Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Sunday, July 31, 2011

Memenuhi undangan dPtg Jumaat

Selamat hari minggu kamuu....

ada yg hepi esok nda posa kah?hehe...nda apala kasi chance satu hari tunggu lagi oke. sabar...

days towards the weekend has bn very hectic for me. capat lowbatt saja bila end of the day. yalah kan...mana fikiran risaukan hal2 lain, mana tenaga dihabisi utk nyiapkan kraja dan mana lagi masa diBubut kn uruskan hal jua...ededeh dahsyat minggu ku ni hehe

anyway, rehat sebentar dari bekejaran membubut apa. tani cerita kisah undangan sebelah dearFiance. Kan hari Jumaat adalah hari bekerja ku, tapi ptg hari mmg plan awal kn mohon cuti utk acara kluarga dearFiance tapi last2 jadi emergency leave ku lah plg hehe...dah nama lastminit apa bole buat, nasib bos betimbangrasa...kalo nda habis management oversea lecture my boss hehe

acara doa slamat saja. kali ani bukan dirumah dearFiance, tapi dirumah adikperempuan dearFiance dan...dlm kawasan kampong yg sama hehe. sesampai je tempat lokasi aku teliat something hehe...ceh! ayat ngalahkan pelakon saja kn. saw these dlm parking area...

*tetamu mana lah yg dtg dgn perahu basar ani...hebat2! kami dtg dgn kereta je...*

*see! mmg salah sorang tetamu bangunan ani kn kn kn.*

Nda berkesempatan ambil gmbr acara atu. Quite exhausted sudah dgn kerjaan diPagi hari yatah by end of the day mcm ilang excited and mood sudah mau becanda ria. Tapi gelagat sikecil Isyam & Irfan yg ku iski dan tunggukan. Sad...siIrfan asik-asik tido je. Dpt pleuang camwhoring & baibun dgn siTabam-isyam saja.

*ani la siIsyam. baru masuk 4bulan ni. tabam kn? sometime i cant tell if he's smiling or what hehe sila fokus pada pipi ya tuan2 dan puan2...*

*mcm lagak org tua saja...byk pikir ni boss ani haha*

*sila tunjukkan bubbling-method hehe*

*tajamnya renungan mu lai...*

*mau nda mau, mesti pandang kamera ok! hehe sian usulnya aa...*

*aduh! pandang lain la plg...wa redy dah ni*

 *finally...mimik mukanya ni aku nda paham. ya tgh pikir ka atau tahan berak ka hehe*

Ya sudah la, sesi begambar utk mengisi masa kami. Not much to share plang js alot of camwhoring pics dgn si-isyam ani saja. Kalo diMasukkan smua sini, krg nda masuk quota plg utk subjek atas tu hehe.

Sedey dlm hati saja...tsk tsk tsk! Ada satu dua hal terjadi arahku on that day, rasa ralat & benci utk megingati. Halnya mmg sapa2 pun, org nda suka kana paksa buat sesuatu. Apalagi bila kitani buat dgn ikhlas tapi dgn 'buruknya' dipaksa2 lagi sampai ilang rasa ikhlas diri. Hanya diam balasan dariku. Next time speak-up what i feel...atu nasihat diri sendiri. Hmmmm...

Jumaat yg damn exhausting...physically & mentally...

Keputusan rukyah

Haa...keputusan rukyah ptg tadi adalah TIDAK kenampakkan da...
anakbulan malu le tuu hehe

Jadinya wahai org2 brunei sekaliannya...
kitani start berpuasa bulan Ramadan pada hari Selasa, 2hb Ogos 2011 oke =)

Sapa2 yg bepenyakitan gastrik atau pedih perot bila lapar atu, diRekomen utk bersahur orait.
Posa jgn nda posa oke hehe

Of My E-Day Preparation Checklist

Hai kamu kamu kamu =)

Ani tah yg dijanjikan before. As mentioned dlm entry terlepas semuanya ni, bahawa ada rakan blogger yg sedang mencari info utk majlis pertunangan. Ada jua yg emel bertanya terus pada ku, trima kasih kamu...aku jawap semampu ku oke, lagipun majlis ku bukanlah complete & teratur sangat. Harap dpt bantu kamu sedikit2 pun jadi lah kan.

Sebelom majlis kamu akan belangsung, ingat jaga diri & berhati-hati dalam semua perkerjaan yg kamu buat. Jgn tinggal doa, mohon dihindarkan segala yg nda baik. Org tua2 kata darah-manis, mana yg kan kawen mahupun betunang. Mohon dijauhkan mcm saya jua. Ku paparkan lagi link entry ku dulu.......

List dibawah ani sebagai sedikit guideline kamu, ku filter dari checklist yg pernah ku buat utk persediaan majlis ku. Mudahan dpt membantu & mengambarkan sedikit keperluan utk hari majlis kamu atu oke.

