Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Wednesday, September 23, 2015

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha
pada esok hari
Khamis 24hb Sept 2015.

Brunei akan bercuti jua.

Pada yg berKorban,
mudahan ibadah biskita diterima olehNya
amin amin amin Ya Rabbal Alamin.

23rd Sept - Happy Teacher's Day

Happy Teacher's Day
Brunei Darussalam.

Tema tahun ni 2015:
"Guru Pemangkin Insan Berwawasan"


It's school holiday today in Brunei.
Tomorrow will be another holiday for Hari Raya AidilAdha.
Friday will be another off day for government servants.
Long holiday indeed.
Happy Holiday for those having theirs!

Tuesday, September 22, 2015

Custom-made Giant Shoe Box

FIL recent craft project.
Giant Shoe Box

FIL memang suka bertukang.
Selain cabinet rumah, samurai kayu, tray kayu,
penggantung kunci, tabung dan rak kasut.
Ani kerja tangan terbaru.
Tempat simpan kasut.
Estimate cost B$2**.
Bole memuatkan 16 pasang kasut.
Memulakan projek hasil dari google-lan dari internet.
Ya lah kan asyik2 mencari-cari idea cabinet design moden..
tau2 terjumpa design ni plg katanya hehe

Tapi dari seorang yg jenis selalu kemas ni (InsyaAllah),
memang hasil kerja tangannya kemas rapi dan bersih.

First custom-made ni sudah pun di-Let go!
Katanya Alhamdulillah ada lagi yang mau order.



Hah macam ni lah! Contoh dari internet.

 Alahai kalau lah space dirumah tu luas..
for my own collection of shoesss kan bisai!
hehehe
Nda apalah tunggu ada rumah sendiri nanti,
baru selesa beli & susun simpan rak sebesar mana haha

Monday, September 21, 2015

Projek Kitar Semula

Selamat Pagi.

Ni urusan kemarin.
Projek Kitar Semula (Paperbox).
Segala paper kotak-kotak ni dah lama tersimpan.
Baru kemarin dapat selesaikan urusan pick-up
oleh recycle company.
Yang ni dari Daikyo Company cawangan daerah Belait.
Kalau banyak memang diorang boleh pick-up.

Ni baru permulaan.
Lepas selesai penuh satu trak ni.

Guna weighing scale.
Kalau skaligus susah jua mau kira.
Pekerja pick-up paper ni sorang ja.
So, dearfiance tolong angkat jua untuk save time lagi.
Me?? hehe tolong catit setiap berat dalam notepad pekerja ni

Memang banyak!
Ni catitan untuk 1st trip saja.
Masani recycle untuk paperbox diorang offer B$0.05 utk setiap kilo.
Almost B$20 jua la for this 1st trip.

FYI, paperbox yang tersimpan semuanya 
ada la jua dalam satu penuh sebuah bilik!

Kalo ada orang Brunei kitani yang
perlu servis pick-up untuk di Kitar Semula
boleh contact Daikyo Company untuk bertanya.
Make sure recycle items biskita banyak ye :)

Happy Recycling Brunei!

Friday, September 18, 2015

First Korean Food

Recent treat by kaka ku.
Soon lepas balik kerja.
Datang bertiga saja tapi lain-lain kereta.

Went to Yam Yam Sarang Korean Restaurant
di Batu Bersurat, Brunei.

Me & lil sis first time merasa ni Korean Food.
So kaka lah yang tolong order menu.


Kalau ditanya apa saja menu yang diorder.
Hehe fail lah ku.
Ingat satu saja itu Kimchi.

Realise jua lah Korean Food ni
mostly hidang jenis yg bermangkuk damit ni.
Betul kan?

And so my first experience,
berbagai macam rasa ada.
Ada masam, masin, manis dan pedas.
Aku memang kalah menu pedas-pedas.
Masalah perut lah kalau ada yg kurang faham.
i guess im still prefer Japan food yg segala sushi-sushi & raw fresh tu.

For first time, Ok lah.
Not bad trying out new food dari yang biasa-biasa kan.

Recommended menu from first time menu ni...
Garlic Fried Chicken.
Masih teringat rasanya hehe.
Kalau datang kesana lagi, guarantee mau order that chicken.

Thursday, September 17, 2015

Cousin's Majlis Mandi Belawat

Hari Ahad lepas 13/09/2015.
Menghadiri Majlis adik sepupu diKg.Kulapis.
Majlis Mandi Belawat, Doa Kesyukuran & Ulangtahun.

