Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, October 28, 2011

Raya AidilAdha 2011

Selamat Pagi Bruneiiiiiiiiii....

Salam Jumaat kamu =)

Selepas pengumuman diTv Brunei smlm,
Dengan ini...blog ini...
dgn rasmi mengUmumkan jua & mengingatkan
kpd penduduk Brunei sekaliannya
bahawasanya...

Brunei akan merayakan Hari Raya AidilAdha pada
Hari Isnin, 7hb November 2011.

Harap maklum kamu...

Thursday, October 27, 2011

siBongsu kan tumbuh!

Salam makhluk cantik sekalian =)

 *gmbr dari koleksi PaciGoogle*

Few days ani mcm nda baik rasa ku saja. Tapi diSebabkan nda tau apakah penyebab sebnrnya so aku ignore kan saja, lalui aktiviti harian mcm biasa la sja. Dua mlm yg lps, baru ku sadar gigi graham crackers bongsu ku on the way coming out hehehe. 

Haha urg lain gigi bongsu tumbuh time umur belasan keAwal 20an udah tapi aku...lewat 20an dah ni. Delay flight kali hehe. Aku sendirik pun nda sangka kan tumbuh gigi lagi haha

Few weeks ago ada jua rasa sakit gigi tapi thought gigi ku longgar bakas mkn apa ka, sebab nada rosak pun gigi yg sakit atu. So ku biarkan saja sampai ilang sakitnya sendiri hehe kesian gigi ey nda kana ingau.

But now Alhamdulillah nda experience simtom sakit tumbuh gigi mcm dulu2 masa damit atu. Yg ada sampai bangkak gusi and pipi muka atu bah...ededeh pengalaman jua bnr tu aa hehe. Selain rasa mcm abit damam hari minggu atu, hari ni baru terasa gusi ku sedikit bangkak. Nda pasti la in few days ani kan membangkak lagi huhuhu...tepaksa beSedia dgn air sira utk kumuran ku ni adoiyai...

Wednesday, October 26, 2011

Wordless Wednesday 26/10/2011: Siapakah gerangan?


Persoalannya.......

Siapakah dia 'bini bini DQ dHuaho Tanjung Bunut' atu aa? 
atau..
Siapakah dia gerangan yg ingin mengenalinya atu?

Hehe ada2 saja kamu search ani...
Have a nice day & Happy Deepavali sapa2 yg menyambut atu ok =)

Aik! Wordless ke my entri ani hahaha

Friday, October 21, 2011

Akhirnya bertemu jodoh jua...

Salam Jumaat kamu

Alhamdulillah...diPanjatkan rasa syukur kami seluruh kluarga atas pengumuman yg kami terima yg nda diSangka-sangka smlm. 

Yayyyy! My only single-babu bertemu jodoh. Adik perempuan kpd my mama akhirnya mengkhabarkan berita yg happy ani smlm. Walopun lambat bertemu jodoh, awal kah akhir kah...kami seluruh kluarga sentiasa menDoakan yg baik2 saja & menerima dgn terbuka siapa pilihan hati babu hehe.

Sorang babu yg slama ani single and biasalaa...sempoi and cool saja, sudah jumpa pilihan hati. Hehe bertambah lah lagi famili belah my mama taun ni.

Smlm actually adalah acara biasa kluarga which is betahlil utk nenda2 kami. Then babu selajurkan announce the big news slasainya betahlil & mkn mlm. Lets see candid actions yg aku tangkap smlm hehe...

*mula2 mengadap adikberadik yg tua utk menjelaskan hasrat hati hehe*

Lps apa yg terjadi diAtas, semua riuh sebab nada pengenalan mengenai si 'buah hati'. Hahaha semua menembak mcm2 soalan. Since nenda2 ku sudah tiada, durang punya tanggungjawab lah tu menanya2 apa yg diPerlu tau kan kan kan... Yala kamu imagine saja slama ni nda pernah liat pun babu jln2 dgn 'kwn' apalagi lepak hehe. Most of the time dgn family kami ni saja. Well, biasala tu...walopun adikberadik tapi nampak nervous jua la menyampaikan berita ani. Hehe teringat plg masa time aku inform my parents dulu atu...

