Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, July 27, 2012

Roti gulung sosej berkeju =)

Salam Ramadan yang keTujuh =)

Apa menu penyungkaian biskita hari ni?

So far the parents nda terlepas pigi Gerai Ramadan from day 1 lagi.
Ada saja kan diLiat mau meninjau makanan untuk hidangan tambahan kami seFamily.

Berlainan sikit puasa ku tahun ani, pengambilan makanan terlalu sedikit diWaktu sahur dan sungkai. Kadang rasa hairan jua...tapi logik jua la memandangkan tangki diri saiz damit nda kan diPajal kan kan kan... All in all, i just hope i dont lost weight.

Ani hidangan ringan yang ku buat few days ago.
Just kan menambah-nambah hidangan makan diRumah.

Pertama kali buat, rupanya mudah sekali.
Ofcourse lah happy with the end result.

*Roti gulung sosej berKeju...rupa sebelom diGoreng ye*

Kamu pernah buat?

About 1 hour kan sungkai la...ada yang siap memasak sudah hehehe.
Selamat berbuka krg =)

Tuesday, July 24, 2012

My few days of Ramadan

Salam semua =)

Selamat berPuasa. Dan selamat kembali beKerja to myself hari ni hehe...

This week nda byk kerja...Alhamdulillah. Lastweek berabis mau habiskan kerja yg tergendala sebelom ani. So this week focus on incoming & routine works saja yeehaaa...

Hari ni dah masuk 4hari kitani berPuasa. Ada yg melalui pengalaman baru bulan puasa tahun ani kan... Bagi saudara baru, tahun ni pertama kali puasa sebagai seorang muslim. Bagi yang baru berkahwin, pertama kali melalui pengalaman berSahur bersama suami. Dan lain lain... Apapun, mudahan ibadah kitani diTerima olehNya amin.

Macam mana first few days puasa kamu? Mine so far Alhamdulillah, belom ada liur yang mengada-ngada lagi hehe. 

First day berSungkai bersama dearFiance diRumah ku. Nda sempat memasak. So we bought food dari Stadium saja sekembalinya kami fetch BIL dari hostel. Oh iya...petang atu went out jalan2 with MIL & FIL liat2 carpet for rumah dearFiance. They all balik Lumut lepas atu, kan menyediakan penyungkaian lagi for other families yang tinggal. 

First day puasa macam nda tau apa kan diSungkaikan, so me & dearFiance bought nasilemak, ayam salai, roti john & yes...babyclam yang dalam tin hehe. 

Second and third day berSungkai diRumah with family saja ku. dearFiance on the second day berSungkai diBalai Bomba tempat kraja with colleagues la tu, then third day baru with his family...kesian suppose to be the first day with family kan...

Ok selama 3hari berCuti kerja & berPuasa...kerja menyantai rehat dalam bilik saja. Nda percaya lah! So much time aku berehat saja. Sebelom ni selalu mencari-cari masa kan berehat berabisan hahaha membari watir bunyinya kan...apapun, feels good bila ada masa macam atu js relaxing.

Hahaha selain meRelax...i spend most of my day time liat cerita dalam laptop hehe....

 *Cerita siri korea City Hunter. Selesai habis sudah...*

 *Now...game siri korea Running Man. terAddicted dari the sisters...*

OMG! Three days nada perkara berFaedah...ish ish ish! Mudahan hari berkerja ku mula sudah ani, rajin2 lah buat apa yg bisai diBulan baik ani kan hehe...

ish ish ish! Dengar dengarnya ada yang pagi2 sudah pikir apa kan diSungkaikan malamnya...

Hari ni still belom ada yang tesliur apa...hmmm

Selamat berPuasa kamu...& selamat berSungkai krg jua =)

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadan Al-Mubarak

Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak esok hari =)

Yeheee...isnin cuti kerja.
3 hari bercuti kerja la...senyum manjang saja ey.

 Oh! I was sooo excited mau cerita the new thing ive mentioned in my previous entry. Tapi nanti dulu la...rasa malu la pulak mention diSini hehe. Baru saja bermula pun. 
Mudahan berjalan dengan lancar saja. 
Perancangan yang nda diSangka tapi berharap ani salah satu langkah yang terbaik buat kami untuk keArah itu.
Jengjengjeng apakah itu...? Hehehe

Take care. Selamat Bercuti. Dan selamat berPuasa semua =)

Monday, July 16, 2012

Great weekend...

A very good morning kepada teman bloggers =)

Had a great weekend! Yang mampu ku ucapkan.

Saturday night went out with dearFiance. Did shopping for our kain raya. Got 2 pieces each for this year. Hopefully look great after cut nanti as colour chose for the second one was just random pick from the store hehe. Then had a late dinner after that. Suka bila jalan2 not in a rush macam atu...ya la kan biasanya when i go out with beloved dearFiance ani always fix kan mana pigi, selesaikan urusan dulu and finally selalu tinggal bab 'jalan2 tanpa tujuan' lepas atu hehe.

