Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Wednesday, November 28, 2012

Almost 4years and counting

Sudah dekat 4tahun bekerja dengan syarikat masa ni. 1hb Disember ani, cukup2 tah 4tahun tu.

Pahit manis bekraja tantu ada. Sejak 2tahun ani, mcm2 karenah management ku. Kan kata aku ada masalah bekraja, nda patot aku mengakun salah sorang. Dua2 pihak ada salahnya. Yes aku mesti faham & ingati tu.

Balik2 rasa mau berhenti la, tukar kerja la...mungkin belom masanya lagi. 

Bukan kata nda suka dengan kraja masani, memang suka. Kalo bole la, work hard lagi & achieve the next top position. Then target jawatan yg aku mau. That way, aku tau i start from below. 

Tapi bila top management selalu menimbulkan masalah yg nda patot ada, siapa pun nda kan bertahan. Yg lebih 15tahun bekerja pun ada dgn rela hati mengundur diri. Mcm mana plg yg kurang 5tahun ani...hmmm. Bukan takot dengan cabaran bekerja mcm ani, takot jadi mental krg haha

Kerja harian kitani ni kan sebahagian dari ibadah hidup kitani. Ndamau la buat kerja yg 'terpaksa' kitani buat. Means atu nda ikhlas lah. Buat kerja pun nda sanang hati. Sudah tah nda ikhlas, nda lagi nyaman ati. Apalagi prestasi kerja. 

Mungkin balom ada kekuatan utk teruskan apa yg sepatotnya ku buat. 

Mudahan diBeri petunjuk.

Hari Raya Adha 1433H

Sambutan Raya AidilAdha yg sederhana saja buat family ku. Semua family pakai baju Raya AidilFitri yg lepas. Berkumpul sama whole family saja, nada lawat ziarah & acara qurban. My family tahun ni nada yg berQurban.


dearFiance kerja hari atu. Nda pasti acara family on his side.

Sent him picture of bubur kacang mama buat for the family. Kesian tesliur kelupis dengan kuah kari daging jua ya. DiFahami jua la mcm mana suasana diBalai2 atau diTempat kraja ka diMasa-masa keluarga bekumpul ani.

Kebanyakkan masa atu, makan makan makan makan saja hehehe...

Sempat sambut harijadi adiksepupu jua. Simple birthday saja...nyanyi, potong kek then makan kek haha. Pemalu adikSepupu sorang ani, maybe dikelilingi kaka2 sepupu perempuan semuanya kali hehe

 
*Nda realise its a Monster Cake sebenarnya. Lepas liat mata tersembol atu...ededeh kajot kajot hehe*

Antara ucapan2 Raya AidilAdha yg diTerima...pic ani antara yg membagi gali ati hehe...


Terima forward messages mcm ni jua... Allah Maha Besar. Jangan tanya pasal daging tu. Mampu kongsi excited saja sapa yg menerimanya. Alhamdulillah.

 

Sekian Raya Adha family ku tahun ni 2012 =)

Muatan berita-berita (Oct-Nov2012)

Antara muatan berita2 tergempar dlm media Brunei terbaru ani. Dlm perbualan ramai kah ya, dlm FB, WhatsApp kah ya...diMana-mana la...

Kejadian diHujung bulan Oktober lepas dan awal bulan November ani.




Dan...kejadian yg paling AKU nda dpt terima...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
kejadian pencil lead TERmasuk dlm kuku!!!
Ep! Bukan aku tuu...lilSis ku. 'Kemalangan' kecil in the office.
Awal2 pagi kana whatsApp mengadu.
Mcm mana bole tuu...ada2 saja bah eee

Monday, November 26, 2012

Brunei SALEbration Nov2012 - Jan2012

Recent news cut. 
Helpful to plan your shopping activities & budget.
 

Lets close up...

Happy shopping Brunei Darussalam =)

Saturday, November 24, 2012

Schedule-ing

Kerja hari sabtu. Halfday. Kadang malas mau buat kerja yg lain. Hari ni buat work scheduling utk taun depan 2013. Rasa malas uruskan task lain hehe...

DiKala excited melangkah taun baru. Tapi sikit sedih, dateline kerja ada yg bertindih sama. Nda sangka mcm ani byknya, makin bertambah taun depan ni. Ni baru buat manually, belom lagi dah approve semua site projects.

Mesti pilih hari sesuai utk permohonan cuti kerja taun depan ni. Lagi satu yg mesti di-ingaukan...bila tuuuu waduh waduh...

Mudahan segala perancangan diMudahkan ameen...

