Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Saturday, June 30, 2012

Birthdays on 17th June 2012

Hari Ahad, 17hb Jun 2012.

Berjanji untuk hadir undangan sambutan harijadi family dearFiance.

Sambutan harijadi:
14tahun bagi adik bongsu dearFiance
anak2 buah dearFiance yg ke-3tahun & 2tahun

Memandangkan dearFiance balik kerja pagi Ahad atu, he had to rushed to fetch me that early morning untuk memulakan perjalanan keKg.Lumut.

Kan diJadikan cerita, that early morning sempat lagi singgah Ke-Giant Rimba shopping for some stuff for his family. Kami dua diAntara shoppers terAwal Giant hari atu la haha sampai dearFiance pun cakap weird rasanya shopping diAwal pagi atu hehe

Selesai saja beli all the stuff we need to buy, then zoom ke-Kg.Lumut.

Brought snacks & dessert saja untuk acara ani. 

Sampai saja, ramai sudah yang datang. Hehe terpaksa kami dua menyelinap dari belakang rumah.

*i took this photo. itu lah diKasi handphone org lain, nda pandai aku adjust macam mana hehe canggih bah your phone atu dearFiance...*

Cutting cake session for the celebrants =)

*Kek utk 3org. Tema Angry Birds! Should request for 'Happy Birds' laa, kan ni happy celebration hehe*

*Apa la yg diLiat drg atu aa...*

*mari potong sama-sama*

*makan time for us masani. hehe dahulu kan para jemputan dulu yaa..*

Sewa bouncer for the little kids for that day. Nda teranah kanak2 ey. Duduk, makan, main bouncer, rehat then balik2 cematu la until late evening bah. Me myself meliat ani pun ngaleh bah. Tahan kanak2 ani bemain...

*this birthday boy got his special pool. sebenarnya takot to join main bouncer hehe*

*love this chubby boy. main basikal saja ya that day. and most of the time sorong-sorong saja bukannya mengayuh hehe*

Had a great sunday hari tu. Everyone had a great time =)

Happy weekend all.

Majlis Persandingan adikSepupu

Majlis Pernikahan &  Majlis Malam Berbedak adikSepupu sebelom ni.

Majlis Persandingan adikSepupu pada Hari Ahad, 10hb Jun 2012.

Memandangkan belah familyku adalah majlis pengantin lelaki, jadinya majlis kami awal dari majlis belah pengantin perempuan.

Dari awal pagi lagi hujan turun. Tapi teruskan saja la...

Nada pics on jemputan diKhemah-khemah. We were stucked dalam khemah-doorgifts jua diSebabkan hujan. These pictures were taken by dearFiance. Thanks dear...ada jua my pictures menunjukkan your fiance ani rajin kan kan kan...hahaha

On behalf of all of my family's comments...buat hal sendiri saja la, apa boleh buat.......



*kerja jgn tak kerja...mukanya jgn lupa happy hehe*

*ok seriously*

*ok final one of my face haha*

Selepas selesai acara belah lelaki, seperti tradisi biasa which is menghantar pengantin lelaki bersanding keMajlis belah pengantin perempuan plg.

Majlis belah pengantin diDewan Airport Mall. My sisters & cousin carpooling in dearFiance's car. Takot susah cari parking, hari minggu lagi, kawasan shopping complexes lagi...hadoiii! Tapi akhirnya, team kami jua antara yang awal sampai other than the pengantin haha.



*kerusi pelamin quite the same macam kerusi pelamin diRumahnya atu. be noted here, kerusi pelamin diRumah atu were purchased from China la youuu...*


*Gulingtangan team. dearFiance found them at the end corner & took this photo for me hehe. Nice to hear live traditional music.*

*slides showing semasa Majlis Nikah & Berbedak*

*me & dearFiance*

*with sepupu perempuanssss*

Cenderahati dari Majlis adikSepupu. Satu jenis untuk dewasa & satu jenis untuk little kids. Yang dewasanya terima thermos flask pelbagai warna & yg little kids terima party bag berisi gulali & cute metal utensil.


*thermos flask & party bag for kids. Got that party bag 1 for myself hehe. See that spoon & fork, so cute with little love design*

----------------------------

Sebelah malamnya, Majlis Ambil-Ambilan. DiAdakan diRumah adikSepupu.


*entertainment for that night*

Me & dearFiance had to make a move early that night. Sedih also mengenangkan my whole family. Better nda cerita diSini ok. Im just glad we leave early. Mampu bertahan diSana sejam sahaja.

*the early half an hour of my attendance...ngehh!*

Updated from the sisters the morning after, they had lucky draws after acara makan. Nda pasti la, aku patot merasa frust nda dapat join or glad leaving early??! Hmm...yang pasti nda kisah la.

End of Majlis-majlis adikSepupu.

Until then. Take care people.

Majlis Malam Berbedak adikSepupu

Majlis Pernikahan adikSepupu sebelum ni.

Majlis Malam Berbedak adikSepupu ku berlangsung pada malam minggu, 9hb Jun 2012. diRumah pengantin sendiri (my tua).

