakun jua la its my fault hehe.

Lagi all the 3staff khusyuk mengadap pc, so thinking drg asyik udah buat paperwork drg. Tapi my focus was our project manager hehe. Pasal he's doing a tender dateline arini, my part would be proofread, checking doc/catalogue/specification required, photocopy then bind all the 5copies of the tender. Dlm ku rush ya lagi kn buat the last doc required, hehe padam tia monitornya.

Tapi, lagi drg sakit hati bila all pc and electric in the ofis atu shutdown except my pc hahaha lagi ku sambong ketawa.

Skajap atu, one of the staff do the magic arah SB ofis atula then all electricity back to normal.

Back to our project manager tadi...bh oke tu i'll do the last part atu sja to make it up. Then printing the tender yg over 100pages. Oke momantai...i can do it boss. All  binded copies must be with him by 11am tadi for his last check. Multi-tasking is crucial now! Au bah udah kana marah atu buat sja la kn kn kn hehe. Im not angry loh but still funny to think it over hehe...

Oke done my work tadi. Whats next? Lets wait togeder geder...or i can do blogwalking loh...

Later all...

Wednesday, April 27, 2011

Kamu tau?

Dlm berita Kosmo harini.
I myself mmg nda byk mengikuti rancangan realiti.
Tapi bila negara jiran mengadakn rancangan ani & bila org negara kitani join...hmmm rasa interested mau tau apa kn kn kn.
Before ani kdgrn ganya org mengkabarkn tapi i nda pasti lurus ka nda. Now psl ceta ani yup lurus, pasti dan confirm ada org Brunei join.

 *from kosmo news. org kitani on the left*

All the best. 
Selamat mengasah & mencabar ilmu diDada, sure Bruneian will be watching you.

Wang vs. Hutang

Wang, duit, kachingkaching..........$$$$$$$$$$$ ¢¢¢¢¢¢¢¢¢¢¢¢
Money money moneyyyyyy~

Luasnya pandangan org psl subjek ani.
Tapi sakitnya bila dipikir pikir.......slalu dikaitkn dgn HUTANG.
Alhamdulillah, so far nda involve dlm mana2 hutang-hutangan.
Tapi slalu tersepit dgn perasaan sakitnya org2 terdekat berhutang kerana terpaksa & keadaan.

Ada duit, bayar hutang
(statement biasa yg kitani dgr dan perhatikan.)

Ada duit, beli keperluan
(lumrah kehidupan seharian)

Ada duit, blanja mkn
(skali skala bagi yg ada bajet lebih)

Ada duit, beli kemahuan hati
(i mmg tabik respek kpd yg sanggup saving bebrapa bulan/tahun utk beli something atu)

Dimana2 pun ada org ber-Wang & ber-Hutang.
Sapa2 pun bole ada Wang & ada Hutang.
Bukan kn pinpoint segelintir pihak tapi ani mmg kes masani pd umumnya.
Seboleh yg dpt cuba, cuba dan cuba untuk elakkan berhutang.
Susah & sakit ey berhutang ani.
Lama-lama berhutang bertambah-tambah digit jumlah hutang kn kn kn...bnr kn?
Ada kes, kerana wang hubungan sesama manusia terjejas. Ani yg sedey ni...

Mcmmna kalo kitani tebalikkn, bisai sja telinga mndgrkn hehehe...
Cuba aa...
Abis hutang, byk wang..........nyaman telinga mndgr, kn?
Hati pun manyak senang wo hehe
Lagi skali...
Abis hutang, byk wang...Byk wang, beli coklet seGudang hahaha terlebih laaa...

Jgn mara aa...mari bijak berbajet =)

Pesanan bersempena harini org Brunei byk kaya hehe...

Take care orait.

Tuesday, April 26, 2011

Cabaran hari ni

Wah mencabar ey!
Mencabar pengetahuanku, geliganya mindaku and yg terpenting skali mencabar kesabaranku.
Apanya masalah ku ni?
Hehe wait wait wait aaa.......

Salam smua =)
Hai hai hai...amacam arini? Sihat? Weekend oke? Aku byk rehat sja few days ani.

