Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, April 24, 2012

Arissa

Selamat pagi =)

Mengenalkan org baru dlm kluarga belah mama.

Anak pertama kakaSepupu & anak buah pertama belah famili mama.
Visited her last night.
Mendangani mama & lilSis keSana.
Ingau ati sebab my-tangah-bini&laki went to KL for tangah-laki eye operation masa dua hari lps kakaSepupu deliver hari tu.

*Gambar diAmbil semalam, umur 8 DAYS old*

Seorang puteri.
Nama panggilan dari her neneks is 'Arissa'.
Nama sebenar diBeri oleh mama-babahnya, Arfia Radwa.

Lahir pada pagi Hari Ahad, 15hb April 2012.
Usual baby weight dlm 2.7+kg. Cute & halus saja kami liat.
Normal delivery, Alhamdulillah.
Aktif menggerakkan kaki & tangannya. Nda byk ulah, menunjukkan ciri2 pendiam hehe.
But ofcourse 'menyanyi-manja' sekuat hati bila lapar & uncomfortable.

Ok Selamat berkenalan...
Sekali sekala, aunty ani will feature me here lagi hehe =)

Monday, April 23, 2012

thank you dearFiance

Hai =)

Minggu baru, minggu terAkhir April.
Anyone start smiling for the monthly 'vitamin' sudah hehehe.

Hari isnin ni...got Monday blues?

Me? Almost!
Kerja sesi pagi saja menStresskan kepala ku.

Until, i got this when i got home for lunch break hours.
*ehem3! sila abaikan nama ala2 sinchan atu ok*

Petang hari sambil bekerja sambong membawa rasa 'happy'...hahaha.

Thanks dearFiance for a lovely note =)
Sebagai mukadimah, dearFiance ani JARANG tulis notes for me.
Surat cinta? Hehe never receive satu pun dari siDia sejak mula perkenalan lagi.

When received this...aduh! berPasu-pasu bunga tumbuh diHati...ceh!

All i did was...cuci his shirt & hang it to dry diSana saja. 
Kan pagi tadi aku diTempat kerja, so dearFiance self-service ambil his shirts & jalan kerja.
So nice he left the note diTempat pengantungan atu hehe =)

Thank you also dear...
for SriKandi's chix kebab & 'Friends' DVD box yesterday at Seria.
Both my favorites, you know it.
And...for today's lovely gesture.



Hope you all got NICE Monday too =)

Friday, April 20, 2012

Free Voucher

Yippeeeeeeeeeee!!!!!! Free Voucher!!!

Tapi...Alamakkkk!!!

Voucher Health Check Up saja ok. 
Utk pakej 'Cardiac Risk Factor' diGleneagles JPMC Brunei.


Voucher diKasi tadi oleh boss kpd semua staff. Means semua kos bayaran diTanggung boss le tu except registration fee hehe. Kira ok la kan. Kejarangan org prefer to get this kind of voucher. Kalo ada peluang, kenapa diLepaskan kan. Terima saja, utk kebaikkan sendiri jua. Boss kasi jua atas alasan utk memastikan kami nada perkara mengejut yg sama terjadi arahnya.

Kalo la voucher shopping, lagi i happy lebih hehe.
Sapa kata nda beSyukur...beSyukur ey, nda pernah ni pigi Health Test. Kalo diTest masa sakit kHospital atu lain la, unexpected kan. Ani macam...i have to be ready for it & expect a good health examination result!

Bukan mcm yg pernah ku lalui dulu...
skaligus buat semua test, diKala diri lemah nda 'sihat' tah lagi.
*November 2011: Klik apa yg terjadi...*

For this Health test, may need to make an appointment beforehand. Nda mau the same time dengan officemate, aku saja bini2 antara kami adoima...test lari arah treadmill krg jadi bahan buli drg tu, faham sudah spesis officemates ani.

Hehe see notes written atu jua sebagai ingatanku nanti sebelum menghadapi health test. Perlu berpuasa-makan (minum boleh hehe) dari malam sebelumnya, pakai pakaian sukan dengan kasut sukan jua oke & pendaftaran diKaunter 10ringgit ye.

Selain atu, hehe perlu inform dengan boss jua...kuli pejabat ani akan menghilangkan diri dari mejanya buat beberapa waktu. Next month saja ni usulnya, kebizian ni this coming week. Nasib la voucher expired December 2012.