*hahaha...nah! adikberadik lain menyerbu lagi utk kesahihan berita*

Slps reda kjp, tarus membincangkan utk Majlis yg akan diAdakan. Hehe insyaAllah Majlis akan diCarry-out dlm  dua minggu lagi semasa Raya Haji ni. Mudahan lancar segalanya. Kira kan...ani mengumumkan, tarus 'confirm'kan ni hehe Alhamdulillah. Dan insyaAllah jua sesi suaikenal bersama 'org' itu akan diAdakan this weekend. First time tah tu kami semua bejumpa dgn si'buah hati'nya hehe.

*Mesyuarat tergempar diteruskan dgn catatan memo hehe*

 *my lilSis selaku sekretari mesyuarat*

While durang sibuk, me & bigSis ofcos menyantai duduk2 rehat meliat gelagat org tua2 nya hehe. Sambil atu bemain dgn adiksepupu yg kecil, lilAreej. Lama sudah ya nda featuring diSini, lama nda bejumpa jua. Biasala musim skolah exam ni mmg jarang bejumpa dgn adik2 sepupu.

*lilAreej teCenggang meliat katun dlm iPong my bigSis. geram ati ey, nda mau dekat2. Sanggup ya jauh2 meliat bah ededeh...*

 *As of today 21hb Oktober, lilAreej is 1year & 3mths*

Smlm kami sudahi dgn bejanjian bejumpa diWeekend ani. Alahai excitednyeee semua to help-out with her Majlis...

Hehe gmbr2 diAtas sebagai kenang-kenangan famili ku yg membari gali ati diLiat...and ofcos gali ati bila diKenang saat atu. ish! gerenti babu marah ni if tau aku upload this pics hahaha...

Thursday, October 20, 2011

Info Sharing: Energy Saving Bulbs

Salam semua...

Mau share dgn kamu2...safety measures jika sekiranya berhadapan dgn 'Energy Saving Bulb' yg pecah.

Original copy ani actually in pdf file tapi aku printscreen saja utk kamu diSini ok. This was forwarded by my counterpart utk keselamatan kami diOfis. After baca ani, rush tarus meliat-liat semua lampu diOfis ku ani hehe.

Tapi nda kira lah either diTempat kraja or kediaman kitani sendiri, i share saja with you all sebab masani pun byk sudah yg menggunakan bulb jenis ani kan. So sila kan baca utk pengetahuan biskita & bersama...

Sila klik image utk baca lebih jelas ok.




*sori ku damitkan size-nya aa*

Gambar2 dibawah ani abit grafik utk diliat jadinya diNasihatkan sapa yg nda mau atau nda ingin kan meliat, so sila skroll kembali keAtas ok.
II
II
II
V
(Kamu telah diBeri amaran tu aa...hehe)
II
II
II
V
Tapi sapa2 yg ingin tau & bnr2 mau meliat, klik gmbr utk baca & liat lebih jelas orait.








**********
Sekian dulu info utk keselamatan bersama.
Jaga diri =)

Ngaleh

Hai kamu kamu =)
Selamat Pagi

Pagi2 masok ofis, ada contractor sibuk motong aluminium...waduh2! bingitnyeee telinga ku. Hehe sebagai therapy sebelom meneruskan kraja ku, haha buat entri la apalagi jgn lalai...yala abis beSelerak ofis ni so i cant move around dulu. Biar durang slasaikan kraja durang dulu baru ku mulakan my works hehehe

*gambar hiasan je...*

Topik pilihan hari ni........ 

Ngaleh...? Ngaleh pasal apa? Kalo dikirakan hari2 pun org ngaleh kan kan kan.

Cuba cerrr ngaleh pasal apanya ni...hehehe

Dua wiken lps. Sibukkan diri dgn activity. Bukan terpaksa dibuat. Antara sebab adalah mau & lagipun bukan selalu.

Wiken pertama hari atu ingau dgn urusan jualbeli kereta dearFiance, then mana lagi personal things need to catch up dan ehem3 luangkan masa dating dgn dearFiance lagi. yala kan, menguruskan hal2 lain dgn dearFiance atu nda kira dating tu hahaha mau jua jln2 santai bedua kan kan kan hehe.