Anyway, back to stori ku tadi.
The challenge for today is..........................
..........................
..........................
..........................
Cabaran ku tempuhi harini adalah...........................
..........................
..........................
..........................
Men-translate 1-booklet of business proposal kpd bahasa ibunda kitani Bahasa Melayu !!!
Huhuhu....sedih nda belagu rasanya...
First time tah ni kana instruct to translate. Mebe bos fikir becos his staff ani the only malay dlm ofis so he's depending on me to do it. Ndapa i will (dlm hati kata try!!!) do it...just do it-Nike hehe iklan jap

Tapi, Alhamdulillah baru sja slasai hehe...
hai senangnya dalam hati~
aku bole kembali masok sini memblogging~
hehehe

Mencabar youuuu...
Dari pagi sampai blik smula kraja tghari tadi.
Nasib harini nada kraja lain yg pending.
Nasib harini nada enquiries lain kn sibok dtg jua.
Nasib internet ada GOOGLE TRANSLATE hehe...
Atula my rahsia tadi guna google translate utk men-translate booklet of the proposal.

Hep! Caranya bukan copy-paste all the proposal then klik translate sja hehe kalo atuuu pisofkek tu ey. Translate line by line, then bila habis satu paragraph baca smula. Perlu edit kepada bahasa & kefahaman pembaca tani atu nanti. Mcm ada satu2 word english atu bole bermaksud mcm2 dlm bahasa melayu kitani, jadinya kitani sesuaikan la dgn ayat utk memaksudkn apa yg ingin dimaksudkn....haaaa catulaa...

Cabaranku harini dah slasai, bole blik kja ka ku ni aaa hehehe

Apa kata harini kitani............................blajar perkara yg kitani alom tau, bit by bit pun ndapa as long bljr kn kn kn =)

I learnt to do this today....kamu bljr apa?

Saturday, April 23, 2011

Terkena virus Bieber!

Inginku nyatakn sini, aku bukanlah 'the biggest fan' of Justin Bieber, sekadar menemani 'the biggest fan' atu sja. My very lilsis minat bnr arah siJayBee ani.
Tapi bukan bermakna aku benci, suka suka mcm atu sja hehehe.
Ada satu dua catchy-songs nya slalu diBibir bibir menyanyikn bila mndgr mcm...
baby baby baby ooo~ or lagu dlm ceta Kungfu Kid never say never~ 
Nda salah skali skala join meliat yg durang suka ani kn kn kn...

Plan diHari Minggu nda menjadi so forward kMlm Khamis. Sister yg blanja adik2nya yg kepingin liat siJayBee ani.
Mari tah meliat Justin Bieber! Bukan in concert oke...in wayang sja hehe.

*googled pic je*

Me & kaka with our 4 lil siblings pigi kCineplex Mall.
Bali snack foods sja while liat ceta ni, lps atu baru have actual dinner. Nda smpt kn mkn mlm psl movie start 7+pm. Kmi besiap lagi & wait lilsis balik skolah ugama baru chalo. Smua behimpit in my car. Kalo my sis car adoi mampu muat 4 org sja, kn masuk 6 gerenti mampat mcm sardin lam tin hehe yakn tu...

Psl movie ani awalnya nda ku expect much but it does open my eyes about his talents bila meliat until the end atu, apalagi aku yg baru kn mengenali sapa sbnrnya siBieber ani hehe.
Justin Bieber ani mmg bnr talented young artis le!
Wah! Mcm terkena virus fanatik dh ku ni haha ndala sefanatik mana...getting to love more of his songs catu la.

Dlm cinema atu have to wear 3D-glasses psl movie 3D kn, so pakaila hehe. Baik jua nda ramai mlm atu, tapi still ada jua young teens bnr2 suka siBieber ani iski brabis meliat so still ada meriahnya tu la.

Lps liat movie ani, singgah mkn mlm. Dinner with the siblings dMalam skolah. Sian the lilsiblings ey.

Atu sja la my entri about movies. Ani movie pertama ku liat dCinema dlm taun ni hehe & 3D movie lagi tu. Oke le tu, permulaan dlm smua permulaan hehe. Bukan apa, im not the kind of movie-goers mcm the sisters...im more to the DVD-goers haha meliat time ada masa sja drumah.  

Sapa bole jwp?

Salam weekend smua...

Yesterday aku off kja mengejot hehe...nada niat kn ponteng tapi betol2 nda sihat (hehe alasan bole terima ke?)

Ada sapa2 doktor or nurse ka yg bole jwp my question ani...hmmmm tefikir fikir sja ku ni...

Dri mlm jumaat aritu aku dizzy semacam sja smpai kemarin, mcm hilang stability bila bgn bediri. Tapi bila ku gagahi bediri, rasa nausea & kan tumbang sja ku. Ani kali ke-4 aku rasa mcm ani since my accident aritu. Shortly after accident atu, it was the first time ku merasa great headache nda dpt begerak langsung. Kalo begerak sja, mcm bepusing dlm kepala ni. Apa ka nama sakitnya ni? Sakit kepala biasa ka? Hmmmm.....

