Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, September 27, 2013

excited SO MUCH

Assalamualaikum salam jumaat

hari ni kerja lapang sikit. ada waktu terluang selesai baca e-newspaper. pagi ni my student nda datang kerja, mungkin petang krg report back. ada urusan perlu diUruskan sebelum permanently transfer keSyarikat kami.

hujung2 bulan ni...hehe EXCITED dan kadang anxious jua la for experience baru ni nanti. 

Oh! this weekend...so much to look forward too. HAPPY :) 
and excited...hahaha again!!?

Need to do some shopping for my new work-wardrobe, maybe kalo ada masa jua terus shopping for my monthly expenses hehe habis lah waktu off-day dearFiance ku booking ni hahaha...and yes! i prefer to have my SPECIAL ESCORT ni to accompany me.

Also, this weekend plan to visit his family in Lumut. Sunday got invitation to BBQ at Anduki with dearFiance's gym mates. Family event ofcourse. Nda mau pigi la if there will be his gym mates only, malu la dengan saiz ku yg kecil ani hehe

Then next Monday, my current Boss mau belanja makan sempena my lastday working. Hope some of the colleagues able to come jua nanti, almaklum la masani diorang busy with ongoing project. Kalo nda pun, i'll have to text and force them to go out dari project site jua hahaha ngalahkan Boss la...and ofcourse not to forget my new student yg replace my post nanti hehe.

Oh ya! tomorow ada plan to have makan in the office. But only 2 of us saja..me & my student. Or maybe i'll force some of the staff go to project site abit late haha. We can have makan together. My student/new staff is a cook in a restaurant before, she wanted to cook something for me before i left the company...so kira tomorow ni is good time la. Maybe i'll prepare & bring something also tomorow lah hehe. Something simple & easy to prepare tomorow morning...hmmmm ok will flip my recipe folder later at night lah! Ok done put that in my handphone reminder.

Ok now what??!!

Nanti lagi aa...buat kerja ofis dulu hehe. Ada masa esok, mengarang lagi ye :)

Sunday, September 22, 2013

EXCITED :)

Selamat berHari minggu semua :)

Lately kerja meletihkan. Buat kerja bukan yang biasa diBuat. Jadi teacher! Memang bukan bidang ku.
Tapi apa boleh buat, kerana rezki kerja lain ku tabahkan untuk beberapa hari lagi.

Selama 2minggu terakhir sebelum ku berhenti ani, perasaan terlalu EXCITED dalam hati.
Nda pasti mengapa...
mungkin kah ku EXCITED kan menghadapi tugas-tugas baru atau...
EXCITED kan menghadapi environment diTempat kerja baru. 
Nda faham aku EXCITED nya ni macam mana hehehe

Apa pun, im just so EXCITED!
Sampaikan hitung hari bila mula report kerja diTempat baru.
Asyik-asyik hitung...hitung, liat calender balik-balik hahaha
Sampaikan tadi jua awal bangun siapkan ironing baju kurung kerja untuk hari-hari minggu depan. Ok lah merajinkan diri sikit hari minggu ni.
Sampaikan tadi ALMOST memilih baju & trouser untuk diPakai hari pertama report work nanti hahaha OVERnya aku! Tapi nasib terfikir...nantilah saja, masih ada minggu depan. Manatau ada masa nanti shopping baju kerja, dapat jua menambah keceriaan kerja diHari pertama dengan baju baru hahaha lagi OVER.... 

Need whole new wardrobe for my new job ani nanti. Perlahan-perlahan lah ku kumpul koleksi pakaian kerja berseluar. Maybe because of the place & the environment, for me its BETTER to wear trouser. Yelah masani pun kerja tiap hari sabtu, pakaian casual pun kadang alternately pakai seluar jeans, jegging, trousers ataupun long skirt. Now kena shopping more trouser style la seluar ku nanti...aiyooo nanti la pikir lagi

Apa yang pasti..minggu depan minggu terakhir bekerja & jadi teacher hehehe

Happy weekend all.
I'm EXCITED for nextweek. Nanti lagi ok :)

From bigSis with love

Dari bigSis for my birthday :)
Mesti ambil gambar & share diSini sebab....
PAPERBAGnya lawa! hehehe


Kain & perfume SimplySiti.
Cukup lah untuk kenang-kenangan pemberian for my birthday.
THANKS sister XOXO :)

Double celebration, the surprise

12hb September malam lepas UBD Graduation Day.
Alhamdulillah & Tahniah buat adikSepupu & Amit laki on their Graduation.