Anyway, minggu pertama jua aku nda lps bePikir pasal hal rambut ku. Got my haircut masa ni Raya2, 3, 4...lalalaa... Tapi since rambut ku ani nda merati kan ikut kemahuan styling ku so tiap abis shower gerenti nda suka part atas kepala ku atu bila kan diBlowDry. Hish! Kan marah, salah sendiri. Geram tah ganya setiap masa. Subuk2 gmbr dlm Ceritera wiken lepas jua. Cali kembang semacam saja bah. Hish! dearFiance apalagi kadang baibun-kannya, mcm style klasik ey mcm sapa tu aa katanya...Saloma! Hah Saloma! Imagine2? Haiyaaaa....nda sesuai ey dgn bentuk muka ku tu ey.

Pendekkan cerita hari minggu atu jua got hair treatment! Haa...Saloma tah lagi! dearFiance suggest Rebonding tah saja, nda ngaleh kan style2 bagai lagi haha. So aku did rebonding that day. Siap dearFiance antar-ambil lagi haha kes malas drive tu. Ani the second time aku did rebonding, nasib 4hrs saja. Nda mcm the first time dulu more than 5hrs huh!


Wiken kedua. Which is few days ago, minggu lps la tu aa. Asal kelurusan dearFiance offday hari minggu gerenti dating-time dgn dearFiance tu, kalo nda either aku dRumah cleaning kempen, rehat or jln2 with the family. Tapi that day kelurusan dgn family dearFiance doaSlamat for birthday future FIL ku, so tanpa plan apa2 durang suggest kan melawat rumah adik my dearFiance yg dpt rumah diPanaga. Aku asked dearFiance mau join merasa pigi keSana jua. Yeheee...jgn elak activiti yg nda slalu diBuat haha. So konvoi ramai2 mcm beraya saja kami aa hehe.

Activiti beramahmesra bersama penduduk baru Panaga diMulakan slps lunch hour. Hehe konvoi bagai la kami, sbnrnya dua buah kereta jua ganya haha. Plan asal ofcos lawat rumah adik dearFiance. Sambil mkn ptg sana jua. Round2 kawasan rumah and liat sekeliling kawasan. Rumah teres difahami la kawasan nda quite spacious tapi sesuai la utk kluarga kecil mcm adik dearFiance atu. Alhamdulillah ada rumah sendiri udah. Siuk ey and happy for them.

Slps bersantai diRumah adik dearFiance, tanpa perancangan kami melawat 3buah rumah lagi diKawasan yg sama jua. Eseh beramahmesra mcm KebawahDuli la pulang hehe. Overall, ngaleh bukanlah big prob pun...sebab mmg enjoi myself la hari tu. Sekurang-kurangnya dpt get my mind off from works related punya masalah kan kan kan.

Tapi kerana ngaleh jua la mcm masih berbekas sampai belarutan keHari-hari bekraja ani hehe. Nah...dah atu...hehe.

Whats up with this weekend plang hehe.......kitani sama2 tungguuuuuu~

Mulakan kraja dulu ya pipol. Nanti lagi

Wednesday, October 19, 2011

Bday wish adiksepupu

Salam all...

iklan kajap!

Mau ucapkan Selamat Hari Jadi
kepada adiksepupu ku ani

*semasa first raya hari tu*

Semoga diPanjangkan umur, sihat sejahtera selalu,
diMurahkan rezki, tercapai segala hasrat & apa yg diHajati,
berjaya dlm studies & apa jua kraja yg dikrajakan hehe...
Happy Birthday =)

Wordless Wednesday 19/10/11: "Tenung2 tapi malu"


Tuesday, October 18, 2011

Bila boss marah...

