Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, January 31, 2012

Cerita penutup bulan Januari

Good Tuesday afternoon people =)

Panas terik ptg ani. Kraja yg nda stress jadi mengusutkan plang. Bukan apa...kan menurut fakta, suhu kepanasan atu boleh meninggikan lagi tahap ke'stress'an kitani diwaktu bkraja kan. Nda percaya? Ya udah...ngak dipaksa dong. Cuma perlu fikir2 & percaya pada kelogikkannya sja ok.

Oh! aku masih berhutang sambungan cerita events family ku. Oke2 nanti upload & karang esei bisai2. Masani abit kemalasan diCampur lagi dgn keNgalehan bekraja & aktiviti harian. Hutang tido pun alom terbalas semenjak my family events haritu. Hari2 asyik menguap saja diSiang hari, kadang rasa geram ati tapi terpaksa diGagahi jua awake sebab aku ni jenis susah kan tido kalo matahari diLuar atu masih memancar hehe....selagi diLuar atu balom malam, pigang bantal diKatil pun alom tantu kan mau didodoi ni mata aa.

Anyway, js to update whats up with me & my family lately ani.......

*** Mid month bulan Januari ani, bn busy dgn family begotong-royong assist anything yg dpt diBantu for wedding my babu. My mom being the eldest sister nda heran jua sibuknya. Kami2 sebagai anak2 pun ikut jua join menolong apa yg patut. Dan iatah masanya utk kami bejumpa sepupu-sepapat yg jarang bejumpa atu hehe. Pikcas of the events atu nanti tah aa...


*** Bulan ani jua, the parents bn busy mencari & mengagaie org ‘pemandai’ utk mengubati my sister yg bongsu. I know I didn’t mention this here before. Cerita yg terlalu peribadi, nda salah ku tapis utk bacaan umum diSini kan. She suffered almost 6mths, kami sefamily keep mencari ‘pengubat’ yg selulu mengubati sakitnya atu. As a sister myself, meliat keadaannya pun sudah terasa sakit apalagi my lilsis sendiri. Recently 'berubat' dgn Tuan Hj ani atas cadangan sepupu yg kenal jua, the parents observed a little improvement slps ‘pembersihan’ atu. We’ll js need to see this coming days saja lagi. Mudahan my lilsis semakin baik, begarak pantas, betambah berat badan & makin chubby sikit her face.

"Hilangkan penyakit ini, wahai Tuhan bagi manusia. Sembuhkanlah, Engkau adalah Maha Penyembuh. Tidak ada kesembuhan selain kesembuhan-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit."


*** I can see bulan januari ani, most of the time diPenuhi dgn activity bersama familyku for my babu wedding. Jadinya, ada jua events on dearFiance’s side missed. Lps ani, insyaAllah there will be more time to visit them.


*** Started Januari ani jua, im glad I have bn keep in touch dgn my bestie more regularly dari sebelom ani. I js hope persahabatan dgn besfren2 masih maintain walau jarak & kehidupan masing2 sudah berubah masa ani.


*** This coming week will be my Work Performance Review. I hope I did best dari taun lps. Expect great comments sja hehe eventho I do feel did something not good in my work taun lps atu. insyaAllah kalo diMurahkan rezki, i hope for another increment taun ani & a bonus. Well, in my working life.......‘Review’ ani tah saja ku looking forward to, bole tau mcmmana i performed kan. Biasala...org nda ambil school exam lagi, apa jua lagi kan diTarget kan kan kan.

Ok nanti lagi aa...

Hope for a good & great things happen this coming February.
Hope you all, too =) 

Monday, January 23, 2012

2012 CNY Year of Dragon

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina
kpd yg menyambutnya
pada hari Isnin, 23hb Januari 2012
terutamanya yg dBrunei Darussalam ani.

*Ucapan dari wakil Ninefour. Gmbr ulangtayang sja aa, janji deco kena-mengena dgn sambutannya hehe*


Brunei bercuti hari Isnin ani jua.
"Slamat bercuti & beraya."

pssst! ..........................skrol kbwh utk entri terbaru ye =)

Saturday, January 21, 2012

Gotong-royong familyKu: Doorgift lagi

Sepanjang minggu ani, family members smua sibuk for my babu wedding this weekend.

