Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Wednesday, February 29, 2012

'Tahun Lompat' taun ni 2012

Selamat berhari Rabu kamuuu... =)

Actually mau buat entri 'Rabu tanpa Kata' tapi ini
dah terlebih kata la plg hehe
Ok la...'Rabu kurang kata2' saja la aa hehe

29hb Februari datang lagi,
Datang sekali setiap 4 tahun,
apa cerita bagi yg sambut hari jadi,
apa kesah sambut jua tiap tahun.
...........................hehehe kan kan kan?

Siapa2 yg birthday tarikh hari ni, kamu memang istimewa.
Happy Birthday to you ~

Dan...
Siapa2 yg sambut hari istimewa diTarikh yg sama ani jua,
Happy 29th February from us here =)

Tahun Lompat...What???
Leap Year? ...Oooo ok!
Hahaha.....nama yg nda selalu diSebut.
For me la...you all nda pasti plg hehe.
Apa kata biskita plg?


Jaga Diri aa... =)

Friday, February 24, 2012

Ulangtahunsss diHari Kebangsaan Negaraku

Salam Jumaat kalian semua =)

Amacam cuti kemarin, lebih rehat atau kurang rehat? 

Hehehe...apapun sekurang-kurangnya ada sehari cuti kraja utk berehat kan kan kan. Yg ikutserta dalam acara Hari Kebangsaan kemarin atu hehe sabar2 saja la...bukan tiap2 hari macam atu kan. Its the least you could do for the country.

Yesterday, my family quite busy dgn jemputan. Hehe not jemputan kahwin yg pastinya. Small gathering in the family saja. Well, acara semuanya bermula diWaktu tghari, ptg dan seterusnya keMalamnya.

Setiap tahun, tiap kali negara ku menyambut Hari Kebangsaan...tiap kali atu tah my family kan ingat birthday dua adikSepupu ku ani. They both lahir diHari dan bulan yg sama cuma berlainan tahun hehe. Kalo ada keluangan masa dan rezeki, mau jua diRai-kan kedua adikSepupu ani.

Invitation pertama keLambak for birthday adikSepupu yg ke-9 tahun.

*muka byk happy aa*

*pose for me plis...*

*Happy Birthday~...its icecream cake! Yameh...*

*all the cuzzies got this goodie pack =)...hehe me too =p*

*js want to show you all this pic of lilAreej eating icecream cake hehe...berSeleranya dia*

Then the late afternoon, the elders pigi jemputan tahlil saudara. While yang muda2nya lepak diLambak masih, sempat lagi planning for the evening function. Hehe my family ani nda heran kalo acara last minit bole2 aja...as long nada acara lain yg menghalang. Lagi2 kalo the next day nya atu, pekerja sektor awam berCutian...nah acara pun go on le hehe.

Malamnya, doa Slamat for birthday adikSepupu yg sorang lagi. Tapi acara diAdakan diRumah ku hehe. Selajurkan doa slamat for adikBongsu ku. My babu lagi mau menyalai ayam so having bbq diRumah jua la other than food yg diSediakan.

AdikSepupu ku yg seorang ani missing diAcara birthday tghhari atu. Ikutserta dlm her school marching utk Hari Kebangsaan diBandar and after that sempena harijadinya jua, belanja mkn lagi kwn2 sekolah lepas atu. Siuk ey. Jadinya, malam atu tah saja kira sambut birthdaynya. Lastminit plan by the mother hehe.

*kek birthday adikSepupu yg ke-16 tahun.*

*adikSepupu yg birthday tuuu...one in the middle. sian lalah hehe*

Gambar terakhir mau menunjukkan family members yg duduk lepak makan sambil meliat tv Astro Awani Channel 501 for siaran langsung nikah Yusri & Lisa. Hehe kamu ada meliat jua? Habis masa, tukar channel lagi tv m'sia jua cerita cali lama...nda silap title 'Mr.Sunshine' hehe ketawa saja family bah meliat aa. Ededeh jam akhir udah...walopun cuti kraja hari jumat hmmmm....