Yesterday nda pigi hospital pun kn do check-up mau tau kenapa or kn minta obat apa. Pasal the last time aku pigi pasal sakit yg sama ani doktor ckp biasa sja, even i try to find out either aku ni kurang darah or not tapi normal sja the result. Last time that headache last labeh seminggu thats why aku heran & susah kn begerak byk bila masok bkraja.

So kemarin aku berehat baring sja, mkn pun nda lalu. Susah rasa kn bgn buat itu ini. Late evening atu, kesian dearFiance keBandar jua lawat aku (eventho dlm plan sunday kn meet-up hehe thanks dear).

Next time, i'll do my check-up arah private clinic sja. One of my boss ada mention jua masa ku mengalami the same thing ani the third time aritu, he said maybe aku kurang darah (found out im normal..), or masih lagi head trauma becos of the accident, or the accident triggered aku jadi migraine. Second one atu mebe la tapi the last atu bole jadi ke? I found out jua kalo migraine doesnt mean you have stress. Ani yg aku ingau, apa bnrnya the actual problem my 'head' ani....

Oke la, after aku do my next check-up nanti i'll update on this orait.

Alhamdulillah arini kurang cikit, ku gagahi jua begerak but not much. Dpt jua kraja arini, at least kurang cikit guna my leave hehe.

Have a great weekend smua =)

Pedihnya telinga, sakitnya hati?

Mari kongsi cerita...

Bukannya sakit physically telinga atau hati ani. Jgn tah ingau bnr, nda luka or bedarah ni. Don’t take it literally. Its more into kes emosi. Emosi org yg dh bertunang to be exact.

Now, sikit2 dan perlahan2 I understand people always says sakitnya bertunang...

Ani bukan pasal lelaki atau prempuan yg bertunang atu TAPI ORG LAIN yg menyakiti org yg bertunang ani. Always yg menjadi mangsa sindiran, pelakuan atau conversation durang. Ada saja kn diJadikn isu.

I don’t have any comments kpd pasangan yg bertunang like myself ani. I guarantee byk dugaan kah cabaran kah sindiran kah org lain arah org bertunang ani, makin kuat tah kasih durang to each other. Yala kn.....sama2 berusaha melawan menepis apa org lain ckp or tagur. Mcm a COUPLE vs. ALL.....tapi love yg conquer all.....ceh bole terima ka ni hehe kira lebih kurang mcm atu la perambahannya ok

Like im trying to say diAtas, ani kah yg diLanda oleh smua yg bertunang?

Org lain yg actually membagi problem which sbnrnya nada problem pun pasangan bertunang masa atu. Motif? Nda pasti la...aku sendirik pun heran kadangnya, apa niat durang ani. What are they trying to say atau luahkn kpd mangsa? Kasian kn...Ada some cases, sedara sendiri yg buat hal ani. Ani pernah mengalami ni, pedih youuu my telingassss...

Anyway, of all the things yg happen ada jua soalan2 pedas (I’d say soalan2 bejabir hehe...) kana shoot sapa2 yg betunang atu. These either tdgr dri conversation sekeliling ataupun tekana sendiri lontaran bom durang atu.....mcm..........


soalan bejabir 1: Setaun udah betunang ni, bila tah kamu ani kawin? Ndakn nunggu betian baru kn kawin….
(masa this happen, kesian arah prempuan yg kana soal ani. Apalagi tmpt awam ia gawah2 beckp, walau tah kwn...fikir dulu dih jgn merendahkn maruah org mcm atu. Not nice!)

Soalan bejabir 2: Bila tah masanya kamu kawin?
(ani question on me, my answer: ‘tunggu dlm setaun dua ani, kn cukupkn bajet.’ Jwpnku mmg sejujurnya tapi kana balas ‘eh! Kenapa nda sampaikn sepuluh taun!’. Jauh dlm lubuk hatiku berkata ’hmmmmm..........’)

Soalan bejabir 3: Tunangan org udah ni, Ok tah family bakal your in-laws atu? Ok kan?
(mcm memajal jua kan mau tau atu, bunyi mcm kn bagi masalah sja between her & the future-in-laws. Kenapa la nda betanya before she got involved dulu, dah slamat betunang & kn kawin baru kn betanya. Ada maksud tersirat ka? Apala...Nda baik punya kwn!)

Soalan bejabir 4: Redi udah ko kan jadi bini org ani? Cukup udah ilmu mu hehe?
(Asta...smpt lagi te-hehe tu. Ready ka alom ka, cukup ilmu ka, keputusan utk berkahwin bukan ngko tentukn. Between the couple & parents of the couple, you masuk list ka? I don’t think so, up to her kn jwp ur soalan ke nda. Bt I don’t hear any answer from her tho hehe...)

