Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Tuesday, November 10, 2015

Badan kita perlu Vitamin C

Kenapa kita perlu Vitamin C?

Antara kebaikkannya utk badan kita.......
  1. Meningkatkan daya tahan
  2. Mengurangkan simptom demam 
  3. Anti-oksida
  4. Mengawal emosi (tekanan)
  5. Katarak
  6. Energy booster.
  7. Mengurangkan kesan sunburn
  8. Menyembuhkan luka
  9. Membaiki tekstur kulit.
  10. Mengurangkan keguguran rambut.        
Credit info jua dari sini.

------------------------------

Saya start consume Vitamin C sejak tahun lepas.
Soon as tukar kerja (kerja masa ni).
Yg mana memerlukan lebih tenaga fizikal & lebih masa bekerja diluar.
Saya kerja bahagian projek.
Faham2 saja lah lebih kurang macam mana tugas2 bahagian projek ni ye..

Back to the story.
Since berjinak-jinak ambil Vitamin ni nda menentu brand apa.
Asal dapat consume jadilah.
Its because of the few reasons listed (yg bold) diatas.

First ambil Vitamin C beli yg chewable brand Provite.
Kemudian beli diCube Shop yg brand femes tu.. Vitamin C Pharma. Yg ni jenis telan.
Then jenis effervesce brand Berocca. Ni cara minum.
Next jenis chewable balik tapi lupa brand apa.
Now for 2months dah tidak consume.
Energy kerja macam speedboat saja, sudah petang low batt hmmm..

Vitamin C saya ambil ni semuanya max intake of 1000mg Vit C.
Sebagai perempuan faham2  lah kan kena jaga kulit dari over terbakar.
Kalau sehari saja pigi site & got sunburn nda kisah lah.
Kalau dah almost tiap hari pigi site, mana kalau terluka lagi, meeting on site lagi..
Stress jadinya tu physical & mental. 

Last weekend ada chance pigi day trip to late grandparent's hometown, Limbang.
Nda dpt jalan2 byk cos cuaca hujan.
Lepas makan diBandar Limbang, went to Watson and found this Vitamin C pack.
Cost RM30 sahaja. Memang berbaloi!
Each tube ada 10 tablets. To be taken each per day.
Ni jenis effervesce, consume by minum.

Pilih Vitamin C Brand Cebion.

Wrapped inside.

Ok check kira 10 tablets or not.. haha manatau terkurang 1.
Nah! ada yg start kira sudah.. hehe

Tablet color.

Dah cair jadi warna jingga (ofcourse le haha).
Saya ambil lepas breakfast.
Air tu sengaja ambil sikit saja cos time breakfast terlebih minum air kopi.
Nda mau la sampai kerja asyik ketoilet just because tangki telajak penuh hahaha

So kamu kamu kamu... yg diluar sana
 lets practise healthy life
take Vitamin C today.
Not for the sake of working life but healthy body & mind.
Nda mau lah stress2 kerja & balik rumah dari kerja cannot do anything lagi.

No comments:

Post a Comment