1.       INVITATION
1.1   List of people to be invited
1.2   Invitation cards
1.3   Food catering (pakej with kem utk lebih jimat)
1.4   Kem (option)
1.5   Doorgifts/Cenderahati/Cenderamata/Campur/Hadiah tetamu
1.6   Photographer
2.       THE FOCUS PERSON (bagi pihak perempuan):
2.1   Hantaran
2.2   Pakaian
2.3   MUA (option)
2.4   Bedroom deco (option)
3.       HOME/PLACE OF EVENT:
3.1   Deco
3.2   Theme color (option)
3.3   Mini pelamin (option)
4.       The small items we usually forget to prepare *

==========================================================
   
INVITATION
List of people to be invited 
Biasanya jemputan adalah keluarga terdekat, few friends dan jiran tetangga. Selepas buat senarai, semak balik dgn parents/ahli kluarga samada org2 yg diJemput betol orgnya. Semak terus nama2 durang utk penulisan nama dlm kad jemputan nanti, incase ada yg tesalah tulis nama, bin/binti mahupun pangkat (bagi kluarga yg ada VIP).
 
Invitation cards
Sediakan saja separuh dari ramai jemputan yg dijemput. Contohnya, kalau menjemput ahli keluarga yg tinggal serumah tapi dlm rumah atu byk kelamin adalah baik & jimatnya sediakan 1kad jemputan saja. Walaupun kad jemputan ani disediakan sebagai tanda rasmi kitani menjemput org, ada jua org kitani memilih dgn word-of-mouth saja…ani pun boleh jua utk lebih jimat masa & wangringgit kn kn kn…

Food catering (pakej with kem utk lebih jimat)
Prepare 3 or 5 foodcaterers yg kamu tepakai dgn pakejnya. Utk lebih jimat, pilih food pakej yg ada kem. Shortlist mana yg dekat atau yg sanggup utk deliver keKawasan anda, incase kalo jauh foodcaterer atu kemungkinan kan lambat sampai atau perkara lain terjadi. Get your parents/ahli kluarga to choose satu dari the shortlisted-foodcaterer. Drg lebih faham liur kluarga yg dtg, nda ja?

Kem (option)
As mentioned before, pilih yg termasuk dlm pakej foodcatering utk penjimatan masa & bajet. Kem yg bersama pakej makanan yg kitani order atu, memudahkan sikit urusan persediaan kitani sebab durang sendiri yg mencari & berbincang dgn vendor mana. Sapa2 yg mau canopy or jenis kem lain, survey2 lah mana yg murah & available to be used dlm event kamu (I didn’t get to do this cos I chose foodcaterer with kem pakej). Pastikan sendiri kem yg dipilih teguh & bisai didirikan (incase of ada tiang kem betagar, remuk on certain part kah apa…nda jua bisai kan tu?)

Doorgifts/Cenderahati/Cenderamata/Campur/Hadiah tetamu
Pastikan brapa ramai tetamu yg dijemput. Survey item apa yg sesuai & berkenan dihati utk dijadikan doorgift majlis anda. Harga biarlah berpatutan. Kalau memilih kotak atau bag utk packaging doorgift, pilih yg murah & saiz yg fit utk dimasukkan doorgift item biskita. Print-out ‘thank you’ tag sendiri, kalau mau jua. Either mau jenis sticker atau dari kertas-keras utk digantung bersama doorgift kita atu. Kalau boleh, lebihkan sedikit doorgift yg disediakan dari jumlah keramaian tetamu yg diUndang. Mana tau kamu kan sedakah arah sapa kah lagi selepas majlis kamu atu...niat yg baik tu.

Photographer (option)
Ikut keperluan jua, antara mau atau nda. Kalau rasa perlu, survey dulu photographer mana yg menawarkan harga berpatutan utk satu majlis atu. Check jua portfolio durang, mana tau hasil kerja durang atau skill dan gaya pengambaran durang nda berkesesuaian dgn diri.

THE FOCUS PERSON (bagi pihak perempuan):
Hantaran
Kebiasaan sudah dBrunei ani kalau pihak lelaki menghantar tanda kasih jua, pihak perempuan akan membalas hantaran tersebut jua. Nda kiralah brg yg dipilih byk jumlahnya atau sedikit. Tapi biasanya, bukan mcm list hantaran utk nikah…ingat tu. Melainkan kamu kan nikah dlm jangka masa yg terdekat. Masa ani memadai brg mknan atau satu dua brg accessories dari pihak perempuan kpd pihak lelaki. Tiada balasan hantaran pun nda apa, bukannya dalam peraturan pun. Tapi if this is the case, gerenti plan utk hantaran nikah canggih tuu hehe.

Balasan hantaran mengikut org lama2, perlu angka ganjil. Kenapa? Nda pasti la hehe. Mengenai gangsa & lapik, kalau boleh pinjam tah dari ahli kluarga yg ada, dari menyewa diKedai. Some charge terlalu mahal utk satu gangsa. Dlm my survey dulu, ada menyewakan $5 satu gangsa dan kalau menghias brg hantaran paling murah $15 per barang. Well as for myself, im not really berkenan kan hantar my brg pun masa atu pasal mau decorate sendiri lagipun sedikit saja. Dan jua…ada vendor decorate hantaran nampak deco saja labeh, tapi brg nda keliatan apa. Kadang ada yg teruk atu semak satu gangsa atu bah. Ani nda semua la, pasal ada jua yg deco simple tapi buat brg hantaran atu nampak exclusive. Atu yg kitani mau kan...    