Selamat ptg org2 cumel yg baca entri ani =)

ptg ani kena tenangkan perasaan sendiri sebab ada org marah dlm ofis hahaha yg pasti bukan aku...i okey je

boss aku marah2 sejak pagi tadi. since aku saja yg dlm ofis, yg lain 'escape' pigi project sites so tempias nya arah ku la...tapi tapi...aku ofcos nda terasa apa yg diMarahnya atu sebab bukan aku yg salah hehehe mampu pinjamkan telinga saja mendgr apa yg diKeluhkan encik Boss aku atu. 

rasa kesian jua keluhannya pasal attitude staff2 yg diMaksudkan. mana nda kraja engineer, kraja jumpa clients yg diJanjikan, kraja jumpa supplier pasal brg project, follow up work dgn contractors atu semua boss pulang yg handle. apa punya pekerja mcm atu da! atu mcm one-man team pulang usulnya tu. aku biasala hanya dipertanggungjawabkan dgn hal ehwal urusan kraja dlm ofis saja & some kerja ringan diLuar. kraja yg berat2 atu nda kana suruh handle tu, kalo aku mau blajar pun jeling2 sikit saja asal tau mcm mana kraja atu cukuplah.

oke back to subject matter. haa...kan aku ckp tadi boss marah nda semua staff yg dgr so ia ambil other step to be taken seriously. Boss buat surat cinta amaran kpd semua staff! Hehe better sikit la. Mana yg MIA atu krg masok ofis pandai tah durang membaca tu. Hehe the first time tah ni boss bagi amaran melalui hitam-putih, before ani direct saja atau melalui email sorang2. Kali ani tah ya...hehehe

Masok ofis utk sesi ptg saja, liat atas desk ku...Attention, attention, attention!

*haa...panoh satu page amaran atu kan hehe.*

Walopun ditujukan kpd semua staff tapi most the listed ones nada berkenaan dgn tugas2 ku. So aku baca saja la sampai habis then senyum sambil take note dlm fikiran apa yg ditekankan oleh boss dlm surat atu hehe.

Tapi tapi...last part atu yg nda bole tahan tu. Kana brought up pasal communication dgn staff yg slalu MIA. Hahaha i know excuses atu sapa yg slalu gunakan...gerenti pasti not me tu aa sebab im the only-staff yg 8hours service saja hehe


haha ani lah yg terjadi bila boss marah, berkata-kata dlm kertas tapi inti-nya cukup menikam kalbu mana2 staff yg terasa atu hehe

oke sekian dulu luahan hati pasal kraja diPetang hari ani aa

yg sedang bekraja, selamat meneruskan tugas2 anda diPetang ani aa

Monday, October 17, 2011

Pembakaran ke-2 jatoh kpd...

Salam ols...

hari isnin minggu baru yay!

last weekend, mood membakar dtg lagi hehe. simple food saja. oke pembakaran kali ani jatoh kepada 'the sofistikated pregnant Cik Ubi' hahaha...nama nda calang2 diBagi tu haha.

aku TERrajin buat 'stuffed potatoes'! actually kan buat cara yg simple saja, kira mau yg express gitu hehe. tapi tuptup TERbuat dgn cara yg sofistikated lah plg.

kata jua mau menu yg express kan...so bahan pun kena la express & simple jua kan. ofcos cik-cik potatoes yg cute & bunal2 (haha), tuna dlm tin (aku suka yg ada mayo dlmnya oke) & cheese.

pikces in-the-making tarakda so ku lakat sini gmbr potatoes yg sudah siap ready kan diMkn saja aa hehe.

*nampak keEmasan kan...i like tuuu hehe*

Oke gmbr bwh ni versi nada pencahayaan. So kureng sikit menyelerakan hahaha...



Dlm potatoes ada tuna then atas aku top dgn grated cheese. after proses pembakaran, lawa kaler atasnya. abit burned & brown saja usul kalernya, nda mcm before masak kuning pucat saja hehe.

kena buat lagi ni soon. kesian dearFiance nda ampit mkn haritu even myself (biasanya tukang masak nda ampit pun nda apa kan...cukup cium bau saja haha pinjam statement biasa tukang masak hehehe). well...apa pun kena refer schedule dulu bila mau masak haha yalakan kena la time dearFiance offday dtg lawat aku kan kan kan wink!

oke entri lain lagi nanti aa

have a great day ahead & slamat mkn tghari later =)

Wednesday, October 12, 2011

MGW Fair 6-9Oct2011

Salam teman2 bloggers...

hari rabu ni, no 'wordless wednesday' entri lagi aa hehe. baru ada masa update entri baru. tapi entri ani about cerita yg lps hehe. about our wiken yg sibuk mengejar activitas antara aku & dearFiance ku hehe. small2 matters saja ma...

dari hari Jumaat hingga keHujung minggu, ada2 saja urusan kan dibuat. Hahaha belom lagi mengenai preparation wedding ku aa...so this is js to clear things up apa yg diMaksudkan activitas diAtas atu aa hehe.

