Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, September 30, 2011

Salam Syawal

*** Entry Melekat Sepanjang Bulan ***
Sila skrol maus biskita kebawah utk entri2 terbaru dari saya =)

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

*Puan NineFour*

Ziarah menziarah amalan raya,
 Pemberian angpau bukanlah semestinya,
Nawaitu sedekah bagi jarang bejumpa,
Apalagi openhouse jgn jadikan budaya raya,
Kekadang nda diSedari menjadi beban tuan rumahnya,
Perlu diIngat Memohon Maaf adalah fokus utama...

sekadar renungan kitani...

Selamat BerHari Raya =)

Pengalaman kraja luar

Salam Jumaat pembaca2 setia ku...
(angkat tangan sapa tu??? haha perasan...)

TERrajin harini kan buat byk kraja hehe buat entri baru jua la aa. Rehat sebentar memandang kerja-kerjaan ku diAtas meja ani.

Well, harini kraja not much in the office. Ku tangguhkan untuk diMasa ptg hari atau besok hehe pandai2 sendiri discount masa bekraja aa haha. Harini aku merasa kraja diLuar. Bukan duduk diBalkoni office ku ey haha atu menyantai tu namanya. Jugak bukan kraja despatch-despatching hehe...

Jeng jeng jeng! Aku pigi projek sites harini haha...aku sendirik pun nda pasti kan rasa happy ka sedih becos of this works. Apa pun, experience baru ditempuh hari ani. For my own perkembangan dlm bekraja ku...well...kira amat bagus hehe. A good exposure jua.

Selain kraja luar before ani ku handle which is mostly related dgn paperworks, ani tah yg requires physical strength and mental jua la.

Bekraja diLuar sana, i admit alot tougher dari apa yg ku handle from office. Yala kan...biasanya apa yg berkaitan diSites aku handle diOffice (going to Sites is not recommended by my top management as its not in my job description...hehe true i dont want also ma...apa guna jawatan Project Manager atu kan?hehe). Yes dlm ofis apa yg confius, bole refer manual...then configure ataupun set mana2 system yg perlu. Slasai saja carry on buat report and paperworks yg diPerlukan. Tapi bila onsite...aduh truly cabaran & dugaan bekraja bnr. Sekurang-kurangnya kamu dpt mengasah people-skill & problem-solving skill on the spot. 

Pagi tadi went to 3 project sites. Haish! Cabaran ey supervising a number of employees yg bermcm2 origin. Ada indonesia, filipin, myanmar, vietnam, thai, malaysia and sorang local. Susahnya bila yg foreigners atu mostly dont know how to communicate english...apalagi malay! Huh! Kan gunakan sign-language nda tau so hentam saja la guna gesture tgn and simple english word.

One thing i dont like is the first impression they show when i came. Walopun aku bdn saiz damit (hehe) and the ONLY-Lady yg bekraja diSana, they dont take me seriously. An issue pulang ni in working life. Important thing is, do what i should do saja.

One funny thing happened was bila the employees fikir yg my boss keep saying all this while...a lady in the company is abit 'tough' ataupun bahasa biasa tomboi! Hahaha patotla when i came nda brapa ingau saja sorang2. Haish! Perempuan ayu kali ku aa bole? hahaha. Even one of the technician ada said to me yg ia heran mcm mana bole aku sorang ganya lady staff in the company. Haha kdg aku sendiri pun nda pecaya, pekerja sekeliling semuanya lelaki. Tapi realiti sbnrnya, my everyday working biasa sorang saja dlm office sebab atu kali nda terasa bnr that im a superwoman rupanya hahaha perasan lagi. Apapun keadaan dlm persekitaran kraja, if you are the only lady dlm syarikat atu pandai2 lah bawa & jaga diri. Apalagi kitani yg Melayu-Islam-Beraja. Tau2 batas pergaulan, supaya nda tersinggung dgn agama, adat atau budaya durang. Respek sikit eventho pandangan kitani berlainan. Kan kan kan...

Hehehe project sites visits harini pun short notice saja. Sekadar kan follow-up untuk project report yg ditinggalkan Project Manager ku yg bepergian. Huhu...patot ku minta blanja ni arahnya, aku buatkan reportnya ani hehe. Patotkah patot?

Anyway, sekembalinya keOfis diPtg hari ani...back to doing my own usual work tasks hehe. 

Aher2 ani brunei dilanda jerebu-jerebusssS la. Tadi tghari pun Syukur jua diBandar hujan skjp, at least mengurangkan rasa humid & panas diLuar atu.

Ok happy working beautiful people yg sedang bekraja, juga yg bersantai diMana jua kamu berada....hehe

Jaga2 diri dlm cuaca masani ani, hindari dehidrasi oke =)

Thursday, September 29, 2011

Forget it

Ya lupakan saja...

Mengalah lah kepada keadaan untuk menyamankan hati sendiri...

Biar rasa tenang pulang kerumah, tenang untuk berehat dan tidur dgn tenangnya...

Mau happy hari2...

Oke slamat petang dunia maya =)

Wednesday, September 28, 2011

Kata2 diHari Rabu

Expect the Best but...Prepare for the Worst!

Its NOT negative-thinking...its positive-thinking towards the future.
Will it be, i do the negative & you do the positive or...
i do the positive & you do the negative???

The wise says will be.......be FAIR & CONSIDERATE !!!


Sometimes Wordless-WednesDay do have words to share =)

Monday, September 26, 2011

Mau kata...sepatah dua kata tapi...