Pakaian
I bought my baju sedondon dgn colour baju cara melayu my dearFiance. Memilih warna bold and abit stand-out sikit. Dpt 70% discount lagi hehe save bajet sikit. Bab tudung, I bought plain tudung-express saja then jahit sendiri outer layer keTudung atu (mcm style CT). Byk yg bejual diKedai atu, byk yg same colour tapi aku nda mau so inner tudung I bought pink and outer sama warna baju which is gold/brown. Since masih  ada masa jua, tarus lah jahit sedikit accessories & manik on it.

Its my special day...jadinya ingin hatiku meliat my family pakai warna sedondon so I sponsored bali kain perempuan & baju cara melayu lelaki dgn colour favourite ku which is blue. Got it in discounted price jua hehe. Yg calinya bila memotong kain ku, charge motong my baju murah ey tapi my sisters pulang grand ni chargesnya haha.

Apapun, apa yg ku highlight sini...bali kain time ada discount offer & motong diKedai jahit yg biasa kamu pigi...mungkin kamu cerewet dlm potongan atau jahitan baju kamu dan lagipun kalau biasa dgn tmpt atu, senang kamu kn minta discount harga chargenya...nda ja?

MUA-make up artist (option)
I myself bukanlah jenis yg suka pakai mekap atau pandai dlm skill mekap ani but for my E-Day atu...I actually chose to get my sister do it on me. Jadinya, nda brapa banyak songeh la aku in this issue, sebab I just want a simple mekap! Ada juala inisiatifku, survey abit mekap-looks yg bisai for me & bought few mekap items. End-up nda guna jua, sebab lastminit my mum bagitau ada one aunty mau do mekap for me. Sepanjang mekap process dijalankan, aku besunggut saja. One is pasal limited item yg dibawa, my mekap looks garang & glittery. Maybe for some mau mcm atu but what I dreamt of before nda kesampaian. Even now, masih terasa bahawasanya aku nda suka. Tapi appreciate aunty yg sabar dgn karenah ku atu & my goodfriend yg dtg help me out to kurangkan sikit ketebalan mekap ku hehe.

Moral of the story here, if kamu confident to do mekap on your own then do it. And if kamu mau kana mekapkan, pilihlah mana yg besesuaian dgn citarasa kamu, jgn main booking2 org yg available saja. Service charge durang pun perlu timbang2 kan jua aa.

Bedroom deco (option)
Ani option saja ok. Baiknya biarlah ia dlm keadaan bersih, brg2 dlm bilik kamu teratur utk mudah ahli kluarga berlegar kluar masuk bilik berurusan dgn kamu. Penting sekali, simpan & kunci brg berharga kamu.  Dan jgn lupa room freshener.

My room masatu nada special deco. I bought new lapik meja, lapik tv cabinet, susun bisai2 gambar on wall and a simple ready-made curtain (sebab yg previous one nda match dgn my room colour). Lastminit I bought a new bedsheet & comforter set, atu pun becos my mum asked to change it...padahal my bedsheet atu baru masih and match dgn my room sudah. My mum even asked to put flowers as a deco dlm bilik, tapi I resist.

Jadinya hiasan bilik kamu, bukan lah semestinya. Pilihan ani antara kemahuan kamu sendiri atau nda, simple saja persoalannya.

HOME/PLACE OF EVENT:
Deco
Hiasan dlm rumah nada yg grand. Lapang saja dlm atu, semua furniture simpan dGaraj dekat dgn kem jemputan. Sana diKhaskan utk jemputan org tua2, nya my parents…hehe special ey duduk dSofa. So lantai rumah kami, belapik bebrapa koleksi carpet mama saja.

Jgn lupa sapu & mop mana ruangan yg perlu. Susun-atur almari & brg2 yg perlu jua. Dari segi hal-ehwal dlm dapur pulang, kitchenware (only whichever needed) are to be taken-out dan susun utk kegunaan on the-Day menghidangkan family members mkn sebelom actual event. Toilets are to be cleaned and organized & perfumed also aa.

Theme (option)
Ani terpulang kamu yg mengadakan Majlis. Ada prefer mau tema2 atau tema colour. Yg penting biarlah nda terlalu complicated. I don’t have a theme dlm majlis ku, cuma tema colour utk pakaian & hantaran ku saja.

Mini pelamin (option)
Pilih mana yg berkenan diHati, tapi biarla design yg simple. Sesuai utk acara anda. Harga pilihlah yg berpatutan. Plan awal mau jua, tapi memikirkan antara keperluan & kemahuan...ku lupakan saja la. Lagipun keselesaan atu diUtamakan. Dan lagi ruang nda brapa mengizinkan, mcm…krg looks semak ruang saja.