Selain menyiapkan segala preparations & memeriahkan suasana, ani kira malam terAwal berjaga2 kami la hehe. 

Apa ada tiap2 mlm seminggu-minggu ani...? Doorgift packing lagi la...nda beHabis ey hehe. Doorgift ani for nikah+bersanding nanti so yg berikutan ani for Majlis sebelom berSanding, Malam Berbedak. Nanti cerita about this Malam Berbedak oke, slasai udah masa malam Jumaat lps.

Kebanyakan cenderamata Majlis my babu ani mknan or kuey2 kering. Jadinya packingnya pun biasa la tu, masa dekat2 kan Majlis berlangsung kan. We want to maintain the freshness of the food la katakan eseh...


*Ni hadiah buat yg membedaki. Kuey Jala plus bigBrooch for the ladies hehe & stud for the men*

The next night menyambong apa yg belom slasai the night before. Sambil2 atu, the cousins & siblings berkaraoke and played games.

*kuey bahulu for jemputan Malam Berbedak. Medium size ye...*

*sesi buka pricetag hehe. slps atu menyiapkan pacak telor for Berbedak, pink & blue jadi pilihan warna*

Ani tah sesi anak2 muda membuang semasa org tua2 nya sibuk dgn hal lain. Some of the cousins, sisters & dearFiance asyik main Carrom. Kalo aku yg join main mesti ada yg marah tu, psl mesti ada part bertrabangan hahaha.


Mlm atu jua wedding vendor dtg setup pelamin & other deco. Family chose vendor dari sedara sendiri hehe Laily's Bridal.


*entrance door*

Slasai saja tugas masing2, karaoke & the whole family nari poco2. I still cant get the steps la...


*aduh!!! tutup muka ku dulu...my parents & sisters trying to get the poco2 steps right*

Hehehe until next time aa.......

Kuey CNY from me

Eventho seminggu-minggu ani aku quite bizi dgn Majlis kluarga ku.
Tapi smpt jua ku luangkan masa prepared something for my colleagues sempena CNY taun ni
Just 2-biskut saja hehe 
nda apala as long menambah diorang punya biskut-biskutan for CNY raya.


*oh! biskut kuey mor seperti biasa order & cereal atu bake sendiri saja. Mau cepat & mudah yet simple kan hehe*


Slamat sudah keTgn masing2 hari rabu lps.
Then the next day..........
hehehe got early redPacket =) from my boss.
got this during our office meeting hehe psl susah sikit kami ni smua kn dOffice
everyday gerenti ada yg dSite or meeting...
hehe rezky CNY taun ni =)

Besfren bertunang

Salam Sabtu...

Seminggu nda buat entri baru hehe kebizian la kamu...

Anyway lupakan jp cerita lain. Ani want to share my-besfren-happy-day i attended last weekend. Did shared about my besfren PuanMahkamah in Sept 2011: Ceritera wiken lepas before. 

Hari yg diNanti sudah tiba. Permulaan baru dlm fasa hidup. She got engaged, officially booked sudah hehe...gumbira sampai menitis airmata ey. Terima kasih dearBesfren sudi menjemput eventho seperti kitani fahami jua Majlis ani majlis kluarga terdekat saja kan.

*sebagai tanda dearBesfren sudah di-'ikat'.*

Forgot to bring my cam haritu. Nasib my hp camera upgrade sikit megapixel nya, walau nda secanggih mana hehe. After the event, belek2 gmbr on that day...adush! js realise i didnt get someone to get my picture taken with her dgn my hp...except dearBesfren's photographer.

*js this pic saja aku ada in it...ish3! guess im more focus on her than myself then hehe*

*simple yet elegant. love her makeup also, her MUA added to my list hehe*

*she got this cake also. haha you got 2-extra rings la...*

dearBesfren membalas dgn 3-food. Cake, nasi & ayam. I like the theme colour balasan hantarannya ni...is it blue or turquoise?