Will share new experience ani nanti =)

Thursday, April 19, 2012

'Perkhidmatan Segera' yg melampau

Ingin berkongsi pengalaman & harapkan abiskita berhati-hati dengan helah org2 yg menawarkan perkhidmatan segera. Nda kira apa jenis perkhidmatan yg ditawarkan, masa ataupun tempat. Yg penting BERHATI-HATI & cuba ELAKKAN diri secara baik!


*Gambar Hiasan saja ye*


Kenapa topik ani dalam entri ku kali ani...

Dalam berita hari ni terbaca Brunei female clerk tricked by bogus fortune teller. Sekali imbas baca berita ani, memang perkara remeh saja. Repot polis & diHebahkan kes ani kepada awam supaya org ramai tau kes ani memang ada terjadi. Tapi yg ingin diSampaikan atu nda terkesan, antara sebab...pelakunya nda ditangkap!

Anyway, kes ani terjadi diMana-mana. Selalu sudah terdgr cerita, terliat dan diLalui sendiri. Bukan saja jadi penilik nasib tapi ada jua jadi wakil pemohon derma. Memang benar. Atu la kitani perlu hati-hati, apalagi kalau diri perempuan/bini-bini/wanita yg kadang jadi target drg.

Pengalaman sendiri pasal kes wakil minta derma, mostly bukan org tempatan. Terjadi diShopping complexes. Sekali dua dpt ku elakkan dengan baik sebab masa tu memang aku in a rush kan beli brg. Then sekali terjadi bila jln2 sama dearFiance diMall Gadong. Jua bukan org tempatan, diBagitau dari negara jiran. She approached us and showed satu tag damit stated nama charity yg diWakilkannya. Cara dan tingkahnya nampak sudah nda benar. Bila kami menolak memberi apa2 jua sumbangan, diBagitau lagi she needs money to go back home. Walaupun ada niat kan bersedekah tapi bila jalan dan caranya sudah lain, buat apa diBiarkan diri diPerdaya kan... Annoyingly, lepas diTolak kan bagi apa2, diPajal lagi minta belanja tiket bas?!! Kami biarkan then she turned to other people lagi. Huh! Kalau kami refer that lady to the Mall Security team atu bah, cuma2 dpt check-in balai.

Merujuk kpd kejadian ani. Selama 3tahun lebih bekraja diTempatku masa ani, sudah acapkali diDatangi org macam ani diPejabat. Serius. Quite the same person yg diGambarkan atu. Brgkali ada konco2 nya bah drg ani. Tahun lepas saja 4 kali datang ofis, 2kali masa aku sorang diOfis then the other 2 times bila my boss ada. Tahun ani? Sekali pada bulan Mac lepas.

Bila diFikir balik, beuri saja kan mau jumpa. You never know apa drg mampu buat. My boss keep remind me this, 'shoo' them nicely...if kelurusan aku sendirian dalam Ofis la. Apa boleh buat sudah kraja ku biasa keseorangan diOfis kan, yg lain atu selalu sibuk diProject sites or meeting dengan clients. Tapi nice to see jua la, if either boss or other staff nada kraja luar...drg yg attend the guy and send him to the door hehe.

As mentioned by the boss, some of them ada skill hypnotise people. Bahaya kan?! They rarely target muslim people tapi nda lepas peluang la kalau ada yg leka & telalai dengan keadaan. Skill drg selalu manipulate people, offer service & keep on 'memujuk' bayaran yg drg minta. Aku kadang 'buta' sikit la bila observe org for the first impression ani. Pasal kes mcm ani tah lagi. Lagi blur dan terlepas pandang jadinya. Tapi Alhamdulillah, so far dpt ku elakkan dari terjadi nda baik atu. Kekadang ku rasa, ada baiknya jua memulakan tugas2 diMulakan dengan membaca Doa Memulakan Pekerjaan atu kan...

Oh! Boss kata jua they work dalam kumpulan tapi bergerak sendirian. Whatever does it means, still bad jua. Boss ingati aku jua...drg ani biasa pakai kemeja warna biru muda


Kalau nda pun pakai gelang beads warna hitam.


And yes, they look mcm 'singh'. Kesian kan warga 'singh' lain atu, pasal kumpulan nda baik ani tercemar sikit image drg diBrunei ani. Ada ku mentioned jua diAtas pasal "menolak sebaik2nya", as boss said kadang bila kitani halau drg dengan cara nda baik...definitely they will 'do' something back yg nda baik jua.

All in all, sama2 saja kitani berPesan-pesan. Mungkin dengan berita hari ani menandakan masa ani drg lebih aktif. Kita mana tau kan...