Malamnya diRumah amit mengadakan Doa Selamat. 
Family-family saja.
dearFiance kerja so nda dpt datang sama.

Lepas tinggal few family members, memulakan acara Surprise our uncle's belated birthday. Us the sisters in charge beli birthday cake on behalf my babu.
Oh! Ini sudah dalam perancangan & perbincangan a day before.
TAPI tidak ku sangka...the sisters bought 1 for ME too :)
And surprised me after they sang for uncle hahaha
No wonder lilSis asked me menggambar uncle...rupanya my bigSis sibuk meruah kek lagi diDapur amit. Hairan jua because aku jarang sekali incharge gambar menggambar dalam acara my family.
But all in all, the thoughts that count...BIG THANKS sisters XOXO :)



Love the cake. Its strawberry with chocolate.
Yummy. Love the chocolate :)

Tuesday, September 17, 2013

From zero

Hari ke-2 melatih orang baru untuk mengantikan kerja ku sekarang.
Ngaleh..letih..penat..pening..kusut..geram....
macam2 diRasa bila sekembalinya dari kerja
tinggal kurang 2minggu lagi untuk melatihnya.

Baru 2hari....bersabarlah saja.
Tapi soalannya...mampukah?!
Bukan apa, orang yang akan menggantikan ani lagi dalam keadaan terpaksa menerima.
'Office work' bukan bidangnya.
Jauh lagi untuk mengenal kerja2 perkeranian.
Apalagi untuk ku melatih & mengajar software yang perlu diGunakan dalam seharian bekerja.
Berkomunikasi lagi kadang tersekat-sekat.
Bahasa english bagiku bahasa universal untuk berkomunikasi dengan pekerja asing, walau semudah mana pun yang cuba ku sampaikan banyak kali jua terpaksa diUlang.
Memang mengalehkan banar!

Kenapa la nda pilih candidate yang ada sedikit pengalaman dalam kerja perkeranian, perakaunan atau IT ??!
Nda ku faham our management ani.
Geram ati ada jua..ish!

I'll see what happen in these 2 weeks macam mana agaknya ni...

Ok la..mau rehat dulu, Selamat Malam semua :)
Semoga esok lebih baik dari sebelomnya...inshaaAllah.

Sunday, September 15, 2013

10th September, my birthday :)

My birthday was last 10th September :)
Happy birthday to ME

Alhamdulillah diPanjangkan umur.
Kan aku sedang bercuti hehe but no special plan.
Plan have meal together dengan dearFiance saja.


Menjamu selera di Fish & Co, CitiSquare.
First time makan diSana. 
Better lagi kalo dinner kan. Tapi since i booked masa dearFiance ptg atu, why not pigi saja la. And supposed to be having hi-tea meal. But i chose that platter meal.
Makan berat jua la utk makan petang atu hehe
Sedap udang bercheese atu :)
InshaaAllah datang lagi kan merasa menu lain

tug or war

Minggu lepas support dearFiance's tug of war team at KBRC, Kuala Belait.
Team asal dearFiance was suppose to be DX Gym.
Walaupun sudah berlatih dengan DX Gym team...
Tapi seminggu lagi kan bertarung, diPilih under team Lifesaver (Fire&Rescue) la...
Dari pemerhatian memang nda cukup latihan.
Yalah ada ahli yang lepas mengikuti kursus & cabaran fitness under Fire Rescue.
Malam atu memang nda brapa kan ambil gambar.
Nda ku pemandai zoom2 menggambar guna camera handphone ani hmmm..