Salam isnin kamu...

yeheee minggu yg terLAST utk bulan ani...

apa ada?

sedihnyeee (sadeh kan banar???) raya kan abish minggu ani jua dan...

happynyeeee (ehe betol3!!!) kraja yg betimbun slama bebrapa bulan ani akan kurang jadi satupertiga saja. hopefully this coming few months slasailah segalanya...oh i miss doing my routine works.

sedihnyeee...in few months kan berakhir 2011. plan hujung taun pun nda pasti lagi. ish! apa kan buat ni?

happynyeee...minggu ani jua its payroll week! utk penghujung bulan ani, ada plan for myself...consider it a treat for myself la yeheeeee cant wait! insyaAllah mudahan tertunai jua.

diKiulap masani hujan turun. sajok cuaca, nyaman ati tapi buat kraja mcm blur blur saja haha teCari cari katil kali kan tido. masani kraja sorang saja diOfis aa, dua org manager ku bePergian outstation. ada projek lain perlu diAttend durang. staff lain jgn tanya la...everymonth ada harinya mmg ada schedulenya durang pigi project sites. officially harini aku the BigBoss dalam company tapi masih duduk arah Admin desk hahaha. in few days saja memangku jawatan ani aa hehe.

apa pun...buat mcm biasa saja, jgn goyang kaki. uruskan apa yg perlu diSlasaikan, monitor mana yg diperlukan dan sambil bekraja sorang2 mcm ani ni...besarkan volume radio KristalFM hehe (au serius! nda ku mau ceritakan kisah paranormal diSini ani hehe).

Oke tamat udah masa rehat ku ni, sambong dulu buat kerjaan aa.

Kerjakanlah tanggungjawab anda hari ini dgn dedikasi....
(ceh! ayat bukan main aa hehe)

Friday, September 23, 2011

Sebolehnya Jujurlah bila berJualBeli

Buat renungan bersama.......

Situasi 1

Pemberian sepasang baju dari si-A kepada si-BCD. Sepasang baju yg dibeli berharga kurang dari BND20 walopun pada luarannya sedikit exclusive design & potongannya.

Bebrapa lama kemudian, si-BCD mengadakan jualan. Jualan termasuklah sepasang baju yg diberikan oleh si-A. Nda pasti kemungkinan kes lupa atau buat2 lupa, si-BCD offer kepada bakal2 pembeli yg bersaksikan si-A jua.

si-BCD menerangkan kpd bakal2 pembeli bahawa sepasang baju atu berharga BND55 dan diBeli dari luarnegri ketika si-BCD bercuti. Si-A berbisik kpd si-BCD kenapa menawarkan harga yg mahal sedangkan niat jualannya adalah untuk ‘clear up’ brg tidak terpakai, juga ditanya memastikan dari mana ia membeli baju2 tersebut. Hanya tersenyum si-BCD.


Situasi 2

Pemberian brg dari si-A kpd si-EFG. Brg yg tidak digunakan lagi oleh si-A. Tapi dbwh brg tersebut ada ukiran (carve) yg diUkir simbol tanda kepunyaan si-A ketika mula2 memiliki brg tersebut.

Garaj sale diAdakan oleh si-EFG. Brg tersebut juga salah satu yg terkandung.

Bila bakal pembeli bertanyakan ukiran tertera & minta kurang harga atas ‘kerosakkan’ sedia ada. Tapi si-EFG menolak dan menyatakan ukiran adalah tulen. Walhalnya nyata bagi pandangan org biasa, ukiran adalah palsu yg dibuat2.


***
Berlaku jujurlah bila berJualBeli. Jangan amalkan riba jua.
Yang penting skali jgn jual brg hakmilik org lain okeh =) hehe toink! (hmm...sapa tu aa?)
Slamat Menjual & Membeli diHari Jumaat.

To Cegu2 & Guru2 Brunei

HAPPY TEACHER'S DAY
Kepada Cegu2 & Guru2 yg mengajar
mahupun yg sudah bersara dari mangajar dBrunei ani.

*gmbr katun atas mintak dari PaciGoogle punya arkib*

B2B tipu...bride-to-be kerrr?

Berita tempatan diMuatkan hari ani.

Penipuan dalam penyewaan brg2 perkahwinan......

Perempuan ani mmg berani buat kesalahan lagi la. Kesian dgn Peniaga2 brg perkahwinan yg tekana atu, nda pedah2 masok dlm rekod siasatan polis bah diSebabkan ia ani. Syarikat2 yg tekana ani pun mostly yg wellknown diKalangan married-to-be couples. Some of them also dlm list-survey ku.

ish! lps ni, mesti lebih berhati2 lagi ni peniaga2 ani kan berurusan dgn married-to-be couples. Terbukti udah ada rekod kesalahan mcm ani terjadi masa ani...nda lagi dpt pasti mana yg serius kn berurusan atau yg bertujuan lain....hmmm...ada2 saja bah

*baca berita sini*

Kami lagi...

Hai kamu kamu...

Bulan Syawal masih aa...ada yg masih beraya? Hehehe raya sakan lah selagi ada masa aa

Minggu ni kurang dah mood raya. Mood aku kan beCuti-cuti saja membuak-buak ni tapi...biasala..........masalah biasa, ndadpt mohon cuti until end of year ani! Geram ey, if only boss take that statement back huhu...kan reach level seteresssss ni bossss!  

Ni cerita kami sekawan lagi. Cerita seminggu yg lps, hehe abit basi sikit. Kelurusan minggu yg excited kan bejumpa lagi dgn kwn lama. Plan asal was berjanjian dgn sahabat yg lain untuk bekumpul beraya kerumah sahabat2 kami yg lain tapi...end up singgah keSebuah rumah saja. Ededeh event-planner atu ta bnr...even event-planner pun nda jadi beraya-rayaan...ish3! Kami tah saja yg menyampaikan hajat.

