Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Monday, August 29, 2011

Eh! eh! Ramadan minggu 4 da...

Salam bloghoppers sekaliannya...

Apa kabar kamu? Slamat bePosa rini.

Lama menyepi kan blog ku ani hehe. Nada interested kn buat entri baru bah lately ani, kusut pasal kraja saja. Anyway, atu cerita lain. Now ada mood dah mari-bercerita hehe mari mari mari...  

Apa ada posa diMinggu ke-4? Aik! Missing kisah minggu ke-3 hehe ndapala kan...

Ujung minggu ke-3 posa aritu merajinkan diri buat biskut. Buat small batch saja for this honey cornflakes. Esok kan buat another batch lagi for hidangan raya dirumah. Yg awal atu mcm main2 saja lagipun half of the batch udah masok kePerot ahli kluarga ku hehehe



Then diMinggu ke-4. Berjanjian dgn teman rapat seKolej iftar diRestoran Pondok Sari Wangi diGadong. I came late pasal susah kan cari parking Gadong area...biasala org menyoping sakan time ani. Nada kenangan pics of us jua diRestoran atu sebab kami sibuk becerita tah plang. Hehe even time mkn pun sorang2 riuh-gablah becerita bah ededeh...kami atu tah banar, lama udah nda bejumpa banar.

*these are my close frens. dua org sudah pulang diJemput suami. kami smua adalah org 'bisnes' tapi career kami sekarang berlainan arah da hehe. eh! drg ni dah berumahtangga & tunangan org dah oke. so nda available dah hehe termasuk potograperrR pic ni. Time ani masa slasai having snacks at Swensen's the Mall. See! smua usul mcm kn membayar hehe. miss our college years yg penoh tawa & tangisan...sayang kamu2*

Oke oke. Now sikit cerita pasal my work. Selain kraja yg belambak yg memeningkan kepalaku, minggu ke4 jua aku handle raya cards & gifts utk  our company's clients. Nda banyak plg tapi labeh jua sepuluh hehe. Mari otograf kad raya... Hehehe personally lama udah nda nulis kad raya ani, since the past few years ani sms-raya saja yg memenuhi inbox hp time raya. Kadang terasa rindu plg kan receive kad raya dari kawan2 hehe.


Biskut ni diBuat masa mlm minggu lps. Malas kn join the sisters jalan shopping cos myself ani kadang nda jua tahan bila in crowded places or stuck in jam atu. Kamu tahan ke? hehe. So having fun baking biskut saja la. Ni biskut kacang dgn stoberi.


Ani plg kropok popia dgn rempah nestum. Dibuat semasa slasainya kami cleaning kempen diRumah kemarin dgn the sisters. Bahan & cara buatnya simple saja tapi chef diDapur membuat ani me & the sisters, melampau bah kerahan tenaga membuat ani hehe.


Finally, items biasa pasal bab beraya ni. Lace baju ku! Hehe kedai-jaitku-sendirian-berhad buka diTghmlm. Hanya mengambil tempahan menjait utk baju sendirik saja aa hahaha. Dah almost siap my baju. Bukan nda mau hantar kedai jait tapi ntah aa...jara pasal dulu pernah jua, tapi jaitannya nda tahan bah. Alom sampai sehari suntuk makai baju atu, udah tebuka jaitannya. So now be safe, aku jait-mati ni lace aa...hehe. Lets lace-ing baju!


Sekian dulu short stories dlm entri baru ku kali ani ok.

Selamat berPosa.

Hari ni negara jiran liat anak bulan, esok giliran Brunei plg. Harap2 teliat la.

Friday, August 12, 2011

Ramadan minggu ke-2

Salam Jumaat...

Hari ni ingin mulakan entri update mengenai recent news.

Almost seminggu menghilang, byk cerita ingin dikongsi tapi mcm beserabut saja kepala ani mikirkan mana satu kan didahulukan. Hehe nasiblah aku ni bukan reporter rasmi negara ani...kalo nda awal2 sudah kana lecture oleh boss. Haha mcm lah news aku ni gempak banar kan kan kan...

diKala berita yg nda sudah2 pasal mentega Golden Churn,
diKala Brunei ingau pasal keselamatan warga kitani diLondon,
apa pun kesudahannya, kitani mau reda & tenang dgn berita2 yg membagi ingau ati ani...
Alhamdulillah, Golden Churn skali lagi diHalalkan & rusuhan diLondon semakin reda.

Minggu kedua dlm bulan Ramadan...apa saja kamu sudah buat, sudah dpt, sudah tempuhi, sudah tercapai???

Mine? Dlm sini...masih lagi nada entri juadah berbuka ataupun entri preparation Raya hehe. Tunggu saja la kalo kamu ingin menanti entri ku pasal atu jua. Hehe bukan kes malas tapi mmg sepanjang bekraja diBulan posa ani mmg menduga diri. Apa yg dpt ku kata...bulan posa kah nda, jarih kraja masih sama. Nada pertimbangan utk dikurangkan kraja berat ataupun ditangguhkan sikit masa utk certain tasks. Mungkin kamu rasa aku mengeluh tapi bukan isu atu ku bangkitkan sini, ani lah lumrahnya bila bekraja dlm management asing yg nada budibicara & faham mengenai bulan posa. Terkilan...fullstop!