Like this pic :) Probably the only nice pic of us that night.
Taken by dearFiance's Fire Rescue colleague (bolat).
Very funny, nice and tough lady.

Dari tempat berteduh ku. Malam atu renyai2, cuaca memang kan hujan dari awal kami sampai lagi. Ni match yg terakhir, kelurusan team dearFiance. At last, bersambung lagi the next day hari minggu. That night, memang nda brapa ramai yang datang. Then the next day, glad byk jua orang ramai datang. Mengharap lah ada yang cheering for semua team, lebih meriah jua kan. And yes, saingan sengit hehe.

See! Zooming effort memang fail. Nda nampak siapa bah.
Atu yang ku give up kan menggambar.

Oh sory the next day tiada gambar jua hehe nasib ada family dearFiance's lilbro datang jua. Ada jua dangan meliat masa dearFiance keluar bertanding. Lalah melayan nephews dearFiance saja hehe

Friday, September 13, 2013

No cuti no more

Hari ni back to work dari bercuti.
Feeling nda siuk saja.
My cuti pun bukan untuk masa bersenang lenang dirumah.

Oh! Few days lepas was my birthday hehee :)

Nanti share kisah lain jua aa.
 
Anyway, today settlekan kerja pending. Mana yang belom siap jua.
Hari ni tergendala lagi teach a new staff yang menggantikan aku.
Oh soo much to do!
Even my own problem terpaksa diketepikan dulu malas mau add-up stress yang sudah ada.
 Nda apa la kalau ada yang nda mau memahami masalah masa kerja ku masa ani. Sabar saja!

I'll write more soon.
Take care all :)

Monday, September 9, 2013

Basket for my Brooch

Bisai kan?! 
Nyaman mata memandang nda berselerakkan usulnya.

Tempat simpan my fabric brooches :)
 From above to below condition, lebih terUrus plus ada extra ruang utk menambah koleksi.

---------------

 (1)
Before transformasi. Sangat semak diMata ku.
Kadang perlu sangat hati2 sebab bekas untuk simpan adalah kaca!
Hehe pinjam koleksi simpanan glass tray mama saja. Pinjam brapa taun yea?? hehe

(2)
Beli bekas plastik ni. Pilih shade my favourite color. Biru la!
Banyak kedai pun jual jenis ani.

 (3)
Sempat beli masa my monthly shopping hari tu.
Sangat murah BND2 saja satu.
Kalau mampu & mau design yang lebih 'glam' bole pilih kedai yang exclusive la aa hehe
Pilih ni pun mau yang ringkas & bekas tinggi dari sebelom ni untuk muatan yg banyak.

 (4)
See! Bisai kan. Semua duduk rapi saja dalam atu.


 Hehehe glass tray sebelah tu ready sudah diPulangkan ketempat sepatotnya.
Kamu pun mesti pikir kan...kenapa la aku guna glass tray atu hahaha
aku pun nda pasti! hehe
maybe masa susun bersihkan bilik dulu, cari yang senang saja...ruah almari dapur mama then pinjam satu hahaha

ada yang geleng kepala hehehe

Saturday, September 7, 2013

Good bargain

my GOOD BUY awal bulan September ni :)
suka banar i...hehe

shopping pun lepas terima gaji.
aman damai rasanya shopping diKadai2 nda time sasak ani hehe
lumrah pekerja swasta, gaji terima akhir sikit dari pekerja awam TAPI kadang nda siuk slalu saja missed SALE dikedai. sabar saja...
kadang TERbeli masa SALE pun tanpa rela gunakan saving haha kedapatan


Tau brapa harga kerosakan dompet ku utk 6 items (5items plus 1 item free) diAtas ani.....
smuanya BND53 saja hehe..