*hehe kami lagi =) ...saya, PuanMahkamah & PuanMuzium. kami beraya diRumah PuanMahkamah ya*

*ani kami dgn putera PuanMuzium. cute pose lilWaqi atu! hehe active ya mlm atu, lari sana lari sini...kesian nada geng kn bemain. kami yg melayan ia saja hehe. *

*susah lilWaqi ani kan teranah begambar bah. ingau ati kan bemain saja. besfren ku PuanMuzium dgn puteranya*

*ani time mkn. lilWaqi diSuap oleh puanrumah hehe. kami yg gelojoh mkn diBlakang tabir aa haha. trima kasih PuanMahkamah turut jua menyediakn mkn mlm buat kami walopun simple, kami trima saja.*

*dearFiance ku dgn hasbenPuanMuzium. santai mari becerita slps mkn. kamu diSinun, kami diSinin haha. apa yg diketawakan atu dearFiance? hehe*

Mlm atu walopun abit mengejar masa pasal suppose to be kan pigi kerumah my Babu lagi ada acara jua mlm atu tapi hehe masa berlalu sampai keAheran nda TERsadar bah...jadinya perjalanan kesana jadi cancel. Hehe singgah kadai saja bali air beteri krita. 

***

Nda diLupa Condolences/Takziah kpd family my ex-Classmate skolah menenggah, passed away sabtu lalu dlm motor accident dSg.Akar. Kami kwn2 lama yg incontact turut tekajut dgn perkhabaran, R.I.P dear friend. Sorang kwn skolah yg baik & berbakat.

***

Oh ani minggu baru sudah...apa cerita terbaru dgn family aku?

DiHari pertama minggu ani sudah ada undangan mkn2 diRumah tangah ku. Short notis saja undangannya, atas hajat apa pun aku nda pasti hehe...so kata doa Slamat saja la aa hehe. Aku & dearFiance turut memenohi undangan kluarga ku ani. 

Hidangan mlm atu, nasi & soto. Yeheee...kami baru merasa ni hidangan soto yg diSediakan my tangah ani. Supnya mmg marbeles la. Erk! wala foto la. Oh mlm atu, baru ku salamZiarah dgn kakaSepupu ku, baru jejak kasih sebab nda berkesempatan bjumpa time awal raya aritu. She's mommy-to-be la hehe Alhamdulillah.

Lps mkn ofcos sesi mari-becerita sama dgn lain. Mcm2 topik hangat timbul la...sampai famili tuanrumah pun keHeranan apa saja yg dibincangkan ahli2 famili ku ani.


*see! mcm serius saja topik nya tu kan. dearFiance ku dgn adik2 sepupu ku...topik? mebe hal kraja...wa pun taktau.*

Aku dgn lilsis duduk2 merehatkan badan saja. Skajap2 camwhoring mengisi masa...kami yg muda tecanggang meliat expresi org tua yg asyik becerita ani hehe. 

*my lilsis dgn adiksepupu lilAreej*

Sekian dulu update kali ini =)

Friday, September 16, 2011

Apa kah benar...?

Salam Jumaat bloggers

Akhirnya, hari ani aku tejumpa tampalan entri mengenai satu kisah yg pernah bigSis ku ceritakan semasa bulan puasa lps. 

Few days slps perbualan 'kosong' kami the sisters, masih jua ada secalit ingatan mengenai diSebalik kisah yg dihebahkan. Apa kah benar? Sedih lagi mengenangkan nasib kedua anak terbabit. Apalagi kedua indung anak yg diCulik.

Walopun berlainan versi yg dDgr dari apa yg aku baca dlm entrinya dbwh ani. Tapi jln cerita lebih kurang sama. Apa kah khabar berita kedua indung anak2 atu? Trauma stress sudah tantu tah tu tapi apa pertolongan yg dpt kitani hulur sekiranya kluarga ani jiran kitani atau kenalan kitani...aku sendiri pun nda dpt bayangkan atau pun kan fikir lebih panjang apa kemungkinannya.

*sila klik Rijekuto Blog utk baca sepenohnya*

Stori versi my bigSis, part apabila adikberadik indung anak2 yg diCulik bertanyakan dimanakah adik yg sorang lagi. Nda pasti mcm mana anak atu memberikan jawapan, tapi kluarga atu memahami bahawa durang nda tah lagi dpt bejumpa yg sorang lagi atu. Sayu hati memikirkan perasaan ahlikluarga dlm masa atu. Dpt biskita bayangkan? Aku sendiri pun beAirmata bila tefikir mengingatkan kisah ani.

Benar tah apa yg diPaparkan dlm movie2 masa ani. Sindiket penjualan & mempergunakan keUpayaan kanak2 mmg sudah lama wujud. Tapi mampu kah kitani hentikan selagi negara2 tersebut masih berleluasa dgn kes2 ani. Org2 brunei kitani hanya mampu berHati-hati & berAwas-awas saja bila berada diNegara lain. 

BerDoa lah jua semoga setiap perjalanan kitani akan diBerkati & diLindungi dari segala perkara yg nda baik.

Thursday, September 15, 2011

Ceritera wiken lepas

Salam olsss...

ani kesinambungan entri ku Wiken oh! wiken yg lps.

Minggu kedua diBulan September juga kitani berhari raya...juga aku berhari jadi hehehe

Back to normal life...org sibuk udah ingaukan kraja, ingaukan skolah, masalah2 harian yg ada sebelom posa atau raya. Me also no exception loh!