*reason dearBesfren kasi ani is...siDia-nya hantu-game haha*

*nasi or is it pulut hehe...nda pasti*

*ayam berhias hehe*

Nda berkesempatan ambil gmbr masa menyarungkan cincin pasal the area was surrounded by male elders le...galat ey. But managed to witness dari kejauhan saja.

*abit blurry...dearBesfren salam ziarah mohon berkat from the elders yg dtg*

Slps slasai, acara makan2 & sesi foto.  Melepak dgn dearBesfren diRuangtamu sambil belek2 liat cincin & hantaran hehe.

*fotografer & yg kan diFoto...*

*oke ani bukan siaran langsung berita aa...family pihak lelaki shoot a video of dearBesfren greeting buat kiriman utk siTunang yg berada diRumah hehe*

Jengjengjeng...
..........................
..........................
ku attach saja her pic send to me via WhatsApp ani,
hope dearBesfren nda kesah bila lawat keSini nanti hehe.

*Semoga hubungan kamu berkekalan hingga keJinjang Pelamin & seterusnya keAkhir Hayat kamu...Amin amin amin*

Thursday, January 12, 2012

CF9 2012 Kids World

Hola people =)

9th Consumer Fair Brunei diAdakan last wiken sudah bermula dari 4hb Jan - 8hb Jan 2012. Pagi sampai mlm utk kamu jln2 round ICC atu liat2 brg & sampling mknan hehe. Anda ada suka? Saya pun suka hehe...

 

Last wiken atu jua masa kami penoh dgn activity. Jadinya me & dearFiance decided to go jua tapi on the last day la... Hahaha rasakan loh...ramainyeee org oke. Lagipun diSblhnya Stadium Tertutup ada BruXpo lagi, jadi bertambah2 lah org & parking pun panoh. Nasibla kami dpt parking jua. Shuttle bus stand pun ramai yg queue kan naik so we decided to walked up keICC atu saja la. Family lilsis dearFiance pun join skali, saja mau bawa nephew dearFiance liat2 tmpt 'Kids World' atu.

Mcm biasa la, Consumer Fair ani utk mengenalkan produk2 tempatan dan produk luar yg participate dlm event ani. So far byk yg sama saja especially brg mknan & produk rumah. Ada some area kami nda pigi sebab sangal dah kaki kan bejalan and liat2 brg. We only went to the food exhibition area, yg tgh2 atu and the 'kids world'. Awal2 rejek udah nda mau masok House of Snake hehe paham2 sendiri ye.

*Gingerbread man tandanya kamu dah dekat dgn area Kids World. Nephew dearFiance sebagai duta belon AngryBird hehe*

I must say entrance fee utk masok kTmpt ani mahal & rasa nda berbaloi. Kan masok atupun bepikir kami brapa kali tapi since niat sudah kan bawa nephew kTmpt ani so dearFiance bear all the entrance fee atu la. Bnd4 for per adult! Nasib 2 org nephew dearFiance nada bayaran. Kalaulah fee atu include ada activity for the kids-guardian then kami ndala besungut regarding the fee atu tapi ani....ish! malas mau sssakap dah.......

Anyway, enjoi je la pics yg smpt ku snapped on my phone.



*me act so happy konon haha. see behind me byk lapang je...bole put on more display ba kan kan kan*

*stage area. masani ada sesi lakonan kali...not sure hehe. ramai yg kDpn liat both mascots*

*hehe sori blurry image*

*haa...dua maskot ni la yg on stage tadi. nephew dearFiance smpt beGmbr jua tapi yg sorang atu takot kan lari haha. should have taken & post here that pic from dearFiance le hehe*

*the empty stage. masa diSana atu, i didnt realise pic of the 3-casts bwh atu peeking hehe*

*ok this one is sooo nice. candid shot of gelagat dearFiance & kluarga lilsis dearFiance taking happy moments pictures. my SIL ambil gmbr the eldest son & dearFiance taking pic of dearFiance's BIL & lilSon hehe so cute smuanya*

*my SIL & nephew. kalaulah candies atu bole diMakan...hehe*

*Kapal Pirates of the Carribbean tersadai tanpa kaptennya*

Welcome to the Balloon World area. Not much display tho. Tengok saja la.......

