Cari Hotel Percutian Murah DiSeluruh Dunia Disini

Monday, May 30, 2016

What i bought last weekend

Yes kami sampai kesana.
Looking forward apa yg terbaru Consumer Fair kali ni.
Most sama saja. Realised 1 saja yg baru, ada tempat penjagaan kanak2! Good for the parents hehe

Tudung yg dihajati nada yg berkenan.
Mencari tudung bawal printed. Paling murah BND15 sehelai dijual sana.
Prints dan design semua yg biasa dah liat. Nada yg caught my eye!
Lagipun i can find dikedai yg harga BND10 to BND12 sehelai for the same design.
Akhirnya nada beli yg dihajati.

We found d-FRentz Lekor booth jua joined Consumer Fair!
Amazing eh! Baru jua cerita pasal lekor nyaman ani hari tu.
I saw they sell yg dalam pack tu and their sauce jua.
Langsung nda beli pun. Beli snek yg dah digoreng tu saja utk kudapan sambil jalan2 liat booths.

I bought portable kipas ni. BND9 satu.
Dapat FREE 3pcs USB cable ni. 3pcs lah uisssh banyak tu!
Syukur Alhamdulillah.
Lain2 dibali ani hehe. Not in the list pun!
Tapi sebab my office lately ani selalu tutup karan. Panat tangan mengiap. Utk 'sediakan payung sebelum hujan' so beli satu.
Dan jua, sebab currently kipas ni antara yg terFAMOUS item hehe 
Nda faham lah cemana boleh famous kipas ni. Bentuk ani jua diliat dimana-mana. 


Lepas hampa shopping diBandar, singgah Tutong Petani Mall.
Konon kan singgah makan saja.
Kami on the way kan balik Lumut. Weekend tu stay sana, since husband kelurusan off duty sunday. 
Ahad ada jemputan tahlil jua.
Lepas makan subuk2 lah small shop sana. 
Finally i bought 3pcs tudung. BND10 utk 3pcs ni.
Sebenarnya belah bagi jua kan beli nda, cos design pun yg ok2 saja.
Maybe kan memujuk hati diri yg hampa awal atu dibeli jua hahaha


 Hari ahad lepas jemputan tahlil. 
With all the sister in laws and nephews, sempat singgah kePusat Insani utk jualan expo sana jua.
Brapa kali terdengar iklan2 expo disana, kali ni baru pertama kali check out apa ada disana.
Ada cat show, ofcourse jualan pakaian wanita, lelaki, kids, foooooods and byk lagi la.
Not bad for first timer visitor.
Disini i TERbeli 1 tudung plain with blings. BND5 saja. Pilih warna olive green.
Tudung ni plan pakai utk Raya nanti inshaAllah.
To match with one of my baju Raya light green color.
so far i have 2 baju raya made sudah. Just because kain ni dari hantaran kawin hari tu. Teruslah hantar tailored.


More shopping entries to share soon :)
Yup i still have wedding entries to post and share for the bride-to-be's reference. Soon ya!

Friday, May 27, 2016

Idea Doorgift Majlis Berbedak

Info sharing for Doorgift idea.

Last night husband receive this gift from a close relative.
His wedding was last sunday.
Only husband went. At KB hall.
This is from his wife's side Majlis Berbedak.

Cenderamata ni mungkin bagi para lelaki yg membedaki.
Kedua barang khas buat lelaki.
Dalam paperbag ada mini perfume dan men's polo belt.


Cost kurang pasti brapa total to make this giftbag.
Bole pergi survey lepas ni.
Another good idea to share. Got budget, why not!

Quick trip!

Selamat pagi. Salam Jumaat.

Alhamdulillah weekend coming.
 Husband plan to take me this weekend to Consumer Fair yg diadakan masa ni dICC.
Open hari Rabu lepas 25hb hingga Ahad ni 29hb Mei 2016.
Kebetulan duty husband end esok pagi. Bole la liat2 brg, shopping or window shopping sana before kami balik KB hehe. 
So excited, cos tengah gatal hati mau liat2 tudung on sale ni!!!
"Kehabisan" tudung utk pakai basahan hahaha

Ok, back to subject story hehe
ponteng kerja lagi ye?!! haha NO lah. siap kasi tau bos lagi the reason.
My cuti memang habis dah masa bulan i got married tu.
Mohon cuti pun mau pikir ribu kali. Cuti tanpa gaji tu ertinya.
A quick trip to Miri !!!
 Yup Miri again. Macam biasa sudah ulangalik kami kesana. Kena biasakan.
Salah satu usaha jua kan atas sebab bisnes.