Sejujurnya, mmg nda suka bila bcerita hal2 kraja atau diLuar kraja yg menyakitkan hati, kejadian yg mengguriskan hati mahupun menyinggung hati ku. Tapi kalo dapat diLuahkan sedikit at least kurang bebanan berat kilo nya dlm hati ani hehe...lain cerita la kalo diKongsi-minta-pendapat dari org terdekat kan kan kan...kan dearFiance?

Apa pun selagi dpt terdaya diTahankan dan sabar dari aku berbuat nda baik arah org, bisai lah udah tu...if not, hmmm....mintak2 kamu perhati saja wajah buruk ku & jgn skali diKomen dpn ku. Ada paham?...bagussss murid2!

Oh! tinggalkan dulu ceritera itu dulu ya...mari berHappy-happy kongsi kisah ku sediakan ini...

Wiken lps terasa pendek masa atu bila byk hal kan diBuat. Tapi for my side mmg nada byk hal pun, i planned mau rehat2 santai saja as thats what i need jua. Tapi apa banyak punya rest aku la...time raya ani tah lagi adoima bemimpi tah usulnya aku tu skajap haha

Saturday bekraja setengah hari. DiPtg hari plg memenohi undangan rumah terbuka teman rapatku diZaman kolej. Bertemankan dearFiance yg kelurusan offday, ku tarik sama pigi openhouse atu. Sebelom kerumah yg diJanjikan, kami have to angkut sahabatku PuanMahkamah sekembalinya dari kraja utk join skali dgn kami. Bukan apa, alang2 keSana selajurkan sama2 saja lagipun PuanMahkamah punya kereta ada masalah ler...dan jua openhouse ptg atu closing after isya' so masa abit terhad.

*curik dgn izin dari henpon PuanMahkamah. memperkenalkan pelakon2 diAtas dari kiri adalah PuanMahkamah, saya dan PuanMuzium hehe...ya kami smua dari background bisnes tapi career skrg sudah berlainan da...aku masok IT haha...no komen!*

*sebnrnya shot ani adalah yg pertama. hired fotografer adalah dearFiance tapi shot nda sharp ler. kena familiar kan belek2 hp ku ni hehe asah lagi skill menggambar ya dearFiance?*

*wah! dgn bangganya ku katakan, gmbr ani aku yg ambil hehe. clear tapi abit gelap. dua sahabatku...*

Walopun sedikit, nda apala asal gambar kami diAtas jadi kenangan raya taun ni. Kami bertiga mmg kamcing diZaman kolej plus other few sahabatsss yg not featured here. I missed sahabat kami yg sorang ni dari Temburong, PuanAccount hehe. Sudah lama nda betanyakabar.

Apapun, camwhoring diAtas adalah sebelom mkn. Lepak diRuangtamu menjamu kuih dulu. Sdg kami bertiga asyik becerita update2 kabar kami, dearFiance plg asyik becerita dgn hasbenPuanMuzium...biasala topik utama lelaki...kereta! ish3...!

Tahniah sahabatku PuanMahkamah yg bakal melalui hari terpenting dlm hidupnya. InsyaAllah kami kan tolong sdikitsebanyak mana2 yg diperlukan. Happy rasanya dpt bejumpa eratkan lagi silaturrahim kami. Walopun kehidupan harian masing2 sudah berlainan arah tapi tecuit gelihati jua bila gelagat-ulah kami still the same bila beTemu hehe.

Orait...lps 3jam berada dOpenhouse PuanMuzium, me & dearFiance kena lah antar pulang PuanMahkamah kePangkuan kluarga hehe. Then baru lah teruskan lagi  jln2 beraya kShopping Complexes dgn dearFiance. Slasainya jln2 sampai paneng baru tah balik krumah ku hehe. Mlm atu lagi kebetolan lilsis ku mengadakan openhouse for her colleagues so panoh rumah jua la time atu.

*Yay!!! Dpt bunga dari lilsis ku...haaa tu ya dkt pintu aa. Bunga diHarijadi ku. Thank u mengkiu lilsis...*

*trimas atas wishes nya. Amin amin Ya Rabbal Alamin...*

Then...Come to Sunday.

Rupanya dearFiance ku cuti kraja la...so plan for that day ialah ya mau bawak aku pigi jln2. Yeheeee...yabadabadooo!!! Menyempat lagi mintak bawak keHolikaHolika TimesSquare kan bali one item. dearFiance sebut Holiko hehe apa2 ajala jgn Milo sudah...

*bali sabun telor. ish3! mahal ni talornya ni, sepesel lah katakan...belasan hengget utk 2bijik! saya mau tutup itu poripori ma...hehe*

Then jln2 punya jln, drive around punya drive tibe-tibe...dearFiance zooOOOm terosssss kLumut haha. Unplanned loh! Sampaikan famili dearFiance ada yg marah2 kata...napa nda bawa ani, napa nda bawa atu, napa nda pakai itu, napa nda pakai ini...haha the worst case happen to me later unexpectedly lerrr and....also the good one meh hehe. Aku biasa saja lagipun mmg pun that day mau jln2 santai saja...no hal lain pun...