 
*istana ke Taj Mahal ni?*

*sapa mau pakai ni?*

*mcm ku pernah liat wajah ini? tapi diMana ya...*

*ani transformer ka? oh bole saja ku tumpaskan engko dgn mudah...dgn jarum je hahaha*

*family lilsis dearFiance. kamu suka belon on display or belon diTgn nephew dearFiance? hehe*

*Motor pun ada jua?*

*mari ku test! Hahaha bunyi-motor pun bunyikan sendirik apalagi kan jalan kan ia adoima...lenguh kaki menyurung saja*

Bila smua ngaleh dh jln2, ambil2 gmbr & pose mcm2. As soon saja kami kan exit, ada tia Kapten ani timbul dari kapal atu hehe menyampati menggambar jua la...jgn lalai~


Nada barangan kami bali diCF9 ani. We bought food saja hehe kan mengalas perot yg beKaraoke dari tadi atu saja.

Gotong-royong familyKu: Doorgift

Salam Khamis.

Bulan ni famili ku agak sedikit bizi. Byk persediaan perlu diUruskan for majlis 'besar' my babu slps majlisnya ni.

Gotong-royong mmg perkara biasa dlm famili ku. Mau jua ramai2 kan buat itu ini. Mau jua memeriahkan rumah utk Majlis kan dtg ani. Apalagi yg amat sibuk skali terutamanya adalah adiberadi belah mama. And ofcos my mama selaku kakak yg sulung. Lagipun my babu ani tah saja the only sibling yg belom berumahtangga hehe.

Now perihal Cenderahati diHari Perkahwinan my babu nanti. Org kitani mostly panggil Campur hehe. Biasanya diBrunei menyediakan cenderahati for Majlis Berbedak, Majlis Bepacar (ani kalo memilih jemputan ramai tapi masani ada yg prefer close family saja, depends sorang2 la tu aa), Nikah and Majlis Bersanding.

Adala bebrapa pilihan cenderahati for Majlis2 diAtas atu sudah diSediakan awal. But recently masa perkumpulan famili lastweek atu, we managed to settle cenderahati diHari bersanding nanti. Slps bebrapa pilihan cenderahati yg diList-out sebelom ani, so sibling mama sepakat memilih beras sebagai hadiah kpd tetamu. Tapi ni bukan la BerasLaila Brunei, as we know it sudah ketiadaan stok. So family pilih beras wangi saja.

Beras mmg salah satu pilihan hadiah tetamu yg dikirakan dlm kategori inexpensive. Apalagi masani most prefer brg makanan sbagai hadiah kan kan kan.

*para wanita besar & kecik juga adiksepupu lelaki yg join dlm activity packing ani.*

*jgn heran para lelakinya dlm ruang lain termasok dearFiance ku melepak dgn para bapak2 hehe*

*Beras dari guni-10kg dikluarkan dari guni2 yg besar then bahagi2 kpd 'guni' kecik ni hehe. ani view from my 'working-station' da...*

Nxtweek adalah the Official pembahagian 'guni2 kecik' ani. Atupun kepada jemputan2 terpilih kluarga je ye...maaf hehe

Gotong-royong apa lagi lps ni aa....

Wednesday, January 11, 2012

Januari 2012 Jalan-jalan to Miri

Kan minggu lps aku ada kata kan cuti kraja. So ani kira one of the activities diLuangkan la. Since dearFiance sedang bercuti kraja sebulan dari bulan Disember udah, so i took few days leave minggu lps atu la. Kasian aku...the only days dpt becuti slps menyemak work schedule yg bagiKu kamu pun rasa menyampah kan meliat hehe...

We went off to Miri mid-morning. Baik jua nda long queue, Alhamdulillah lancar perjalanan.

First stop was E-Mart. Saja tinjau2 dulu, nda bali apa pun. Then head to Bandar Miri.