("Majlis Mandi Belawat":
antara tradisi Brunei untuk menyambut kelahiran anak pertama.)
A bit like Western Baby Shower.

Gambar dari IG adiksepupu.

Memang nda banyak picture ditangkap on that day.
Ada sedikit insiden nda syok lah before that.
Me & my sister lost dari convoy dengan family.
End up sampai ke lokasi almost jam kan Doa & Makan aiyoyo
Meaning kami nda sempat bejarah & menabur rampai adiksepupu.
Thats why gambar bawah ni to make up yang ketinggalan before hehe


Alhamdulillah.
Dua belah family ramai jua datang memeriahkan Majlis.
Adiksepupu looked gorgeous in Queen Elsa's color.
Food catering great!
Masih ingat menu ayam nya.
Nama caterer Alaimet Catering.
Perlu survey them ni untuk kegunaan masa datang nanti.

Us the sisters.

Monday, September 14, 2015

Simple Goodie Pack

Malam Jumaat lepas sempat sedekahkan sepupu2
simple Goodie Pack sempena ulangtahun ku
on that same day 10th September.

Just sharing what i have prepared for this
express simple Pack.

Hanya 4 jenis macam saja dalamnya:
  • Minuman Fruit Tea (Blackcurrant & Apple Flavour)
  • Keropok Mini Double Decker
  • Biskut Butter Cream (Original & Chocolate)
  • Chocolate
Sediakan dalam 40 Goodie Bags buat sepupu-sepupu kecil ku.

Minuman Fruit Tea.
Beli 2 jenis. Rasa Apel & Blackcurrant.

Keropok Mini Double Decker.
Pilih rasa cheese.
And pasal packingnya warna biru eh! saja je

Sangat-sangat suka dengan biskut ni!
Beli 2 jenis jua. Yg original & chocolate.
Setiap pack ni ada 10pcs.

Chocolate


Initial Packaging sepatutnya loot bag yg
ada design "Happy Birthday" in
my favourite BLUE color.
TAPI last minute sudah siap terpaksa beli yg lain.
Sebab mudah koyak jenis bag nya.
Lagipun nipis.

Setiap pack ada 10pcs. Harga BND1.30.
(Psst! For me not recommended. Yg ringan2 ok maybe)

Esoknya kena beli packaging baru.
Jenis loot bag yg tebal sikit.
Agaknya yg design classic ni berbaloi jua.
1 pack ada 100pcs. Harga BND3.70.
Sedihnya time sibuk mencari-cari, nada warna biru.
Final choice MERAH Delima ni hehe.


Cukup 40 Goodie Packs semuanya tersusun.

Friday, September 11, 2015

My Surprise Cake

Semalam. Alhamdulillah.

Malam jumaat semalam, family tahlil
buat mulah amit kami.
Selesai makan sempat sedekah sepupu2
simple goodie pack sempena ulangtahun ku kemarin.

Nda sangka my sistersss
arranged a surprise for me too.
Terima kasih sgt2 atas surprise ini &
semua doa-doa dan wishes dari
seluruh kluarga dan kawan2.
Kemarin memang meriah banar bunyi phone ku hehe

Chocolate cake dari Lof Bakery.

Gambar kenangan dengan kek surprise my sistersss.

Incredible Story: Chimp speaking sign language


 
 
 

Thursday, September 10, 2015

10 Sept - Hep Hep Happy!

Assalamualaikum Selamat Pagi semua :)

Happy Working.
Happy Thursday.
Hep Hep Happy :)
Alhamdulillah. Doa kan yang baik-baik ye.

Wednesday, September 9, 2015

Pertunangan Adik 28/08/2015

Kan kongsi hari Pertunangan Adik ku 2 minggu lepas.
As i said balik2...
manatau ani boleh dijadikan rujukkan ku atau biskita diluar sana.

Berlangsung pada Hari Jumaat, 28/08/2015.
Awal2 sudah mohon cuti kerja utk majlis my sister ni hehe


Mini Pelamin ni dari Laily's Bridal.
Harga BND250.
Amat sesuai dengan ruang rumah yg 
very the limited macam rumah kami ni hehe.
Pilihan adik ofcourse ada purple.
Combination of soft colors memang nice!


Hand bouquet juga dari Laily's Bridal.