Well...this entri about wedding stuff pulang tu aa. As said dlm entri ku yg lps ani UK Royal Wedding. Since belom ada fixed date, fixed budget and fixed planning yet...melaksanakan survey-surveyan adalah mustahak bagi bakal2 pengantin. Kami nda terkecuali jua, biarla pengumuman mengenai atu diPostpone dulu dlm ni aa. So apa yg penting masa ani survey2 mana yg patot dulu. Untuk mengelakkan apa yg nda berbaloi diBali & diBuat dlm preparation atu nanti kan kan kan...

Wiken lps Musical Garden Wedding Fair 2011 diAdakan diMall Gadong dari hari Khamis 6th Oct hingga hari Ahad 9th Oct 2011. News dan gmbr lawa2 ada di Ranoadidas - MGW Fair ani. Bakal2 pengantin yg dtg keSana mungkin teruja jua la apa yg kana display diSana atu especially wedding deco yg ala2 modern style...kata jua musical garden theme kan hehe.

Me & dearFiance singgah kesana pun sekadar meliat2 brg2 yg ada & round2 booth yg ada saja. Kan betanya into details atu, nda la berkesempatan cos balom ada lagi mood kan survey bnr2 for our preparation. Biasala kan...styles & designs brg perkahwinan masa ani skajap saja berubah-ubah thats why kami need up-to-date jua apa yg ada diPasaran masani hehe chewahhh...

Tapi one thing in my mind pasal bab DECO-hantaran for my own nanti...i want.....hehe biarla rahsia dulu. Dah confirm kan apa yg patot baru kasi tau dearFiance apa yg diInginkan. Haha bukan hantaran list tu aa...did i highlight word DECO atas atu? hehehe. Haha brg2 hantaran? Apa yg penting biarla ada apa yg dlm 'Permintaan List' jua, yg lain biarla ditentukan pihak dearFiance. Secara logiknya, mmg brg keperluan yg lain atu pun boleh diSediakan slps berkahwin jua akhirnya kan. Well, apa pun tungguuuu~  

Anyway, MGW Fair 2011 ani bah haha mcm lari dah cerita asal ku ni. The event management also distributed this small booklet. We don't take any pictures semasa keSana atu...as said before, kami dtg & pergi hanya sebentar sahaja hehe. Mari aku gmbr pages yg menarik perhatian ku dlm booklet atu k...

*first edition*

For some maybe not helpful or somewhat js compilation of wedding advertisements tapi ada sedikit pages yg attract my eyes hehe. Nah cekidot...

*wedding planning checklist! Its js a guideline saja nda semestinya diIkut exactly what have been listed.*

*Wah! Ada budget & vendor template lagi. Helpful loh! My draft haha lagi betempiaran susunannya tapi detailed-list la okeh, kalo guna this template i may need the BIGGEST paper-size kali ey. Jenis suka scribbling lagi aku ni haha*

For bakal2 pengantin diLuar sana, mudahan persediaan kamu lancar & dipermudahkan saja. Tahniah jua diUcapkan dari kami diSini.

Nanti lagi entri pasal perkahwinan oke.

Saturday, October 8, 2011

Pelajari...

Exhausted dgn perihal kraja lately ani. Rindu kan buat esei lagi dlm blog ani. Anyway, entri pendek pun nda apala kn bukan ada quota pun...kan kan kan...