We went to Pos Laju Miri.  
Collect package husband dan sekalikan package jualan sister-in-law.
5 packages semuanya.
A positive comment on their package claim counter.
Ni kali kedua kesana teman husband.
Memang teratur dan cepat saja servisnya.
Padahal counter tu buat check tracking online dekat pc tu, kemudian cari ambil package dibelakang and lastly record dlm file for us to sign received. One person saja handle tu.. ish ish ish! Service very good eh!
Walaupun queue panjang ke apa memang no hal for them.
Banding kan disini hmmm...

Selepas selesai urusan diPos Laju Miri.
Apa lagi menyempat jalan2 la hehe. Ada duit RM lebih dari trip yg lepas.
Dengan happy nya mau cari brg yg dihajati.
Hajat cari tudung utk basahan kerja dan jln2 tapi nada yg bisai.

Bought ini lah saja.
NYX Lipstick & lipgloss, no brand sandal and magazine.

Lipstick tu lama dah mau try. Chose soft and suitable color for my skin dulu. Kalo ok baru beli color garang lagi hehe. Susah sikit bila ada sensitive lip ani. And that sandal, not in the list pun. Just because i dont have dark blue sandal in my collection so grab one. Sandal ni very comfy dan ringan. Boleh lompat2 cucuk bintang lagi haha. Magazine of course selalu beli. Kadang magazine Wanita, Nur and so on lah, asal ada majalah utk dibaca. This time beli Nona keluaran bulan Jun.


Weekend... im so excited u coming so verrrrrry close :)

Thursday, May 26, 2016

Tayar 2016 woo!

Assalamualaikum selamat pagi kamuuuu :)

Pagi2 buat kerja dah blackout ofis. Ni kes abis prepaid elektrik ke atau benar2 no current at all... hmmm malas kan menyubuk keluar liat bangunan jiran ada elektrik ke nda

Buat kerja dalam kegelapan. Nasib lappy ada menyuluh segala yg nda kenampakkan haha


Dapat menyempat buat entri pasal kemarin ni hehe
Since pc server down, kan buat kerja manual pun nda guna jua kalau dah reference dalam server kan hmmm..



Kemarin petang off from work early. Tersangat lah awal haha.
Sejam je buat kerja tu.
Keluar atas urusan 'tukar kasut' ni lah haha
Since husband said tayar belakang need replacement, kena lah tukar. 
Nasib ada extra bajet sebelum payday, takut nanti bila payday ramai org di-workshop. Kusut kepala krg jadinya.
Lagipun husband kerja daerah belait, aku ni dibandar. 
Jadinya utk keselamatan perlu lah settlekan selagi dapat kan kan kan

Beli 2 tayar utk bahagian belakang.
BND40 satu. Utk saiz 15 kereta kami.
True ada yg harga kurang BND40 utk used ones.
Ni yg baru, lagi2 hairan dibuatnya org workshop bagitau tayar ni keluaran tahun ni 2016.
Kami pun baru realise ia production tahun ni. Bagus jua seller tayar tu aa.


 Kami beli diShoplot belakang Happy Star Berakas.
 Refer iklan bawah ni. Nama kedai kurang pasti. Husband yg settle uruskan beli hehe
Kedai ni katanya most recommended by his colleagues.
Memang bagus bagus bagus!


Tapi kerja replacement dibuat diworkshop. Bukan dikedai tadi.
Upah BND7 utk tukar kedua-dua tayar.
Sekalinya 3org menukarkan tayar kami ni (minus chusband on the right). Cos no customer masa tu. Lengang saja hehe




Cantik!
Dah tukar dah 'kasut' kereta kami. But still in boring color haha
Ni baru lah nyaman ati & selesa kan driving jauh.
Total cost replacement kemarin kurang BND90. Jimat?! Asal puas hati & selesa dah lah.


Harap2 ni info berguna lah ye!