Pause...!!! Nanti sambong balik kisah yg kurang menyenangkan diBulan posa ni aa...hehe

Lets stori mori about something 'nice'....hehe muka manyak sinyummmm... =)

Last wiken went out to buy something yg lama sudah ku cari sebab belom kejumpahan yg bisai. Bila bigsis bought this one item and said "au ada jua..." hehe tarus ey nyuping

Biar ku gitau dulu ya...aku ni spesis yg more to practicality & conservative...or certain things yg pisin-lama punya jenis la hahaha...so when i bought these items rasa mcm....not me eh! Mcm my sisters saja...hehe oops! Tapi...why not, skali-skala merasa to be different  kan kan kan hehe

*super kawaii...kan? jgn kowai sudah...*

*on the left & middle utk lens ku. right is manicure set to replace my nailcutter yg nda brapa bagusss lagi. Yg on the left atu tah yg aku cari...tmpt simpan lens together with a small botol for solution. Middle utk lens atu ada pengantungan & scareyhh eh mata katak-bini2 menjangul kluar jua hehe. all these very cheap-cheap ma...*

Haa...ceta pasal cheap-cheap ani. ive talked about this store dlm entri ni ngedate kajap dgn sistersku before kan, so i went there early this week masa menemani bigsis keKlinik swasta. Dan...belek punya belek, akhirnya TERbeli sandal. Actually lama sudah kan beli new sandal. Sandal for Raya??? NO lah! Utk basahan kraja saja. Ofcos bukan branded name. Percaya ke harga nya Bnd9.90 jer...sila jeles hehehe. Design simple sesuai utk kraja apalagi ketinggian heelsnya just right saja. And ya comfortable! Bigsis ckp ada 'spongebob' lagi haha sebab slesa diPakai, at least protect my heel-bone bah.

*nanti terjah lagi. utk koleksi sandal basahan ku haha. pls jgn kata bida aa!*

Sekian dulu entri pertama utk minggu ni...hehe nanti lagi. 

P.s: Menu sungkai kamu apa krg?...

Saturday, August 6, 2011

Lagi lagi Golden Churn

Updated: 09Aug2011--- Golden Churn Update!!!

Halahaiiii....skajap au, skajap nda. Mau tutup ceta ey pasal Golden Churn ani, kasi fening je pembakar2 dapur kuey dLuar sana & myself ofcos.

Oke muslimin & muslimat sekalian dBrunei ani...hindari tah saja penggunaan Mentega Golden Churn either dlm pembakaran kuey atau masakan orait.

Amacam guna mentega Wood Dunn? Membeli sambil beramal...derma utk Pusat Ehsan Brunei.

Hola salam wiken...

Lagi lagi isu ani...bila kan abiz da..

i know, i know...diBulan ani tah lagi byk org kitani kan sibuk membuat kuey apa. gerenti beguna ni mentega ani kan. jadinya Brunei akan menetapkan sijil halal utk produk mentega ani, Malaysia tah ganya kali tu nda halal. Kemungkinan production diHantar keMalaysia atu saja yg contaminated bah kali aa. Syukur Brunei nda terjejas jua. Confiden tah ni para2 pembakar2 & pembuat2 kuey Brunei kan menjalankan tugas ni hehe 


Berita atas adalah berikutan berita yg terbaru dari entriesss ani:

Happy baking diBulan ani kamuu...hehe

Its wiken...plan kan buat kuey for penyungkaian later ey. Will update soon kalo menjadi orait.

Selamat berPuasa kamuu =)

Friday, August 5, 2011

Focus News 04Aug2011

Salam Jumaat...

Mari jengok2 sedikit fokus berita yg diShare hari ni oke

Golden Churn lagi!!!
Brunei sudah mengesahkan kehalalannya dlm my entri 28july2011 ani. Skrg Malaysia heboh lagi dgn berita penarikan balik sijil halal utk produk mentega ani.
Adakah Brunei akan mengambil tindakan yg sama? Nda pun maybe 2nd check lagi...


Ani mengenai produk2 yg tercemar...
Produk kosmetik on the left atu i saw byk bejual diKedai2, i think penjual need to recheck their stocks & mengeluarkan dari rak2. I know dulu some of my family members pernah menggunakan jua but now they are confirm ndadpt digunakan lagi.

Harap maklum ya...

Thursday, August 4, 2011

Ingin cerita pasal iftar ku tapi...

Salam Khamis kamu...

Lama nda apdet kn. Tunggu2 entri ku kah kamuu...hehe perasan.