1x Handbag (BND15)
1x Knitted Vest (BND10)
1x Long Skirt (BND18)
1x Light Pink Small Bag (BND5)
1x 3-zip Small Bag (BND5)
1 FREE small bag ala harimau skin hehe

Leather bag tu bukan original yea. Nda brapa arif pun design handbag brand mana. 
Beli pun sebab perlu sangat utk guna basahan kerja. Besar & material i want which also keras nda dpt dilipat-lipat hehe. Senang lap bila terkena hujan, muat envelope A4 untuk masukkan report/papers kerja untuk urusan luar. Aik?! Nda taula kerja baru ni nanti perlu angkut A4 dokumen dalam beg lagi kah nda hehe...

Knitted vest senang utk padankan baju dengan baju plain lengan panjang. Koleksi vest ku amat sedikit so why not beli utk menambah koleksi kan kan kan...

 Long Skirt. Oh! Lama sudah nda pakai skirt panjang. Dalam koleksi sendiri pun hanya satu dua seingatku. Tambah koleksi & skali skala pakai skirt daripada sluar Ok jua kan.

Light pink small bag untuk simpan compact powder, lipbalm, minyak urut tigerbalm, pad & small body spray. Beg ni simpan dalam my handbag, very terUrus bila subuk dalam handbag ku hahaha...

3-zip small bag untuk simpan 2 handphone dan very small notebook+keys.

FREE small bag atu masih lagi dalam simpanan. Nda tau mau gunakan untuk simpan apa lagi. Design pun bukan my taste hehe.

Eh?! Nda realise la masa beli atu color shades semua mostly warna purple.
Aiyooo salah pilih color jua agaknya aku ni.
Except that bag warna biru tua.

 All for BND53.
You think i got Good Bargain or not ni...hmmm i think so
but you think??
hehe kalo nda pun...hohoho aku TERbeli sudaaaa...

New Job Offer

Bulan depan bulan Oktober 2013 mula kerja baru. Excited, nervous rasanya kan melalui suasana baru & tugas baru. Huh! 

Dah mentioned before kan... rezki kerja baru ni dalam perakaunan. Nda tinggi mana pun pangkatnya. Kira ok bagi ku, cukuplah. Tapi tu lah kan even family tekajot sikit terima kerja akauntan dalam Fastfood restaurant. Ganjil dan berbeza dari syarikat yang pernah ku pohon. Tapi Alhamdulillah rezki kerja ni ku terima adanya.


Sebenarnya nda lama pun proses permohonan kerja ku ni. Usaha pun kira nda banyak mana pun dibandingkan usaha pencari kerja diLuar sana. Memang faham perasaan pencari kerja yang belom ada pluang kerja ani. Kesian durang ani, tapi kadang kena kesian jua dengan diri sendiri. Masing2 ada rezkinya dan keadaan susahnya.

Gigih memulakan usaha memohon kerja pun cuma awal bulan Ogos sebelom Raya Aidilfitri. Dikala orang excited mau prepare barang raya, aku sibuk cari iklan kerja, mohon mana2 syarikat yang boleh terima kelulusan, kemahiran dan pengalaman ku. Pohon semua walau ada yang nda mengiklankan langsung jawatan kekosongan dalam company durang. Even raya ku pun nda brapa prepared much macam raya taun sebelomnya. Dalam otak hanya pikir...tukar kerja dan cari pengalaman tempat lain. Kan! Sampai ketahap atu la kekusutan pasal kerja ku. Sebab atu laa...

Syukur...one of pengiklan kerja call for interview. Memang jawatan/tugas yang ku mahukan. Dalam hati memang harap dapat. 

Temuduga diAdakan nda macam proses interview kebiasaannya. 2 orang yang interview aku. Keduanya perempuan. Santai saja interview, aku pun abit relax not nervous at all. Macam bercerita dengan colleagues usulnya. Aku pun surprise this feeling bila diPikirkan balik. 1jam 20min aku diinterview ok, aku pun lost track of time masa tu.