Sabtu atu jua started 'perkara baru'. Nanti lah ku cerita kan about this aa. Yang pasti, a good thing la. Hehe not yet pasal wedding ye kawan2. Anyway, mudahan saja berjalan lancar & achieve the best of what me and dearFiance always hoping for.

Came to sunday, biasa2 saja. Petang sepatotnya join the family ziarah pusara nenda2 ku tapi last minute cancel lah pulak. Evening plg invited to makan2 at restaurant somewhere diKiulap with the whole family. Kind of early dinner for me & dearFiance, apa pun Alhamdulillah kena belanja oleh my tangah. 

Oh! Plan to visit my tailor terpaksa diPostpone jua sebab rupanya drg tutup kadai sempena 15Julai. End up me & dearFiance jalan2 again. Yes! Happy moment repeated yeheee =) haha over excited banar... Shop for birthday gifts & jalan2 saja. Skipped meal sebab early dinner before.

Tau laaaa...sounds not so great plg BUT at least i had fun & not much kan di-ingaukan during that time hehe. 

Take care people. Its Monday cuti for Brunei. Have to get some sleep dulu la.

66th on 15th July 2012

Happy 66th Birthday Your Majesty

Dirgahayu Kebawah Duli Tuan Patik

Thursday, July 12, 2012

lilCuz Engagement Folder

Ingat entri Sabtu lepas ani.
Petang atu kerjakeras menyiapkan projek-kraf istimewa buat my lilCuz. 
Mau diSerahkan dalam Majlis lilCuz the next day atu.


Alhamdulillah selesai jua petang atu.
lilCuz like it =) Happy lots lots! hehehe

By the way, idea & deco items was hers.
Saya cuma tukang lekat-lekat saja decorationnya hehe.

Ni cara simple untuk siapa2 yg in limited bajet kan beli this kind of folder. I know diKedai-kedai sell more than BND50 for each folder kan kan kan...

Untuk folder ani, barang deco plus the ready-made folder (folder for certificate) saja belom mencapai harga total BND30.

So.....Moral of the story.......
ber-DIY lah kalo berat rasa hati kan spend more on this kind of folder.

Psst! Ni statement org kedekut belanja banyak on this la...huhuhu~

Invitation to a Birthday Dinner on 9th July 2012

Attended invitation to a birthday dinner pada malam selasa lepas bersama dearFiance.
My boss belanja sempena his birthday minggu lepas.
Andang niatnya to hold this gathering selepas his operation few months ago.


Dinner at Seri Kemayan Restaurant, Batu Satu.

Antara yang hadir were my other colleagues & boss' businessmen-friends.
I rarely datang gathering related to company hehe.
Atu lah boss pun quite happy i came finally.
At times im not comfortable jua in that environment where im (plus dearFiance hehe), the only MIB (Melayu.Islam.Beraja) dalam gathering atu.

Made a move before 9.30pm that night.
Oh hujan lebat diLuar rupanya hehe.
Was planning to shop for kain raya with dearFiance kalo acara siap awal...Gayanya postpone lagi lah tu hehe
Hahaha auuu.......kisah benar, belom beli kain raya lagi ni!!! 
Hehehe...

Wednesday, July 11, 2012

lilCuz engagement 8th July 2012

Congrates & Welcome to the club lilCuz =)


Mari mulakan penceritaan pada petang hari minggu 8hb Julai 2012 baru2 ani. 

Menjemput ahli kluarga terdekat sahaja dan menerima rombongan few families dari pihak lelaki.

Insiden merisaukan dari foodcaterer & khemah. Us the family pun ingau ati bila makanan belom sampai. The day before sepatotnya mendirikan khemah tapi hanya diSetup 4jam sebelom majlis bermula! Food arrived the same time rombongan pihak lelaki datang.

Apapun other than that, yang lain2 ok.

*salah satu khemah depan rumah. psst! sebenarnya mau gambar dearFiance asyik berCerita duduk diSinun hehe*

Berada diBeranda luar rumah meliat tetamu yang datang. Cerah ceria saja matahari diLuar masa atu :)

*lilCuz & me*

*babu, lilCuz, me & lilSis*

*bigSis, bungsu, babu & maUda*

*lilAreej also there*

Once rombongan keluarga pihak lelaki sampai, tarus join masuk keDalam rumah hehe. Nda diSangka ramai keluarga pihak lelaki yang datang masa atu. Nya lilCuz durang iski mau meramai majlis. Yup diFahami tuuu...

*ok. found my spot! dekat pintu saja, dapat skodeng orang diLuar haha...see that! kedapatan nah...*

*lilAreej siuk sendiri. menari ni ya hehe*

*ani ahli2 kumpulan yang join my spot haha. lilSis & lilCuz*

*bigSis & me*

Few pics suasana dalam rumah plg. Bermula dengan wakil pihak lelaki berbicara.