Tuesday, May 24, 2016

d-FRentz Lekor Balls

Rehat sekejap dari entri wedding hehe

Sharing good food to buy :)

Beli pack ni dlm booth E-Mart, Miri.
Setiap kali pergi Miri, setiap kali singgah E-Mart...gerenti beli lekor balls ni.
Nanti lah ambil gmbr booth Lekor Ball bila ada chance.

d-FRentz Lekor Balls namanya.
They sell RM6 per pack.
Buatan Malaysia dan Halal.
Biasa beli yg sudah digoreng sana utk snek time jalan2, RM1 to 3 cukuplah utk alas perut.
Sedap dimakan panas2, sos pun nyaman. 
Not too spicy for me. My tummy cannot handle spicy food le.

The last time pigi Miri, bought 3 packs utk makan dirumah.
For hitea bole, for breakfast and supper pun bole :)


Last week baru sempat goreng 1 pack. Makan utk hitea family.
Cicah dgn sos cili Maggi saja. Masih nyaman jua!


Terliur?? The next time u go Miri, try singgah E-Mart. Try and taste it!
Jgn lupa kongsi experience when you do :)

Penanda Arah Rumah Pengantin

*Rujukan buat Bride-to-Be (B2B) khasnya diBrunei Darusssalam. Mudahan entri ni sedikit sebanyak dapat membantu. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT.*


Another DIY for our wedding.
Penanda arah (signage) menuju kerumah pengantin perempuan.
Signage ni penting utk Majlis Berbedak dan Majlis Nikah ku.
Selain map location dalam wedding card, ni jua salah satu cara jua utk melancarkan Majlis. 
Incase ada yg lost, terlupa address atau terlupa bawa kad undangan on the way to Majlis.
Terutamanya khas buat family yg dtg dari jauh (belah my dad dari negri jiran) atau yg jarang datang kerumah (ooopss! hehe)

Mudah. Design pun yg simple saja.
Cari cara yg jimat masa! Ni saja yg terfikir masa tu.
Boleh siap dlm sejam dua.

Beli plastic card ni. Cost less than BND4 saja. Pilih yg saiz besar. Beli 1 saja.
 Kerna ada sebab disini haha of course blue color finally in my choice.


Cut in half. Plastic cover tu ada lebihan dlm simpanan. Gunakan saja. Lucky enough to cover for 2 signage ni.


Wording for signage ni, printed beforehand.
Size A3, 2 copies for 2 signage yeee.

Mum request to do very short wording. And so this is the final one.
Hanya nama, jln dan spg saja.
Utk keselesaan para pemandu utk membaca tanda arah ni.
Krg dibuat yg panjang berjela, takut yg diundang duduk 'picnic' depan penanda arah la plg utk sesi mari membaca hahaha

So here it goes, ini sudah sedia utk dipaku ke batang kayu :)


Pic in use lupa lah to ask brother to take photo. Ini pun dah ok for reference kan kan kan..

Thank you for reading. Will share some more on the preparations soon.

Friday, May 20, 2016

Kad Undangan Walimatul Urus kami

*Rujukan buat Bride-to-Be (B2B) khasnya diBrunei Darusssalam. Mudahan entri ni sedikit sebanyak dapat membantu. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT.*


Dalam persediaan sebulan yg amat panik kami ni, termasuklah berulang alik menguruskan Kad Undangan kedua belah pihak. Yes, better uruskan sekaligus utk dua belah pihak dari setiap pihak different printing shop kan kan kan...

Antara printing shops recommended by the family, Akhbar Printing.
True, this is 1 of the cheapest price offered in town so far lah dari apa yg didengar.

 30c per piece they said. TAPI i don't use their service.

Anyway, kisahnya...
My first visit was with lil sister. Cause she wanted to check out the place too for her wedding invitation this year. Tapi business hours sama dgn working hours for private sector's offices. We both off from work at 5pm so of course lah tutup dah. Ok fine. Second visit was myself saja, plan to settle with all the designs, payment and collection details. Tapi all i can say layanan not satisfying. Hate it. Hoping yg the cheapest pun malas tah sudah. Thats my own view lah. Lain org lain preference. My thought was when the first experience sudah not good, memang lah i dont want to carry on with their service.. The next day over the phone i cancelled. Plus my MOST requirement is less than 20 days for all process, confirming layout designs, proofread and printing. Memang masa itu emas.

 *Just a mild advise for those who chose this printing shop. Urusan buat lah seawal mungkin. Estimate siap collect from them at least sebulan atau few months sebelum Majlis. Maklum dan datang on their business hours.