Wednesday, November 21, 2012

Cuti cuti hari ni

Harini sedang berCuti Cuti. Dua kali sebut Cuti. Dua hari Cuti lah haha =)

Harini dan esok, aku cuti kerja. Sebab apa? Nada specific reason hehe. Harini pun pigi insuran bertemankan dearFiance uruskan kereta diLanggar minggu lepas saja =( 

Lepas tu melawat kereta diWorkshop Jerudong. Alahai...terubat rasa meliat 'siPutih' hehe. ish ish ish troma sikit rasa bila menganangkan apalagi accident the first time atu ='(

After accident last week atu, yes honestly motivasi kan pigi kraja or buat kraja diOfis atu mcm entahla...nasib kebetulan nda byk works coming in masani. Kalau nda bah, stress rasa diri. Oh! Cuti ani pun last minute memohon, the day before saja inform boss. Tau2 boss approve jua yeheee...

Nda pasti activity apa kan diBuat esok. Yg pasti bercuti diRumah saja hehe.

DiKala diri membawa rasa kan bercuti ani, menyibuk kan diri uruskan 'the new thing'. Eh! Balom rupanya mention diSini apa sebenarnya hehe pending lagi la entri ku satu atu. Well, semenjak-menjak nada mood kan bekraja, i was surprised that im getting more excited & motivated menguruskan this 'new thing'. InshaaAllah mudahan tercapai hasrat diHujung usaha2 ani...ameen ya Allah.


You? Apa terbaru? Hehehe...

Next time =)

Saturday, November 17, 2012

BIL Engagement Day

Majlis Menghantar Tanda Pertunangan bagi 
BIL (Brother-In-Law) ku, Adik kpd dearFiance ku.
From Kg.Lumut with love to Seria hehe.

Majlis diAdakan secara sederhana pada 
hari Ahad, 21hb Oktober 2012.


dearFiance fetched me from BSB selesainya balik kerja pagi atu.
Waktu sepatotnya sampai kePihak perempuan sedikit kelambatan dari yg dijangka.
Sedikit masalah dengan penyediaan makanan for that day membuatkan Majlis bermula tersasar dari perancangan.
Tapi, Alhamdulillah selesai jua semuanya dengan baik.

This my future SIL sebijik mcm my lilsis punya ulah hehe. Ofcourse lah, I treated her as my little sister since younger atu jua kan. Im deeply happy this day come jua for her, as she like a sister jua sudah for me.

Tahniah & Semoga menjadi Zaujah yg terbaik buat BIL ku. 
InsyaAllah amin =)

End of School Break Activity

Friday, 5th October 2012.
The sisters plan to take the lil siblings to stayover at the Empire Hotel.
BigSis got the discount voucher for 1night stay...liked =)
May as well better to spend it waktu cuti sekolah ba kan...

Tapi kira punya kira, akhirnya pigi diHari terakhir anak2 cuti sekolah la... Mana nda the adults in the house sibuk kraja so during the weekdays atu nda sempat la. Called the little cousins to accompany lil siblings swimming sana jua.


Yang tinggal stayed sana malam atu...lilSis, lilBro and one of my cousin. The cousin suka ey, pasal the next day nya atu hampir kan pigi UBD.
Us the sisters nda dpt join, leceh ey kan turun kraja pagi2 atu dari Hotel hahaha...

LilSis bongsu terpaksa balik malam atu jua with the parents, kan esoknya start sekolah hehe.
Even the lil cousins pun nda mau kan balik hehe kesian...maybe next time bila ada kelapangan masa lagi la insyaAllah.

Majlis Bersanding my bestie 30Sept12

This entry was scheduled to publish a few days ago. Rabu lepas, terlibat dlm kemalangan on my way to work pagi atu =(

Anyway...back to subject entry~
.......
.......

Majlis Bersanding my bestie diAdakan pada hari Ahad, 30hb September 2012 diDewan IGS Kiulap.

Her Majlis Nikah was Jumaat minggu lepasnya. I missed her Majlis Berbedak sebab nda dpt mohon cuti that week. Boss approved Jumaat on her Majlis Nikah saja hehe. Came to Majlis ani solo saja, dearFiance was invited tapi kelurusan that day dearFiance baru balik kerja so nda sempat la keBSB before tghari.

Drove myself, baik jua tmpt kan diPigi ani familiar sikit. Aku ni peng-ijap sikit kalo driving keTempat yg nda slalu diJalani hehe.  Berjanjian with 1 of my bestfriends to wait around parking area. End up jumpa with other few bestfriends. Bestie yg dangan berjanjian awal ani kelambatan sikit hehe. Wah! Apalagi  “jom! Heboh” lah kami yg sudah lama nda bersua ani hahaha.