Anyway, hari ni adalah hari ke-3 kitani Brunei berPuasa Ramadan tapi negara jiran maju sehari udah. Tapi aku belom pernah lagi kn buat entry pasal mknan disini ani. Mcm mls kn buat entry pasal mknan tapi...kadang bila lawat teman2 blogger alahai...aku mau jua ey. TAPI......yatah 'tapi'nya missing arah title ku atu...hahaha pasal nada masa bah kn menggambar diri time kan masuk waktu atu. Lagipun diFikiran sudah ingaukan apa yg atas meja atu hehe

Hari pertama Brunei berpuasa aritu kitani bercuti. Dpt rehat sikit and ambil mood org berpuasa...eseh! Dpt aher bangun...kira bayo utang tido yg lps2 atu la aa. Tapi diPtg hari mula lah aktiviti berjalan. First day berpuasa, dearFiance iftar diRumahku. Kan sungkai atu ada2 saja liur kami. Menu utama iftar kami diHari puasa pertama adalah Salmon Salai...tiap taun ni dearFiance rajin bali. Sampai aku sendiri pun jadi addicted to it. I bought takoyaki for dearFiance jua on that day hehe. On the second day, i cooked cornsoup for lilsis yg taisliur. For the third day ani, apakah liur kami krg ni hehe...nanti kan jer   

Apapun, perjalanan pertama kami diHari cuti pertama berpuasa adalah menuju keKadai Jait antar kain raya ku satu lagi. Waiting lagi sementara nunggu org slasai before me. Kesana before ani meliat nda brapa tempahan siap, tapi kali ani hehe expected sudah panoh lemari drg atu...

*see panoh kan! even my baju raya i sent lastweek siap udah hehe esok ku braya ey...haha*

*another creative way to hang up the designs. jahit permanently dgn hanger atu*

Been using their service for so many years udah. Sampai pekerjanya pun betukar urg jua. Located at Delima. Satisfied dgn jahitan & ukuran drg atu saja. Pernah sekali cuba try tukangjahit lain lastyear tapi end-up repeat visit kn tukar measurement pasal nda muat...herannya ngukur badan jua udah drg atu. So masani..buat masani jara la kan antar arah lain. Biartah dulu tmpt biasa hehe asal hati happy ma...

Lupakan kisah mkn & baju raya. Ni pasal harini, dugaan bekerja dihari berpuasa. Apa2 ni kadang menduga sabarku & menurun-naikkan meter marahku....tapi beringat jua lah "Sesungguhnya aku sedang berPuasa...". Walopun happy sudah masani balik kraja pukul4, nda lagi pukul5 mcm taun2 sudah ku bekraja...hari ani sebabkan satu masalah, kana kasi kurang sikit...pukul3 ku balik krg hahaha. Happy dlm kemarahan (sikit jer haha). Miracle happen...ceh! yalatu... Tahun ni diBagi excuse finally offwork pukul4. Au...kalo diIngatkan mcm taun sudah atu, rasa geram sedih ada jua. Ingat pernah skali atu, balik kraja saja cuci muka then get redy duduk kn sungkai, nda sempat besalin pakaian bah. Kesian ada jua, meliat lilsis & bigsis before atu mendangani berusah-rusah didapur sama mama.

Aduh! Timbul ceta sedih tah plg nah...ededeh! Oke la, nanti try buat entri makanan plg hehe     

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadan =)

Ramadan datang lagi...
Esok start posa Ramadan bagi Brunei utk tahun 2011M, 1432H


 Selamat berPuasa =)

Shop for ladies items???

Shopping info!!!!!!

Wahai kaum2 hawa khususnya & kaum2 adam amnya...
Ingin beli tudung atau handbag buat diri anda, untuk kekasih anda, ibu2-kaka2-adek2-kawan2 anda mahupun jiran anda hehe terOver dah tu...
rajinkan diri terjah kedai DZ Onlineshop ni oke =)
manatau ada yg berkenan dihati ingin diBali...

Ingin shopping melalui FB anda?
Jgn risau...hehe shop ni ada jua customer-service melalui FB...add je DZ Onlineshop.
Enquire sendiri dgn puan punya kedai aa hehe

*ini beg ana yg punya! bole tanya puan kedai kalo ada dlm jualan. kalo ada, bole order tapi jgn order kaler sama aa hehe nanti tani jeing2 you dari jauh...*

Terima Kasih banyak2 Puan DZ Onlineshop =)

Hari terakhir Julai...

Selamat pagi bloggers & pembaca setia...

Hari terakhir julai iaitu kelmarin...not much to do. Kemarin ptg suppose to go to my tua utk acara betahlil kluarga tapi since parents nda pigi and i have to wait lilsis balik kaja so nda kesamapaian pigi sana la. 

Late evening end-up pigi shop for keperluanku dgn lilsis lps baliknya kraja. Geram ati jua, sebab byk org shopping kemarin atu. Nda ku sangka. Sempat bali brg keperluan sikit saja. Nanti lagi sambong la hehe. 

 *my body mist stock hehe mmg sgt berkenan dgn brand VS ani*

Slasai saja menyopping, singgah sebentar kKFC Giant Rimba kan bali kudapan diPtg hari tapi kira early dinner kami la tu hehe. Kesian lilsis kelaparan nda sampat mkn dari tghari dari kraja atu. Hari ni kirakan posa nda posa kah, gerenti jua ya dtg kraja...sibuk ngalahkan tokei kadai bah adikku atu.

Sekian salam isnin kamu =)