Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, September 7, 2012

My AidilFitri 2012

Salam all =)

Been a long time nda buat karangan. Its a new month also.

Macam dah basi dah kan buat topik karangan pasal my Raya. Everyone sudah blog pasal raya even on the first day of Raya itself kan kan kan... Tapi nda apa la kan, masih diBulan Syawal kan...

To start of, my Raya tahun ni nda seberapa excited as the previous ones. Kan begambar2 during raya pun not so so...have fun as it goes saja.

On the first day of Raya, rumah diSerbu oleh family belah my dad yg kelurusan keBrunei sini. Besalam-salaman with the family pun selepas atu saja. Then rushed head to rumah my tangah diMana we all family members berjanjian berkumpul utk betahlil for mulah nene2 kami.

Setiap tahun raya, my family members look forward melawat/salam-ziarah keRumah2 nenek2 belah family mama. Hari2 biasa, bukan selalu kan melawat apalagi musim raya ani macam lebih afdal kan beziarah dgn org2 tua in the family. Oh! I miss ziarah mencium tangan nenda2 ku...Al-Fatihah. (Just remember...dearFiance belom bawa aku lawat both his neneks hmmm..)

Bukan kan kata my Raya tahun ni nda meriah, kadang naluri sendiri sudah menjangkakan kenapa ia jadi macam atu. Mood raya macam atu saja, persediaan pun asal saja, baking kuey raya pun nda tahun ni, helping out diRumah pun macam atu jua...apa hal ni?? kadang tertanya2 jua before raya kenapa rasa cematu... Just not to get my self so stressed out, buat apa yg perlu saja la. Kept myself busy with the 'new' thing, planning and expecting something good happen by end of this year...blablablabla...



*one of my Raya cakes*

To be true...the first week of my Raya quite tough on me.......emotionally la. 

Tahun ni pertama kali beraya without the presence of one of my sibling. Ofcourse not because of work stuff. Eventhough im sure my family members always mengingatkannya macammana kehidupannya masani and all, my sibling pun cant do much in the house except mengelakkan berulangnya perkara nda baik terjadi saja. Raya kedua almost tengahmalam ia came visit when everyone were in bed sudah tired beraya diSiang hari atu. Sempat bertanya khabar and salam-salaman mohon maaf. We both cried. Sedih, sayu dan kasihan mengenangkan semuanya :'( The sisters pun cried when i told them about this. I waited for few days, kumpulkan kekuatan utk menceritakan to my mum (at times, hatiku amat fragile sekali...). Aduh...Menangis lagi tanpa henti masa atu dengan mama and adikbongsu ku. Setiap kali mengenangkan apa jadi malam atu & apa yg diKatakannya minggu atu....gerenti menitis airmata ani. Nda tah kira time driving kah ku, time mandi kah, kerja kah, reading reports kah. Thats quite a tough week for me. Lagipun ani berkaitan dengan org yg kitani dekat dari lahir lagi. Memang terkesan diHati...

"Andai kehidupannya sekarang bertambah baik, 
Ya Allah...engkau kuatkanlah hati & semangatnya utk menempuhi hari2 yg mendatang. Permudahkanlah segala urusan & kerjanya. Kelilingi lah ia dengan org2 yg berhati baik dan mulia. Buka kan lah hati & matanya utk menghadapi dan menerima apa yg terbaik utknya. Amin..."



Salah satu sebab jua mood mengarang akhir2 ani lari dari kebiasaan hehe sorry yea. Ada masa nanti insyaAllah will share few pictures yg diAmbil by the family.

Nanti lagi ok =)

No comments:

Post a Comment