Soalan bejabir 5: Kan kawin ko? Kraja private jua ko, government kn? Gatal jua kn kawin, nada beduit aa!
(aku mndgrkn pun tersindir sbb kraja private sector. Gatal nda gatal ka, bukan kn halnya tu. Saving kn kawin atu mesti ada jua, mebe she ada budget jua sudah. Dan niat kitani kn merasa bekluarga atu jua, jeles jua ba meliat kwn2 dh ada their own family house dgn gmbr small family durang begantung diDinding. Ndakn asik-asik gmbr posing bedua je hehe. Other reason is umur jua ba kn kn kn...)  

Soalan bejabir 6: Is he better?
(Alahai better bab mana ntah apa ka maksudnya. Kalo bab kelakuan atau tabiat mungkin dgn perubahan masa bole berubah jadi lebih baik. Kan jadi suami org, kan jadi bapa budak, gerenti lelaki atu become a more better man than before. Mcm kn mengajar mengubah pendirian org lain ta plg bunyinya. Jahat ey!)

Atu lah antara question2 yg pernah ku dgr. The rest ada jua mcm2 rasa kn diDescribe. Tapi iya tah aa, pedihnya telinga sakitnya hati bila org lain buat mcm ani. Apalagi kalo kitani yg tekana. Nda kesian ka kamu...

Ani baru hal bertunang. Apalagi hal yg dh kawin atu, lagi tragis kali org buat & kata mcm2 lagi. Kalo yg dh lps kawin atu baru org silent membisu dgn isu sensasi...atu baik la. Tapi kalo nya masih memajal, menjaja cerita & begossip yg nda baik atu bek tah kali ditaguri betobat ey. Au ada ni spesisnya org mcm ani, don’t be surprised saja if u see one.

Kalo tejadi ni, pikir sja kitani mcm belom betunang hahaha kureng sikit rasa Pedihnya Telinga Sakitnya Hati haha...

Baik jua sama2 beIngat-ingat. 

Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Cuba tah Elakkan...orite amacam tu kwn?

Thursday, April 21, 2011

Jln2 at the Beach

Happy thursday smua.
Ani stori yg i mau publish aritu, sila skrol kbwh orait...

Sabtu ptg lps, jln2 dgn dearFiance. 
Niat utk menemankn membali brg tapi TER-over-jln-jln jauh la plg hehehe
Unplanned visit to the Pantai Berakas!

Lps sja bali brg, went to the Mall Gadong jln2 liat suasana kadai hehe
Smpt membali Takoyaki diTingkat bawah arah Mall Gadong atu for our kunyahan diPetang hari.
Since hari sgt baik, dearFiance berhati baik (ceh! puji ada makna tu...) bawa jln2 sampai kPantai Berakas. Hep! Bukan slalu kana bawa kPantai ani oke.
Senyum manjang je on the way atu.
I like pantai berudara sepoi2 bahasa haha apakan tu maksudnya...
Tapi idea kn bemandi-manda atu sori kureng sikit la. Jln2 around pantai pun oke for me sja.

Lps duduk-lepak-dating arah one of the benches sambil mengunyah Takoyaki yg kami bali before atu, jln2 around atu la kami. Kesian dearFiance hanya melayan ulahku yg iski ani, pasal he's not very into santai-ing diPantai pantai ani so layan sja la tunangku ani nya hehe...kinta punya pasal daa...hahaha
Kesian lagi dearFiance kana attack flu, sneezing saja dari permulaan journey jln atu until keMlm lps liat AF hehe siannyeee.
Ingat i jeles ke, i nda bagitau pun i mau...tapi malang, ku kana jua flu keEsokkan harinya huhu..

 Ptg atu, nda brapa ramai org. Grab the chance kn bePosing2 dgn dearFiance tapi ntahla nda menjadi sja. Nda pandai kami kn kurangkn sunlight reflection dlm our pics atu. Guna camera hp tah lagi. Ended most smua gmbr kmi ambil mcm gelap sja. Satu dua atu oke ya, yg lain atu huh!

*bisai kn pemandangannya...eh eh! ada org lepak dbwh jua la hehe*

*thank you for the reminder. i got my protector wink2 =)*

*diSini la kami melahap Takoyaki hehe. chillaxing sorang ka cik abg hehe*

*ani area tree-planting-campaign. nice kn diUjung laut sinun*

*cobaan utk mengambil gmbr pemandangan diBackground yg indah atu tapi masih gelap. thats my temporary model. ini saya punya oke hehe*

*time to go home. psl cuaca gelap kn ujan. excuse my casual-work-wear lps bkrja diPagi sabtu.*

 Just jln2 around sja. Nda turun kPantai pun. Jam kn blik pun around 5+pm tapi cuaca kn ujan udah. So goodbye pantai, nanti lagi kami melawat. Mebe menyampaikn turun kPantai mencacah ibujarikaki kPasir pantai ka hehe.

