Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, July 17, 2015

Aidil Fitri Brunei pada 18/07/15

Semalam keputusan merukyah anak bulan Syawal.


Hari Raya Aidil Fitri bagi Negara Brunei Darussalam
adalah
pada Hari Sabtu, 18hb Julai 2015.


" Salam Aidil Fitri diucapkan bagi negara jiran kami..
kepada Malaysia, Indonesia dan Singapore hari ini.
Mudahan Raya kalian semua meriah semeriah meriahnya."



Alhamdulillah Brunei digenapkan bulan Ramadan kpd 30 hari.

Kenapa berlainan keputusan sedangkan Brunei bernaung dalam MABIM..?
Kena ingatkan lagi...
Sistem yg ditetapkan oleh MABIM ialah hisab pengiraan & rukyah.
TAPI walaupun Brunei bernaung dalam MABIM, bagi bulan2 ibadah..
Brunei masih memegang prinsip merukyah sahaja.
 

Iftar & Birthdays

Selasa 14hb Julai lepas.
Ramadan ke-27.

Whole family sungkai at Aiko Sushi Restaurant Kiulap.
Booked for 1 catering room.
Semua sekali dalam lebih kurang 50 org.
Memang selesa kalo dah book 1 room.
Selesa jua utk pangkat anak2 buah utk lari2 main diStage depan.
Jua disediakan mini surau disebelah bilik ni.
Sebab tu pilih bilik ni dari bilik2 tingkat bawah.
Mudah menyempati utk solat maghrib.

Another agenda was birthday surprise!
For my parents (again hehe) and one of my uncles.

My parents' cake from LeApple Bakery.
Giant "Cake" Burger from HommedBaga.
(Itu memang benar2 satu bijik besar burger daging!).


Organised & iftar was treated by big sister.
Kami the sisters helped out mana yg perlu saja macam..
beli & ambil kek..susun belon atas setiap meja.
Sedikit deko saja utk ambil mood acara simple kami.

With the sistersss and mama :)
Masa kan balik dah ni.

Tuesday, July 14, 2015

Raya Cake Gift

Ni kisah kerja kemarin.
Alhamdulillah kerja bulan ni nda byk pigi site & urgent paperwork.

Lagi2 lepas destructive storm last week tu..
kawasan site byk damaged.
Dari atap site office, besi & scrap metals, pokok2 sekeliling site dan
kereta contractors kebanyakkannya tekana rosak.
So my boss being protective suggest us not to visit site dulu.
Let the other contractors do clearing.

Macam taun2 sudah, receive Raya Cake Gift
complimentary by company.
Yesterday received sudah pile of receipts Raya Cake Hamper tu.
Semua ni utk clients dan staff yg sambut Raya.
include ME tu hehe

Sudah terbiasa dgn kerja sorting out Gifts ni utk clients.
Dalam sejam dah selesai.
Name list sudah tersedia guna yg taun2 lepas punya.
Done for this task!

Happy Birthday Pa

"Happy Birthday Pa.."

11hb July 2015
Ramadan ke-24.
Last saturday weekend.
Birthday bapa memang nda jauh dgn mama.
Senang ingat.

Kebetulan malam minggu tu kami the whole family
sungkai drumah kami.
Ada tahlil, sekalikan terus doa selamat.
The cake of course a surprise!
Lepas makan sebelum semua 'menghilang' mau Terawikh,
kena settlekan dulu surprise ni.

Vanilla and Chocolate Ice cream cake dari Mums Bakery.
Senang singgah lepas aku balik kerja petang tu.
Bakery ni sebelah building ofisku saja,
nasiblah nda payah pigi jauh2 lagi.
Sekejap lesap kek ni, ice cream some more haha.

Quick & Easy Corn Soup

Iftar Ramadan yg ke-20

 Masak Quick & Easy Corn Soup ni.
Just because mama yg terliur mau makan.

 Malam tu ada family tahlil dirumah
one of my aunty diTanjung Bunut.
Potluck.
Family bawa makanan sama2.
Memang meriah menu malam tu.
Bawa jua my cornsoup ni.
Alhamdulillah habis jua.
Nasib ampit sesudu dua sharing dengan mangkuk lil sister hehe
Glad rasanya pun ok.
As said by sister kawkaw rasanya hahaha

Cornbeef Fried Rice

Iftar Ramadan ke-19

DearFiance sungkai dirumah.
Aku malas mau sungkai luar sebab balik kerja dah lah akhir.
Less than 2hours mau sungkai gerenti nda sempat mau besiap.

So apalagi less than 2hours masak menu yg dearFiance terliur.
Apart from ani jua makan menu yg mama masak.
Sempat masak 4 servings Nasi Goreng Cornbeef ni.
Masak yg resepi simple saja.
Huh! Nasib rasa ok saja nada yg terkurang perencah haha.
Faham2 saja la bila berpuasa ni.

Tapi biasa la sudah waktu sungkai macam2 menu depan mata..
macam mau ngap semua.
Tapi haha kena ingat saiz perut masing2 macammana la   
 Alhamdulillah the rest of the family makan jua menu yg ku masak ni.
Nda la rasa besalah masak byk hehe.
Lebihnya mesti lah utk 2nd round mkn mlm tu haha

Happy Birthday Mama

"Happy Birthday Ma.."

1hb July 2015
Ramadan ke-14.
Dirumah saja with family.
Lepas sungkai, surprised mum dalam bilik my sister hehe

Kek chocolate inside and out with few Pop cakes on top
dari Gordy's Bakeshoppe.

Wywy Restaurant Lambak

Ni iftar Ramadan yg ke-12, hari isnin.

Tiada plan awal.
Cuma mlm tu mau pigi monthly shopping.
Jua dengan kesayangan hamba.
He said sungkai out saja la hehe
Randomly chose area Lambak.
Sebab senang mau pilih shopping kawasan Serusop atau Lambak tu saja.


Went to Wywy Restoran.
Adult: B$7.90
Child: B$4.80

Semporna Enak Restaurant

 Iftar Ramadan ke-9, hari Jumaat.

First time sungkai diluar utk taun ni hehe
Bersama kesayangan hamba berbuka diRestoran Semporna Enak.
Katanya mau makan Lamb Chop.
Check menu memang Jumaat tu ada Lamb Chop.
Kami keBranch Menglait Gadong.
Branch baru agaknya.
Selama ni nda pernah dengar pun kawasan Gadong ada restoran ni.

Liat saja banner restoran masih guna yg temporary..
branch baru la tu agaknya.


Gadong Menglait Branch
Adult: B$7.90
Child: B$5.90
Rimba Branch
Adult: B$13.90
Child: B$7.90
 
Waterfront Branch (Bandar Seri Begawan)
Adult: B$7.90
Child: B$5.90