Hari isnin malam lepas ni baru terima call confirmation dari company tu. Lega rasa nya, happy banar. Sebulan usaha kira berbaloi la takat ani. Actually plan kan visit Job fair diBridex nextweek, kalo tiada new job offer hehe

The next day submit notis to my manager. Syukur lagi bos terima. Katanya ia nda terkejut i made this decision, memandangkan keadaan syarikat masani. Kan syarikat ku HQ diSingapore, director & HR manager memang dari sana. Oh! Kata bos bila send the email memaklumkan resignation ku terus Director call my boss. Sayang jua durang arah ku hahaha...perasan! Sebenarnya kerja ku ni sorang yang handle, imagine dah 5 tahun pegang & uruskan kerja dalam syarikat...top management mana nda gelabah nda tantu rasa hehe

Now tunggu bos hantar org baru, so aku dapat jadi teacher tunjuk ajar apa yg perlu. Hahaha cali bunyinya...teacher yo! Teacher...hehe. Apa-apa la.

Eh timbul excited plg kan mula buat kerja baru. Sabar sabar...Oktober here i come...

If you ever see me nanti in this Fastfood restaurant, tegur aku aa bagitau you read my blog...haha wah sempat lagi tu. Restaurant mana rahsia la yea buat masani.

Friday, September 6, 2013

Approved leave :)

Selamat pagi
Selamat berhari jumaat

nda sabar melalui hari cuti ku minggu depan hehe
4 hari la...jumaat depan kembali bekerja
lama sudah nda ambil annual leave. 
kali ni mau use up brapa yg dah tinggal

Yes! memang approved sudah

Alhamdulillah terima new job offer minggu lepas.
Masih lagi dalam sektor swasta. 
Rezki kerja dalam account field, memang mengena dengan background.
Walaupun keluarga mengharapkan jawatan kerajaan.
Tapi nda apa, asalkan ianya yang terbaik untuk ku buat masa ani.
Mudahan akan ada yang lebih baik diMasa akan datang..amin ya Allah.

Oh! bittersweet memory mengenangkan my job sekarang ani.
Almost 5years ada2 saja diLalui sebagai Administrator syarikat. 
berSyukur ku jua sepanjang proses memohon kerja, temuduga, proses berhenti & menghadapi Manager ku...lancar saja nada masalah & nda susah rasa ku.
Mungkin atu salah satu tandanya, tiba masanya ku terima kerja lain.
Kalo setahun lepas ku tukar kerja, mungkin masih ada rasa sayang, sedih & berat rasanya. 
Tapi kali ani nda!
Bulan ni bulan terakhir ku bekerja diSyarikat masa ni.

Eh! Minggu depan cuti masih ON la...kan sudah approved.
Atu la nda sabar, dapat berehat sebelom pekerjaan baru bulan depan hehe

Wednesday, September 4, 2013

SHR 2013

Assalamualaikum semua =)

Wah! Sudah lebih 2 bulan menghilang tanpa khabar diSini.
Eh tunggu! Masih Syawal kan... Selamat Hari Raya AidilFitri kepada semua rakan2 bloggers diSini.
 DiHujung Syawal baru timbul hehe sory yea..

Alhamdulillah kembali lagi ingin mengarang something diSini.
Sejak awal tahun ni ada2 saja yg terjadi dalam keluarga, kerja & hubungan.
Bukan mengeluh...cuma mau menerangkan situasi ku diSini.
Syukur Ya Allah...aku semakin kuat & sabar menghadapi, terutama dalam hal kerja & hubungan ku. Ye la, bila hal kerja berserabut dalam fikiran melebihi 80%...boleh merosakkan emosi dan kelakuan seharian dan jua hubungan. Kesian tunang jadi mangsa amukan emosi hehe sory yea dearFiance :p  

TERIMA KASIH banyak rakan2 yang masih sudi membaca & melawat blog ku yg nda seberapa ni...thank you yea :)

Sekeping gmbr bersama dearFiance Raya tahun ni.
Selamat Hari Raya AidilFitri dari kami berdua :)


inshaaAllah akan rajin mengarang lepas ni. 
banyak cerita ingin diKongsi.
masa ni tengah excited pasal hal kerja. kenapa tu? lain entri aa.

Take care all :)