A random message to get inspired

You teach me to stand up for myself

You teach me to be strong at heart

You teach me things i never knew

And most important of all...You teach me to confidently speak up whats right

im proud ive learnt these so far

But when it comes to you, you got me disappointed when you didnt do what you taught me.

Dont let ego hold yourself back from doing whats right at heart.

When you do whats right, i will be glad & proud of what you have become.

So be proud of who you have become now.


p/s: Thank you =)

Wednesday, April 20, 2011

Hi hi hi

Hi hi hi kamu kamu kamu...

Plan kn esok buat entri baru. Tapi ndapala, dgn payah rasa berat ku tinggalkn jp kraja yg ntah bila ada kesudahan dlm terdekat ani.
Apalagi fikiran ani sibok jua kn berkecamok traffic kiri kanan ada sja masalah sibok dtg tanpa diUndang huh!
Kalo la space entri ni bole conteng2, ku masokkn sja apa yg ku mau conteng lukis2.

Actually nada khabar berita yg gempak kn diShare sini hehe. Biasa2 aje. Kalo ada yg gempak pun perlu tapis dulu ey, filter2 dulu mana perlu ye hehe. 
Tau la dunia blogging masani ada jua bahayanya.

Selain hari2 bekerja minggu lps & minggu ani, i sibok sja gigih ngabiskn report-reportan yg sedia ku atur. Perlahan2, lama2 habisla kamu ya reports!

Hari minggu lps, the sisters plan kn do something tapi kensel. Lagipun ndaku bedaya bejln2 jua psl kana serang flu. Se-isi rumah kana flu. So hari minggu ku lps ku spend most of the day rehat tido sja hehe.
 
And saturday weekend lps atu, ptg nda kraja so ada masa jln2 dgn dearFiance. Pigi jln2 mana tmpt pun nda diRancang except rancangan kn bali brg sja. The rest ikut rasa & kaki kami kn pigi kemana sja. Nanti publish entri psl activity ptg sabtu lps oke.
Rasa kn going back to the time bila rasa hati tenang sja kn kn kn...
Now rasa nda best sja...susah hati semacam, geram hati semacam, binggung kepala semacam, sakit kepala semacam....hehe semacam atu level max ka minor tuuu hahaha lu pikir la sendirik.
 sedey jua bila kisah nada bekesudahan, nada closure nya org.
cerita2 tapi nada the end, nada solution. sapa tah yg menyalasaikn tuuu...
Mcm cerita report ku ani, ada report separoh sja ku buat dah atu officemate takeover. Ingat kn buatkn smpai habis tapi sudah bebrapa bulan bagi balik, bagi aku siapkn. Apada...kasi tau la awal2, tanya kalo nda tau...hish hish hish!
Perlu ka aku yg bertanya ia dulu hmmmm.....

Ptg yg panas ani, nda bisai jua ku memanaskn hati yg sebelom ani panas.
Oke la sambong do my work dulu ey.
Jp kn kePantry dulu, buat nescafe sajok dulu. Nice menyejokkn tekak ni time sibok typing diHari cuaca yg panas ani.
Bah nanti lagi k.
Good day smua........

Tuesday, April 19, 2011

Singgah skjp sja =)

HalooOOOOO olssssss =)

Aiyak! Almost seminggu ku tinggalkn ini blog. Rasa hati ingin menghapdet blog ku ini tapi masih kebizian huhu...singgah skjp ndapa kn.
Fuh! Nasib nda be-spiderWeb ini blog haiyaaaaaaaa.....
Ada masa nanti ku apdet aa...ada story sikit kn share jua since the past week ani.

Take care all....have a great day ahead.

Wednesday, April 13, 2011

i want...

isnin, selasa, rabu.
hari ani hari rabu.
3hari udah menyalasaikn kraja, alom ta kurang2nya.
geram hati ada, marah pun ada.
geram hati pasal nda tuhus2 tingginya papers on my desk ani, marah pasal mebe aku ni slow buat kraja ka atau urg lain menambah paper kn building tower on my desk ani kali.
tulun tulun!!!!!!! tulun chek my pulse hehehe....dont worry be happy~ 

sekadar menyantai berehat dari memandang report-reportan...
teringin skali kluar ofis, balik rumah, jln-jln, kluar negri, santai-santai, lawat tmpt, shopping-shopping, mkn-mkn, tido when i want & bangun when i want hehehe 
which translate to.......i need C.U.T.I !!!!!!
hehehe now u kno where im getting at...