*candid pic of adik perempuansS mama: babu-babu-mauda & bungsu*

Nda berpeluang menyaksikan adikSepupu di'bedaki'. Managed menyerbu ruang pelamin adikSepupu selepas makan & waktu sesi foto with his OP saja.

*terus klik my hp camera when i first came in & saw adik2 Sepupu ku join photo session*

*bigSis, adikSepupu & lilSis*

*menyempat berGambar with the sisters: me, bigSis & lilSis*

*from dearFiance's phone camera*

Untuk Majlis Malam Berbedak ani, jemputan menerima cenderahati tuala. Teliat ada macam2 warna masa distribute kepada jemputan malam atu. Memilih warna biru untuk ku & dearFiance warna putih, our favourite colours. Tapi ku kasi dearFiance kedua-duanya. Katanya kualitinya macam tuala lap kereta kami la hehe

*sedang mencari jenis seal-packaging mcm ani tapi yang berlubang diAtas utk memigang...anyone know?*

Entry on Majlis Sanding adikSepupu coming............................

Friday, June 29, 2012

Nervous+works works works...happy?

Salam Jumaat =)

Quite nervous with today's task!!!
Boss outstation today, last minute call.
Staff as usual managing project sites. 
I'm as usual trying to lessen my workloads, not to mention routine works need to be done also.....aiyamaaaaaaa!!!  

Ok what's the additional tasks for today?!!
Handling Brunei staff payroll cheques & boss' pending works. Fuh-lemak!!! hahaha
Yayyy! Fedex arrive, payrolls here. Eyes on the dollars already hehe...i need to do shopping laa..

Ok today need to manage time properly so i wont be flustered before end of the day.
So far completed my routine works & payroll. 
Need to rest for few mins before starting big ones hehe
Hopefully wont mess my mood today, "Ya Allah permudahkanlah segala pekerjaan ku hari ini dan hari2 yang mendatang, Amin amin amin ya rabbal alamin."

By the way, i still owe some entries to share here in my blog. Will find the time soon ok.

Take care beautiful people. Have a nice day =)

Sighting moon for Ramadan

FYI Brunei =)

Brunei Times.
Friday, 29th June 2012

Saturday, June 23, 2012

SP Moisturising Strawberry Milk mask

Happy weekend =)

Currently in love with this...
Sophie Paris (SP) Moisturising Strawberry Milk mask.
Ordered recently.
Available in this 60ml packaging only.


Nda pasti diBrunei ada jual.
Always love peel-off mask.

Senang & mudah diApply & peel-off.
My own comment selepas menggunakan, ia melembabkan & menghaluskan kulit.
Sudah 2kali menggunakan setakat ani.
Surprisingly, it peels off my tiny whiteheads bah!!!
Ofcourse lah bukan saiz GIANT whiteheads atu aa...
Didn't say in the packaging or anywhereelse tapi...iatah sorang2 lain efeknya kan.
Would like to try & buy different flavour lah plg nanti hehe =)


SP peel-off masks.
*googled pic*


Stay safe beautiful =)

Wednesday, June 20, 2012

Pembelian-online dah ambil =)

Yeiii...!!!
My online purchases dah sampai.
Just collected masa lunch break tadi.
Almost a month waiting.
Should have use PosLaju. 
Miscommunication dengan seller nampaknya aku ni, dia kata Parcel. Ku ingatkan same service macam PosLaju la... 
Kad pos ofis terima kemarin sudah, hari ni baru dapat collect.


Mau menyelongkar lagi krg lepas balik kraja.
Hehe kali ni nda kena bayaran tax diPos Ofis la.
Macam tau2 aja wallet ku masani panoh ganya dengan resit-resitan hahaha eksen kuuu...

Rabu yang cerah. Selamat petang kamuuuu... =)

Tuesday, June 19, 2012

Majlis Pernikahan adikSepupu diMasjid Al-Ameerah, Kg.Jerudong

Majlis Pernikahan adikSepupu pada hari Jumaat, 8hb Jun 2012 yang lepas.

Rancangan utk memohon cuti sepenuh hari nda diLuluskan sebab terlalu banyak kerja ku bersusun kan diSelesaikan. Jadinya boss kasi cuti setengah hari saja. Kira ok la kan. Jadi tah... Oh! LilSis pun dapat cuti setengah hari saja jua so Yayy...bedangan jua ku kalo kena tanya oleh famili hehe

Kelurusan dearFiance pun balik kerja jua that day, offered him to go sama. Sebenarnya asked him earlier sudah kalau nada rancangan on his side. So he said ok. The rest of Majlis2 atu nda pasti la tu sebab sunday he's back to work lagi. If he's ok then i'm ok le tu. Kita orang jenis pasangan yang ok-ok ajeee hehe

Balik kerja tengahari sempat singgah lagi beli takeaway Jollibee lunch meal for me & dearFiance. Takut nda sempat masak. Majlis bermula lepas sembahyang Jumaat lagi. Babu2 landing diRumah, at least nda jauh perjalanan drg dari rumah. We all besiap soon para lelakinya siap balik dari sembahyang jumaat la tu.