The small items we usually forget to prepare*
Utk kegunaan jua, jgn lupa sediakan:
  • Garbage bags
  • Food plastic wrapping
  • Plastics
  • Disposable/Reusable containers
  • Tissues/napkin
  • Large serving plates (serving sadakah kuey-muey from sedara. Mcm nda sah org brunei kitani nada sedakah time majlis kluarga kn kn kn...)
  • Cleaning liquids (dish, floor etc)
  • Minuman kotak (for fmily members yg run around bekraja, photog, MUA etc)
  • Room fresheners (utk tmpt2 yg perlu)
  • Kotak (kotak bekas simpan doorgifts atu bole guna lapik incase cuaca hujan kah or mcm2 lagi)
  • .......dan mana yg terlintas utk keperluan rumah, keperluan acara dan kluarga.

Dan akhir sekalinya, selepas acara/majlis kamu atu...jgn lupa jua return brg2 yg dipinjam atau yg kana pinjamkan. Ada rezeki, sedakah family members yg bertungkus lumus & berkerah tenaga untuk menjayakan your event. Lagi baik, belanja mkn dilain hari hehe. Jgn kurang ‘terima kasih’ dan bayar apa yg perlu dibayar selepas acara kamu. 

==========================================================

Sekian dulu maklumat yg ingin ku kongsi utk kamu yg memerlukan.
Ada apa soalan lain ingin bertanya lebih detail mengenai persediaan majlis ku...
emel ku kepada nine.four@hotmail.com oke =)

Alhamdulillah, perancangan & persediaan kebanyakkannya dpt ku uruskan sendiri bagi majlis sebelahku. Glad jua sebab dpt kurangkan beban parents utk uruskan smua tu.

Friday, July 29, 2011

Areej first birthday

Salam Jumaat para pembaca blogKu =)

Mlm jumaat smlm, pigi rumah Amit-ku. Sambut bday adiksepupu ku yg kecik, Areej. Umur setahun sudah ya masa 21hb Julai lps tapi smlm baru celebrate sebab family kan ngadakan tahlil tarus.

Layan pics yg nda sebrapa ku ambil saja la aa, birthday girl kusut saja ey smlm atu. Payah kn dAmbil gmbrnya close-up. Degil itu budak hehe. Food were excellent. Ada ambuyat (utk yg pandai la...me no-hoooo kesian nda pandai skill mknnya atu bah, i know i know anak merdeka brunei saja aku ni kan hehe ampun kan hamba). Then there's also steamboat food, mee goreng, nasi ayam, alot of kuey-muey and desserts. Gmbrnya wala...nasib tah kamu ni, kalo nda gerenti titisan airliur arah kibod kamu aa haha over aku tuu.

 *time kan potong kek ni. huhu tepaksa ku jauhkan diri menggambar ni, bday girl bah takot kana hampiri. "Happy Birthday NurAreej Amalia"...haa tuu liat saja tgnnya aa tanda awal protes dah tu hehe*

 *batah kan mula, sebab Areej blur kenapa ya dpn kek & org ramai liat2 ya. kusut ya lagi. hehe even time tiup lilin, nda paham kan buat apa. nya family smua: tiup lilin la Areej...tapi last2 mamanya yg tiup. haha sokey la, lps ni praktis tiup lilin utk bday taun dpn aa hehe*

 *ni nah! birthday girl a.k.a sikusut mlm atu hehe*

Final session was mkn kek bday & desserts. Eskrim dihidangkan, ni buatan org brunei tapi nda pasti my aunty bali dari mana. Mcm2 flavour, even got durian (erk! aku terasa pening dah hehe i know i know aku bukanlah warga brunei yg jati, mohon diAmpunkan lagi ya). 

 *namanya apa ni ah? eskrim potong or pontong hehe nda pasti ey. call it eskrim saja la aa hehe*

Back home smlm after 11pm. ish ish ish! ngantok banar ey...

BB cut-out yesterday 28July2011

Walopun abit terlambat...tapi confirmation atu yg penting ingin mengingatkan & diKongsi dgn pengguna dBrunei ani.

Alhamdulillah selepas byk spekulasi & doubtness dikalangan pengguna dBrunei mengenai produk mentega Golden Churn...akhirnya diYakini kehalalannya.


Kali ani bole tah this item back into my baking-list items hehe.
Happy baking & cooking people =)

Thursday, July 28, 2011

ngeDate kajap dgn sistersKu

Salam morning pipol...

Mcm lama saja ndaku buat esei dlm ni kan. Bila kekusutan & kraja belambak ddepan mata...andangnya biasa la tu kan terasa lama mcm beminggu-minggu.

Minggu ani, minggu terakhir kitani menanti kan bulan posa ramadan dtg. Nextweek, nada excuse lagi lah kan beponteng bagai except yg terkecuali atu la aa. Walopun terasa ngaleh balik dari kraja dalam few days ani, smlm mau jua diri ani join the sisters jln mkn at Excapade Sushi Gadong. Mebe the last time before posa ani la tu.