All pics from google-ing.

*bila la agaknya dpt bercuti-cutian aa huh*

cuti-cuti dlm rumah ke cuti-cuti Brunei ke cuti-cuti kluar negri ke atau cuti-cuti luar sempadan hehehe
i want my mind free from thinking workload sja. thats a vacation means kn kn kn...
my prob bila cuti-cuti dlm rumah ani, i tend to do cleaning works la memasak la re-organizing stuff la...huh
then tinggal option cuti-cuti Brunei, kluar negri atau luar sempadan....
any suggestions? or i'll do my research myself sja kali hehe

dlm fikiran melayang jauh, skip masuk airport ka kapal ka or kereta....tau2 ditmpt atu udah. jauh tmpt ku pigi ani udah......(hahaha perasan sorang2 la aku ani)

*Pigi Tulip Farm New Zealand. Love tulips. Guling2 mcm hindustan. Biar kasi rata tanaman diSinun haha.*

*Merasa mkn Strawberry Genting Hingland yg ku dgr lagi sedap-menyedapi. Manis at the right taste nya org. Adoi rasa kn singgah kadai sja mbali ni skotak krg.*

*Pigi Disneyland California or Hongkong. Mana2 pun bole. Visit my goodchildhood friends Mickey & Minnie. Hehehe (perasannya melarat lagi da)*

*Lawat Cadbury Chocolate Factory diUk. Sambil lawat sambil dpt free-mkn-choc hehehe i like that idea (hehe titisan airliur ey)*

*Or either kSini Hershey's Chocolate Factory diUS. Juga like the idea meliat ur fav food kana process. Like like a thousand times like hehe*

 Okeh okeh.......dah melayang, mari kembali keTanahAir Ofis.
Back to work.
Huhu my paper-tower mcm kn over ketinggian my monitor ani la....uwaaaaaaaa
aku kn gigih abiskn by end of today, then gigih liat calendar bila ku kn bercuti hahahaha in my mind nxtmth!
Lagi awal lagi bagus.
Wah! bagus bagus bagus ey.

Orait people, have a good day. I know im not huhu.

Sunday, April 10, 2011

Fmily treat for you

Mlm minggu dRumah dearFiance, fmily treat for his bday. 

As planned invited fmily members yg very the dekat2 to come but not all can come. Ndapala...its AF night kn hehe. Glad neneks came memeriahkn acara. Doa slamat atas smuanya.

Cut the surprise-bday-cake from dearFiance's Usu. Lps mkn2 had lucky draw & a game for the occassion and...sambil2 atu liat AF dAstro. Meriah ey, mana sibuk riuh pasal gifts and mengkritik AF haha.

*dearFiance's Usu gave the surprice-bday-cake to dearFiance. siKecil atu iski dgn kek atu jua hehe*

*nda lps pluang hehe.....us with the cake*

Short update today. Great Sunday all. Take care =)

Js a Thought

Js a thought.
For Saturday 9th April 2011, late afternoon incident :'(

"Andai ketakutan menyelubungi diri, andai semangat diri hilang sekelip...
tiada yg lebih penting dari yg lain, tiada yg lebih penting dari org lain.......selain menenangkn sendiri ketakutan diri."

Apa kata anda..........Jaga diri dari bahaya.

Saturday, April 9, 2011

Birthday Dinner

Birthday dinner treat for dearFiance.
Planning kn had dinner buffet at Tarindak d'Seni. Our usual special dinner treat restaurant hehe...Tapi since dearFiance slalu sja hampa dgn how their daging kambing were serve, so this time change plan. Pilih tmpt lain, why? Becos of daging kambing la haha...yessss dearFiance love to eat daging kambing. Me? a no-no for meat, tekak nda menerima da hehe

Prefer buffet style. Byk selections of food kn dMkn instead of ala carte kn kn kn...

I saw this advert a week ago, promotion extended tapi when i called them to make reservation...thay said tarakda lagi huhuhu...cari tmpt lain lagi. Syasyapun sja kn merasa kSana...


Then google up lagi, liat directory jua. Usaha mencari tetap berjalan. Then i saw Charcoal BBQ & Grill Restaurant located dJalan Tutong, exact place nda pasti nda pernah kSana jua ba. Usulnya mcm no dinner buffet but they do serve daging kambing in varies sizes hehe wink2 got my target dah...

Chose Charcoal BBQ & Grill Restaurant la for our mkn mlm. Ala carte ta sja...(apa bole buat, siKambing punya pasal).

