Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Monday, December 19, 2016

Ole-ole from Dubai & Kuala Lumpur

From Dubai and Kuala Lumpur with love hehe

Kylie Lipstick, kurma & beg souvenirs dari Dubai :D Alhamdulillah terima kasih sepupu.

Chocolatesssss were from Kuala Lumpur sharing among the sisters. Random picked je hehe

Diorang berkumpul dengan family dirumah masa tu, I was at inlaws home. So nda sempat kn jumpa dan dengar kisah vacation yg siuk-siuk disana. Items ni pun kenang-kenangan dari sana kan. Much love! Ahamdulillah.

Sunday, December 18, 2016

Jualan Kecil-Kecilan

Masa bujang aktif jualan kecil-kecilan barangan Tupperware. Lepas kahwin ni slow dah ambil stok Tupperware diBusiness Centre, Miri. Nda larat lagi sejak dua menjak ni hehe. So masani part time assist husband dengan jualan barangan baju kanak2 dan dewasa. So far so good dengan rezeki. Ni la termampu dibuat sementara daya ku nda berapa kan kuat. Help out husband yg termampunya.

Alhamdulillah bulan Disember ni, dapat join jualan expo lagi. Minggu lepas baru selesai utk kedua-dua expo yg mula awal bulan. Insha Allah soon join lagi next events yg ada.

Jualan “Maritah ke-LLRC Siri-8” berlangsung diLiang Lumut, Kuala Belait. Dekat dengan kawasan perumahan husband. Mula 6hb hingga 11hb Disember 2016. Sewa 1 rail sahaja. Barangan yg ditawarkan baju dan seluar kanak-kanak sahaja. Alhamdulillah dengan sales dari sana.





Second expo was “Mega Carnival Expo 2016” berlangsung diStadium Tertutup, Berakas. Mula 8hb hingga 13 Disember 2016 lepas. Special appearance was artist dari Malaysia, Fattah Amin. Expo ni jua menganjurkan kempen derma 10,000 buku tulis bagi anak-anak yg kurang berkemampuan yg berdaftar. Sewa 1 cube lot, rail yg dihajati full booked. Hanya dapat put on sale small items yg dapat masuk 1 cube. Tapi Alhamdulillah jua sales dari sini.




Friday, December 9, 2016

i'm BACK again :D

Assalamualaikum semua.

Berapa bulan bersarang sudah Blogku ni.

Minta maaf kalau ada yg menunggu sambungan Post yg tergendala, topik dan info2 yg patut dikongsi sudah.

Sebagai 1st Post setelah lama menghilang hehe.. dengan ini more GOOD THINGS will be shared here soon inshaAllah

Alhamdulillah kami sedang menanti kelahiran anak sulung kami bulan April tahun depan 2017, inshaAllah doa kan yg baik2 ok.

Minggu ni alhamdulillah Our Junior is 22weeks :D

Dengan rezeki ini, apa yg dirancang & patut dilaksanakan awal tahun ni have to put on hold until the right time comes. This means my personal ambition ye hehe. InshaAllah.

Now jua dengan rasminya jua dah bergelar Housewife. Keputusan yg payah dibuat tapi terpaksa jua atas byk sebab.

Nanti kongsi cerita lagi ok!

Tuesday, July 19, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H
Maaf Zahir Batin 
kpd yg mengenali & kpd bloggers sekaliannya.

Alhamdulillah hari ni Syawal yg ke-14.
InshaAllah akan kembali aktif blogging soon.

Sudah 2 minggu kitani beraya, sudah kembali bekerja, bersekolah dari cuti raya.
Agaknya semua sudah slowly back to normal life.
Walaupun open houses, open office, open classes still going on hingga Syawal 30 hehe.
Apa pun selamat beraya, hati2 dijalan raya & makan dengan bijak :)

Thursday, June 30, 2016

Hari Tudung sedunia & Zakat

Hari Selasa lepas memang Hari Menerima Tudung Sedunia BAGI KU hehehe

Nasib lah ku balik kerja awal ptg tu.
Mcm berjanji plg kereta Pos Laju dan Zalora sampai.

