Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, November 27, 2015

Wedding Fair (Nov 2015)

WEDDING FAIR this week.
for those interested to go and check it out.

Since my mum's side of family will have few weddings for next year..
InshaAllah also for my youngest sister & me.
This will be a great place to go for surveys.


Venue: Times Square Atrium
Date: 25th Nov (Wed) - 29th Nov 2015 (Sun)
Time: 10am - 10pm


 

Venue: Royal Brunei Recreational Club
Date: 27th Nov (Fri) - 29th Nov 2015 (Sun)
Time:10am - 10pm

TERsilap bawa lah!

Couple weeks ago ada beli effervesce tablet Vitamin C ni.
Been taking it a dose daily.
Alhamdulillah extra tenaga until end of the day.

TAPI kemarin because of byk urusan kerja.
Masuk ofis dah start settle kan kerja.
Biasanya 1 of the few things before start buat kerja is minum this Vitamin C.
 TAPI ya lah tu.. hingga ke petang kan balik kerja baru ingat.
Kan ni consider as my minuman energy booster.
Ingat kan minum once balik rumah.
Kenapa kan minum lagi?? Balik rumah kan bole rehat terus hahaha
Last night plan was to do laundry & settle abit hal my side business.
Tu yg insist mau take.

And so i confident lah simpan the 'tube' dalam beg.
Tau tau... lps makan petang kemarin lain lah plg yg ku bawa!!!
Uhu Stick!!! Hahahaha
Tu lah nda ambil diAwal pagi... kan dah kelaut focus tu!

See! Lebih kurang kan?!! Hahaha ooops
Alhamdulillah took a dose dah for today.
Semoga harini lebih baik dari kemarin.
Salam Jumaat semua :)

Tuesday, November 24, 2015

JPD HQ

JPD HQ oh! JPD HQ

Today baru ada masa went to renew my driving license.
Renew ONLINE sudah. Isi borangnya.
Even received notification renew application in email. Stated lah date to collect sekian2 hari.
RENEWED ONLINE last week dah. Means the collection date also last week!
Kira kan today uruskan what is pending saja which is payment & take photo.

But BAD INCIDENT encountered at Counter 4.
Came to my que number.
Lady yg attend mcm endah nda endah saja menjawab.
Explained go which which counter and do what pun susah.
What i asked, she said yes. Tapi silap sebenarnya.
Kasihan a man yg jaga Kaunter Nombor pun ku marah.
Lucky next counter of that lady seems realised I was so pissed off with mixed instructions from different counters. To that lady incharge of taking photo counter too, THANK YOU at least there is 1 person melancarkan urusan disana.

I guess the new system RENEWING ONLINE NOT SO EFFICIENT at all!

Next year for sure will renew & collect in POS OFFICE or Daerah lain saja.

FREEMAN Charcoal & Black Sugar Polishing Mask

From this entry i already bought Freeman Clay Mask Mint & Lemon
last month in Miri which cost about RM17 plus GST.

But 2 weeks ago went visit to Late Grandma's hometown.
Found Watson in Limbang Town too. Just next to KFC.
Bought Freeman Charcoal & Black Sugar Polishing Mask.
Its wash-off type of Mask, not peel-off.
But abit pricey than in Miri, which cost about RM21 plus GST.
Overall ok for me, cos the price still ok if convert to our currency.
 
Left- Freeman Clay Mask Mint & Lemon,  
Right: Freeman Charcoal & Black Sugar Polishing Mask.



Close-up texture of the Masks.


Of these 2 Masks i have tried,
i love Charcoal & Black Sugar Polishing Mask the most!
Before washing it off, you can do light massage/scrub
The sugar will do the work.
Feels very fresh as if i have peeled off all dead skin haha 


Definitely will try another type of FREEMAN Mask.

Monday, November 23, 2015

Rolled Ice Cream

Last weekend went to Miri again.
Atas urusan business kecil-kecilan ku.
Seperti biasa sempat menyinggah ke-Emart, Miri.