Well, smlm aku join mkn sushi saja hehe after that mintak dearFiance fetch me sekembalinya dari gym. The sisters sambong lagi jln2 hunting brg. Lps kluar dari Excapade Sushi restoran atu, singgah sebentar this mcm-new-shop tapi rupanya nda. Syarikat Veenas ni sama building dgn the restoran. Rupanya berubah sudah interiornya and even brg2 jualannya. A lot of shoes and bags lawa2 sana, price jgn mention la...i can say mmg affordable!

*kami trying out jap. bole differenciate, kami berlainan taste of fashion. mana satu kaki saya ye? hehe*

Alhamdulillah, kanyang banar memuatkan perot menu sushi kami atu. bigSis lagi sengaja order byk sebab kelaparan jua bah sorang2 kami atu. Full-house mlm atu ey, nasib jua bigSis buat reservation.

Adakah bulan posa ani nanti ada liur kami kn sungkai mkn sushi hehe....kita nantikan...

Monday, July 25, 2011

u tanya, i jwb hehe

Ni jawapan saya apa yg tgh diCari oleh sapa2 yg ingin tau atu oke...
Maksud 'usin' dalam bahasa brunei kami ialah....
Duit atau Wang.

Bukan encik husin yg ada dBrunei ani oke hehe. 
Sila lah baca perkataan lain yg pernah dimasukkan dalam entry Random News sebelom ni oke.

Saturday, July 23, 2011

Terlepas smuanya

Hola...salam weekend all =)

Hari ni kan buka cerita pasal kemarin punya cerita. Walopun aku ketinggalan dgn acara kluarga ani sebab diAdakan slps sembahyang jumaat dan lagipun aku tgh kerjaan kan...

Sambutan bday adiklelaki ku yg bongsu ke-17tahun. Sempat jumpa family members yg balum balik lagi atupun nda ramai. Nda apa...walopun tau sendiri ndadpt liat org potong kek bday, for sure makanan kana reserved for me hehe i likesssS tuu...dgn huruf S basar diBlakang tu aa hehe. I even got goodie-bag reserved by mama hahaha

*skali meruah dlmnya...ededeh meriah ey brg makanannya! yg penting aku suka colourful haha*

Ni kisah kerjaan diPagi weekend hari ani. Biasanya kn, saturdayKu diAwal dan pertengahan bulan nda brapa byk tasks kan dislasaikan tapi hari ani lain. Byk task dlm checklistKu utk hari ni. Nda apa...perlahan2 slasai jua tu.

Hari ni aku merangkap kuli & sekretari pejabat. Uruskan dlm & luar pejabat punya hal. Telari sana, telari sini...eh! salah kali tu statementKu atu...teDrive sana, teDrive sini hehe...rasa jua mau slasai awal. Kan hari ni halfday, limited jua tu masa ku hari ni. Mana eksaited lagi kn cuti weekend...mau jua segala anggota & otakFikiran kn berehat kn kn kn.

Urusan luar pejabat pagi ani, organised foodcatering didalam building kerajaan yg highly-protected. I rarely go to our clients building ani, salah satu sebabnya adalah environmentnya. Kalo ada urusan or document to be sent kah apa pun, i will liaise dgn officemate to  handle it for me hehe. Hari ni aku terpaksa sendiri uruskan (perlukah ku nyatakan sini ikhlas hati?haha nda baik ey). Well...foodcatering ani bukannya saja2 bagi mkn org building ani, its for people yg terlibat dlm meeting termasuklah bosBesar ku. Meeting yg melibatkan projek jutaan dollar & kontraktor yg dipercayai serta pegawai2 building yg terlibat jua. So menguruskan ani on behalf of our company oke juala, nda rasa seberat banar. 

*Bilik makan/rehat for this very-secured government building. building ani kebal, hi-tech & securitynya dimana-mana ruang dlm building ani. exact location biarlah rahsia hehe. tepaksa diBlur kan sebab even when i try to snap ani pun ada security waiting diPintu menunggu foodcaterer nyusun2 brg makanan*

Slasai saja atu, on the way ku kOfis...alahai geram nye hatiKu bosBesar ku ani. Was asked to get satu booklet for the meeting yg tertinggal diMeja kerja ku. Aku prepared awal2 sudah kemarin before off from work pasal he said mau go thru it & get it by that evening...biasala bos ku ani ngalahkn tokei kedai, jln2 kluar mana2 jumpa contractor & clients tagih payment (hehe yakah tu banar...aku pun nda pasti). He said one of the staff ndamau back to office...kan tunggu mkn! ...ish! apa punya pekerja sorang atu padahal he's out from the building sudah. Geram3 nda tekata saja ku...

Tanpa senang hatinya aku pigi kOfis and back to the building lagi. Then slps slasai urusan sana baru la uruskan kraja ku yg lain. 

Alhamdulillah dgn pantas tgn bekraja & nada staff lain dlm ofis jua kan sibuk mengacau my time....slasai jua all the works need to be done hari ni. Hanya tinggal menunggu correspondence saja & isnin ani penghantaran tender besar-besaran akan berlaku hehe...byk tender dateline hari yg sama la huhuhu sebab atu tekejar masa ni aku aa...plis kesian hehe.