Tapi that evening, kebetolan ada openhouse dirumah one of dearFiance's babu. Galat or nda, bisai ka nda usul kami bedua, nampaknya...kena lah penohi undangan. Lagipun aku belom lagi salamZiarah dgn famili sana. Abit excited bejumpa dgn durang jua tapi nenek dearFiance rupanya nada dSana. diSana lah jua terjadi benda yg i tak suka itu... DiFahami jua since its openhouse will be nda teLayan org2 rumah tu tapi nda plg expect the very ramai invited people....kesudahannya rasa galat & mencik dgn satu insiden ani...hish! ani lah aku riuh2 dlm entri lps aa. Ok cerita atu tinggal sini saja la...malas mau kan di-ingat lagi.

Sepanjang perjalanan balik krumah dearFiance hahaha rasakan loh...habis ku hamburkan apa yg terjadi arah dearFiance. mmg dearFiance nda tau menahu sebab insiden atu sdg aku sama babyIrfan nephew dearFiance saja. hmmm...nasib aku nda kenal siapa org atu, mungkin famili jauh belah famili babu dearFiance kali tapi kalo famili dekat...alahai kemungkinan perjumpaan in the future akan ku 'block' pandanganku daripadanya hehehe...kejahatan aku tu.

Haaa....sesampai saja diRumah dearFiance apalagi, melepak saja walopun mood-nda-baik masih berbekas pasal sebelom atu. Since famili dearFiance testing system karaoke so they plan tarus adakan mini doaSlamat for me & lilsis dearFiance sempena hari keJadian kami hehe. Keks ini sembunyik2 diBeli oleh lilsis dearFiance tapi awal udah dpt diHidu hahaha. Layannnn je...

*our keks. dearFiance my feveret kaler blue la...u dah lupa yer! bukan soklet mahupun merah hahaha. pink pun jadi la....sshhhh! jgn sebut nama saya yg tertera, ia hanya panggilan antara kami berdua sahaja hehe. wah! banyaknyeee umor aku...*

*birthday girls ladies. hai betapa lusuhnya rupa ku. nah! kedapatan my haircut yg buruk itu tsk tsk tsk...my hairrrrr!!*

*ani...ntah apa keHal nya. sapa mula kan, akan ku habiskan permainannya hahaha aku tau sapa manang wahaha*

 *bersama one of the cake-sponsors. syg skali dearFiance nda masok sama. oke stay pose semua...klik! thank you for the cake =)*

Lps tu...continue having mkn2. Hidangan express diSediakan oleh bakal FIL dan MIL. Tuptup..lps doaSlamat, bell bebunyi...ada org dtg menyerbu beraya hehe. Oke la baik jua small family saja yg beraya atu. Sambil2 atu yg lain layan karaoke hehe walopun hujan labat berebut turun hehe hai...gerenti ada suara yg nda masok tune tuu hehe.

Sekian dulu kesudahan wiken yg baik hehehe =)

Wednesday, September 14, 2011

Apa yg terbang...?

Sebulan lebih yg lps, ketika mkn diFoodcourt...

Sdg asyik menguis-nguis mknan kan diSuap, 
ketika suasana mkn tenang senyap,
tanpa beSuara becerita topik hangat...tiba-tiba...

siPerempuan: kata dlm hati "lalat mana lagi ni...?"
sambil tapak tgn kiri menepis pipi kiri apa yg terbang...
mata pun meliar meliat keliling meja apa yg terbang...
tiba-tiba org yg duduk diHadapan siPerempuan menutup mulut menahan ketawa...

siPerempuan: kata dlm hati lagi "apahal...what the fish???"

siLelaki: "sory syg...tepelanting kulit udang!"
masih menahan ketawa sebab malu kelurusan foodcourt fullhouse, kiri kanan meja ramai org jua

siPerempuan & siLelaki: "hahaha..." 
tawa kajap then menahan ketawa sama2
org2 meja sebelah kanan siPerempuan pun ikut bejemaah menahan ketawa (maknanya durang meliat kejadian dari awal sudah)

selesainya mkn, kluar foodcourt pun laju saja langkah kaki sambil menahan ketawa yg berbekas...



(hehehe hati2 lah ketika mkn ditempat awam utk mengelakkan 'accident' tidak terduga....ingat tuu dearFiance??? nasib nda masok bwh meja, panas muka menahan malu hahaha...)

DiMana ya...?

Sambil meninjau-ninjau diLuar pintu. 
Dia: "Mana ya siJantung Hati ani...diLuar nada ya...?"

Nda semena-mena...
SiJantung Hati: "Mana ada diLuar...dlm badan diri atu jua 'jantung hati'..."

Dia: %@!#??!!


(hehe lurus bendul...)

Tuesday, September 13, 2011

Wiken oh! wiken

Hola hola

wiken oh! wiken....alahaiiiiiii wiken......

ada bab =(   ...ada jua bab =)

ep! ada jua teSelit bab mengguris hati....

sampai ada kejadian wiken atu, aku marah2 dgn dearFiance pasal hal nda diSangka belaku atu...bukan marah mengamok! cukup setakat marah geram hati...diManakah siDia dikala aku memerlukan perlindungan & kata 'jahat' dari seorang lelaki utk org yg nda tau berbudibahasa atu (halahaiiiii...sesungguhnya aku kena blajar kuatkan hati utk berkata-kata 'jahat' arah org yg nda baik budibicaranya...hmmmm...). hish! kalo nda kenal atu bisai2 la sikit soklan-soklan atu walopun usul ku masa atu nda brapa bisai diPandang...ani cukup lagi expresi yg merendahkan diri org! Bakal saja memikirkan diRumah org bah.

moral...? if you layan i baik, i will definitely sopansantun-bebudibahasa dgn you. ish nda paham, veteran saja!

nantikan entri baru pasal 'cucur cerita panas' wiken lps...hahaha panas kan???

Thursday, September 8, 2011

Raya 2, 3, 4...lalalaa...