Lets share:

"Kalau menegur biarlah berhemah,

Jelaskan fakta sebelum menuduh"

Hidup biarlah ada Sopan-Santun..........
(hehe sopan santun amalan mulia)



Eh! eh! Tetarik ku this quote also. Been awhile sudah dlm byk2 blog tapi sikalang baru rasa mau post jua hehe...pinjam jua utk peringatan sendiri hehe...

"Cara terbaik mengenali seorang wanita adalah bersama dgnnya ketika anda Susah,
Cara terbaik mengenali seorang lelaki adalah bersama dgnnya ketika dia Kaya"

Observe...see...dan Renung-renungkan =)
Salam wiken smua.

Wednesday, October 5, 2011

First baking bulan Oktober

Salam smua...

Wah! Oktober maliii....

Entri pertama bulan sepuluh. No 'Wordless Wednesday' entri hari ni hehe. Mau buat entri pasal the first baking for this month yeheeeee....

Lama sudah kan buat ciskek tapi baru hari isnin kemarin behari dpt mengarihkan diri. Padahal brapa minggu dh bahan2 ciskek ku melepak dlm dapur mama aa hehe. 

Hari isnin lps atu iski dah ni kan mulakan projek-baking. Tapi tuptup dlm kan jam 8pm atu karan seluruh kampong ku dKg.Rimba nahada. Aduhma! Nasib time atu masih selamba diDapur kn menyingsing lengan crosschek bahan2 kek. Kalo time kek masok oven dah...ish! mau aku mengamok dgn perasaan sendiri hehe.

Well...karan tutup kira2 sejam saja. Alhamdulillah nasib jua. Well...i have this masalah dgn kegelapan hehe. Lets js say...aku tido pun mengabiskan karan rumah, bebuka lampu hehehe fullstop!

Apa dibuat diKala seluruh kampong gelap gelita...diKala 'bunyi' kesunyian menbingitkan telinga ku....diKala kegelapan merimaskan aku....apalagi main api dan lampong la!!! Hahaha....

*mana satu yg reliable? lilin, lampu LED (ni dearFiance tinggalkan utk aku for emergency case mcm ani la...) ataupun.....flashlight 'tipu' dlm hp ku atu? Yang aku pasti...kalo bole aku ndamau gunakan smuanya. biar sekeliling terang benderang hehe*

Ok! Back to topik projek-baking ku. Haha kamu ingat aku kan cancel setelah stghari aku asyik mikirkan kan membuat kek ani hehe no-no-no....i wil make it no matter what! Wah sejak bila gagah perkasa ku timbul ani hehe. Atu namanya confidential aa !!! Hehe

Dlm plan mau buat dlm cup saja, ndamau bake dlm baking-tray mcm biasa. Ani kes 'no-sharing' haha. Sebab satu cawan utk satu orang ya teman2 hehe. Baking ciskek ani bukan la for special occasion ka apa, js kan buat setelah sekian lama buat dessert lain saja hehe mau jua tukar selera buat resepi lain kan kan kan...

I chose buat ciskek stoberi! Oh saya gunakan mentega Anchor ya teman2. Smlm liat berita brunei butter GoldenChurn kana ban sudah penjualannya. Aku chose not to buy setelah Malaysia ban kan diSemua negri durang aritu. Now beli brand Anchor saja, kalo ani pun jua kana ban nanti...hmmm menyamal ku tu ey, baik ku buat mentega sendiri haha.

*few of yg sudah siap. aku guna stoberi jam saja as topping sebab malas kan cari buah stoberi orginal kan diBlend lagi hehe. biar express hehe*


*mari potong half. liat apa usulnya ddlm. bwh adalah roti digestive then tghnya cis. Cis atu i put stoberi jam, kasi flavour sikit keknya atu. Not a fan of plain ciskek le hehe. Thats why kamu bole liat warnanya abit pink kan...nice kan? Kasi the kek manis sikit, top kan dgn jam stoberi juga. nyumnyum...*

*ish! rimas sudah dgn cawan kratasnya so ku bebaskan dia...bahagi2 utk suapan ayu ku dMlm hari hehe. Sedap! Marbeles! Recommended to try! Haha sapa lagi kan puji masakan sendiri selain diri sendiri kan kan kan...hahaha*

Ok have a great day ahead (^o^)/