Oh btw, im in-progress compiling a checklist to post here mengenai preparation checklist semasa my engagement tahun lps. Cerita dah basi tapi since ive been receiving emails bertanyakan brg2 dan makanan catering yg ku pilih masa atu, why not i'll give abit guideline to sapa2 yg mau sedikit info dari saya yg tak sebrapa ni...

*ni buku resepi ku haha no la...my small notebook berisi info2 dan catatan persediaan buat pertunanganku yg lps. baru meruah balik refer2 apa info kn diShare sini*


I know sapa2 yg berkenaan atu, tgh liat2 info mengenai persediaan barang pertunangan. Jadinya harap bersabar aa...i'll do another entry nanti, share my side of info oke. Ku sediakan link diAtas ani dari previous entry ku. Harap membantu kamu-kamu yg memerlukan walopun informasi umum saja ku masukkan sana.

Weekend is here. 
Lets check where im going to have a relaxing time this time =)

Friday, July 22, 2011

BB cut-out today 22July2011

Selamat petang pembaca-pembaca ku =)

Just wana share news cut-out dari BB arini.
Ini berita tempatan aa, negri luar dari sempadan negara brunei...nda ku pasti tu aa.

Beware of Fake Lenses
Nda menyatakan brand lens mana yg jua terlibat ni. Tapi berita ani menunjukkan brand Freshlook. So pengguna2 Freshlook diLuar sana, juga utk pengetahuan pembaca dlm sini dan yg terpenting skali PuanRumahBlog ani hehe...sila ambil tau oke. Berjaga2 sebelom terkena penyakit mata yg kitani nda ingini. Orait amacam tuu? hehehe


Oral-B Product Recall
Ani product recall especially jenis yg dinyatakan atas. Pengguna2 produk ani diminta jgn menggunakannya buat sementara waktu ani. Sapa2 yg mau tau sebab2 yg lebih lanjut tlipun tah durang diNombor yg dinyatakan diAtas atu ok, nda apa tu betanya saja...mana durang marah tu hehe. Salute kpd distributor/company product ani, durang sendiri yg buat pengumuman instead of mendgr rumours yg kitani nda pasti lurusnya. Bisai kn? hehehe nice...  

Sekian dulu berita diSampaikan =)

Manis 17

Salam Jumaat kalian sekaliannya =)

Hari ni birthday lilbro ku yg bongsu, yg ke-17tahun. Sweet seventeen ya...

~Happy birthday to you, happy birthday to you..
Happy birthday to youuuuuuuuuuu...~

Smlm udah rcv his present dari parents ku. Samangat adikku sorang ani...sesampainya saja diRumah tarus test-drive ey hehe. Masuk jam solat rehat jap then slps isya lagi sambong test skjp lagi hehe. Even dearFiance pun sempat mainkan a song or two buat daku hehe.

Lagipun kelurusan ada discount time ani utk this guitar set, so parents bought him la. Selama ani ya main guitar bigSis saja sambil practise depan pc dgn note-digital atu. Now gerenti dimana2 bilik rumah ani krg dibuatnya konsert hehe.

*this brand ya diPilih*

 *birthday boy in action dlm another living room corner*

Later mau mkn2 at home for bro's bday ani. Kena tapau sikit for myself la saja krg hehe.

Wednesday, July 20, 2011

My wordless wednesday entry nomor 1

Join jua ey buat 'Wordless Wednesday' entry hehe...

Dlm berita tempatan.
Keterangan JPM mengenai scholarship yg terbaru.

* dipersilakan baca BT: PMO on Scholarship*


Aku amatlah teringin sekali tapi...........................

Tuesday, July 19, 2011

Pigi perayaan? Jap jer...

Selamat pagi selasa ya kamu kamuuu...

Lupa kan aje weekend yg nda menyeronokkan. Hari boreng sedunia bagi aku okeh!

Anyway, minggu baru ni bole mula apa yg patot diperbaharui ye hehe. Apa tu aa? 

Ani cerita smlm, cerita biasa2 aja ya...cerita slps pulang bekrja, cerita....hehehe au deh stret to poin saja la. Lps kraja kemarin singgah kPerayaan dBSB dgn dearFiance. Mmg nada tujuan apa2, saja mau check out whats the happening there...

Tau la akhir ptg atu baru jua gerai-geraian kn buka, so jln2 liat apa yg ada saja la. Mcm2 ada! Gerai mknan yg semangat buka udah. Masa atu nada mood mau liat2 dlm gerai barangan. Liat mknan saja pasal perot mau hi-tea nih hehe. Iski meliat segala gerai buah-buahan atu plg especially longan. Ada jua la gerai buah lain tapi longan ani saja yg bederetan. Hehe andang femes longan ani bejual bila perayaan ani dtg. Au, other food yg kana look forward time perayaan ani jua mcm sotong tutuk atau kacang kuda. Simple munchy2 food atu la. 