Majlis nikah diAdakan diMasjid Al-Ameerah, Kg.Jerudong.

My first time went there. DiBrunei ani pernah masuk 3buah masjid saja seumur hidup ku. Termasuk ani 4buah la. Kesian...anak Brunei saja.

*me & lilSis. muka2 yg ponteng kerja berlulus petang atu hehe*

*Arissa pun ada. Nda mau toleh arah ku bah, walau diPaksa oleh mamanya hehe tercenggang liat org bah ya. Good girl tapi meragam bila lapar masa dalam masjid tu.*


*View from our seating. Opposite side adalah keluarga belah pengantin perempuan*

Acara diMulakan dengan doa dan berbalas2 pantun. Kemudian penyerahan dan penerimaan barang2 hantaran antara kedua belah pihak.

*Wakil dari keluarga ku menghadap wakil belah pengantin perempuan. Tuuu...jauh sinun*

Selesai saja diAtas atu, acara akad nikah diteruskan. Gambar2 diBawah ani terpaksa request minta abangSepupu yang ambilkan. Sebab most yang diDepan atu lelaki saja. Galat jua rasa kalo kan keDepan atu. Ok dearFiance pun termasuk jua tu diDepan aa hehe asyik sudah menggambar jua. 







Sekali lafaz, Alhamdulillah. Walau kedengaran suara gugupnya hehe. PaUda ku selaku jurucakap acara dan pemegang microphone untuk adikSepupu. Nampak diBarisan depan atu tangah ku, uncle dan ofcourse bapa kepada pengantin, my tua.


*nda salah masani bacaan taklik*

*Selesai saja, salam ziarah dan restu dari ayahanda dan bapa2 saudara yang duduk diDepan menyaksikan akad*

Bawah ani semasa acara penyerahan mas kahwin dan membatalkan air sembahyang. Jarang sekali ku liat kadi lead acara ani, biasanya i saw orang 'pandai' dalam keluarga atu saja menunjukkan & memulakan langkah. Or maybe i usually saw it dalam Majlis Sanding kali hehe



*dari pandangan sudut kami. nda brapa jelas.*

Ok out of randomness, dearFiance took this photo. Dia asyik ambil ani, masa org lain tengah sibuk fokus diTengah-tengah masjid atu. O yes...i can see him from afar he took this hahaha. Nda pasti la kalo kiswa atu originally dari Makkah. Tapi meliat upclose pun memang fascinates us both.


Warna tema hantaran kepada pengantin perempuan adalah biru turquiose. Untuk pengantin lelaki plg merah delima yo hehe. Abit macam warna pilihan ku la...cincau tukar ey dari my 'survey book' ni gaya nya hehe



*Yang bertutup atu semuanya makanan. Kesian berpeluh kedinginan dalam ruangan masjid*

*can you see that simple designed kuey? Simple saja design kuey apamnya. Ada polka dots, simbol love & ofcourse nama pengantin*

Dipersilakan menjamu makanan diLuar masjid lepas atu. Alhamdulillah acara akad nikah & makan selesai sebelum azan sembahyang asar berkumandang. Selesai saja lelaki sembahyang asar berjemaah, yang lainnya pun masuk ruangan masjid mengemas barang yang perlu diBawa balik rumah pengantin. Termasuk segala barang hantaran. Sempat2 atu melirik-lirik pasangan pengantin-baru ambil gambar by their OP. Sekejap-kejap atu jua ambil kesempatan begambar sama drg hehe.

*me, cuzzie and lilSis together with pengantin baru*

*me & lilSis dengan adikSepupussS lama dan baru hehehe*

*me dengan adikSepupu baru*

*macam2 gaya ok. yang pasti pssst! sopansantun sikit, dalam masjid tu hehe*

Dari masjid, ahlikluarga ku semua menuju keRumah tua ku lepas atu. Rumah tua satu kampung dengan rumah ku hehe nda batah perjalanan balik la tu, terasa ngaleh sudah bah masa atu. Seharian mengejar masa, mana nda... 

diRumah tua, they all santai2 merehatkan diri sambil berbincang untuk acara berbedak pengantin perempuan ("mengagaie") malam nya atu. I didn't join family utk acara malam atu. Really exhausted sudah. Kelurusan that morning i had lots of kerja berat diBuat diOfis. bigSis kena attacked flu balik petang atu. So left lilSis saja mendangani parents la hehe.

*family berkumpul utk merasai menjamah makanan hantaran dari pengantin perempuan.*

Me and dearFiance terima doorgifts jua dari Majlis Pernikahan adikSepupu ku ani. Masa jamuan makan dearFiance tersalah duduk diTempat kluarga belah pengantin perempuan so he got that containers of cute kuey apam. How he got 2containers...? Ndatau la dearFiance ku itu, murah rezekinya duduk sana hehe. I also ambil doorgifts on behalf of dearFiance dari adikSepupu. That meal-container doorgift from my family side. Adil lah kan, i got that kuey apam jua hehe.


Entries on Majlis Berbedak & Majlis Sanding adikSepupu akan datang.......