Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Saturday, February 11, 2012

Majlis Nikah & Sanding 22Jan2012

DiHari Pernikahan + Persandingan my babu (adik mama) pada hari Ahad tghari, 22hb Januari 2012. Cuaca memang amat mengizinkan, matahari cerah secerah-cerahnya. 

Debaran pertama bila sampai dirumah Kg.Lambak ani...makanan dari caterer belom sampai. Waduh-waduh! Balik2 keluar masuk bah my family menyubuk diLuar, datang sudah kah belom ni catering ani...nasibla kerusi-meja & foodwarmer lain sudah diSusun pagi atu. Jemputan pun sudah mula kan datang...ededeh.

Awal pagi atu, aku nda bePeluang kan pigi help-out diSana. Hanya yang lelakinya saja termasok my dad. My lilbros & adiksepupu-lelaki yg lain semua tidur diSana. Even my mama abit surprise pasal jarang my lilbros ani kan tidur diRumah lain, barangkali ramai dangan diSana and ada kan diBuat sana atu jua kali hehehe.

*first testing dgn dearFiance. aik! nda aci ey...tePotong tu muka aa hehe*

*oke! this one kira oke la...full face. eh! dearFiance tePotong ka hehe...nda apa, utamakan yg rendah atu dulu oke hehehe*


*oke seriously...pose sekajap diLuar sebelom jemputan datang. memang cerah cuaca hari atu. biru warna baju tema hari atu, tapi baju lilsis & mine ani looks mcm kehijauan daa*

*ani suasana diLuar pintu. sibuk kan my family atu...masa ani makanan sampai sudah, tepat masanya bila jemputan mula ramai datang sudah*

*menyubuk dari pintu kajap...far diHujung atu nenek2 sedang melepak hehe. diBahagian depan ani plg...hmmmm nda pasti la apa topik diBincangkan oleh dearFiance atu, mcm serius saja...agak2 topik bisnes menguntungkan kah? hehehe*

*i didn't join welcoming the guest diDepan. have to assist guest yg diDalam & helpout the aunties dan juga...lepak2 dgn dearFiance hehehe*

Since Majlis Nikah & Sanding diGabungkan dalam sehari, jadinya acara terus diMulakan dengan mengalu-alukan the 'VIP' utk masuk keRuang-tamu bagi menyaksikan Akad Nikah. Rombongan pihak pengantin lelaki nda lama atu datang. Ruang-tamu diPenuhi kebanyakkan oleh keluarga pihak pengantin lelaki. My family members berkumpul diSebalik sliding door sebelah ruang-tamu atu saja. Keluarga pihak pengantin lelaki diDulukan masuk keDalam.

*ni baru sikit yg masuk. Ruang-tamu utk acara Akad Nikah diAdakan.*

Oke sejujurnya, bermula dari part my babu menyain paper until selamat diNikahkan...adiberadi my mama mostly shed tears. Even me myself. Hehe amah2 of the house pun terjangkit jua olehku hehe oops! Bukan apa, sebak rasanya bila mengenangkan mulah-nene. Persediaan perkahwinan my babu ani mostly diBantu & diKelilingi oleh adiberadi & anak2 buah saja. Lain rasanya kalo ada indung jua kan. Lagi meriah suasananya kali.

*Bilik sementara ani diJadikan utk bilik bersolek. Bilik pengantin diTingkat atas sebenarnya. Masani the aunty yg make-upkan my babu dengan my mama didalam bilik ani jua, as she also keluarga terdekat family kami...termasuk jua diKalangan yg menitis airmata mengenangkan mulah-nene.*

Selepas kadi keluar and practise Akad with the groom, tiba masanya the bride menunjukkan baju&mekap diri plg. Oke masani semua perasan paparazi aa, aku kan jadi mamarazi pun nda menjadi bah ededeh. Ambil2 saja la hehe.



Waktu Akad Nikah, nda ku sempat mengambil gambar suasana dalam atu. My lilsis saja joined the other photographers diDalam ruang-tamu. Mendengarkan Akad Nikah sah, semua happy! Ada tapok tangan, ada kata Alhamdulillah, ada kata Yayyy dan yang nda terungkap atu.....titisan airmata menandakan kegembiraan se-isi keluarga jadi tah...hehehe.