Sesampai kami diBandar, head to Boulevard and had our lunch meal. Kelurusan kan tghari jua ba. Hehe pilihan biasa kami bila having meal dMiri ani is.........KFC =) Bukan apa, utk keselesaan perot kami jua. Chose to eat KFC Rice yg dgn soup atu hehe nice meal indeed sebelom memulakan perjalanan shopping kami hehe.

Boulevard shopping complex....kami nda shopping apa2 diSana.

Next one is Imperial. Oh! Masih ku ingat kudapan kropok lekor ku, yg ku bali diDpn pintu Imperial atu. Sedap sih kropok nya... nama stallnya ingat2 lupa la, something Julia... Anyway, not sure brg apa kami bali diSini.

Masa di E-Mart atu nda byk choices of buah-buahan. Oh! Forgot to tell you...salah satu sebab kan keMiri was mau bali buah-buahan utk family dearFiance.   

dearFiance finally stopped-by diPasar Muhibah (kalo nda silap ku namanya). Nda ramai penjual, js scattered around the area atu tapi byk choices of rambutan, tibadak, kembayau especially-nya durian hehe. Mau size besar, kecil, ringan, berat, mahal, murah, bau kuat, bau nda kuat hahaha.......part last atu mmg kriteria durian yg aku sensitif sgt. Pasal apa nah?? Aku nda mkn durian hehe bau-nya sja sudah cukup menusuk & memeningkan pala aku la. Haa...tapi lali sudah dgn statement ani "rugi nda pandai mkn durian". Aku nda terasa rugi pun hehehe 

*Sbnrnya aku diHujung sana atu bukan mau bali buah atu tu hehe action je...hehe mau jauh dari menghidu bau durian le tu*

We bought alot dgn chinese-couple ani. They provide plastic container jua, daripada kami  membawa buah durian yg byk & bulky atu. Haiiiiii...perjalanan balik atu baik jua nda kuat baunya dlm kereta. Kalo nda pengsan dah ku hehe.

Slps acara memilih buah durian, timbang2 & compare harga. Pasangan atu mula lah dgn kraja mengopek & memasukkan kDlm kontena. Wah! Pandainyeee dearFiance pilih durian....hehehe siap kana puji lagi oleh couple ani pasal basar2 isinya. Tapi yg sbnr-bnrnya pilih2 saja hahaha, customer before kami lagi byk skill mcm mana memilih hehe.



*2 of 4 containers yg kami bawa balik hehe. Top one was for my family*

Oke enough of shopping buah-buahan hehe. Time to continue jln2 keShopping complexes and cari brg yg diHajati hehe.

I dont remember ani bangunan mana. But it says Bintang MegaMall kan hehe. Chinese New Year is coming. Nice decorations.


*dearFiance selaku photographer. ambil kesempatan pose for him dgn deco2 merah diBwh atu*

*Chinese New Year tanpa ini binatang mcm....somethings not right & bukan tia Chinese New Year hehehe*

Final one diBandar Miri was Parkson. Liat2 brg for dearFiance. And finally i bought something. Few sport items.

*there i was. ani time tgh waiting dearFiance milih2 & sizing sandal*

*i must post this pic! patong infront of kadai brg2 'uniform'. salah satu patong yg buat aku kajot tekinjat meliat hehe bukan apa...alom redy haha. satu lagi kadai dkt foodcourt inda pasti which building, damit ya kadainya. patong atu duduk arah tangga kadai atu bah ededeh nda beUmpama bnr patong nya...kajot jantungku ey*

Anyway, that day shopping-an kami ada juala byknya. Hehe byk lagi buah-buahan haha. We bought rambutan, kembayau, durian and...buah salak atu pun di E-Mart. Hehe nda lupa jua cara utk menghabiskan duit RM kami, spent on one bucket KFC chickens & other food arah KFC dkt E-Mart atu.

Heading back to Brunei keMalaman udah. Nasib imigresen tutup pukul 10pm. Tapi nda siuk ey perjalanan balik atu. Ujan & stuck dlm kesesakan lagi. Tapi Alhamdulillah sampai balik Brunei jua.

Apapun, we'll definitely keMiri lagi la kalo ada masa nanti. InsyaAllah...