My online purchase diZALORA minggu lepas sudah sampai !!!
Belian ku semuanya tudung Aidijuma. 
Berguna banar jenis tudung ni utk pakai basahan/harian.
Brg lain adalah orderan my sister.
Tudung harian ku bertambah lagi koleksi nya :)


 Same day jua terima dari Pos Laju.
Tudung Heavy Chiffon jenis ruffles.
Beli di FB Fawizah Shoppe.
Beli 3 @ BND9 each. Harga normal BND12 sehelai.
 Biasanya seller buat meetpoint (MP) tapi since jam MP nya belah malam terpaksa request dipos saja.
Tudung ni to match my baju Raya :)
So happy with the quality.


 Hari yg sama jua.
While si-istri sibuk meruah tudung2 yg sampai, husband keluar keMasjid bayar our FIRST Zakat :)
Alhamdulillah selesai senang hati.


Happy semuanya!
Wife happy dgn brgnya and husband senang hati settle this responsibility.

Monday, June 27, 2016

Kuih Keria & Baked Mussel Cheese

Sebelum Cuti Nuzul Al-Quraan lepas, alhamdulillah finally dapat buat 2 jenis makanan ni.
Kuih Keria dan Baked Mussel Cheese in a cup!
Hari tu memang extra rajin. Semangat iftar gayanya hehe


====================

Mari kongsi cara buat Kuih Keria ni.
Belajar pun dari youtube.
Terliur because last time sister mention this kuih tradisional tapi susah cari diBazar Ramadan.
Kuih Keria ni lebih kurang mcm donat. Tapi menggunakan ubi keledek.

1. Ubi keledek direbus dulu.

2. Lepas rebus, angkat dan lenyek.

3. Tepung gandum 1 cawan. Dan garam sikit.
Bentukkan macam donat. Bulat2 pun bole. Goreng.

4. Didihkan sedikit gula dan air. Masukkan yg telah digoreng tadi.
Gaul sehingga air gula kering.
Tapi, mine ni ku biarkan nda kering. Biar moist sikit. Done. Sedap!



A very simple Baked Mussel Cheese in a cup!
Kenapa in a cup?! Just because i cannot find mussel yg ada shell nya tu huhu 
Nanti try cari dan buat lagi lah

1. Mussel dicuci. 
Ada yg nda payah rebus. Tapi mine ni, i rebus dulu sekejap. Ketepikan.

2. Sepatutnya Parmesan Cheese. Tapi i use cheddar cheese.

3. Potong halus crabstick & fishball.
Sepatutnya resepi asal menggunakan ayam cincang.
Tapi since mau maintain seafood, guna ni lah.

4. Garlic utk kasi bau sedap lagi masa membakar.
Gunakan cute garlic chopper ni memang senang lah!

5. Mayonnaise 2 cawan.

6. Masukkan bahan no.2,3 dan 4.

7. Gaul hingga sebati.

8. Susun mussel cheese dalam setiap cup. Kemudian ratakan bahan no.7 tadi.

9. Bakar sehingga perang & sedikit hangus (the way i like it hehe).


Ubah selera, cuba jangan nda cuba hehe :)

Garlic Chopper. Cute!

Menerjah Kedai MDS hari tu, menyempatlah masuk shopping basket brg ni.
Garlic Chopper saiz mini!!! Very cute le.

Since husband suka Garlic Rice, men-chopping garlic ni memang takes time.
Few times jua terbeli chopper utk garlic. Tapi semuanya not usable lepas 2-3 kali guna.
Kali ni try jenis & bentuk mcm ni.

Belum pernah terjumpa dikedai sini yg jual jenis mcm ni.
Garlic Chopper ni harga RM12 satu.


Kalo nada details ni, nda tau pula ada 2 jenis grates.
The extra one tersimpan dibawahnya.


No other color. Mau nda mau, beli saja hijau ni hehe
Nda apa. Kata mau try brg ni kan kan kan


First jenis grate mcm ni.


Other grate dibawahnya tersembunyi hehe
Grate jenis memanjang.


Ni storage nya.


Review:
Utk potong halus garlic & gunakan yg jenis grate atas tu, garlic perlu hiris nipis2 dulu.
Senang guna.
Hingga hari ni dah lebih 3 kali guna, wuhuuuu... its a good sign for long use ni!

