Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, June 19, 2012

Majlis Pernikahan adikSepupu diMasjid Al-Ameerah, Kg.Jerudong

Majlis Pernikahan adikSepupu pada hari Jumaat, 8hb Jun 2012 yang lepas.

Rancangan utk memohon cuti sepenuh hari nda diLuluskan sebab terlalu banyak kerja ku bersusun kan diSelesaikan. Jadinya boss kasi cuti setengah hari saja. Kira ok la kan. Jadi tah... Oh! LilSis pun dapat cuti setengah hari saja jua so Yayy...bedangan jua ku kalo kena tanya oleh famili hehe

Kelurusan dearFiance pun balik kerja jua that day, offered him to go sama. Sebenarnya asked him earlier sudah kalau nada rancangan on his side. So he said ok. The rest of Majlis2 atu nda pasti la tu sebab sunday he's back to work lagi. If he's ok then i'm ok le tu. Kita orang jenis pasangan yang ok-ok ajeee hehe

Balik kerja tengahari sempat singgah lagi beli takeaway Jollibee lunch meal for me & dearFiance. Takut nda sempat masak. Majlis bermula lepas sembahyang Jumaat lagi. Babu2 landing diRumah, at least nda jauh perjalanan drg dari rumah. We all besiap soon para lelakinya siap balik dari sembahyang jumaat la tu.

Majlis nikah diAdakan diMasjid Al-Ameerah, Kg.Jerudong.

My first time went there. DiBrunei ani pernah masuk 3buah masjid saja seumur hidup ku. Termasuk ani 4buah la. Kesian...anak Brunei saja.

*me & lilSis. muka2 yg ponteng kerja berlulus petang atu hehe*

*Arissa pun ada. Nda mau toleh arah ku bah, walau diPaksa oleh mamanya hehe tercenggang liat org bah ya. Good girl tapi meragam bila lapar masa dalam masjid tu.*


*View from our seating. Opposite side adalah keluarga belah pengantin perempuan*

Acara diMulakan dengan doa dan berbalas2 pantun. Kemudian penyerahan dan penerimaan barang2 hantaran antara kedua belah pihak.

*Wakil dari keluarga ku menghadap wakil belah pengantin perempuan. Tuuu...jauh sinun*

Selesai saja diAtas atu, acara akad nikah diteruskan. Gambar2 diBawah ani terpaksa request minta abangSepupu yang ambilkan. Sebab most yang diDepan atu lelaki saja. Galat jua rasa kalo kan keDepan atu. Ok dearFiance pun termasuk jua tu diDepan aa hehe asyik sudah menggambar jua. 







Sekali lafaz, Alhamdulillah. Walau kedengaran suara gugupnya hehe. PaUda ku selaku jurucakap acara dan pemegang microphone untuk adikSepupu. Nampak diBarisan depan atu tangah ku, uncle dan ofcourse bapa kepada pengantin, my tua.


*nda salah masani bacaan taklik*

*Selesai saja, salam ziarah dan restu dari ayahanda dan bapa2 saudara yang duduk diDepan menyaksikan akad*

Bawah ani semasa acara penyerahan mas kahwin dan membatalkan air sembahyang. Jarang sekali ku liat kadi lead acara ani, biasanya i saw orang 'pandai' dalam keluarga atu saja menunjukkan & memulakan langkah. Or maybe i usually saw it dalam Majlis Sanding kali hehe



*dari pandangan sudut kami. nda brapa jelas.*

Ok out of randomness, dearFiance took this photo. Dia asyik ambil ani, masa org lain tengah sibuk fokus diTengah-tengah masjid atu. O yes...i can see him from afar he took this hahaha. Nda pasti la kalo kiswa atu originally dari Makkah. Tapi meliat upclose pun memang fascinates us both.


Warna tema hantaran kepada pengantin perempuan adalah biru turquiose. Untuk pengantin lelaki plg merah delima yo hehe. Abit macam warna pilihan ku la...cincau tukar ey dari my 'survey book' ni gaya nya hehe



*Yang bertutup atu semuanya makanan. Kesian berpeluh kedinginan dalam ruangan masjid*

*can you see that simple designed kuey? Simple saja design kuey apamnya. Ada polka dots, simbol love & ofcourse nama pengantin*

Dipersilakan menjamu makanan diLuar masjid lepas atu. Alhamdulillah acara akad nikah & makan selesai sebelum azan sembahyang asar berkumandang. Selesai saja lelaki sembahyang asar berjemaah, yang lainnya pun masuk ruangan masjid mengemas barang yang perlu diBawa balik rumah pengantin. Termasuk segala barang hantaran. Sempat2 atu melirik-lirik pasangan pengantin-baru ambil gambar by their OP. Sekejap-kejap atu jua ambil kesempatan begambar sama drg hehe.

*me, cuzzie and lilSis together with pengantin baru*

*me & lilSis dengan adikSepupussS lama dan baru hehehe*

*me dengan adikSepupu baru*

*macam2 gaya ok. yang pasti pssst! sopansantun sikit, dalam masjid tu hehe*

Dari masjid, ahlikluarga ku semua menuju keRumah tua ku lepas atu. Rumah tua satu kampung dengan rumah ku hehe nda batah perjalanan balik la tu, terasa ngaleh sudah bah masa atu. Seharian mengejar masa, mana nda... 

diRumah tua, they all santai2 merehatkan diri sambil berbincang untuk acara berbedak pengantin perempuan ("mengagaie") malam nya atu. I didn't join family utk acara malam atu. Really exhausted sudah. Kelurusan that morning i had lots of kerja berat diBuat diOfis. bigSis kena attacked flu balik petang atu. So left lilSis saja mendangani parents la hehe.

*family berkumpul utk merasai menjamah makanan hantaran dari pengantin perempuan.*

Me and dearFiance terima doorgifts jua dari Majlis Pernikahan adikSepupu ku ani. Masa jamuan makan dearFiance tersalah duduk diTempat kluarga belah pengantin perempuan so he got that containers of cute kuey apam. How he got 2containers...? Ndatau la dearFiance ku itu, murah rezekinya duduk sana hehe. I also ambil doorgifts on behalf of dearFiance dari adikSepupu. That meal-container doorgift from my family side. Adil lah kan, i got that kuey apam jua hehe.


Entries on Majlis Berbedak & Majlis Sanding adikSepupu akan datang.......

No comments:

Post a Comment