Happy birthday also buat Brother-In-Law ku yg menyambut ulangtahunnya hari ani 24hb Februari 2012. Walopun tau he will not read this tapi sekurang-kurangnya aku ingat kan hehe. Mudahan sihat2 selalu, kalo makin 'sihat' pun nda apa tu...dan semoga apa yg diHajati akan terCapai...Amin amin amin.

Sekian dulu entri utk diHari Jumaat ani oke =)

Ehem3...its weekend! Kalo shopping bawa beg sendiri aa hehe iklan jap =p

Wednesday, February 22, 2012

the Sisters & yg terkini ku =)

=)

Apa kabar kamu? Ada yg demam kah dgn cuaca yg nda menentu akhir2 ani...jaga2 saja kesihatan diri sebelom merebak oke.

Sudah menghilang lebih dari seminggu kan.......hmmm kan becerita, krg melarat bederet keTopik lain. Biar tia entri ani sebagai penebus entri2 terbaru dari ku diSini orait hehe =)

Cerita adikBongsu ku sebelom ani ada sini dan sini. Perkembangan terkini? Alhamdulillah kelmarin sudah keluar hospital. Lebih kurang 12hari menumpang ruang katil diWad 4 Hospital RIPAS atu. Dengan famili yg selalu ingau ati pasal kondisi adikBongsu dan rehat/tidur/makan famili ku yg nda menentu, Syukur tah sudah doktor finally membenarkan balik rumah untuk rehat saja diRumah. Kan lebih selesa macam atu kan.

Bukan apa, sudah tah adikBongsu ku nda selesa tidur rehat beAircon...macam makin2 betambah plg rasa sakitnya atu nda tedaya kan beGerak banyak. Apalagi mama yg menjaga jua, nda nyaman tidur bila Aircon melampau2 kuatnya. Ahli kluarga yg dtg melawat pun susah kan dpt parking, tapi bila dpt sudah parking...keAkhiran sudah bah masa melawat atu. Kesian menjenguk sekajap saja. Lain lagi halnya, ahli kluarga pesakit sekeliling yg kadang rasa merimaskan jua bila drg membuat bising mcm sana atu rumah sendiri. Nada timbang rasa kan org lain jua. Ish3...kebiasaan jua banar.

BigSis kembali keTanah Brunei hari Sabtu yg lps, slps 2minggu memerah otak diKota Singa hehe. Me & lilsis nda dtg menyambutnya, hehe kesian. Anyway, baik jua bf-bigSis ada sebagai ganti kami. Kami kesibukan mengganti masa kan keHospital lagi..ia tah.

*terima kasih lagi =) my ole2 plus few other things dari bigSis. hehe baru semalam sempat mendangani meruah luggage lps adikBongsu balik Hospital atu.*

Debaran my work performance review terasa minggu2 sebelom ani. Tahun lps sedikit excited & expected something great. Tahun ni, nda berapa kan expect more good comments from the top management. Baik jua berSedia utk sesuatu yg kitani nda expect terjadi kan kan kan. Oh by the way, my local manager admitted for surgery last week, jadinya masa my work review...hanya diAssess oleh Direktor ahmadnisfu dan Accounts Manager dari HQ luar sinun. Hehe lasted about 30minit saja, before2 ani ada jua la kan sampai 1jam lamanya. Maybe pasal my manager's absence atu kali not much details to bring up. Alhamdulillah walaupun nda memuaskan hati tapi baik jua ada komen2 yg baik dari encik Direktor hehe.

Hari ni, kraja rutin ku takes few hours saja diSiapkan. Ada kelapangan atu, sudah pasti la melawat kemari kan. Alang2 buat entri baru lagi ni hehe.


==========================

Dalam radio, dalam newspaper...banyak kali sudah DiAdvertisekan pasal DST Fiesta ani.
Kan kata im excited?...nda jua, kan mau jumpa the featured people atu...hmmm not really jua.
Tapi hal nya....dearFiance wanted to meet MayaKarin.
Penangan OmbakRindu punya cerita la tu aa hehe.
But he will be working on that day.
Adakah dearFiance ada tanda2 kan minta cuti hari atu...?
hmmm.......kitani nanti kan saja la hehe.