Park sebelah belakang bukan dekat pasar
takut kejadian ini berulang lagi.
Kena berhati-hati dimana jua.

Plus sebelah belakang ada kedai buku,
kalau ada magazine keluaran bulan baru dapat lah menyinggah beli hehe.
Tapi hari tu not getting one.
Nada yang terbaru yet. Maybe next trip.

But found interesting booth sebelahnya.
Booth jual Rolled Ice Cream.
Terkejut kata penjual baru buka semalamnya.
I asked because ada Bunga "Congratulation" dibelakangnya.
I cant read chinese character, jadi nya terlupa la pulak tanya nama kedainya ni hehe



Bought and tried 2 flavours.
Chocolate for Him, and Yam for Me.
 RM6 each cup.
Not bad the taste, icecream super cold & lama kan cair.
I thought bila kena rolled tu sekejap bole cair.
So far so good for my first try of this rolled ice cream.
DiBrunei ada jual ke??


Saturday, November 14, 2015

Guardian Warm Spa Eye Mask

Selamat Pagi U all :)

Pagi weekend excited for cuti weekend ni.
Nothing much lah.
Just need rest saja hehe
Sabtu harini kerja setengah hari (swasta).

Hari ni excited too mau share benda ni.
WARM SPA EYE MASK
Ni produk Guardian. Should be mana2 branch Guardian Brunei ada jual masani.
Masa ni ada promosi BELI 2 FREE 1.
Promosi sehingga 6 Dec 2015.



Tapi hari tu saja ja mau try. So beli 1 saja.
Pilih yg Lavender instead of yg Fragrance Free tu.
Before ni ada jua cari jenis yg boleh pakai balik2.
Pernah terjumpa yg jenis masuk dalam microwave atau freezer tu.
Tapi masa tu belum lagi mau merasa so ignore saja.
Dah time beguna sangat terlupa brand apa and jual dimana dah.
So now this is new from Guardian and good for me too.

Ni jenis pakai-buang.
Dalam setiap kotak ada 5 sheets.
Setakat hari ni dah 3 malam berturut-turut guna sebelum tidur.
So far menyamankan tidur ku! Good!
Maybe because penangan bau Lavender tu. Maybe!
My tired eyes selesa saja dengan warm pad dalam mask tu.
Second time guna hari tu pakai sampai bangun pagi haha
Tu maknanya selesa sampai tidur or actually benar-benar keletihan hahaha
When you got to buy it, explain lah macam mana tahap keselesaannya ya..

Beli 1 box. 5 sheets inside.


Description & direction ada tertera dibelakang kotak.
Simple utk digunakan.


Setiap sheets packed individually.


Macam ni lah rupa Eye Mask tu.
Bila dah buka to room temperature, warm tu sudah terasa.
Boleh lah mata start berSpa.

Try 1 yourself tonight :)

Tuesday, November 10, 2015

Badan kita perlu Vitamin C

Kenapa kita perlu Vitamin C?

Antara kebaikkannya utk badan kita.......
  1. Meningkatkan daya tahan
  2. Mengurangkan simptom demam 
  3. Anti-oksida
  4. Mengawal emosi (tekanan)
  5. Katarak
  6. Energy booster.
  7. Mengurangkan kesan sunburn
  8. Menyembuhkan luka
  9. Membaiki tekstur kulit.
  10. Mengurangkan keguguran rambut.        
Credit info jua dari sini.

------------------------------

Saya start consume Vitamin C sejak tahun lepas.
Soon as tukar kerja (kerja masa ni).
Yg mana memerlukan lebih tenaga fizikal & lebih masa bekerja diluar.
Saya kerja bahagian projek.
Faham2 saja lah lebih kurang macam mana tugas2 bahagian projek ni ye..