Salam Khamis...

Selamat hari raya yg ke-9 kamuu...

Start udah musim bekraja, musim beskolah & suasana biasa sehari-hari... 

ep! tapi jgn dulu ilang mood raya okeh! sebulan ani ni kitani beraya hehe... juadah biskut raya kamu dah runs out ke? rumah kami odw udah kan abish...kan top up lagi lah ni nanti

sedara mara ada jua semangat masih beraya, even dtg sejurus slasai waktu kraja...ish3! agaknya la aa awal drg balik kraja and angkut whole family terjah rumah org kan hahaha yeheee atu baru banar semangat raya hehehe. ada jua ey, yg beraya sampai keTgh mlm...ato banar, banar tah banar tu ey hehehe

oke...raya bersama famili yg sempat ku join adalah ofcos Raya Pertama, Kedua then Keempat je. Raya ketiga saya beraya diOfis sorang diri hehe. Yalakan...sorang je malay, lagipun officemate start buat site works udah. So sorang diri melalak nyanyi lagu raya dlm ofis bertemankan radio KristalFM dan bersaksikan camera internet org HQ diSingapore hahaha paduliiii ya...(hehe sebenarnya malu)

Nda banyak rumah yg kami serang diHari raya kedua atu. First day tukar plan mcm taun2 lps which is nda beziarah-beraya kerumah nenekss sebelah sepupu-sepapat famili. Kluarga kami nada lagi ramai org2 tuanya, jadinya time raya ani tah kami kecarian org2 tua kan beziarah melepas rindu salam org2 tua yg pangkat nenekss atu. Kongsi kasih neneks durang tah saja.

Raya kedua, janjian trip pertama adalah kerumah Tangah. Kana sediakan mkn tghari selajur. Tangah bini adalah one of the best cook dlm kluarga belah mama. Her specialties mostly masakan kampong & liur tradisi. Yep! for sure even ada babu yg request minta masakan something on that day hehe ada jua yg demanding atu...tapi tangah bini still berkesudian mahu masakan jua. Tekajot durang bila meliat mknan yg dihidangkan atu. Of all 3hari raya yg ku join, mknan openhouse diSana tah nyaman rasa ku bila mkn. You know...mcm zaman kanak2 dulu rasanya. Eventho simple tapi hati manyak puas maa...

*sempat gmbr time doa slamat saja. time mkn? adohma lupa daratan bah ingau mknan dpn mata aa tah saja hehe*

*aik! menyempat gmbr le tuu...oh hari raya pertama, kedua dan ketiga masih belom beraya bersama dearFiance lagi yer...*

By that afternoon baru tah mulakan perjalanan beraya kerumah yg diPlan. Kerumah pangkat neneks-neneks. Asal saja beziarah melawat becerita2 pun nda apala, kami faham keadaan org2 tua jua kan kan kan...

*nenek Hj Husin. dulu jiran sebelah kami masa tinggal diKg.Air tapi baru tahun lps kluarga kami tau salasilah kluarga sebenarnya kami dlm rangkuman kluarga pokok (family tree da..) yg sama. sebab atu lah taun ni kami sekluarga mau jua melawat lagi. liat lah lagaknya yg iski mau besedakah jua. sayu ati meliat ya iski ramai cucu2 dari rombongan kami hehe*

*ni nenek Hjh Jarah. wife kpd nenek yg atas tu. kami ringankan kaki naik keTingkat atas kan besalam dgnnya. Kata nenek Hj Husin "nene mu diAtas, tayar setampik nda baik" hehe apa punya loyar buruk punya nenek da...*

Then mlm nya, me & the sisters join singgah kerumah satu nenek lagi tapi nda smpt begambar. Kami pun rasa kan kondem jua sudah. Me & lilsis mana ingau lagi kn esok harinya kan start kaja lagi. So lps sebuah atu, me & the sisters balik rumah saja. Yg lainnya sambong lagi menerjah kerumah sedara yg lain. Tapi nda pasti la kemana tujuan durang mlm atu.

Raya ketiga?....oops! soli la wa tatak pigi laya la. Pigi kelija saja hehe. Tapi...balik kraja ptg atu, tau aku terjah apa? Hahaha ku terjah kadai gunting! Dkt kawasan ofis saja. Nasib masa masok smua customer otw kluar so aku saja la ddlm. Hehe byk customer buat rambut sanggul redy kan beraya la. Aku lama udah kan have a haircut. Geram ati my hair ada part yg rosak so i chose layered cut. Tapi in the end...mencik my hair!!! Org lain keSalon sebelom raya tapi aku time raya...haha apada. Nda apa la kan, bukan rambutku kan beraya pungggg!

*ni sendirik camwhoring sebelom rambut mengurai ku diCantas buruk huhuhu tapi kan...masih buruk jua usul muka ku tuu hahaha. slasai potong pakai tudung kraja semula utk pulang krumah da...*

Oke...Excited nih raya keEmpat! Sebab baru kan jumpa dearFiance la hehe. He came beraya dPtg hari sabtu atu lps ku balik kraja. Membawa rombongan kluarganya kan menyerang beraya sebelah familinya diBandar sini tarus. Kenapa la on that day jua ku terasa tired banar dari kraja. Eventho semangat kan beraya dgn dearFiance membuak-buak hehe tapi diGagahi jua jln beraya. Tapi baik jua sehingga keMlm mampu jua ku bertahan. 

Nda sempat menggambar durang kan pose-pose before atu. Ani pun asal menyempat sebagai kenangan tanda durang sampai beraya kerumah. Candid saja la.