Hari Ahad ani, 26hb Februari 2012
Airport Mall
Pigi saja lah kalo kamu mau memeriahkan suasana sana jua =)

==========================


So kamu...........................apa cerita terkini kamu plg?

Adakah Rabu kamu tanpa kata-kata jua (its Wordless Wednesday loh!)....hehehe

Selamat Hari Kebangsaan 2012

"Selamat Hari Kebangsaan Brunei Darussalam"
Sambutan yg ke-28 utk tahun 2012 ani.

Hehe anak tahun merdeka pun nda mau ketinggalan bagi ucapan diSini oke =)


Selamat berCuti esok jua oke =)

Saturday, February 11, 2012

One weekend ago

Hola kamuu...

Weekend datang lagi, Happy weekend =) 

Apa kabar kamu harini? Mudahan sihat walafiat and happy2 saja.

Apa kabar adikSepupu yg diKuala Lumpur atu & bigSis diSingapore sana? Jaga diri kamu diSana, kami semua tunggu kamu balik ni hehe.

Entri yang diHutang sudah diBuat, harap kamu enjoi baca eventho gambar2nya ada yang nda memuaskan. Nda apa la oke, cerita atu yang penting untuk diKongsi & kenangan masa depan.

Apa cerita terbaru lately ani....

hmm lets start perkembangan cerita my lilsis yang bongsu ani. Physical lilsis memang banyak berubah since the past few months atu. Badan mengurus eventho makan banyak (harap kamu faham apa yg 'terjadi', nda perlu lah ku cerita in detail pasal ani), rambut luruh, jalan perlahan banar, tulang belakang sakit, kesejukkan berabis macam demam dan lain2. Since selesai 'pembersihan' hari atu, my family cuba untuk memulihkan physical my lilsis ani. One step is menambahkan selera makannya lagi supaya bertambah berat badannya. Lilsis pun tried menahan sakit2 yang berbekas untuk datang keSekolah.

Last Thursday Lilsis datang skolah macam biasa, as i said diAtas kesusahan berjalan pantas atu masih lagi sebab terbiasa dalam beberapa bulan sebelom atu sudah & barangkali sakit masih ada jua. So the teacher call up ambulance, and lepas atu admitted until today. Mudahan keluar wad saja hari ni. Lilsis endup kana bagi air & tambah darah 2bag. Perkembangan terbaru melawat semalam lepas habis tambah darah kemarin atu, mukanya nampak tabam sikit, jalan sudah laju sikit & makan pun beselera jua. DiSebabkan darah nda berapa konsisten atu lah, macam perkembangan untuk baik kurang before ani. Kata org tambah darah ani baik jua untuk kesihatan kan, mudah-mudahan jua nampak besar perubahannya arah lilsis lepas ani. Senang-senang ku update perkembangan lilsis lagi aa, yang sudi Doa-doakanlah kesihatannya aa. Terima kasih banyak kamu.

Oke kembali pada tajuk utama diAtas, kisah seminggu lalu. Minggu pertama diBulan Februari ani. Pertamanya, acara keluarga kami yang biasa diAdakan malam Jumaat kalo ada keluangan masa antara semua ahli keluarga lah tu aa. Combine dalam satu...tahlil untuk nenda2 kami, doa selamat untuk adikSepupu yang keKuala Lumpur belajar hingga pertengahan tahun ani, doa selamat untuk bigSis yang kursus diSingapore 2minggu (baik jua nda lama, uits! next week balik aa...) dan doa selamat birthday my lilbro.

*kek birthday lilbro. did u see a guitar? hehe cute*

*lilbro yang memang pendiam & pemalu*

Cerita atas terjadi malam Jumaat, 2hb Februari 2012. Then come to Sunday 5th Feb 2012, pagi sampai keMalam full schedule hehe nda la.

Pagi Ahad atu, mama & lilSis keAirport hantar bigSis belayar Singapore. Aku hantar dari pintu masuk rumah saja hehe. Awal bah flightnya atu.