Utk kanak2 gerenti brg mainan atau belon karakter katun atu. Kemarin ku menyaksikan jua belon penjual terabang sendirinya melarikan diri dari gerai tuannya haha dlm 2 3 belon mcm atu la. Rugi ey...brapa ka tu satu.

Oke cerita mknan...kn kata tadi perot ku meraung minta di-isi bila meliat brg mknan atu tah lagi...aduima kesian ey! So i asked dearFiance if mau mkn dGerai sana saja, selajur lah tu dinner meal kami. Ronda punya ronda, dearFiance milih gerai ujung namanya Mulaut BBQ. Kami sengaja milih tmpt yg ramai org. Salah satu sebabnya, difahami tmpt atu nyaman mknannya.

Our food: daging kambing(bnd3), ayam(bnd5) with potatoes(bnd1 of 3), plain rice yg dibungkus (bnd0.50 each) dan minuman bnd1 each. berbaloi-baloi sedapnya. Suka dgn servisnya. Sebelom atu, kitani sendiri yg memilih daging & ayam atu sebelom durang salai. Seksyen lain tmpt bali nasi & minuman. Bisainya tmpt atu, mcm foodcourt bah dibuatnya. Ada sinki area, fork & spoon...mmg praktikal susun atur gerai mkn atu. Thank God kami awal sampai pasal soon saja kami kn menyuap-mkn...ramai ey menyerbu gerai atu jua. Mmg sah, nyaman mknannya hehe.

*yg smpt ku snap. daging kambing dearFiance cepat abis. sepinggan sblh kanan atu ayam & ubi. smuanya masak BBQ la hehe*

Before kami mkn atu, smpat membali buah longan sekilo harga bnd5. Basar2 saiznya, manis lagi. Sentiasa senyum saja bila mkn hahaha iya kn tu... Anyway, lps mkn kami chalo balik rumah sambil meliat cucul2 diJalanraya yg meriah warna-warninya.

Eh! eh! tumpang cerita hari sabtu ptg yg lps. My tua mengadakn mkn2 sempena bday adiksepupu yg baru bertunang atu, doa slamat jua buat adiknya yg akan melanjutkan studiesnya & tahlil jua kali not sure hehe. Hehe aku akhir sampai sebab acara pukul 11am and aku balik kraja pukul 12tghari atu. So lunch diSana la. Nasib jua dekat dlm kampong ku jua kalo nda gerenti ku balik rumah masak sendiri saja hehe kes ngaleh tu. Time atu kids asyik udah dgn bouncer. ish! ish! tghari bah, sunburned durang atu skajap. So tired that day tapi siuk jua bekumpul dgn family yg ada haritu. Nda brapa kn ambil gmbr byk cos cuaca panas lagipun kami semua dlm kem luar atu huhuhu santai becerita dgn family saja la.

 *kids yg gigih turun-naik arah bouncer atu. nada durang ingau panas-terik hari atu ededeh!*

 *adiksepupu yg kesian kepanasan. melayan kami yg mengulahkn ia saja. entah time atu byk mkn si-Areej ani, stress kali ndadpt main bouncer hehe*

Alahai byk acara bulan ani. Even jemputan kahwin pun masih ada until end of the month. Kan bulan ramadan jua udah ni, berabut-rabut acara org mengadakan jua bulan ani. Bulan perayaan jua banar ey.

Mari sharing info sempena perayaan ani. Ramah mesra KebawahDuli bersama rakyat dlm keEmpat-empat daerah dlm tarikh dibawah. Sapa mau ekot meramaikan acara...sila sila lah aa...

Ramah Mesra Bersama Rakyat dan Penduduk:
Padang Bandaran Kuala Belait : Ahad, 17 Julai 2011
Padang Kompleks Dewan Kemasyrakatan Temburong : Selasa, 19 Julai 2011
Padang Kompleks Dewan Kemasyrakatan Tutong : Khamis, 21 Julai 2011
Taman SOAS, Bandar Seri Begawan : Ahad, 24 Julai 2011


Salam perayaan julai kamuuu...

Saturday, July 16, 2011

Cuti 15Julai buat apa?

Salam...

Happy Saturday all...

Wah! Lenggang jlnraya arini. Smooth saja perjalanan kraja ku. Sambil nyanyi2 lagi while driving haha. Its very sunny also early in the morning ani. Sure most yg tgh bercuti arini jua hehe...enjoi ya.

Pagi2 sibuk nyiapkan kerjaan yg nda sempat siap aritu hehe...(sebab blogging kali aa nda ku ingat haha buang kes).

Oh ya...kemarin kn cuti. Apa ada dgn cinta?...eh! salah soklan...apa ada dgn kemarin? hehe ya iya la..cuti la hahaha. Kemarin cuti so mmg bole akhir bangun tido. Rehatkn minda, rehatkn anggota dari keletihan hari bekraja la.

