Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Monday, June 27, 2016

Kuih Keria & Baked Mussel Cheese

Sebelum Cuti Nuzul Al-Quraan lepas, alhamdulillah finally dapat buat 2 jenis makanan ni.
Kuih Keria dan Baked Mussel Cheese in a cup!
Hari tu memang extra rajin. Semangat iftar gayanya hehe


====================

Mari kongsi cara buat Kuih Keria ni.
Belajar pun dari youtube.
Terliur because last time sister mention this kuih tradisional tapi susah cari diBazar Ramadan.
Kuih Keria ni lebih kurang mcm donat. Tapi menggunakan ubi keledek.

1. Ubi keledek direbus dulu.

2. Lepas rebus, angkat dan lenyek.

3. Tepung gandum 1 cawan. Dan garam sikit.
Bentukkan macam donat. Bulat2 pun bole. Goreng.

4. Didihkan sedikit gula dan air. Masukkan yg telah digoreng tadi.
Gaul sehingga air gula kering.
Tapi, mine ni ku biarkan nda kering. Biar moist sikit. Done. Sedap!



A very simple Baked Mussel Cheese in a cup!
Kenapa in a cup?! Just because i cannot find mussel yg ada shell nya tu huhu 
Nanti try cari dan buat lagi lah

1. Mussel dicuci. 
Ada yg nda payah rebus. Tapi mine ni, i rebus dulu sekejap. Ketepikan.

2. Sepatutnya Parmesan Cheese. Tapi i use cheddar cheese.

3. Potong halus crabstick & fishball.
Sepatutnya resepi asal menggunakan ayam cincang.
Tapi since mau maintain seafood, guna ni lah.

4. Garlic utk kasi bau sedap lagi masa membakar.
Gunakan cute garlic chopper ni memang senang lah!

5. Mayonnaise 2 cawan.

6. Masukkan bahan no.2,3 dan 4.

7. Gaul hingga sebati.

8. Susun mussel cheese dalam setiap cup. Kemudian ratakan bahan no.7 tadi.

9. Bakar sehingga perang & sedikit hangus (the way i like it hehe).


Ubah selera, cuba jangan nda cuba hehe :)

No comments:

Post a Comment