*sori sedikit kabur kamu...*

Hantaran dari kedua belah pihak. Permintaan dari keluarga pengantin lelaki sebenarnya tiada balasan hantaran. Tapi my babu prepared it anyway...and ofcourse last minute punya persiapan le. What i like the most persediaan perkahwinan sebelah lelaki kebanyakkannya simple & ringkas tapi berbaloi rasanya.

*Separoh dari balasan hantaran my babu to uncle. Oh by the way, tuala hiasan bahtera atu (we call it titanic hehe) ada last minit touch lagi...ada patong lelaki&perempuan in korean dress. hehe creativeness from husband kakaSepupu...atupun culik fridge magnet didalam rumah atu jua haha*

*the other half of balasan hantaran babu ani seperti biasa makanan.*

*ani separoh hantaran dari uncle to my babu. yang lain nda ku teCari diMana durang my aunties simpan-menapok hehe. yes ofcourse segala barang hantaran memang perlu ada watcher to avoid perkara yang kitani nda ingini, byk terjadi sudah so kitani hati2 saja la kan*

Selepas selesai, then menjemput semua jemputan keKhemah luar untuk makan. Found the emcee & yang membaca doa diDalam ruang-tamu ani hehe. Yes my family nda hired any pengacara Majlis.

*my amit diBalik pintu hehe bukan apa tu...kan beSajok be-Aircon bah tu hehe*

Selesai saja makan, pengantin plg keluar menunjukkan diri utk bagi peluang sedara yg nda sempat masok kedalam sebelom atu.

*see my lilsis atu...ala2 mamarazi udah tu ededeh*

*hehe snap dari kejauhan saja*

*found them jua. oke ani tempat pelepakan & merehatkan diri. tau apa persamaan diaorang ani? hmmm...tabiat nda baik ni*

*tiba masa family uncle kan balik. we have a new nenek hehe*

*oke sesi foto bermula dah. photographer tengah bagi instruction hehe*

*salah satu pose-action they did*

*my lilsis, newly-wed babu & adiksepupu. berehat waiting uncle beGambar*

*pic ani curik dari the photographer. hehe mau tunjukkan kamu inai/pacar i did the night before hehe nda mau2 jua masok sini aa*

Pic the night before. Nene (penganggun) & Me memacari babu akhir sebab asyik melayan sedara yg ramai datang melawat pengantin awal malam atu. Babu nda hired  henna-artist yg professional, im glad to do it anyway. Kalo pengantin & orang lain sumpah nda ku berani. Lagipun design refer2 lagi bah hehehe. Peringatan jua bila memacari pengantin ani kitani nda dapat memacari melebihi pergelangan tangan, apa hukumnya nda pasti plg tapi i know ianya diLarang kalo berlebih-lebih kan. Sambil memacari, sambil becerita sama nene kisah dulu2. Hai tekanang mulah-nene lagi sob-sob...



*hehe peace yo! kerja dah selesai utk malam itu. thank you dearFiance for waiting sampai akhir malam atu*

Alhamdulillah selesai sudah Majlis Nikah & Sanding hari atu. Alhamdulillah lancar sebagaimana yang diRancang, Alhamdulillah makanan & doorgifts pun cukup dan belabih jua. Susah hati pengantin & ahli kluarga pun kurang sudah. Next Majlis will be Muleh 3Hari (or is it 4Hari hehe) diSebelah kluarga uncle.

Kalo kamu realise Majlis2 my babu ani ringkas saja persediaannya. Not bad persediaan dalam masa sebulan kan. Walaupun nda betantu segala perancangan awal atu tapi baik jua kesudahannya, Alhamdulillah. I guess ani tah Majlis kluarga ku yg menimbulkan mcm2 emosi. Majlis Perkahwinan penutup antara adiberadi mama dalam ketiadaan mulah-nene, ia tah tu kali. 

Oke to summarise keRingkasan persediaan Majlis2 my babu ani. Barang perkahwinan ambil yang pakej (and got discounted price dari the vendor atas sebab related), Doorgift simple mudah diOrder & murah, Foodcatering pilihan pakej yang harga sederhana, tiada pengacara majlis/kumpulan hadrah atau hiburan utk majlis except org Bedikir utk Majlis Berbedak, nda menggunakan dewan utk majlis dan barang2 mostly diBeli diBrunei sini except one or two dari Luar.

*sekian dulu dari bride-perasan hehe wink2*

No comments:

Post a Comment