Mutiara kata...ceh! hehe mau tah jua..."Sekiranya kitani mampu mengelakkan sesuatu yg nda baik terjadi pada diri kitani, sesungguhnya kita jua menyelamatkan org2 terdekat dari ditimpa sesuatu yg nda baik." Satu kebaikkan sudah tu...kan kan kan. 

Jaga diri selalu =)

Wednesday, April 18, 2012

Info Sharing: Bottle Cap

Hai kamu =)

Berkongsi sesuatu yg berguna.

Penutup botol diJadikan 'penutup' bungkusan makanan.
Mudah diBuat.
Memudahkan kitani. Menyelamatkan makanan dari masuk angin atau 'askar2' semut hehe.
Tip penyimpanan selain menggunakan gelang getah.
Ok kan?

Monday, April 16, 2012

Yang baru

Suku tahun sudah...check calender, check almari stock ku. Nah....!

Oh! Tiba sudah masanya...menambah supply sabun ku. Hahaha saspen kamu?

Lepas seminggu proses bayar, bank-in & tunggu....akhirnya terima kad dari PosOfis. Happy! Petang hari khamis lepas, minta izin ponteng kraja dari bos sekejap kan pigi PosOfis ambil barang.

Agaknya hari atu jua, ramai yg terima kad untuk ambil barang so mcm berjanji saja sorang2 masuk entrance door PosOfis atu. Nasib aku one of the few people awal beratur hehe. Macam biasa...buka bungkusan depan pemeriksa kastam, liatkan 'payment proof' & jawap saja apa yg kana tanya. Aduh! Ingatkan boleh jalan la lps atu, tapi on that day aku terkena bayaran Tax. Hehehe ayatku atu maksudnya adalah...biasa aku nda terkena dgn bayaran tax ani, mcm kena bagi excuse eventho tau memang dikenakan tax hehe. Jadinya nda kisah lah, bayar saja la lagipun few dollars saja. Apa yg penting brg ku dah sampai hehehe dan.......malamnya bole guna sabun fresh hehe. I know im a child inside bila dapat brg baru ani hehe mcm dapat hadiah bah tu..   

*bayar ok! jgn nda bayar...hehehe*

Pernah bagitau pasal kisah adikBongsuKu diSini kan. Masih lagi dalam recovery. Masani depending on ubat2 dari hospital. And mama pun rajin jua bagi cuba minuman & makanan kesihatan yg diRekomen family dan kwn2.

Few days ago, cerita2 dgn Project Manager. He's a vegetarian & very health conscious. Kadang iski jua mendengar interesting info pasal kesihatan ani. So hari tu, ia ada suggest cuba minuman kesihatan for my little sister ani. Katanya, kwnnya ada mengambil for few months dengan niat kan stop 'cancer'nya dari membesar sedangkan cancer sudah stage 4. Memang berkesan katanya, tapi mesti disiplin dalam permakanan jua. Result...kwn atu hanya operate membuang 'cancer' atu saja. Jua berkesan utk org2 mengalami tinggi darah & kencing manis.

So my officemate ani bagitau ada jual diKedai Ubat cina and...HuaHo Dept Store pun ada dlm versi tablet and instant drink. Decided to beli after work last Friday, went to HuaHo Manggis. Get the instant drink saja pasal gerenti my little sister nda beliur kan makan jenis be-tablet ani, sudah tah ubat banyak...muak saja ya krg. Ingredients of the instant drink abit different dari original one. This one jenis bancuh dengan air saja. Oh! Membeli-belah diHari Jumat tanpa beg plastik, nasib satu barang saja hehe jgntah ingau ati.

Kalau mau homemade pun boleh, liat diSini Miracle 5 Vege Soup. Tapi kalau ramai yg minum boleh la buat. Original recipe dari negara jepun tapi through time kena revised dari seorang pesakit negara taiwan. And produk taiwan ani saja masuk keNegara kitani. Ingredients mostly dari beberapa jenis sayur, obvious sudah namanya tu 'Vege Soup'. We'll see perubahan dalam kesihatannya lepas ani la saja.

Apapun, nda salah mencuba kan. Mudahan saja ada perubahan. InsyaAllah...