*3 of the 5 hantaran. hantaran buah & kek coklet habis diKongsi makan dengan family. thanks cuz hehe*

*hehe perempuan side very packed le*

Selepas menjemput lelakinya makan diDalam khemah...apalagi yang perempuan berubah tempat menyerbu lilCuz yang baru turun for the future-MIL kan menyarungkan cincin. Nasib lah acara bukan diDalam bilik lilCuz, kesian gerenti nda selesa tu kan naik keAtas sebab limit space saja.


*oh sungguh sesak sekali. ni saja ketinggian yang mampu ku capai kan menggambar lilCuz together with her future-MIL*

*her future family in law*

Akhirnya.......Sempat jua kami bergambar bersama. Tapi nda semua sepupu join, was rushed by the photographer to take part.

*With the sisters, kakaSepupu & adikSepupu*

*ofcourse me menyempat begambar with lilCuz. sorry for the second time this pic aa*

Alhamdulillah selesai acara & lancar segalanya. Lapang hati sikit my lilCuz & family my tangah.
*sesi my family rehat santai mari berCerita malam nya atu*

*kesian little princess ani mcm lalah bekraja saja bah hehe*

Doorgift of the day is keropok pisang. Everyone love it. Tua, muda, yang damit, yang basar...sesuai diBagi sebagai pemberian. By the way, lilCuz kasi different flavour. Ada rasa Biasa, Manis, Masin dan Manis Masin. At the end of the Majlis, us the family pun berabut memilih mau flavour apa bah hehe.

*chose flavour manis for dearFiance & manis masin for myself. TQ lilCuz.*


Alhamdulillah selesai sudah =)

Monday, July 9, 2012

My easy pudding :)

*Gambar Hiasan*

Eleh! iya tah krg gambar hiasan hahaha.
The before finished-work picture!

Majlis Papat Jambul at dearFiance's home.
Decided to make my easy pudding :)
One of my family's favourite.
Have to be proud of it sebab at least ada yang suka hehe.
Also dearFiance's family favourite, since i first made & introduced to them hehe.
Oh no! Ofcourse favourite dearFiance jua...kan dear?

An easy pudding to make, BUT difficult to make in cute-small-size.
Of course lah kan, biasanya buat in big sizes. 
I have to adjust portions of the ingredients in that cute-small-container.
More than 100pcs of them.


Suka, bila org suka makan ni =)
Suka jua to see those happy faces.


I'll probably need to change dessert menu sometimes when it comes to family gathering lagi nanti kan kan kan.......hehehe~

Saturday, July 7, 2012

Recap of this earliest July 2012

Selamat berhujung minggu teman sekaliannya...

Minggu terawal diBulan Julai 2012 ani terlalu banyak aktiviti & kerja yang bersusun. Setakat hari ani, sudah melepasi setengah peratus sudah 'exhaustion meter' ku hehe...au banar so exhaussssssted! I might need pampering & massage soon tapi diSebabkan alot will be going on soon jadinya mau nda mau lupakan saja kali :( i know health & rest perlu diAmbil berat jua kan kan kan.......

Lets start the 1st of July 2012 last Sunday. Held birthday celebration for mama & advance birthday for bapa. No catering service on that day. Mama cooked the dishes, babu2 & aunties ada yang bawa makanan and also i made some.

Love this pic.
Celebration utk semua! :)
Birthday mama & first time meeting of adikSepupu dengan org baru in the family.

Remember my entri in February, adikSepupu to KL for 6months. The night before 1st July 2012, baru balik keBrunei selesai her study diKL. Maybe for some 6months atu sekejap tapi for us yang selalu bejumpa ani, macam lama tu aa. She even excited to meet little Arissa pada hari gathering minggu atu.

The next few days of hari bekerja quite hectic jua la. Keraja mana jua nda mengalehkan kan... sabar saja. Ani saja rezeki bekerja ku buat masa ani, so jangan banyak komplen hehe. From the many reports i had to finish before the week ends, to catch up with boss schedule, paperworks for staff going for training at our HQ in Singapore soon, halehwal & karenah dalam ofis daaannn.....calon sitestaff yang di-interview lambat datang 1hour. ish! Kesian my boss had to wait & miss his therapy session.

Anyway, later in the afternoon ani pun kan thinking to rest and sleep, watch movie in laptop dearFiance (pinjam sekejap ya dear hehe & thanks for downloading the movie) or selesaikan projek kraf untuk Majlis adikSepupu esok ani haha.

Yesterday took halfday leave. Yes again! Hehe... For majlis papat jambul nephew dearFiance. dearFiance had to rush the time as soon as i left from work tengahari atu. Nasib lah majlis selepas sembahyang Asar.



*see me! looked tired kah nda tu hehe*

After majlis, siblings dearFiance surprised BIL for his belated birthday. I had to take this photo from dearFiance's hp because it just too cute bah...its spongebob! So cute. Oh terlupa kan merasa the cake...syasyapun.


Until now ok. Tommorow will be my adikSepupu engagement.

Must find time to rest laaaa...

Take care & Have a great weekend all =)