Overall, nice!


Dulu masa Majlis ku nda terfikir lah kan cari Make Up Artist.
Masani banyak sudah.
Make Up Artist for my sister ni dari Sari Ayu (Yayasan Branch).
Please add FB Niara Safara.
Atau boleh dtg keCounter Sari Ayu Yayasan utk pertanyaan lanjut.
Adik pilih Sari Ayu sebab memang dia menggunakan produk ni.
So memang ini choicenya dari awal sudah.
Service make up Sari Ayu datang kerumah ni BND125.
Plus extra make up utk Mama BND35.

Menggunakan produk Sari Ayu.


Sister opt for Natural Look saja.
Memang nice and tahan sampai habis majlis.


Catering & Khemah.
 Catering pilihan family adalah dari Areebah Catering.
Pakej BND3.50 per pax (bersama khemah).
Jadinya disekalikan saja terus pakej bersama khemahnya.
4 khemah utk jemputan 250 orang.
Servis bagus!
Tiang khemah, kerusi dan meja semua bersih.
Nda mau lah ada kes saudara before ni, tiang khemah bekarat.
Susah hati jua bila kanak2 memigang tiang kotor & bekarat.
Siapa jua nda mau bersih & kemas kan.


Sila contact nombor ni utk pertanyaan.


Garaj kereta pun guna jua utk extra food dari caterer.

Ni antara kuih2 yang dibeli mama, kaka,
sedekah dari babu-babu dan saudara yang datang.
Alhamdulillah.



Babu-babu (adik beradik belah mama) & sepupu,
sempat jua tolong2 packing sedekah dari saudara.

Gambar ketika jemputan datang & Majlis berlangsung..
memang nda banyak.
Sibuk in and out rumah..melayan tetamu dan 
memastikan makanan kuih muih semua ok.

Kaka bersama anak buah kami Naufal.
Masani rehat duduk sekejap masa jemputan tengah makan.

Wefie ketika selesai Majlis.

Wakil saudara belah bapa (dari Limbang, Miri, Kuching & Singapore) 
yg dijemput, mostly nda dapat datang.
Saudara dari seberang ada acara mengundi disana  katanya.
Kena faham jua keadaan bila bersaudara jauh ni.
Walau apapun, alhamdulillah syukur majlis berjalan lancar.
Cuaca cerah sepanjang petang tu.
Makanan dan kuih muih yg lebih, disedekahkan jiran2,
tapau kan utk saudara dan kawan2 yg datang.


Malamnya family yg belum balik sempat jemaah Maghrib sama2.
Alhamdulillah selesai sudah.
Mudahan Majlis-majlis seterusnya dipermudahkan amin amin..

Sabtu petang

Sabtu lepas 05/09/2015.

Awal pagi hantar adik keJetty.
Satu ofis pergi Temburong ada Team Building course katanya.
Kena drive keretanya hari tu.
Susah sikit kan tinggalkan kereta parking area Bandar katanya.

Sebelum pukul 7 sudah diBandar.
Dapat lah singgah jua keCube Rumah Manis.
Berdepanan Brunei Hotel.
Mungkin ada yg maklum sudah ia kedai Cube yg menjual 
pelbagai makanan dari pelbagai vendors.
Adik recommend Nasi Pusu ni. Nyaman katanya!
Why not cuba.
50sen satu. Beli 6 bungkus.


Selesai saja, baru jam 7.
Plan awal, mau terus keOfis.
Kan tadi sempat beli Nasi Pusu.
So, balik rumah semula.
Sempatlah santai2 makan pagi dirumah sebelum tolak kerja.

Petangnya, asal nda mau pigi mana rehat saja.
Sementara tunggu jam adik balik Bandar lagi.
Tau2 kaka bawa jalan.

Buang masa keSalun hehe.
Lama sudah mau potong sikit rambut.
Ala ala trim gitu.
Tapi akhirnya potong pendek.
Haha mansaja lah. Asal ringan rasa kepala.
Kaka service cuci saja.
Selesai diSalun, ngam-ngam jam mau ambil adik.
Lepas tu sempat lagi accompany sister beli barang dapur utk donation.
Dan early dinner at London Kebab.
Saturday night menyantai dirumah saja lah gayanya hehe

Tina Tara's letak dikawasan Serusop.

Kaka selfie.. sekodeng org belakang haha asyik sudah ku tu..