Just a share on their place & business hours.


On the day cancelled tu, went straight to EziPrinting. Another recommended printing shop. Rasa-rasanya dimana saja area Business Center, disana ada EziPrinting branch. Went to Giant Rimba branch. Dekat dengan kawasan rumah ku. Senang datang berurusan bila perlu.

Good thing ada promosi diadakan jua setiap service. 
For both printing of our Wedding invitation cards, we get 2 units iron for FREE! Wuhuuu!


Kami berurusan with one of the staff, Elson. Very efficient and fast service.
Kata siDia nda apa lah we paid few cents more than the previous shop tu.
Rather pay extra for better service than pay the cheapest with bad service kan.


Our card cost 45c and 50c each.
He chose Olive color and mine was in Blue shade.

Dijadikan cerita pasal my favourite color Blue ani.
All preparation on our wedding ani, suppose i dont have anything in Blue at all.
Just because i took abit of everyone's favourite & preference. Which i neglect my own choice, bukan apa... bila everything you have to settle, your choice pun nda kisah lah apa.
Tapi bila difikir balik flattered jua bila siDia balik2 tegur..
 kenapa nda pilih biru, kenapa nda pilih biru...?
Happened bila memilih baju sanding, decorations dan kad undangan ni jua la. He wanted something i love for our special day too, not only focusing others opinions.
Akhirnya memilih color shade Blue jua for my invites ni. Glad.

Ada jua terdengar dari bisik2 yg nda tepakai pilihan kami utk menggunakan printing shop for our wedding invitation card ni. Dalam hati sedih jua tapi apa boleh buat. Masa kami memang singkat. Bagi ku cukup lah i worry on the loose invites saja dalam bab kad undangan ani. Benar, murah lagi sekiranya buat & print sendiri. Benar, murah lagi sekiranya buat kad undangan yg jenis photocopy saja. Apapun, cakap2 belakang yg bagi aura negatif utk pengantin ni ku ignore saja. Telan hadam dan lupakan. Bukan diorang faham pun perasaan dan situation org masa tu kan kan kan...


Our card siap next weeknya. Perfect time i went for a visit to his home that weekend. 
  Ada masa utk melipat kad undangan belahnya dgn his sisters & stick nama2 yg diundang.

i did mine jua with my sisters & mama the next week nya. Settle delivered 70% of my invites minggu-minggu atu jua. Alhamdulillah dimudahkan.


Loose invites utk Majlis Berbedak dan Nikah, dibuat dan print sendiri.
And yes, for both sides yeee i prepared. Bayangkan that week, dgn nda kisah cukup tidur dan rehat. Ada skali dua tu, berlarut sampai jam kan Subuh haha. Kata kan bersanding in a month! hehe counting days nda lagi TER-counting dah. i have my datelines for everything so itu considered my 'counting' dah, a step at a time. Balik kerja, selesai itu ini sambung urusan wedding card dan wedding decorations. For wedding card ni formatting, design, drawing, editing, proofread ini semua dibuat sebelum pergi printing shop. Once that settle on the cards. i did printing on the loose invites. Jimat masa bila siap kad dah, boleh terus slip it in dan staple saja. 

and to match my family side wedding card, light blue paper.

and for his, light green to match.

Colored papers boleh cari dimana-mana Stationey Shop. For our loose invites ni, i bought yg jenis more than 100gsm. Abit thicker than usual paper (80gsm). Just because to be safe for any smudges atau ink over-absorbed in mass printing later on. Beli yg in 50 sheets per bundle, less than BND15 saja.

At that time nda terfikir langsung, all these i did!!! Bayangkan betapa NDA TERATURnya activity harian ku hahaha. Dan satu lagi, family bukan nda help out. Yes they did help out here in there. Tapi fikiran masa tu, selagi mampu terdaya push myself uruskan saja. Dah lah decision kami melangsungkan ni singkat saja, rasa kesian & nda mau menyusahkan diorang atu tabal sikit. Alhamdulillah berbaloi rasa dan puas hati dapat buat sendiri.

***Utk pasangan yg masih ada byk masa utk buat persediaan, sikit saja nasihat... byk kan lah surveys. 
Lagi byk options, lagi mudah buat pilihan yg berbaloi. 
Berbaloi dari segi service dan budget. 
InshaAllah dimudahkan :)