*pic hasil google-ing*

Food chosen for dearFiance, ofcos siKambangKambing aa & his faveret choc flavour drink. Mine, tesliur kn pasta since few days ago udah. So ku pilih apple juice drink & macaroni alfredo with grill chix topping hehe sos nya i like..taste very good dari other restaurant ive tasted so far. Yg arah fancy restaurant atu not sure plg aa. Order coleslaw lagi for our other kunyah2. Our meal came with additional kunyah-kunyahan, his was baked potato & mine was garlic bread.

And atas permintaan tuanbadan, tepaksa ku sembelih gmbr2 dbwh ani so nada mana2 kepala keliatan la haha...layan gmbr of the mknan sja la aa hehe.

*his shakes came first, gilir2 merasa...nda telalu manis or tawar hehe*

*his the-Rock-eyebrow shows when his food dihidangkn...daging yg diharapkn with yummy sauce hehe bt 3slices. bepikir kn ngabiskn jua la hehe*

*my food not so important to focus pasal lama dh tesliur kn mkn. sudah kegelojohan satu dua suapan, baru ingat kn snap. ndakn his food sja ku ambil kn kn kn hehe*

*slps surrender misi kn ngabiskn our side dish, misi-nya utk ngabiskn the lambchop. wah awal jua the garlic rice ilang? hehe*

Total kebinasaan dari wallet for both our meals, ok la below BND50. Tapi anggaran total kepuasan....mmg memenuhi tekak slera kami bedua hehe.
Siap dearFiance kata lagi, "Nanti kemari lagi ey...".

Wink2. Mission accomplished =) 

Kisah 'kasih ayah'

Kemarin Jumaat, telupa kn publish kisah setrusnya. Ndapala i publish this story dulu la, yg set for kemarin atu i forward to nxtwk la ok....

Kisah ani pasal pengorbanan seorang bapa. Bak kata, kasih ibu hingga keSyurga & kasih ayah sepanjang masa. Bisainya bunyi kasih ibu ayah hingga kSyurga kn.. Anyway, the word before atu lagi tepat to describe kisah ani.

About 20+years ago, diHospital ada sepasang suami-isteri yg bedebar menantikn kelahiran puteri yg diNantikn slama 8bulan lebih udah. Bila tiba masanya, ndataula komplikasi apa membuatkn payah kn siAyah membuat keputusan. Keputusan apa? Tunggu la...hehe.

Sepanjang period pregnancy atu siIsteri normal sja, nada serius problem or sakit2 apa. Ada medical reason membuatkn doktor tepaksa umumkn kpd siSuami yg menanti lama. Keputusan yg payah-sakit-danMacamMacam lagi katanya terasa, tepaksa diBuat. Sanangnya doktor masa atu beCkp, kita tepaksa pilih either siIbu atau anak yg perlu diSelamatkn. Katanya lagi siIbu sepatotnya nada harapan lagi kn make it thru...(maksud doktor 'sepatotnya' atu tah yg mengherankn siSuami dan siBakalBapa ani). Nada masalah medically nya org before ani, tau2 doktor ani kata ada something wrong tia.

Jadinya, siSuami tadi memilih utk menyelamatkn anak. Slps paper2 diSign atas kehendak prosidur, operasi meyelamatkn dijalankn. Lagipun siSuami ada mengingati kata2 siIsteri yg pernah brought-up this discussion psl pregnany complication, she said slamatkn 'kasih' durang (maksudnya anak yg dikandung) kalo tejadi apa2 yg nda diexpect tejadi. siIsteri meninggal time operasi.

Pendekkn ceta, siSuami menjaga siPuteri dgn bantuan ibu. Tiada pengganti siIsteri sampai skrg. Susahnya memikul tanggungjawab seorang bapa tunggal mcm ibu tunggal jua. Emosi merindui  siIsteri & impian suami-isteri membela anak hingga keBasar sama2, jgn diKata la...mmg tinggal dlm ingatan dan hati sja. Perit, pahit, sedih mmg terasa. Tapi nda diluahkn kpd siPuteri. siPuteri spnjg zaman skolah hingga kolej, slalu nda lupakn kebajikan bapanya. Ada sja diinggauknnya. Aher blik skolah ka, ada discussion dSkolah ka apa, slalu jua menyampati masa balik rumah kn masak or meliati bapa diRumah yg sudah pencen. Walopun siBapa, masih sihat kn begerak kemana. Alhamdulilah dirahmati umur yg pnjg nenek yg menjaga siPuteri dari lahir masih ada menemankn siBapa diKala ingin becerita diRumah atu jua. 