Then tengahari jalan dengan lilsis plg keAirport hantar adikSepupu ke-KL. Walopun nda sampai 6bulan berpisah dengan kami, tapi terasa lama & rindu jua tu. Lagipun kami jarang berpisah negeri dalam masa yang panjang apalagi adiksepupu dengan family. Like lilsis said, lama jua labih lagi macam orang menghantar naik haji. True plg. Hehe bukan apa kan menapok insiden tangisan atu bah hehe. My parents nda turut menghantar sebab ada jemputan, kan hari minggu tu. So kami2 saja la with bungsu & babu2.

*masa baru2 kami sampai*

*adikSepupu yang kan terbang bina sayap diKL hehe & lilsis*

*sambil menunggu...gambar2 kajap*

*with babu, bungsu & aunty...lilAreej pun ada, top to bottom pink saja ya ey*

*ani beGambar keluarga dengan background atu. nda sampat menggambar, besurai tia udah. family PaUda & MaUda.*

*lagi gambar adikSepupu dengan bonda terCinta*

*ani adikSepupu dengan adik yang bongsu*

*adikSepupu dengan bungsu*

*aku lagi hehe*

Menghantar adiksepupu tempat departure area. diSana salam dengan semua yang menghantarnya. Nda tertahan meliat adikSepupu menanggis, kami pun menitis jua airmata bah. Terasa rindu sudah kan...

Sebelah malamnya, family keRumah Amit untuk sambutan birthday dua adiksepupu ku. Sambutan birthday yang belated dan advance.

*lilAreej liat kamera ku la hehe*

Oke lah. Atu saja dulu. Nanti lagi aa.

Majlis Muleh + Kesyukuran 26Jan2012

Biasanya org panggil (my family also) Majlis ani, Majlis Muleh tapi sebelah family uncle call it Majlis Kesyukuran. Hehehe mana2 aja la. Yang pasti pengantin must be dressed up. DiAdakan pada Malam Jumaat, 26hb Januari 2012.

Untuk Majlis Berbedak & Nikah+Sanding my babu, pakaian & solekan dari Laily's Bridal. Family ambil pakej yang sama dengan pelamin & deconya. Tapi for this Majlis Muleh, pakaian still from the same vendor tapi solekan ambil khidmat MUA wedding kakaSepupu yang dulu atu.

*newly-wed babu*

*babu & bigSis*

Sebelom berangkat keRumah uncle. Baca doa selamat dulu. Note that acara ani only for family sebelah mama saja. Tiada jemputan lain diUndang.

*pengantin on kerusi-yg-diPelamin. the vendor collected barangan the next day selepas Majlis Nikah+Sanding atu. Hehe kerusi ani saja belom diAmbil*

Lepas atu berangkat keRumah uncle diBeribi. Convoy with the family. Nda berapa ramai hanya dalam 10buah kereta of the whole family sebelah mama.

*diPelamin sudah*

Adat ani cannot recall apa namanya. Tapi hanya diPraktikkan keluarga pengantin lelaki yg mampu saja dan bukan lah kemestian.

 *nene, mama uncle pakaikan cincin*

*ni aunty, kaka kpd uncle pakaikan gelang*

Selepas memakaikan perhiasan & beGambar-gambar with the family. Kami sekeluarga menuju keKhemah luar rumah utk doa & makan. Food selection were great that night. Ada udang sebesar tapak tangan hehe tumpuan my family tu & ada buah rambutan, family's favourite. Banyak belabih makanan malam atu. Baik hati nene2 (parents uncle) melayan kami sampai diPaksa menapau hahaha walopun rasa galat masih. Ehem2...ada adiksepupu menapau rambutan sePlastik panoh bah oops sapa tu aa.

Lepas makan, masok keRumah semula melawat pengantin dan salam-ziarah sebab.......kami kan balik hehe akhir udah bah.

*family belah uncle*

*oke ani beratur kan salam-ziarah*

*dapat this doorgift dari Majlis ani*

Majlis ani diKira penutup Majlis Perkahwinan my babu. Dengan rasminya selesai sudah lah semuanya. Alhamdulillah.

Majlis Nikah & Sanding 22Jan2012

DiHari Pernikahan + Persandingan my babu (adik mama) pada hari Ahad tghari, 22hb Januari 2012. Cuaca memang amat mengizinkan, matahari cerah secerah-cerahnya. 