 
*Taiwan Vegetable Soup-10pcs inside (bnd6.80)*

CopyPaste kebaikkan yg diDapati selepas pengambilan sup ani sebagai rujukan:
  • Heal Cancer 
  • Restore injured joints and bone structure 
  • Slow down the aging process 
  • Rejuvenate the skin 
  • Heal Cataracts 
  • Heal liver disorders 
  • Lower high blood pressure 
  • Improve heart conditions 
  • Reduce brain tumors and other head-injury problems 
  • Reduce high white blood cell counts 
  • Improve T-cell function

Sabtu, 7hb April

Bercerita pasal hari sabtu yg lalu-lalu hehe. Boleh kan? Boleh boleh aja la...

My Special greetings ada mentioned pasal activity kan diBuat on that day kan.

Ni kira kesinambungan entri atu ok. Alaa...jgn la boring. Promise ni, ada sedikit cerita lucu ni hehehe.

Kan hari sabtu setengah hari aku bekraja, the other half day plg.......dearFiance sudah booking my time to accompany him beli brg, jln2 pigi sana pigi situ & with his family malam atu doaSelamat selajur sambut his birthday. 

We had bbq malam atu. Menyalai segala macam binatang hahaha yala tu macam banar word 'segala' atu hehe. DoaSelamat malam atu nda sangka la ramai family yg datang dari apa yg diRancang. Alhamdulillah makanan pun cukup & labih. Birthday dearFiance tahun lps, aku ada prepared few games utk hiburan family tapi tahun ni nda berkesempatan sebab masing2 kesibukkan. So we all belanja dearFiance malam atu saja la. Sorang2 sponsor itu ini, syukur...

Anyway, petang atu singgah keHospital KB dulu lawat nephew dearFiance. Kesian ey, has to be admitted. Rawan hati meliat babyIrfan belum cukup setahun ani kana tahan wad. Nasib ada abangnya meriahkan suasana, babyIrfan pun kurang mengusut bila ada family dtg meliat ia. Apa jua fahamnya kan, tempat asing nda biasa diSana atu lagi...ceria saja matanya meliat org2 yg ia kenal dtg.   

*me & babyIrfan. jgn fokus tgn kanannya...ngilu kamu tuuu... Nah! gitau udah kan..hehe*

Baik jua malam atu dpt minta balik sekejap utk DoaSelamat yg awal sudah diRancang atu. He was admitted the day before. Then lepas acara balik semula keHospital la tu, rasa jua kan...for the family sake.

Balik keRumah Lumut, we have to bring abang-babyIrfan Iqwan. Funny on the way atu, we were playing guessing game nama kenderaan berat. On the road side ada kraja2 melebarkan jalan atu & kelurusan ada few jenis kenderaan berat parked. We said so many things...truck la, pickup la etc. 

Honestly i dont know this one type of vehicle, so dearFiance bagitau its 'Kato'. So Iqwan keep repeating the word and hafal everytime teliat kenderaan atu. One time, ada tia 'bulldozer'...and dearFiance mengajar Iqwan to say it. Tau word apa keluar dari mulutnya tarus.....'bu-Doh'! (which we heard 'bodoh' bah hehe). Me & dearFiance apalagi ketawa until nearly sampai rumah Lumut. Maybe nda cali tapi how he said it mcm candid bah...ok diFahami la, kanak2 belom lancar lagi belajar perkataan advance. Kami atu pun satu jua bah, mengajar word english hehe. 

Oke malamnya pun ada insiden cali bagi ku jua la..

*dearFiance & baby Isham sama2 potong kek. April boys! erk...dearFiance boy?! hehe*

*pic curi from the owner. kek from all of us =)*

Selain makanan bbq. We had ambuyat, ada yg bawa kuih jua. I made simple coleslaw for that night. Happy banyak mkn ayam salai malam atu...hmmm tesliur nah lagi!

Senang hati malam atu, diHadiri oleh 2org nenek-girls dearFiance belah mama-bapa. Selalu merindui masa2 bersama nenek2 ani (Al-Fatihah buat nenda2 ku). Anyway, we call them Nenek-Lumut and Nenek-Seria hehe differentiate by tempat tinggal. dearFiance memang rapat dengan Nenek-Lumut, he call her 'Ma'. Masa awal relationship kami, i found it weird but faham la lps tau ceritanya.

Kecalian dengan Nenek-Lumut malam atu. Kebetulan ada 2 jenis buah koktel diHidangkan. I made satu yg dengan aiskrim & satu lagi dengan susu ideal diBawa oleh other aunty. Biasanya kitani hati2 bila menghidangkan makanan to elders kan... Nenek-Lumut mau kan makan koktel buah and i asked her pilih mana satu sebab ada dua jenis. Surprisingly, she chose yg ada aiskrim! I was very reluctant to give that choice for her pasal...its aiskrim bah. Then, dearFiance lagi bagitau "yg be-Aiskrim nyaman Ma!". Hahaha mau jua Nenek-Lumut ani. Aduh! Buang rasa uri tarus bah takot kedinginan badan Nenek-Lumut ani. Bukan apa, tau nenek ni kalau demam lama kan kambuh.