Back to the story.
Since berjinak-jinak ambil Vitamin ni nda menentu brand apa.
Asal dapat consume jadilah.
Its because of the few reasons listed (yg bold) diatas.

First ambil Vitamin C beli yg chewable brand Provite.
Kemudian beli diCube Shop yg brand femes tu.. Vitamin C Pharma. Yg ni jenis telan.
Then jenis effervesce brand Berocca. Ni cara minum.
Next jenis chewable balik tapi lupa brand apa.
Now for 2months dah tidak consume.
Energy kerja macam speedboat saja, sudah petang low batt hmmm..

Vitamin C saya ambil ni semuanya max intake of 1000mg Vit C.
Sebagai perempuan faham2  lah kan kena jaga kulit dari over terbakar.
Kalau sehari saja pigi site & got sunburn nda kisah lah.
Kalau dah almost tiap hari pigi site, mana kalau terluka lagi, meeting on site lagi..
Stress jadinya tu physical & mental. 

Last weekend ada chance pigi day trip to late grandparent's hometown, Limbang.
Nda dpt jalan2 byk cos cuaca hujan.
Lepas makan diBandar Limbang, went to Watson and found this Vitamin C pack.
Cost RM30 sahaja. Memang berbaloi!
Each tube ada 10 tablets. To be taken each per day.
Ni jenis effervesce, consume by minum.

Pilih Vitamin C Brand Cebion.

Wrapped inside.

Ok check kira 10 tablets or not.. haha manatau terkurang 1.
Nah! ada yg start kira sudah.. hehe

Tablet color.

Dah cair jadi warna jingga (ofcourse le haha).
Saya ambil lepas breakfast.
Air tu sengaja ambil sikit saja cos time breakfast terlebih minum air kopi.
Nda mau la sampai kerja asyik ketoilet just because tangki telajak penuh hahaha

So kamu kamu kamu... yg diluar sana
 lets practise healthy life
take Vitamin C today.
Not for the sake of working life but healthy body & mind.
Nda mau lah stress2 kerja & balik rumah dari kerja cannot do anything lagi.

Monday, November 9, 2015

Keropok ubi ranggup bergula

Pernah makan keropok ni?
Ni lah keropok ubi ranggup bergula.


Digoreng oleh bonda tersayang.
Lastweek ada yang sedekah ubi kayu.
Banyak lagi tu.
Dah lama nda makan ubi cicah gula/gulanau..
jadinya mama rebus seperiuk.
Baca sekali lagi..seperiuk lah kamu!
hehehe

Malamnya banyak leftover.
Kesudahannya...mama potong serong damit2 & goreng.
Dan digoreng lagi gaul bersama gula.

Jadi lah ia keropok ubi ranggup bergula.
Buat kudapan ahli kluarga dirumah.
Bila2 masa boleh makan, pagi petang malam ke 
time layan Gegar Vaganza ke hehe

Ini pun jadi salah satu my favourite snack yg dibuat mama :)
Ada yg terliur?? hehe

Thursday, November 5, 2015

For Healthy Body

This is great sharing info.
Eat at the right time for a healthy body.
Stay healthy ya.

Wednesday, November 4, 2015

Intrend?! Hair Straightener Brush

Is this item intrend now??!

Hair Straightener Brush version.
Before version was flat iron. 

I saw many advertisements from local seller in FB and IG.
Some available in White or Pink.
Price range they sell BND45 above for each.

I'm still thinking to own one or not.. hmmm!
Wait till they have in BLUE color?? haha
Tempted to buy cause so many GOOD reviews.
Most says save time.
What more to say, you brush while straightening it!
(Only for those who have frizzy/curly hairs).  


The great thing is.. it has Temperature Controlling System.
You can control the heat to its maximum or minimum that your hair can handle.



Like these girls' hairs.
You can see the difference after using.
Nice right?!!!


Ok... do i need to convince myself more???

Will see how soon hehe