Debaran pertama bila sampai dirumah Kg.Lambak ani...makanan dari caterer belom sampai. Waduh-waduh! Balik2 keluar masuk bah my family menyubuk diLuar, datang sudah kah belom ni catering ani...nasibla kerusi-meja & foodwarmer lain sudah diSusun pagi atu. Jemputan pun sudah mula kan datang...ededeh.

Awal pagi atu, aku nda bePeluang kan pigi help-out diSana. Hanya yang lelakinya saja termasok my dad. My lilbros & adiksepupu-lelaki yg lain semua tidur diSana. Even my mama abit surprise pasal jarang my lilbros ani kan tidur diRumah lain, barangkali ramai dangan diSana and ada kan diBuat sana atu jua kali hehehe.

*first testing dgn dearFiance. aik! nda aci ey...tePotong tu muka aa hehe*

*oke! this one kira oke la...full face. eh! dearFiance tePotong ka hehe...nda apa, utamakan yg rendah atu dulu oke hehehe*


*oke seriously...pose sekajap diLuar sebelom jemputan datang. memang cerah cuaca hari atu. biru warna baju tema hari atu, tapi baju lilsis & mine ani looks mcm kehijauan daa*

*ani suasana diLuar pintu. sibuk kan my family atu...masa ani makanan sampai sudah, tepat masanya bila jemputan mula ramai datang sudah*

*menyubuk dari pintu kajap...far diHujung atu nenek2 sedang melepak hehe. diBahagian depan ani plg...hmmmm nda pasti la apa topik diBincangkan oleh dearFiance atu, mcm serius saja...agak2 topik bisnes menguntungkan kah? hehehe*

*i didn't join welcoming the guest diDepan. have to assist guest yg diDalam & helpout the aunties dan juga...lepak2 dgn dearFiance hehehe*

Since Majlis Nikah & Sanding diGabungkan dalam sehari, jadinya acara terus diMulakan dengan mengalu-alukan the 'VIP' utk masuk keRuang-tamu bagi menyaksikan Akad Nikah. Rombongan pihak pengantin lelaki nda lama atu datang. Ruang-tamu diPenuhi kebanyakkan oleh keluarga pihak pengantin lelaki. My family members berkumpul diSebalik sliding door sebelah ruang-tamu atu saja. Keluarga pihak pengantin lelaki diDulukan masuk keDalam.

*ni baru sikit yg masuk. Ruang-tamu utk acara Akad Nikah diAdakan.*

Oke sejujurnya, bermula dari part my babu menyain paper until selamat diNikahkan...adiberadi my mama mostly shed tears. Even me myself. Hehe amah2 of the house pun terjangkit jua olehku hehe oops! Bukan apa, sebak rasanya bila mengenangkan mulah-nene. Persediaan perkahwinan my babu ani mostly diBantu & diKelilingi oleh adiberadi & anak2 buah saja. Lain rasanya kalo ada indung jua kan. Lagi meriah suasananya kali.

*Bilik sementara ani diJadikan utk bilik bersolek. Bilik pengantin diTingkat atas sebenarnya. Masani the aunty yg make-upkan my babu dengan my mama didalam bilik ani jua, as she also keluarga terdekat family kami...termasuk jua diKalangan yg menitis airmata mengenangkan mulah-nene.*

Selepas kadi keluar and practise Akad with the groom, tiba masanya the bride menunjukkan baju&mekap diri plg. Oke masani semua perasan paparazi aa, aku kan jadi mamarazi pun nda menjadi bah ededeh. Ambil2 saja la hehe.



Waktu Akad Nikah, nda ku sempat mengambil gambar suasana dalam atu. My lilsis saja joined the other photographers diDalam ruang-tamu. Mendengarkan Akad Nikah sah, semua happy! Ada tapok tangan, ada kata Alhamdulillah, ada kata Yayyy dan yang nda terungkap atu.....titisan airmata menandakan kegembiraan se-isi keluarga jadi tah...hehehe.

*sori sedikit kabur kamu...*

Hantaran dari kedua belah pihak. Permintaan dari keluarga pengantin lelaki sebenarnya tiada balasan hantaran. Tapi my babu prepared it anyway...and ofcourse last minute punya persiapan le. What i like the most persediaan perkahwinan sebelah lelaki kebanyakkannya simple & ringkas tapi berbaloi rasanya.