Lepas acara seperti biasa, famili bersihkan itu panyap ini. me & dearFiance sibuk memanyap kerusi jua, anakbuah-dearFiance yg masih active malam atu Zudien beCali tah jua. mendangani jua memanyap kerusi. Ada satu kerusi ani diDuduki kucing. Iski sudah kan memanyap, so siZudien ani hampiri kerusi atu...and said "Bah ey!". Hehehe macam becakap sama org saja bah ia atu. Kalau terkenang gerenti senyum ulah kanak2 ani.

Not many picture taken that night. Asyik udah kan makan & enjoy the time malam atu dengan family =)

Friday, April 13, 2012

Salam Jumaat & Takziah

Salam Jumaat =)
Jumaat hari penuh keberkatan, Jumaat sayyidul aiyyam, 
Jumaat jua banyak pintu rahmat dibuka.
Semoga kita diberikan kekuatan untuk menghadapi dugaan2 yang mendatang.
Bersama-samalah kitani bertekad utk menjadikan hari2 seterusnya, hari yang terbaik buat diri kita. Dan semoga urusan kita dipermudahkan & permasalahan kita dikurangkan.



Ingin diSampaikan jua...
Salam Takziah buat keluarga, saudara & sahabat handai sahabat seperjuangan dearFiance. Semoga tabah & sabar menghadapi apa yg terjadi. Walaupun nda kenal tapi sekurang2nya yg dekat dgn tani kenal pun nda apa la kan, sama2 lah kitani doakan Allahyarham ditempatkan yang baik2. Al-Fatihah... 



Psst! Harini sebenarnya mau buat entri lain. Tadi taip punya taip, rasa macam nantilah dulu entri lain atu. Dalam entri ni ku ucapkan salam diAtas & mudahan diHari baik ani kitani semua kan diberi keberkatan...Amin.

Entri lain nanti aa.

Saturday, April 7, 2012

07 April 2012

Salam semua =)

seminggu nada entri baru diBulan April...terCari-cari kah kamu hehe perasaaan...

Anyway, tarikh hari ni sedikit istimewa.
 
"Selamat Hari Jadi buat dearFiance =)
Semoga dirimu sentiasa dijaga dlm limpahan rahmatNYA,
dimurahkan lagi rezeki (insyaAllah),diDoakan segala kebaikkan buat dirimu,
segala apa yg diHajati akan terCapai dan teruslah jadi yg baik dimata org2 yg tersayang. sayang you selalu."
 
Semalam sempat masak a simple meal buat dearFiance lepas balik kraja. 
Masak Garlic Rice & his fave soup. Kira early homemade treat hehe.
Huhuhu belom terCari apa lagi mau kasi arah dearFiance, he keep saying nda mau apa2. Eventho i said mau bagi...you mau bantah kah hehe...mau cari jua nanti...
 
Will arrange birthday treat to his chosen restaurant nanti. 
Malam ni mau celebrate with his family dulu, insyaAllah.
Worried lagi dearFiance's nephew has to be admitted tadi pagi pasal jantung berAir (if not mistaken). The family hoping malam ani dpt discharge. Alang2 family prepared kan DoaSelamat malam ani, dearFiance mau jua celebrate his special day dengan kehadiran all family members kan kan kan.
 
Terkini masa ni, dearFiance been busy dengan halEhwal kereta & 'kerja' baru. At times, makes me feel abit leftout...anyway, bukan masalah besar jua pun.
One of dearFiance's nephew celebrated his 1 year old birthday. Also one of my favourite nephew, its just that geram ati this nephew pemilih bah.
First week of April, SIL was admitted & had minor operation because of cyst. Alhamdulillah sudah discharged and in process of recovery.
 
Me?? Still stucked dengan overloaded works that i had to finish before deadline...uwaaaa!!!   Kurang asam punya officemate!


Semalam sempat update kisah norma. Mengikuti kisahnya dari tahun lps sudah. Sedih baca entri terbaru pasal Norma. Semoga seluruh keluarganya akan tabah & kuat menghadapi apa2 yang mendatang.


Oke lah...happy weekend all =)
Nanti lagi.