Friday, June 24, 2016

Terjah Kedai MDS (Miri Department Store)

Salam Jumaat.

Ingat lagi my previous entry on DIY Doorgift Box.

Finally last week sampai jua keKedai MDS, Miri ni.
Seriously byk brg2 rumah, souvenirs and decorations!
Me and husband pun excited berabis masuk kedai ni.
Rasa mau beli brg sebanyak-banyaknya especially brg2 dapur tapi hehe not the right time le

Hajat datang pun mau check out this kedai and do abit shopping atas kiriman kakak ku.
Kakak kirim mau beli this DIY Doorgift Box jua utk doorgift Raya Open Office nya nanti.

Screenshot this map. Kalo nda nasib sesat lah kami.
Husband ingat2 lupa jln area Piasau ni.
Nda jauh pun dengan Kedai Kenyalang yg jual groceries murah2.
I heard dua kedai ni, Kedai Kenyalang  & Kedai MDS ni org Brunei byk pegi. 
Patutla.. i also terjebak hahaha

Atas kiriman kakak ku jua. 
Survey2 jua on behalf adik ku yg akan melangsungkan perkahwinan nanti. 
Alhamdulillah this trip memang berbaloi & memang berguna bnr for us :)
Another shop to add in our shopping list utk barangan rumah & hiasan.

Haaa.. ni lah DIY Doorgift Box tu. Ada few pilihan warna.
Kakak kirim color Biru, Pink dan Hijau.

Bawah ni choices of deco utk barangan kahwin, hantaran dan hadiah.


Box kayu. Cheaper sini compared yg ada jual diBrunei.

Pacak bunga telur. Abit cheaper. Tapi not much choices.

 
Byk choice paper bag and plastic bag

Ok this bag target by adikku. Minat purple orgnya

I saw my doorgift stickers too hehe

Sticker ni seriously tersangatlah cute!
Jenis mcm ni biasanya custom made.
Ok target by adik ku jua

Ada service packing hamper and hadiah too.

InshaAllah nanti2 kesana maybe grab another item lah plg.
Eh nanti share cute item yg i beli dikedai ni hehe

Tuesday, June 21, 2016

BIBD Zalora Promotion

Almost forgot this promotion eh!

Made a purchase today. To my surprise MORE discountsss, so happy!!!

BIBD Zalora Promotion from 13th May until 31st July 2016.
Enjoy more discountssss when using any of the BIBD cards.

Those want to do Online Raya Shopping, why not?!
They deliver to your doorstep within 5 working days or less.


My purchase today supposed to be total up to almost BND100.
But i save more because of Gift Card Promo and this BIBD Promo :)
So i only pay less than BND80. Wuhuuu!!!


Tuesday, June 14, 2016

DIY Doorgift Box

Weekend lepas tolong my babu (adik mama) assemble this DIY.
I soooo love this kind of craft craft craft hehe

DIY Gift Box


Babu beli diMiri Departmental utk acara Khatam Al-Quran sekolahnya.
Utk guru-gurunya katanya.
Memilih tema hijau sebab sekolahnya tema hijau-kuning hehe

1 box harga RM60. Berisi 26 Gift Box.

Selesai assemble dan susun2. Ni kira macam game puzzle lah hehe

Reben dan bunga utk deco.

Bunga jua beli disana.
Harga RM6 utk 1 set berisi 10pcs bunga ni.

Lekat dgn Gluegun. 
For me its the only way & the strongest glue for this haha

Reben dan bunga dilekat awal.
Dinding sisi tu bole dibuka.
Kalau mau isi telur atau candies bole buka sebelah sisi saja.
Semua dah ready. Nanti tau isi telur atau candies nya saja lagi.

Those yg mencari this kind of box bole cari diMiri Departmental, Miri.
Disini kurang pasti ada jual. Lagipun jarang jumpa brg cemani disini.
Mungkin ada, belum kejumpaan barangkali.
Mungkin ada, harga abit mahal kali.
Mungkin ada, nda byk pilihan barangkali.
Kena rajin ronda2 kedai ni hehe