I was not sure jua siapa2 was invited, faham2 sikit lah kan kadang walaupun kwn......ada perkara ndadpt dielakkan have to limit the number of invitees dlm Majlis2 perkahwinan ani kan kan kan. Oh! So happy to the max my bestfriend dari Temburong came jua. Happy we all dtg and keep in touch after so long. And even until now, im glad still in touch with all of them in Whatsapp group. Thanks to Whatsapp! And Majlis my bestie ani jua…pasal finally kami dpt betanya kbr & update mengapa menghilang. 1 bestfriend nda dtg that day, RBAF were busy that week ada shooting event. And yes I can’t believe she’s in RBAF now, padahal we all in Business Finance course??! Tapi Alhamdulillah happy for her, rezeki kerjayanya diSana.

We all managed to visit pengantin diTingkat atas selesainya her makeup. She looks more gorgeous. And sempat jua we took few picture shots utk kenangan kami.


As personal experience, nda pernah ku mengaga jemputan dDewan IGS Kiulap atu. Yes its nice jua, what more do you expect…its college hall. Ada jemputan have to be arranged dlm lecture theatre, termasuk kami sekawan jua by the way. Siuk suasana time atu, reminiscing kenangan diKolej. But masa ni, diTemani with little ones...little prince and princess of their own.




*with love from Temburong =) *

Food was great and delish to my taste. Nda salah ‘Wira Rimba’ kali catering nya. Even balik rumah can’t stop memuji makanan jemputan masa dearFiance came to visit me petang atu hehe. 

Besties with their litlle ones...




Doorgift for Majlis ni was English style ceramic bowl. Forgot to take picture for reference sini. Sudah jadi mangkuk harian rumah jua bah haha.

On stage (Pelamin) begambar jua. Dalam hati masa meliat my bestie bersanding atu “Ya Allah, Alhamdulillah bersatu jua kamu sahabatku.” Adalah tu kisah disebaliknya mengapa. At one time, bergenang sikit airmata ‘happy’ ku. Didn’t realize after Majlis, my bestie yg dangan ku berjanjian before atu pun sedih-happy-dlm-hati. She’s more close to her, bestfriend since secondary to kolej until now.

Selesai saja Majlis, masing2 yg dtg dgn anak & suami terpaksa permisi awal. DiFahami. Tinggallah kami  yg dtg solo ani & bestfriend from Temburong with her princess. Jalan2 sekejap diHua Ho Supermarket sebelah atu. Nice masa tu...mcm waktu zaman kolej dulu jalan2 time lunch break. Kalau dulu atu adoi! Restoran kah kadai kah...panoh bah dgn battalion kami tu sekali menyerbu haha.

Tahniah sahabat ku =)
Semoga perkahwinan ani buat kamu lebih bahagia sampai kehujungnya Amin…
Dan Semoga sama2 kitani nanti dapat ingat-mengingati utk 
menjadi pasangan yg terbaik buat pasangan kitani, 
insyaAllah amin…

Thursday, November 8, 2012

Not so perfect companion

*Credit to Sister. Taken few weeks ago.*

Our house cat “siKuning”. 
Antara semua generasi2 siKuning ni, ia ganya seekor yg tahan lasak & bertahan hidup sampai ani. Dlm rumah ku, aku sorang saja yg nda berani pigang apasaja binatang diLuar rumah atu hehe. 

BigSis cant resist to take this picture & whatsapp us the sisters apa halnya dua ekong ani diPagi2 hari before off to work.

Sejak bulan lps lagi, our neighbor’s bunny atu pandai sudah merayau ke-backyard kami. Usually lompat2, main cakcak sama siKuning dikawasan depan rumah saja. Kadang paling extreme main tapok2 sama siKuning bwh kereta kami ish ish ish. Kami plang ijap tesapit belah mana bah.

Kadang bila diLiat drg ani, siBunny atu yg kesian jadi mangsa mainan siKuning. Yalah kan dua2 different species. siKuning apalagi geram ati dengan telinga siBunny yg panjang shapenya atu. Aduh! Balom lagi siKuning menguis ekor siBunny yg pendek sejamput atu haha. Lain ba cara baibunan drg ani. 

Once in a while ada jua ambok singgah lepak diPohon buah ciku kami....hahaha atu tah kadangnya jadi 'tv' siKuning. Tecanggang ya, ada lain lagi spesis binatang ani rupanya haha.



ps: meliat siBunny atu, kadang my family tekanang kan our house pet bunny jua. "SiBunny" and anaknya "SiBunbun". Dua2 mati psl sakit and kana 'wrestling' anjing. Sian...