*Separoh dari balasan hantaran my babu to uncle. Oh by the way, tuala hiasan bahtera atu (we call it titanic hehe) ada last minit touch lagi...ada patong lelaki&perempuan in korean dress. hehe creativeness from husband kakaSepupu...atupun culik fridge magnet didalam rumah atu jua haha*

*the other half of balasan hantaran babu ani seperti biasa makanan.*

*ani separoh hantaran dari uncle to my babu. yang lain nda ku teCari diMana durang my aunties simpan-menapok hehe. yes ofcourse segala barang hantaran memang perlu ada watcher to avoid perkara yang kitani nda ingini, byk terjadi sudah so kitani hati2 saja la kan*

Selepas selesai, then menjemput semua jemputan keKhemah luar untuk makan. Found the emcee & yang membaca doa diDalam ruang-tamu ani hehe. Yes my family nda hired any pengacara Majlis.

*my amit diBalik pintu hehe bukan apa tu...kan beSajok be-Aircon bah tu hehe*

Selesai saja makan, pengantin plg keluar menunjukkan diri utk bagi peluang sedara yg nda sempat masok kedalam sebelom atu.

*see my lilsis atu...ala2 mamarazi udah tu ededeh*

*hehe snap dari kejauhan saja*

*found them jua. oke ani tempat pelepakan & merehatkan diri. tau apa persamaan diaorang ani? hmmm...tabiat nda baik ni*

*tiba masa family uncle kan balik. we have a new nenek hehe*

*oke sesi foto bermula dah. photographer tengah bagi instruction hehe*

*salah satu pose-action they did*

*my lilsis, newly-wed babu & adiksepupu. berehat waiting uncle beGambar*

*pic ani curik dari the photographer. hehe mau tunjukkan kamu inai/pacar i did the night before hehe nda mau2 jua masok sini aa*

Pic the night before. Nene (penganggun) & Me memacari babu akhir sebab asyik melayan sedara yg ramai datang melawat pengantin awal malam atu. Babu nda hired  henna-artist yg professional, im glad to do it anyway. Kalo pengantin & orang lain sumpah nda ku berani. Lagipun design refer2 lagi bah hehehe. Peringatan jua bila memacari pengantin ani kitani nda dapat memacari melebihi pergelangan tangan, apa hukumnya nda pasti plg tapi i know ianya diLarang kalo berlebih-lebih kan. Sambil memacari, sambil becerita sama nene kisah dulu2. Hai tekanang mulah-nene lagi sob-sob...



*hehe peace yo! kerja dah selesai utk malam itu. thank you dearFiance for waiting sampai akhir malam atu*

Alhamdulillah selesai sudah Majlis Nikah & Sanding hari atu. Alhamdulillah lancar sebagaimana yang diRancang, Alhamdulillah makanan & doorgifts pun cukup dan belabih jua. Susah hati pengantin & ahli kluarga pun kurang sudah. Next Majlis will be Muleh 3Hari (or is it 4Hari hehe) diSebelah kluarga uncle.

Kalo kamu realise Majlis2 my babu ani ringkas saja persediaannya. Not bad persediaan dalam masa sebulan kan. Walaupun nda betantu segala perancangan awal atu tapi baik jua kesudahannya, Alhamdulillah. I guess ani tah Majlis kluarga ku yg menimbulkan mcm2 emosi. Majlis Perkahwinan penutup antara adiberadi mama dalam ketiadaan mulah-nene, ia tah tu kali. 

Oke to summarise keRingkasan persediaan Majlis2 my babu ani. Barang perkahwinan ambil yang pakej (and got discounted price dari the vendor atas sebab related), Doorgift simple mudah diOrder & murah, Foodcatering pilihan pakej yang harga sederhana, tiada pengacara majlis/kumpulan hadrah atau hiburan utk majlis except org Bedikir utk Majlis Berbedak, nda menggunakan dewan utk majlis dan barang2 mostly diBeli diBrunei sini except one or two dari Luar.

*sekian dulu dari bride-perasan hehe wink2*