Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Thursday, April 19, 2012

'Perkhidmatan Segera' yg melampau

Ingin berkongsi pengalaman & harapkan abiskita berhati-hati dengan helah org2 yg menawarkan perkhidmatan segera. Nda kira apa jenis perkhidmatan yg ditawarkan, masa ataupun tempat. Yg penting BERHATI-HATI & cuba ELAKKAN diri secara baik!


*Gambar Hiasan saja ye*


Kenapa topik ani dalam entri ku kali ani...

Dalam berita hari ni terbaca Brunei female clerk tricked by bogus fortune teller. Sekali imbas baca berita ani, memang perkara remeh saja. Repot polis & diHebahkan kes ani kepada awam supaya org ramai tau kes ani memang ada terjadi. Tapi yg ingin diSampaikan atu nda terkesan, antara sebab...pelakunya nda ditangkap!

Anyway, kes ani terjadi diMana-mana. Selalu sudah terdgr cerita, terliat dan diLalui sendiri. Bukan saja jadi penilik nasib tapi ada jua jadi wakil pemohon derma. Memang benar. Atu la kitani perlu hati-hati, apalagi kalau diri perempuan/bini-bini/wanita yg kadang jadi target drg.

Pengalaman sendiri pasal kes wakil minta derma, mostly bukan org tempatan. Terjadi diShopping complexes. Sekali dua dpt ku elakkan dengan baik sebab masa tu memang aku in a rush kan beli brg. Then sekali terjadi bila jln2 sama dearFiance diMall Gadong. Jua bukan org tempatan, diBagitau dari negara jiran. She approached us and showed satu tag damit stated nama charity yg diWakilkannya. Cara dan tingkahnya nampak sudah nda benar. Bila kami menolak memberi apa2 jua sumbangan, diBagitau lagi she needs money to go back home. Walaupun ada niat kan bersedekah tapi bila jalan dan caranya sudah lain, buat apa diBiarkan diri diPerdaya kan... Annoyingly, lepas diTolak kan bagi apa2, diPajal lagi minta belanja tiket bas?!! Kami biarkan then she turned to other people lagi. Huh! Kalau kami refer that lady to the Mall Security team atu bah, cuma2 dpt check-in balai.

Merujuk kpd kejadian ani. Selama 3tahun lebih bekraja diTempatku masa ani, sudah acapkali diDatangi org macam ani diPejabat. Serius. Quite the same person yg diGambarkan atu. Brgkali ada konco2 nya bah drg ani. Tahun lepas saja 4 kali datang ofis, 2kali masa aku sorang diOfis then the other 2 times bila my boss ada. Tahun ani? Sekali pada bulan Mac lepas.

Bila diFikir balik, beuri saja kan mau jumpa. You never know apa drg mampu buat. My boss keep remind me this, 'shoo' them nicely...if kelurusan aku sendirian dalam Ofis la. Apa boleh buat sudah kraja ku biasa keseorangan diOfis kan, yg lain atu selalu sibuk diProject sites or meeting dengan clients. Tapi nice to see jua la, if either boss or other staff nada kraja luar...drg yg attend the guy and send him to the door hehe.

As mentioned by the boss, some of them ada skill hypnotise people. Bahaya kan?! They rarely target muslim people tapi nda lepas peluang la kalau ada yg leka & telalai dengan keadaan. Skill drg selalu manipulate people, offer service & keep on 'memujuk' bayaran yg drg minta. Aku kadang 'buta' sikit la bila observe org for the first impression ani. Pasal kes mcm ani tah lagi. Lagi blur dan terlepas pandang jadinya. Tapi Alhamdulillah, so far dpt ku elakkan dari terjadi nda baik atu. Kekadang ku rasa, ada baiknya jua memulakan tugas2 diMulakan dengan membaca Doa Memulakan Pekerjaan atu kan...

Oh! Boss kata jua they work dalam kumpulan tapi bergerak sendirian. Whatever does it means, still bad jua. Boss ingati aku jua...drg ani biasa pakai kemeja warna biru muda


Kalau nda pun pakai gelang beads warna hitam.


And yes, they look mcm 'singh'. Kesian kan warga 'singh' lain atu, pasal kumpulan nda baik ani tercemar sikit image drg diBrunei ani. Ada ku mentioned jua diAtas pasal "menolak sebaik2nya", as boss said kadang bila kitani halau drg dengan cara nda baik...definitely they will 'do' something back yg nda baik jua.

All in all, sama2 saja kitani berPesan-pesan. Mungkin dengan berita hari ani menandakan masa ani drg lebih aktif. Kita mana tau kan...

Mutiara kata...ceh! hehe mau tah jua..."Sekiranya kitani mampu mengelakkan sesuatu yg nda baik terjadi pada diri kitani, sesungguhnya kita jua menyelamatkan org2 terdekat dari ditimpa sesuatu yg nda baik." Satu kebaikkan sudah tu...kan kan kan. 

Jaga diri selalu =)

No comments:

Post a Comment