*ni sebelah corner ujung. adik2 dearFiance & BIL dearFiance bersama my mama & future MIL. hehe mama redy besiap sebab kan beraya lps atu. aku nda dpt join la maknanya*

*ni ruangan bilik tamu yg utama. the rest of famili dearFiance...sisters2, borthers2, nephews2 and sipi saja nampak my future FIL la...kesiannya, fail skill ku menggambar ani hehe*

Cuaca panas terik ptg atu ey, tapi perjalanan beraya tetap diTeruskan. Ada jua sampai lama bnr tersesat mencari rumah. Sampai ada yg kusut lapar, nephews menanggis2 and even paneng pasal pusing2 sasat jln. ish3! lagi dahsyat kalo bejalan kaki kali aa. Apapun, demi semangat beraya taun ni...semua terima saja apa yg terjadi hehehe. Nama jua beraya kan kan kan...

Aku nda ingat kan befoto-foto time atu. Masok rumah beraya saja mkn, liat2 dan mkn kuih, minum, cerita2, baibun2 then chalo.
*ni si-Isyam! my fren baibun hehe. tabam kan! meliat saja teringat mcm gmbr aku masa baby dulu. Hahaha time baby aku tabamGedempol mcm ani la. ep! jgn komen saiz masani okeh. nda byk kerenah ia ani, aku suka kuis2 pipi, leher, tgn dan kakinya yg tabam hahaha nasib aku nda ckp cubit kan...kalo nda bah, adoi abis aku diDera mamaBapa budak ani hehe. jgn bagitau mamaBapa aa isyam...*

 Oke sekian lah dulu diAwal2 raya ku setakat ani. Esok2 ada masa beraya, aku share lagi dgn kamu aa. Kami muleh duluan ya...

Selamat Beraya. Berhati2 beraya.

Memantun seteressss

Hari raya baru seminggu,
ada rumah sudah 'tutup pintu',
terpana, terkedu juga terpaku,
penyelesaian masalah diam membisu.

Berkali-kali tapak kuda diBuat,
kenapa nda diHidang kekroll yg lain,
pertanyaan atu bukan diBuat-buat,
tanda ambil berat jadinya...perlu lah diLayan.

Cucul diBuka tiap malam raya,
tutup pula tanda tiada tuan rumahnya,
kenapa sampai ani nda beSuara,
patot kah memendam atau diLupa saja.

Bungapi diPasang kanak-kanak,
badil basar diPasang org muda,
berbincang memang cara terbaik,
menjernihkan keadaan melapangkan dada.

Sebelom raya semangat kan beraya,
time raya ani lagi lah tinggi semangatnya,
sebelom raya sudah stress dlm bekraja,
memikir perkara mengusutkan jua masalah yg ada.

Cuaca diLuar nda ku peduli,
tapi aku peduli kereta ku yg baru becuci,
jangantah di-ingau aku diSini,
kamu yg melepaskan masalah biar aku slasaikan sendiri.



Selamat Hari Raya...Selamat Bekraja...
Selamat Menikmati hari anda =)

Wednesday, September 7, 2011

Al-Fatihah...

Al-Fatihah buat mereka...


Mendgr kisah ani dari kemarin, tapi nda pasti kebenarannya. Ada desus mengatakan anak skolah rimba tapi bukan. Membari rawan hati cerita ani ddgr time Hari Raya tah lagi. Salah sorang anak atu lagi birthday hari ni.

Apapun yg kitani buat berhati2 la...
Kitani nda pasti ajalmaut kitani bila.

Raya pertama dgn famili ku

Salam semua...

Masih mood raya kan kan kan... Selamat Hari Raya ~

Oke lah...dah ketinggalan dah aku ni, kan seminggu dah raya Brunei ni. Blog ku masih nada gmbr diHari raya pertama...ish3!

SabooO ye kamu2...gmbr bukan main byk, pilih mana yg sesuai simpan diShare sini lagi and bila meliat-liat atu telalai mengingati gmbr2 yg diAmbil candid hehehe...

So far raya kamu mcm mana? Meriah suasana ka? Meriah kaching2 ka? Atau meriah perot kamu? Hehehehe...

Raya ku tahun ni...i keep remind myself untuk sediakan sederhana & yg terdaya saja. Nda mau terlalu excited, kurangkan beli itu & ini ikut suka rasa saja, kurangkan buat itu & ini yg nda bebaloi rasa hati...krg mcm the past years perkara nda ku sukassSSSS jadi (hehe byk 'S' atu means few lah tu aa). Yep! Nama jua raya kan...mau jua happy2, ikhlas bejarah minta maaf tapi...bila kitani nda dpt control satu2 perkara atu mcm...alahai hati sedikit terguris la.

Alhamdulillah jua, slasainya posa ramadan...aku bole go on dgn misi ku yg satu ani. Hahaha...mkn la! Jgn salah anggap ey...bukan mcm setaun aku ni nda mkn, ganya aku MAU gain weight! Kali ani mau try lagi, tapi since lama udah dari percobaan dulu atu mcm...dont know where to start ler. So langkah pertama masani, mkn apa saja bila tesliur...apalagi time raya ani kuihmuih malar ddpn mata dan jua ambil kesempatan mkn2 kunyah2 diRumah2 terbuka hehehe.

Oke lah...mari mula cerita diHari raya pertama bersama famili ku. To be exact famili sblh mama sebab sblh bapa sambut krismas & CNY saja hehe faham2 sajala oke. Mebe insyaAllah terjah extended famili sblh bapa yg sambut raya dBrunei ani saja kali.