Dan...kemarin ptg jua ada Majlis kluarga. Tghari dangani mama buat kuih for my tua's family acara. Sampai keMajlis Pertunangan adiksepupu dlm pukul 2lebih ptg bertemankan dearFiance. Menghantar tanda pertunangan kePihak perempuan diKg.Bengkurong plg slps Asar atu la. Alhamdulillah slamat habis sudah acara then mau pulang sudah, cuaca lagi mmg amat mengizinkan...amat cerah & amat panas skali. Hmm...bepaluhan ey smua. Terkilan saja sedikit-sebanyak ada nda menyamankan ati pasal acara atu...ingatkan ada udah berubahnya.

*us both dlm perjalanan balik. peace to the world! eh...apakan dearFiance? peace to the world ka...atau kami hanya berDua...? hahaha*

Everyone riuh pasal titah kebawah Duli aritu, i missed la. Nanti tah find out the exact info. Mndgr pasal sikit2 saja, pasal biasiswa la, elaun la, elektrik la...hmmm kena update nih. Lebih baik ambil tau daripada nda tau langsung kn kn kn.

Apa acara arini sempena 15Julai ani aa?

Btw ada org kambang cuti 3hari sempena 15Julai aritu tapi tup-tup tekana bekraja jua...hehehe au BigSis, ceta banar ni...hahaha.

Happy weekend all =)

Thursday, July 14, 2011

65th Birthday

II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II

Happy 65th Birthday

*pic from Royal 65th Birthday*

Dirgahayu Kebawah Duli Tuan Patek

II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II ^ II

p/s: yeheee...esok cuti kraja! tapi sabtu kja la pulok da...
btw Congrates to adikSepupu yg akan bertunang esok jua, his birthday esok also hehe namanya pun lebih kurang dgn nama Sultan kitani.

Selamat bercuti esok kamuuu...!!!

Brunei's own 'Deal'

Found out Brunei got its own 'Deal' mcm MilkaDeal Malaysia!!!!

Yay! Finally.
Kan liat dulu which offers interest me hehe.

*please visit this Social Deal Brunei if you all interested to grab the offers*

Ambil peluang ani save your money money money~~~
hehehe

Nisfu Syaaban & Rukyah anak bulan Ramadan 1432H

As in the news few days ago sudah...
but this entry sebagai peringatan saja buat bersama tani dBrunei ani...

Nisfu Syaaban 1432H adalah Ahad ani 17hb Julai 2011.
(sapa2 berniat ingin posa sunat...sila sila. jgn lupa tarikhnya tu oke)

Dan...
merukyah anak bulan Ramadan 1432H akan dilakukan pada hari Ahad petang 31hb Julai 2011.

Sekian untuk makluman bersama =)

Tuesday, July 12, 2011

Almost forget!

Almost terlupa buat entri kenangan kemarin.

Kemarin yg bertarikh 11th July 2011 (nice date 11/07/11!!!)
adalah...
hari ulangtahun my bapa yg ke-55
hehe


dah ada geng umo-kepala-5 tahun ni...
mama js celebrated her golden jubilee lastweek hehe
XOXO both

Ku renungi hari ani...

Salam blogger sekaliannya...

Goodmorning goodmorning goodmorning...

Pagi diWaktu bkraja ani, ada saja kn diPikirkan. Terutama skali merenung masalah yg terjadi, yg sudah terjadi dan akan terjadi atau yg nda pasti mungkin akan terjadi jua...kusut! diLuahkan salah, nda diLuahkan salah jua. Well...biarla samar2 utk kamu yg membaca ni. Sesungguhnya entri ani adalah entri tiada makna punnnn.....saja melayan rasa yg becampur-baur.

Hari ani ku renungi pepatah yg biasa kitani dgr...

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian nda beguna
(ku slasaikan sudah masalah ani...tapi masih lagi terasa & mengingat-ingat nda puas ati apa yg ku slasaikan. mcm kana biarkan lepas tangan dgn masalah ditimpa. diamkan diri saja & memikirkn mcm mana bisai cara utk diluahkan)

Jgn tidur ketika perasaan sedang marah
(bila masalah yg ditimpa nda memuaskan hati diri, mcm2 fikiran & perasaan timbul. ani tah padah kalo hati berbelah-bagi utk meluahkan. perlu masa utk cool down sikit.)

Apa yg terjadi, biarlah jadi pengajaran diri utk masa mendatang. Kitani nda tau apa lagi yg akan kitani tempohi. Apa2 keputusan yg penting, yg diri nda pasti dpt hadapi atau slasaikan...jgn libatkan diri, fikir 1000x dulu baru make decision. My case im too late! I'm stuck with 2-issues thats going to burden me entah sampai bila. Well, judge me if u all care. Lagipun those bukan keputusan sepenoh hatiku dari awal lagi, im just one of the two decision-maker. Baru skrg terasa all dlm satu masa, nda ku jangka jua masa ani keduanya dtg.

All in all, lets hope whats happened, there will be a positive side out of it. InsyaAllah...mudahan jua. Hopeful...

Better get back to work then, off mind from these dulu

Take care all =)


p/s: if you all wondering, diAtas bukanlah masalah relationship dgn dearFiance-ku yer. Sesungguhnya aku sentiasa menyayanginya. ceh! ayat nda kasi chance kn serius aa hehe good day all. thanks reading my entry =)