Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Friday, May 20, 2016

Kad Undangan Walimatul Urus kami

*Rujukan buat Bride-to-Be (B2B) khasnya diBrunei Darusssalam. Mudahan entri ni sedikit sebanyak dapat membantu. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT.*


Dalam persediaan sebulan yg amat panik kami ni, termasuklah berulang alik menguruskan Kad Undangan kedua belah pihak. Yes, better uruskan sekaligus utk dua belah pihak dari setiap pihak different printing shop kan kan kan...

Antara printing shops recommended by the family, Akhbar Printing.
True, this is 1 of the cheapest price offered in town so far lah dari apa yg didengar.

 30c per piece they said. TAPI i don't use their service.

Anyway, kisahnya...
My first visit was with lil sister. Cause she wanted to check out the place too for her wedding invitation this year. Tapi business hours sama dgn working hours for private sector's offices. We both off from work at 5pm so of course lah tutup dah. Ok fine. Second visit was myself saja, plan to settle with all the designs, payment and collection details. Tapi all i can say layanan not satisfying. Hate it. Hoping yg the cheapest pun malas tah sudah. Thats my own view lah. Lain org lain preference. My thought was when the first experience sudah not good, memang lah i dont want to carry on with their service.. The next day over the phone i cancelled. Plus my MOST requirement is less than 20 days for all process, confirming layout designs, proofread and printing. Memang masa itu emas.

 *Just a mild advise for those who chose this printing shop. Urusan buat lah seawal mungkin. Estimate siap collect from them at least sebulan atau few months sebelum Majlis. Maklum dan datang on their business hours.

Just a share on their place & business hours.


On the day cancelled tu, went straight to EziPrinting. Another recommended printing shop. Rasa-rasanya dimana saja area Business Center, disana ada EziPrinting branch. Went to Giant Rimba branch. Dekat dengan kawasan rumah ku. Senang datang berurusan bila perlu.

Good thing ada promosi diadakan jua setiap service. 
For both printing of our Wedding invitation cards, we get 2 units iron for FREE! Wuhuuu!


Kami berurusan with one of the staff, Elson. Very efficient and fast service.
Kata siDia nda apa lah we paid few cents more than the previous shop tu.
Rather pay extra for better service than pay the cheapest with bad service kan.


Our card cost 45c and 50c each.
He chose Olive color and mine was in Blue shade.

Dijadikan cerita pasal my favourite color Blue ani.
All preparation on our wedding ani, suppose i dont have anything in Blue at all.
Just because i took abit of everyone's favourite & preference. Which i neglect my own choice, bukan apa... bila everything you have to settle, your choice pun nda kisah lah apa.
Tapi bila difikir balik flattered jua bila siDia balik2 tegur..
 kenapa nda pilih biru, kenapa nda pilih biru...?
Happened bila memilih baju sanding, decorations dan kad undangan ni jua la. He wanted something i love for our special day too, not only focusing others opinions.
Akhirnya memilih color shade Blue jua for my invites ni. Glad.

Ada jua terdengar dari bisik2 yg nda tepakai pilihan kami utk menggunakan printing shop for our wedding invitation card ni. Dalam hati sedih jua tapi apa boleh buat. Masa kami memang singkat. Bagi ku cukup lah i worry on the loose invites saja dalam bab kad undangan ani. Benar, murah lagi sekiranya buat & print sendiri. Benar, murah lagi sekiranya buat kad undangan yg jenis photocopy saja. Apapun, cakap2 belakang yg bagi aura negatif utk pengantin ni ku ignore saja. Telan hadam dan lupakan. Bukan diorang faham pun perasaan dan situation org masa tu kan kan kan...


Our card siap next weeknya. Perfect time i went for a visit to his home that weekend. 
  Ada masa utk melipat kad undangan belahnya dgn his sisters & stick nama2 yg diundang.

i did mine jua with my sisters & mama the next week nya. Settle delivered 70% of my invites minggu-minggu atu jua. Alhamdulillah dimudahkan.


Loose invites utk Majlis Berbedak dan Nikah, dibuat dan print sendiri.
And yes, for both sides yeee i prepared. Bayangkan that week, dgn nda kisah cukup tidur dan rehat. Ada skali dua tu, berlarut sampai jam kan Subuh haha. Kata kan bersanding in a month! hehe counting days nda lagi TER-counting dah. i have my datelines for everything so itu considered my 'counting' dah, a step at a time. Balik kerja, selesai itu ini sambung urusan wedding card dan wedding decorations. For wedding card ni formatting, design, drawing, editing, proofread ini semua dibuat sebelum pergi printing shop. Once that settle on the cards. i did printing on the loose invites. Jimat masa bila siap kad dah, boleh terus slip it in dan staple saja. 

and to match my family side wedding card, light blue paper.

and for his, light green to match.

Colored papers boleh cari dimana-mana Stationey Shop. For our loose invites ni, i bought yg jenis more than 100gsm. Abit thicker than usual paper (80gsm). Just because to be safe for any smudges atau ink over-absorbed in mass printing later on. Beli yg in 50 sheets per bundle, less than BND15 saja.

At that time nda terfikir langsung, all these i did!!! Bayangkan betapa NDA TERATURnya activity harian ku hahaha. Dan satu lagi, family bukan nda help out. Yes they did help out here in there. Tapi fikiran masa tu, selagi mampu terdaya push myself uruskan saja. Dah lah decision kami melangsungkan ni singkat saja, rasa kesian & nda mau menyusahkan diorang atu tabal sikit. Alhamdulillah berbaloi rasa dan puas hati dapat buat sendiri.

***Utk pasangan yg masih ada byk masa utk buat persediaan, sikit saja nasihat... byk kan lah surveys. 
Lagi byk options, lagi mudah buat pilihan yg berbaloi. 
Berbaloi dari segi service dan budget. 
InshaAllah dimudahkan :)

No comments:

Post a Comment