Pagi Raya ofcos, salam ziarah drumah ku. Nada gmbr skluarga drumah la. Slasai saja, kami smua gerak kKg.Lambak rumah Bungsu/Babu ku (rumah mulah nenda2 ku, kini diDiami & diJaga oleh kluarga bungsu with my single babu).

*ani lah kekBulat Raya pemberian dari company ku. Choco fudge! Anyone like??? Hehehe. Mesti ku angkut jua, at least abis diMkn.*

Bwh ani wajah2 adiksepupu diPagi raya yg iski kan memotong kek raya hehe. Tahun lps Brunei sambut raya exactly jatoh pada hari lahir ku. Tahun ni awal bulan plg. Tapi nda apa kira advance mkn kekbulat ani la. Mau kah ku potong kekbulat dihari lahir ku ani nanti aa? Hmmm...rasa mcm kan nda mau ingat hari lahir ku ani, nda mau do anything...i want free & ME time...  



Anyway, everytime Raya pertama kami skluarga slalu bekumpul diKg.Lambak. Bekumpul betahlil sama2 & betakbir. Tapi taun ni missed betakbir sebab kedatangan ahli kluarga nda serentak. So ahlikluarga yg awal dtg atu teruskan betahlil saja buat nenda2 ku. Al-Fatihah...

*eh! eh! interframe jua binatangnya ani...ni patong my bigSis asesori dlm keretanya. Hehe sempena hari raya yg mulia...beraya migang ketupat jua ya hehe. smua the sisters compact dlm satu kereta...hehe amalkan carpool-ing*

Lps betahlil saja, pagi raya bisai terus terjah tmpt buffet mknan kan kan kan hahaha. Kami mkn kira brunch la tu aa sebab dah over timing brekfes and almost kan waktu lunch hehe.

*Food section. Hidangan raya utuk ahli kluarga slasainya betahlil.*

*drinks section. self service aa. aik! itu adiksepupu ku, mem kecik rumah Lambak hehe*

Oke, slasai memenohi perot dgn mknan berat. Time to jengok2 hidangan kuihmuih diMeja. Mcm2 ada...ada biskut, kekroll, keklapis, kropok and gula-gulassS.

*salah satu hidangan kuih diMeja. Bisai tersedia dlm kotak. tau ampai atas meja sja la aa hehe*

*mari zoom sikit! dearFiance, u baca apa yg i baca kerrrr? Hehe. Biskut-biskutan ani hasil buatan org Brunei sini. Sapa yg buat...nda pasti la aa. Yg pasti bukan dearFiance ku haha*

*sambil ulangalik kTmpt buffet mknan & ruangan beraya, snap ni jap. potret perkahwinan mulah nenda2 ku. Al-Fatihah...sesungguhnya ahlikluargamu merindui memelok-mencium-besalamZiarah dgn kamu.*

Slasainya smua mkn, apalagi sesi dHari Raya pertama gerenti nda terlepas ni. Begambar ramai dgn ahlikluarga sblh mama. Tapi ada yg missing disebabkan kraja juga kakasepupu pertama kalinya beraya dgn suami.

 *candid foto famili sebelom sendiri menyusun-diri dimana kan duduk hehe. ada yg missing la...*
  
 *ni sebenarnya sesi foto melekap keDinding sambil tayang cincin haha tapi nda menjadi sebab famili dbackground riuh membuli drg. gmbr featuring my babu & amit hehe*

 
 *candid pic semasa kan mula betahlil. ladies section.*

 *ni section org2 muda...ceh muda ke! sebenarnya aku gmbr adiksepupuku yg iski mengmbr org atu hehe*
 
*finally gambar my famili yeheee! tapi my bigBro terselindung ey, sapa fotografer time ani aa...ededeh. atas meja lagi ada songkok...adoima spoil ey. raya pertama harus sedondon sebab gerenti byk fotografer amatur tuu on that day hahaha mau jua merasa jadi artis-nda-femes hehe*

*ni mama & sisters ku. alamak! aku duduk salah susunan la. saya patot ditgh2 hehe nda mau2 kana ucap yg tuha le tuu*

*fotogedix dgn bigSis*

*dgn my lilSis jua*

*jua berfotogedix dgn adik2 sepupu yg smpt masok utk tangkapan camera kami hehe*

*oh ni tak bole lps pluang simpan sini ye...dpt angpau raya dari babu. kan rejek tapi diBagitau..."sapa yg pangkat anakbuah smua menerima okeh! nda kira yg bekraja udah ka alom"...Alhamdulillah trima kasih, mari kasi lagi hehe*

Adik2 sepupu yg sempat ku tarik begambar dgnku hehe...dimana-mana asal menyempati saja la



*adik2 sepupu. bedua seGeng ni hehe*

*Adiksepupu bongsu lilAreej. apa yg diSubuk atu Areej?*

*snap jap! time mlm diluar rumah amit...menyaksikan bungapi diPasang*

*biskut ani aku gerenti kamu nyaman! sebab sudah sampai masok satu dua dlm mulut ku hari tu hehe. hidangan dRumah my babu diTanjung Bunut*

Penyudah entri kali ani, biarlah dgn biskut aa hehe. Biskut sedap lagi menyedapi! Biskut cornflakes tepung & coklat duo. Taun ni famili nda bake biskut cornflakes tepung, honey cornflakes je penggantinya. Biskut cornflakes tepung ani salah satu biskut raya feveret ahlikluarga belah my mama hehe. insyaAllah taun dpn saja buat...mudahan diPanjangkan umur...amin3.

Tunggu entri lps ni oke...