Tamat but not the end of their life stories.....

Apa khabar drg? Sudah labeh 5taun, nada kabar. Kmi mneruskn perjalanan hidup masing2. Oh tau ka kamu bahawasanya siPuteri atu adalah salah sorang sahabat baik ku yg pernah  sama2 menempuhi susah-sanang diSkolah ku dulu. Skali skala, ada masa, ada pluang atu diIzinkan Allah bertembung kmi dlm masa yg nda diduga. Baru2 ani ternampak sja dari kejauhan, ku harapkn smoga kehidupan & kluargamu bertambah baik. Budibaikmu dulu akan ku kenang, insyaAllah akan ku balas bila berpluang. Sahabat yg baik dgn kehidupan yg susah ku fahami that u & your fmily kuat semangat menempuhi kehidupan.

Ku masukkn kisah sahabatku ani, kerana ku terkenangkn budibaiknya. Ndapa..ok kn.

Thursday, April 7, 2011

dearFiance...

Slamat Pagi smua...wah pagi yg amat cerah tapi shhhhh! jgn tegur, mlm krg ujan tuu...

Entry khas utk memperingati tarikh hari ini Khamis, 7hb April 2011.
(mudahan siDia membaca blog ani jua hehe)

dearFiance, Selamat Ulang Tahun yg ke-...(tut!) hari ini. Smoga diMurahkn dan diLuaskn rezki serta kesihatan yg baik. Smoga kitani kn berpanjangan & celebrate our birthdays every year together hingga keAkhirnya. Ingin jua mndgr until u said bila dh 'senior' nanti, "no more sweet-birthday-cakes" haha...no angry2 ok, its a happy day.

 Happy Birthday dear.
Lets arrange special dinner for us soon ok =)
You all join la...join kegembiraan kami ani sja la aa.
Dinner tugeder geder dgn smua nda mampu le hehe.
Take care all. Have a great day.

Tuesday, April 5, 2011

Mkn2 lagi...

*pic ani sja. not nice le ambil pic fmily yg sdg asyik mkn dgn lahapnya hehe*

Acara mkn2 lagi dirumahku dMlm minggu lps. Kali ani ikhlas from me. Sja2, to hold a mkn2 & ingin menjamu family members. 
Decided to order catering. Mkn2 at home sja instead of blanja them diRestaurant, lagi slesa lilcuzzies kn bemain lari2 hehe. Lagipun ada some of the fmily members nda tantu masanya kn dtg which time, so better dirumah sja. 
At least food still there for the late-comers & other fmily members masih mau lepak-ing till late, santai2 liat tv and cerita2 among them.

Mlm atu jua, kmi smua watched AF dAstro smbil mkn. Nda expect rupanya start sudah AF ani. Most fmily members went home lps slasai AF atu hehe. Mana jua, rindu meliat Aznil mengacara AF ba. After that, me & dearFiance smpt liat ceta 'Penanggal' lakonan AmyMastura (like her). Akhir2 ni AmyMastura byk kluar belakon movie ceta seram, cuba diverse bakat la tu x aa.

Terasa ngalehnya dgn weekend lps, since Jumaat lps kaja pigi Belait for the newborn nephew then mlm minggu mkn2 dgn fmily dan lastly hari minggu smpt menghadiri jemputan kawen sedara sebelah dearFiance dTutong. This weekend plg, what's up aaa?

Apa kata hari ini.........kitani drive safe, biasakn use signals especially time ujan ani oke.

Monday, April 4, 2011

Baby boy...again =)

Aduh mcm terasa lama nda buat new entri tapi actually-nya bru sja few days kn hehe...
ke-bizi-an during the weekend atu sja.

Ok la...need updates kn kn kn...

Hari Jumaat minggu lps after work, bertemankn dearFiance menyampati going back to dearFiance's hometown. Hasrat diHati ingin meliat & lawat new nephew hehe...
Sebelom melawat, smpt did a quick-shopping for the nephew's gift. 

Congrates to the excited-proud-happy parents of the new baby boy!!!!
Congrates Sueni & Lija dgn kelahiran putera kedua kamu. 

Md Nur Ishamuddien nama diberi
Md Nur Izzuddien punya adi
Usul muka nda mbari-bari
Cuba kamu liat...adoima! tabam ey pipi =)


*since abgnya diPanggil zudin, baby mau diPanggil Isham ka Mudin hehehe*

DiLahirkn diHospital KB pada subuh hari Jumaat around pukul 4pagi, 1hb April 2011. Beratnya 3.3kg.

This is the fourth nephew of dearFiance.
Tambah lagi geng begauk-begusti ni hehe...