Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Wednesday, May 23, 2012

Hantaran Kasut - tertutup atau terbuka?

Aik! TERbuat byk entri la pulak hari ani aa...

Anyway.......

A friend recently bertanya pendapat ku pasal menghias Hantaran Kasut buat bakal suaminya.

Since aku sendiri nda pernah menghias Hantaran Kasut buat dearFiance nor for family, jadinya aku bagi pendapat seimbang saja hehe kes nda mau sakiti hati kawan la tu.

Bukan apa pun, masa ni gubahan hantaran mcm2 sudah fesyennya. Nada right or wrong decoration sudah gayanya, asal saja bisai diPenglihatan semua...bisai tah sudah tu kan kan kan.

Halnya dengan my friend ani, she prefer hantaran bertutup. As in berkotak kah ya, plastik kah ya or wrap kah ya...as long bertutup! As i say, selamat dari cuaca hujan atau panas kali la tu aa hehe. Nda tah ya mau kasut atu terbuka mcm contoh diBawah ani.

*terima kasih hakmilik foto. pinjam sini sebagai contoh saja*



She bought a transparent kotak for shoe utk simpan kasut mcm contoh diBawah ani.

 
*terima kasih hakmilik foto. pinjam sini sebagai contoh saja*

And ia mau gunakan kotak atu utk hantaran kasutnya atu la. Nda kan use the original kotak kadbod kasut atu kan hahaha melarat. Anyway...I said ok jua as long kotaknya nda sempit utk memuatkan kasut & display mcm first picture above atu. Memandangkan hantaran my friend ani diHias-DIY sendiri oleh family then better kali cari few designs sebagai rujukan sebelum durang duduk ramai2 memulakan kerja kan.

Thats what i think.

Ada yg mau bagi pendapat yang bisai for her lagi?

Thanks in advance =)

4 comments:

  1. Salam NF; I remember decorating my sister's hantaran 6 years ago. Belum lagi in trend fesyen hantaran 'berbuka' time atu.

    As ur fren sudah beli transparent box kan..masukkan saja, as long as dapat di susun kiri kanan. Then, kalau kan lawa..di bungkus boxnya pakai kain net. Atau kasa. Tempat kitani ikat, hiasi pakai bunga and ribbon. InshaAllah lawa. Lagipun klw d bungkus pakai kain net, inda nampak terlalu berkotak hantaran atu.

    Hope this help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KS

      Au aa nice cover up jua tu kalo guna kain net. Drpd js plain transparent box atu kan.

      U mean tmpt ikat atu dihiasi riben/bunga...mcm jambul bungkusan hamper atu kan?

      oo bisai jua tu..lagipun mudah jua kali ya kan buat tu. will inform her later. thanks aa =)

      Delete
    2. Yup, something like that. Tapi, the jambul jgn terlalu panjang mcm hampers. Sikit saja. Plus, jangan buat the jambut at the centre, krg inda nampak the kasut di dalam. Push it ke belakang kotak sedikit.

      p/s: mudahan faham, nda ku pandai meng-explain.

      Delete
    3. Tq KC =) ...correction initial previous reply hehe

      hehe fhm jua la. btw she said she tried sudah, katanya bisai lagi jambulnya push to the side & ikat reben/bunga instead of ditapok jambulnya. kira part of its deco la tu.

      glad u help out sini =)

      Delete